Dodaj do ulubionych

zabawki dla 7 8 latki

21.09.13, 12:44
Czym bawią się wasze dzieci w tym wieku, córka ma 7 lat masę zabawek ale mam wrażenie że już z nich wyrosła, ma jakieś tam kucyki klocki ale nie bawi się nimi od jakiegoś czasu. Ma kilka małych zestawów lego friends ale może kilka razy ich użyła. Powiem szczerze że nie kupuję jej za wiele zabawek prawie wcale (aż mi głupio) i dziś się popłakała bo marzy od kilku m-cy o Furbym (zobaczyła reklamę w tv i się jej przypomniało i bek), ja uważam że to za droga zabawka tak bez okazji do kupienia, powiedziałam że może od Mikołaja dostanie (jeszcze wierzy), ale tak się zastanowiłam i może powinnam jej jednak coś na jakiś czas kupić, tylko co? Ona w markecie chce oczywiście wszystko co się świeci, jak to dziecko. Acha, i jeszcze jedno, czy używacie jakiś gier do edukowania dzieci np. z ortografii itd. U nas gier w domu dużo ale chyba też już powinnam zmienić kolekcję na bardziej "dorosłą".
Obserwuj wątek
    • mama_amelii Re: zabawki dla 7 8 latki 21.09.13, 14:31
      Moja 7 latka bawi sie domkiem dla pet shopow i małymi laleczkami,petshopam,i innymi małymi figurkami.Klocki różnego rodzaju to podstawa.Dochodza jeszcze lalki Monster high.Furby czeka juz kupiony na Gwiazdkę(później ceny znowu oszaleją przed świętami i bedzie po 399zł na allsmile,a ja kupiłam za 240zł).Nie wspomne juz o tablecie i komputerze,bo ostatnio tak spędza wolny czas(pozwalam po odrobieniu lekcji i zajęciach sportowych).
      Jeśli chodzi o gry to gramy ostatnio w Młynek i Warcaby(wczesniej córka chciała ciągle w monopil junior,ale się znudził)
      • 1andzika Re: zabawki dla 7 8 latki 21.09.13, 15:01
        figurki ma, pet shop też, lalek twierdzi że nie lubi dopóki nie zobaczy nowej gdzieś w sklepie, ale bawić sie nimi nie chce sad zastanawiałam się nad rozbudową lego friends ale czy ma sens jak ona używa raz na kilka tyg a nawet m-cy, może jakbymiała większe możliwości rozbudowy to by ją wciągneło, nie wiem. Powiem szczerze że nie uśmiecha mi się kupowanie tego furbego bo straszliwie drogi i pewnie jak wszystko wyląduje na dnie podła po kilku tyg. Tablet też chce miec ale narazie uważam że jest zbędny. Na lapku gra czasami ale nie za często. W warcamy to mnie zaczeła ogrywać odkąd tatuś ją wyszkolił smile a co to ten młynek?? Na razie na liście ląduje monopol, pytanie tylko czy jest sens kupować ten junior czy od razu dorosły?? Ona raczej sportowa jest i chyba stąd to jej wieczne niezdecydowanie w co się bawić. Bo na brak pomysłów i twórczości to nie mogę narzekać, zawsze wymagam żeby sama na coś wpadła nie daję rozwiązań na tacy.
      • sonrisa06 Re: zabawki dla 7 8 latki 21.09.13, 15:13
        Moja siedmiolatka jest jeszcze bardzo, ale to bardzo dziecinna. Aż mnie to czasami martwi. Ciągle tylko bawi się i bawi. W ruchu głównie pet shopy, koniki pony, filly i cała inna drobnica, głównie zwierzątka. Jakieś pociągi z nich ustawia, nie ma gdzie nogi postawić na podłodze, bo tu domek, a tu zwierzątka czekają w kolejce i nie można ruszyć. Bardzo często bawi się w weterynarza, jakieś konkursy piękności dla zwierząt. Gdyby jej pozwolić to od rana do wieczora by się bawiła. Komputer sporadycznie, bo nie pozwalam, na tablet był szał parę miesięcy temu, ale się znudził i dobrze. Furby ma być na Mikołaja (też myślę, żeby wcześniej kupić). Grać w planszówki lubi, ale na razie nie kupuje nowych, bo te dziecinne za dziecinne, a te doroślejsze za trudne. Ma kilka zestawów lego friends, ostatnio wszystkie zbudowała i teraz nimi się bawi.
        Zabawki bez okazji kupuję, ale na prawdę drobne, dziś np. kupiłam jej brakującego konika pony za 16 zł. Wróciła do domu przeszczęśliwa, wyciągnęła resztę kucyków i się bawi.
    • koza_w_rajtuzach Re: zabawki dla 7 8 latki 21.09.13, 15:19
      Moja już w ogóle nie bawi się zabawkami.
    • monikaa13 Re: zabawki dla 7 8 latki 21.09.13, 15:36
      Ja mam też 7 latkę i w sumie nie wiem w co się bawi. Ma przeróżne zabawki, ma kucyki, ma pet shopy, ma barbie. Bawi się wszystkim ale dosłownie chwilkę i jej się nudzi. Dłużej gra na komputerze.

Podoba jej się Monster High i zażyczyła sobie na urodziny Mariposę ze skrzydłami (już kupiona).

Lego friends ma i inne też, miała fazę, układała całe dnie, teraz nie chce. Pewnie nowe, by układała ale tych co już ułożyła nie. Barbie bawi się bardzo rzadko. Częściej kucykami. Zauważyłam, że bawi się w szkołę, ma listę obecności i takie tam...

Ogólnie ma fazę na leniuchowanie, siedzi na kanapie i gapi się w TV lub w sufit. Gra na telefonie. Czasami jakaś gra planszowa z nami.

Myślę, że tak jak z każdym jak coś załapie to może codziennie do bólu, a potem znów nic.
    • silje78 Re: zabawki dla 7 8 latki 21.09.13, 17:47
      moja ma co prawda 6 lat, ale w ostatnim czasie w zapomnienie poszły mlp, filly, lps. barbie i monster high się bawiła ostatnio jak zrobiłyśmy domek z kartonu do którego wstawiła mebelki z ikei.
      tydzień temu miała urodziny i w zasadzie chciała tylko jedną zabawkę. furbiego.... powiedziałam, że za droga... to wymyśliła sobie, że na urodziny chce malutkiego (taki na breloku), a dużego od mikołaja... dość zdziwiona była jak dostała tego dużego big_grin . innych zabawek nie chciała. w związku z tym odwiedziliśmy kilka sklepów z zabawkami (razem z córką) i wybrała sobie lunetę (nie kupiliśmy bo do 200-250zł nie było nic sensownego), "laboratorium" (badanie wody itp.) - to kupiliśmy, samochód/helikopter zdalnie sterowany, dinozaura (do tego książkę o dinozaurach big_grin ). w pewnym momencie wykręciła aferę, że chodzimy tylko po działach dla chłopców, ale na dziewczęcym zatrzymała się tylko chwilę przy domku dla lalek i tyle.
      co do furbiego to mi się ta zabawka bardzo podoba, czy jest wart tych pieniędzy? pewnie nie, ale młoda jest zachwycona.
      lps'y nosi do szkoły i bawi się z koleżankami w wolnym czasie.
    • budzik11 Re: zabawki dla 7 8 latki 21.09.13, 19:42
      Moja 8-latka już nie bawi się zabawkami. Rysuje, maluje, czyta, bawi się w program kulinarny, tańczy przed lustrem, przebiera się, bawi się z bratem w sklep (ma papierowe sztuczne pieniądze ze szkolnej wyprawki i wszystkim w domu handlują) itp. Zresztą żadnych pet-shopów, chomiczków, kucyków i innego dziadostwa nigdy nie miała, nie interesowała się. Stopniowo rozstajemy się z dziecięcymi zabawkami (domek dla lalek z wyposażeniem, koń na biegunach, który od lat stał nieużywany w pokoju, ale MUSIAŁ stać, bo to był JEJ koń i kropka).
    • slonko1335 Re: zabawki dla 7 8 latki 22.09.13, 19:09
      Moja siedmioipółlatka jak jest w domu najczęsicej bawi się pet shopami, lego friends, zeszytami do projektowania, lalkami(ukochana ciągle jolina balerina-teraz zachorowała na jolinkę-dżokejkę), uwielbia zestawy kreatywne wszelkiej maśći, zadania logiczne(labirynty, krzyzówki, sudoku), zbiera namiętnie kauczuki, uwielbia grać w przeróżne gry(Pędzące żółwie, Nogi Stonogi, Monopoly-ma jeszcze junior ale gramy z młodszym bratem, Ami, Zgadnij Kto, Jenga, Uno, Warcaby, bierki, Blokusa, grę własnej produkcji), układa Smart Gamesy(Kot i Mysz to ciągle ulubiony) i czyta(najczęściej ukochane Dzieci z Bullerbyn), dużo, bardzo dużo rysuje i przy każdej możliwej okazji słucha muzyki-często też tańczy i gra w kosza z tatą ibratem(taki do zawieszenia na drzwiach).
    • vidy Re: zabawki dla 7 8 latki 22.09.13, 23:07
      Chrzestny kupił Furbisia, fajny, ale warto mieć np app IPhona aby jadł czy śpiewał, wgl mnie głupota. Zabawka na chwile, nie to co domek dla lalek, figurki Playmobil, Lego Friends, Monster High, Barbie czy gry planszowe.
      • silje78 Re: zabawki dla 7 8 latki 23.09.13, 08:11
        nie musi być iphone. jak masz samsunga np. galaxy to też jest kompatybilny. poza tym karmić można naciskając "język" w dziobie, wtedy furby mlaska i "rejestruje", że jest nakarmiony (nasz przestaje domagać się jedzenia po tym). tańczy też wtedy jak włączysz mu jakąś muzykę, tylko musi być dość głośno.
        u nas lalki leżą w domku dla lalek, a furby jest w obrocie i to w sumie u wszystkich domowników big_grin .
        • carrie.bradshaw-preston Re: zabawki dla 7 8 latki 23.09.13, 09:22
          Moja 7 latka duzo sie bawi uwielbia kucyki pony, pet shopy, ma zamki domki itp lalki z MH tez, ale ma tez lalke Arielke, Roszpunke itp Wczoraj dostała na urodziny Furbego i jest zachwycona smile i faktycznie zeby go nakarmic wystarczy wsadzic mu palec do pyszczka, no i puszczalismy mu muzyke z you tube i tanczył takze wcale nie trzeba miec dodatkowych aplikacji
    • an.16 Re: zabawki dla 7 8 latki 23.09.13, 10:18
      Odpuść sobie tego furbiego i naprawde nie myśl, że córce czegokolwiek brakuje. To wspaniale, że lubi ruch i sport. To naprawdę ważne i rzadkie w czasach gdy dzieci poobstawiane sa różnymi gadżetami. To jest tak jak z jedzeniem, jeżeli nie masz w domu śmieciowego, to dziecko nie będzie go jadło. Jeżeli wypełnisz czas furbym i laptopem to nie dziw się, że dziecko nie idzie pobiegać, czy pobawić sie piłką, a na zajęciach dodatkowych też bardziej zależy rodzicom niż jemu. Na pewno córka ma dosyć zabawek, aby sobie umilić czas. Może jakaś książka?
      • obasic Re: zabawki dla 7 8 latki 23.09.13, 14:58
        Moja ma 8 lat w zasadzie juz z zabawek wyrosla. Lubi jezdzic rowerem, bawic sie z psem, szydelkowac no i gry, tv. No i ten Furby. Raczej nie dostanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka