Dodaj do ulubionych

Baśniobór czy Kroniki Archeo dla 11 latki

29.11.13, 17:18
Chciałabym pod choinkę kupić córce serię książek , przejrzałam w ksiegarni obie pozycje i zapowiadają się nieźle ale niestety budżet nie pozwala kupic obu,

Czy znacie te książki ? jak podobały się waszym dzieciom ?

Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: Baśniobór czy Kroniki Archeo dla 11 latki 29.11.13, 18:03
      Baśnioboru nie znam. Kroniki Archeo kupiłam synowi (8lat) za podpowiedzią tu na forum. Świetne. Przypominają mi Chmielewskiej przygody Janeczki i Pawełka, tylko z większym, europejskim i swiatowym rozmachem. Jeden minus, przynajmniej dla 8 latka - mocno oparte o historię, geografię, archeologię. Dziecko w tym wieku nie ma jeszcze takiej wiedzy z tych dziedzin, żeby dokładnie te książki zrozumieć. Pomoc mamy - bezcenne smile W wieku 11 lat - podejrzewam, że ten zasób wiedzy jest na tyle duzy, że nie będziesz musiała pewnych rzeczy tłumaczyć. No i kroniki Archeo pokazują niestety, w odróżnieniu od Chmielewskiej, większe możliwości dzieci dopilnowanych edukacyjnie i pochodzących z dobrych, inteligenckich domów. Dzieci profesorów archeologii, z guwernantką, w rodzinie dyrektor muzeum, angielski u 8 latki na poziomie swobodnie komunikatywnym..... smile
    • gopio1 Re: Baśniobór czy Kroniki Archeo dla 11 latki 29.11.13, 18:07
      Baśniobór bardzo. Mój syn przeczytał jako 10-latek wszystkie 5 tomów. Kilka tygodni po 11 urodzinach przeczytał całość jeszcze raz. Czyta naprawdę dużo - a Baśniobór jest u niego w pierwszej piątce ukochanych serii.

Kronik Archeo na razie nie chce czytać - twierdzi, że są za bardzo historyczne, za mało baśniowe.
      • iwek33 Re: Baśniobór czy Kroniki Archeo dla 11 latki 29.11.13, 18:35
        Baśniobór! Uwielbiany przez moje dzieci, ich kolegów, mojego męża, kolegów męża, ich żony, dzieci...... Nasz Baśniobór krąży po znajomych, bo ciągle ktoś go zaczyna czytać i chce całą serię dokończyć- nie wiem, kiedy do nas wróci....wszystkim się ogromnie podoba
    • agni71 Re: Baśniobór czy Kroniki Archeo dla 11 latki 29.11.13, 20:30
      Polecam z tych dwóch "Baśniobór". U nas to ogromny hit, ja tez przeczytałam z przyjemnością. Wartka akcja, ksiązka jest bardzo wciagająca. Jedna z Kronik Archeo zaczęłyśmy czytac i normalnie odłozyłysmy na półkę, jakaś taka bardziej "sucha" ta książka wydała sie w porównaniu z "Baśnioborem".
    • aga7-77 Re: Baśniobór czy Kroniki Archeo dla 11 latki 29.11.13, 21:21
      Mój 11-latek też się zaczytuje w "Baśnioborze", mnie również ta książka wciągnęła - bardzo polecam smile
    • scarlett74 Re: Baśniobór czy Kroniki Archeo dla 11 latki 30.11.13, 09:38
      Trochę tak obok pytania głównego.Od którego tomu zacząć "Kroniki", czy kolejność jest bez znaczenia.Zadałam to pyt na książkach, ale tam cisza ;-/
      • ewa_mama_jasia Re: Baśniobór czy Kroniki Archeo dla 11 latki 30.11.13, 11:02
        Syn dopiero czyta drugą część, po kolei smile Ale chyba można wyrywkowo, bo każda część to osobna historia. Ja radziłabym zacząć od pierwszej, bo tam są opisane wszystkie osoby - że rodzice to profesorowie archeologii, że wujek - to dyrektor muzeum regionalnego, że panna Ofelia - to guwernantka, zajmująca się dziećmi w trakcie wyjazdów rodziców, że Gardnerowie - to też dzieci profesorskie tyle że Anglicy smile Że mieszkają w małym miasteczku, w willi z dużym ogrodem smile No i w zasadzie wszystko Ci opisałam, możesz zacząć od którejkolwiek części smile
      • bluestarfish Re: Baśniobór czy Kroniki Archeo dla 11 latki 01.12.13, 00:37
        No co ty, żartujesz? W tamtym wątku dostałaś odpowiedź po 6 minutach! Zaglądałaś do niego w ogóle, odkąd go założyłaś?
        • bluestarfish odpowiadałam scarlett74 :) 01.12.13, 00:52
          n/t
    • aanniittaa Re: Baśniobór czy Kroniki Archeo dla 11 latki 30.11.13, 19:35
      "Kronik Archeo" nie znam, ale "Baśniobór" to ulubiona seria mojej córki. Starszy brat też czytał.
    • moabitka_rut Re: Baśniobór czy Kroniki Archeo dla 11 latki 01.12.13, 08:13
      Dziękuje wam bardzo za wszystkie odpowiedzi.
      Dzisiaj zamawiam Baśniobór.
      • ewa_mama_jasia Re: Baśniobór czy Kroniki Archeo dla 11 latki 01.12.13, 11:18
        Może zamów po jednej książce z cyklu. Co będzie, jak córce nie podpasuje klimat? Zawsze mniej boli finansowo, najwyżej nie kupisz następnych. Przejrzałam fragmenty Baśnioboru, mojemu synowi chyba nie podpasowałby. Ale może kiedyś kupię jedną część, albo poproszę aby wypozyczył z biblioteki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka