minkapinka 03.01.14, 16:54 Czy u Waszych dzieci są z tych przedmiotów klasowki? Co dzieci robią w ramach tych przedmiotów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balladyna22 Re: technika i plastyka w klasach 4-6 03.01.14, 18:51 IV klasa, do tej pory mieli po 2 sprawdziany z tych przedmiotów. Do techniki mają podręcznik Jak to działa?, do plastyki Do dzieła!, owa z wydawnictwa Nowa Era, idą po kolei tematami. Robią to, co jest w podstawie programowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: technika i plastyka w klasach 4-6 03.01.14, 20:03 balladyna22 napisała: > IV klasa, do tej pory mieli po 2 sprawdziany z tych przedmiotów. Do techniki ma > ją podręcznik Jak to działa?, do plastyki Do dzieła!, owa z wydawnictwa Nowa Er > a, idą po kolei tematami. Robią to, co jest w podstawie programowej. W IV klasie mieli z techniki ze dwa sprawdziany i ze dwie kartkówki - mieli przepisy ruchu drogowego. Teraz mają w V klasie nowego nauczyciela i klasówek żadnych nie ma, sa jakies prace na ocenę. Z plastyki na szczescie nie ma sprawdzianów, dzieci dostaja oceny z zajec praktycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna22 Re: technika i plastyka w klasach 4-6 03.01.14, 20:23 U nas oprócz tych zapowiedzianych sprawdzianów nie było żadnych kartkówek, wszystkie prace robione na lekcji są oceniane. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: technika i plastyka w klasach 4-6 03.01.14, 20:57 Z plastyki nie ma i nie było. Z techniki są, po zakończeniu każdego działu. W IV klasie były to przepisy ruchu drogowego a obecnie w V masakra jakaś - ostatnio mieli sprawdzian z obróbki drewna... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: technika i plastyka w klasach 4-6 03.01.14, 21:05 Były, łącznie z kartkówkami dotyczącymi obierania warzyw... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: technika i plastyka w klasach 4-6 03.01.14, 21:19 Tak, z techniki z przepisów ruchu drogowego, a dawniej też, choc nie pamiętam z czego (nieco inny program był). Z plastyki tez pisali, ale nie wiem z czego. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: technika i plastyka w klasach 4-6 03.01.14, 21:36 Jakie były pytania z obierania warzyw? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: technika i plastyka w klasach 4-6 09.01.14, 01:41 Jakie były pytania z obierania warzyw? Była kartkówka z teorii obierania marchewki... Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: technika i plastyka w klasach 4-6 04.01.14, 00:43 A jakie prace na technice robią ? U nas są oceny tylko z klasowek i zeszytu. Córka dostała z jedengo sprawdzianu jedyna 5 w klasie, z drugiego 4+ ( była to też najwyższa ocena w klasie, kolejna to była 4-, a reszta 3 i 2,) nauczyciel postawił jej z zeszytu 3 i na semestr 4. Zeszyt ostatnio cały przepisala i jak na moją córkę był ładny i było w nim wszystko, więc dziwi mnie ta ocena. Nikt w klasie nie ma 5 z techniki na semestr. Córka znajomych w naszej szkole miała na koniec 6 klasy średnia 5,6 i jedyną 4 na świadectwie - z techniki. Chyba zbyt poważnie traktuje się ten przedmiot. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: technika i plastyka w klasach 4-6 04.01.14, 09:12 robili jakis plakat w parach i pismo techniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou123 Re: technika i plastyka w klasach 4-6 04.01.14, 09:57 Chyba zbyt powaznie traktujesz te przedmioty. To michałki, mają być zaliczone. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: technika i plastyka w klasach 4-6 04.01.14, 11:08 Wiesz, czasami te 0,1 może zabraknąć do świadectwa z paskiem Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna22 Re: technika i plastyka w klasach 4-6 04.01.14, 20:09 minkapinka napisała: > A jakie prace na technice robią ? Na technice: znak stop, odblask, piktogram, album, przewodnik turystyczny po okolicy i za te prace dostali oceny. Na następną lekcję mają przynieść bandaż opatrunkowy, bo będą ćwiczyć zakładanie. Byli raz na lekcji na zewnątrz, tematyka: zagrożenia, prawidłowe przechodzenie itd. Na plastyce na każdej lekcji coś rysują różnymi metodami i z tego są oceny. > Chyba zbyt poważnie traktuje się ten przedmiot. Przedmiot jak przedmiot, z czegoś muszą mieć oceny. Jakie podręczniki ma Twoje dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: technika i plastyka w klasach 4-6 07.01.14, 13:59 Córka ma podręczniki Operonu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: technika i plastyka w klasach 4-6 07.01.14, 14:09 Z techniki były na pewno jakieś kartkówki z materiału z podręcznika (zasady ruchu drogowego), z plastyki chyba nie. Z obu tych przedmiotów robią prace na lekcji, które są oceniane i nawet ich wszystkich nie widziałam, bo zostają w szkole na wystawę (którą mam okazję oglądać dopiero podczas bytności w szkole np. na wywiadówkach). Fakt jednakże jest faktem, że - nawiązując do wzmianki o średniej - nie są to przedmioty, z których najłatwiej ze wszystkich dostać wysokie oceny, wbrew pozorom. No ale przedmiot jak przedmiot, nie ma co płakać. Jeden ma problem z matmą, inny z plastyką albo wf-em Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: technika i plastyka w klasach 4-6 07.01.14, 14:42 Z tą trudnością to jest różnie, znajomi przenieśli córkę do szkoły społecznej i tam nie ma klasowek, podręczników, dzieci mają tylko oceny z prac. U nas na plastyce pani mówi, że nie może ocenić pracy, bo to nie jest sztuka Kiedyś dzieci lepily baranki z gliny, pani powiedziała dziecku: to jest baranek? To wygląda jak swinia!. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: technika i plastyka w klasach 4-6 07.01.14, 15:23 Bez sensu. U nas pani ocenia prace, nie zawsze na wysokie oceny, ale komentarze jak powyższy o świni to jednak poniżej pewnego poziomu są. Nie słyszałam, by się pojawiały (na szczęście). W sumie to niby o pani świadczy, no ale przyjemne dla dziecka to to nie jest i jednak niewłaściwe - w końcu nauczyciel powinien prezentować jakąś kulturę wobec innych... Odpowiedz Link Zgłoś
learning-to-fly Re: technika i plastyka w klasach 4-6 09.01.14, 11:28 Te baranki są jakieś "szczęśliwe". W gimnazjum mieliśmy narysować jakiś tam rysunek związany ze świętami. Narysowałam baranka, a nauczyciel zapytał mnie co ma pies do Wielkanocy Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: technika i plastyka w klasach 4-6 08.01.14, 20:00 W zeszłym roku technikę prowadziła pani od informatyki, która nota bene mnie uczyła kiedyś, kiedyś...chemii w tej samej szkole W tym roku technikę prowadzi nowy nauczyciel od plastyki. W czwartej klasie były jakieś kartkówki z przepisów, karty rowerowej itd. Oceny były także z prac wykonanych na lekcji. Jeśli ktoś był chory to nie mógł z domu przynieść gotowej pracy. Musiał zostać z panią po lekcjach i zrobić rzecz na jej oczach. Zwykle takich nieszczęśników z różnych klas było paru Najlepiej zapamiętałam strusia z butelki i korków poruszanego za pomocą sznurków i krzyżaka. 4 także była oceną najlepszą- nikt nie miał 5. W tym roku chyba będzie podobnie mimo zmiany nauczyciela. Ćwiczą pismo techniczne, rysują jakieś bryły- klasówek nie ma- dostają oceny za jakość wykonania. Książki Nowa Era. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: technika i plastyka w klasach 4-6 08.01.14, 20:05 Aaa. No i plastyka teraz stoi na wyższym poziomie. Poprzednią prowadził pan od muzyki... tak...ten też uczył kiedyś mnie w tej szkole i mojego brata...10 lat ode mnie starszego Córka opowiadała, że przynosił obrazek na lekcję wykonany przez 6-klasistę całkiem zgrabnie i mówił- dzieci narysujcie taką postać. Córka okrutnie się nudziła bo rysowała zwykle lepiej niż ten 6-klasista. Teraz wreszcie jest człowiek z wykształceniem plastycznym, prace są o wiele trudniejsze. Sam im przekazuje konkretną wiedzę i uczy rysunku. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: technika i plastyka w klasach 4-6 08.01.14, 21:42 U nas plastyki uczy pani od niemieckiego. Wymagania ma wielkie, ale nie tlumaczy jak rysowac. Najlepiej jak rodzic narysuje, wtedy pani jest szczesliwa i wtedy to jest sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: technika i plastyka w klasach 4-6 08.01.14, 21:39 chyba pisalas na innym forum, ze byla osoba w klasie, ktora miala srednia 6 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: technika i plastyka w klasach 4-6 08.01.14, 22:14 Ale to w starszej klasie. W szóstej. W klasie Ali nikt tak nie miał. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: technika i plastyka w klasach 4-6 08.01.14, 23:08 Zapamiętałam przypadek, bo trochę mnie to zdziwiło. Myślałam, że to u Ali. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona_krycha Re: technika i plastyka w klasach 4-6 08.01.14, 23:00 Moja mała jeszcze nie ma techniki, natomiast ja swoją technikę wspominam do dzisiaj jako koszmar ;/ Moja nauczycielka miała fioła na tle haftu krzyżykowego. więc przez 4 lata (między 5 a 8 klasą podstawówki) katowała nas tymi wyszywankami (a wyszyć taki jeden obrazek to było pracochłonne). Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: technika i plastyka w klasach 4-6 08.01.14, 23:05 A ja pamiętam, że dziergalam coś na szydełku dla mojego brata ciotecznego,bo chłopcy też musieli dziergac. A mój tata spawal dla mnie sześcian Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: technika i plastyka w klasach 4-6 09.01.14, 12:29 Ja do dziś na palcu mam małą bliznę po tym jak w domu próbowałam zrobić naszyjnik z drutu Bo u nas pani była fanką takich naszyjników. Poza tym wyszywałyśmy worki na buty, haftowałyśmy serwetki mereżką, robiłyśmy na drutach i na szydełku. I gotowałyśmy/piekłyśmy. Jak to piszę to mam wrażenie jakbym żyła na XIX-w pensji Odpowiedz Link Zgłoś
tititu Re: technika i plastyka w klasach 4-6 09.01.14, 13:44 Klasówki są. Poza tym tworzą różne zbędne rzeczy i zabawki. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: technika i plastyka w klasach 4-6 09.01.14, 13:54 U mojej młodej, pani z plastyki ocenia pracy wg kryterium: praca samodzielna, zastosowana technika o jaką prosiła, staranność. Nawet niezbyt piękne prace, są oceniane na 5, bo liczy się zaangażowanie a nie talent, którego niestety większość klasy nie posiada. Naprawdę piękne prace, jako wyróżnienie są wieszane na wystawkach. Odpowiedz Link Zgłoś
jarkotowa1 Re: technika i plastyka w klasach 4-6 13.01.14, 11:43 Na plastyce oceniane są prace - tak jak powyżej - praca samodzielna, zgodna z tematem, omawianą techniką. Talent nie jest oceniany. Z techniki są sprawdziany na temat przerobionego działu (bezpieczeństwo na drodze, znaki przy kąpieliskach itp). Ostatnio dzieciaki uczyły się opatrywać rany (musiały przynieść jakieś akcesoria). Pamiętam, że starszy syn dziergał na szydełku i przyszywał guziki. Odpowiedz Link Zgłoś