Dodaj do ulubionych

Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów

12.02.14, 07:42
Proszę, jak w temacie , macie może coś sprawdzonego , ciekawego. To co zaproponowała szkoła wola o pomstę, ale podobno nie można znaleźć nic ciekawego..wrrr... A dzieci nie chcą zwiedzać rynków i sanktuariów. Sprawa pilna- gwarantowana wdzięczność grupowa big_grin
Obserwuj wątek
    • morekac Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 12.02.14, 08:34
      Hm, może podaj okolicę? Bo rozumiem, że wycieczka jednodniowa.
    • mama-ola Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 12.02.14, 08:49
      Opracowywałam kiedyś plan wycieczki do Torunia. Co prawda ze zwiedzaniem rynku wink, ale też planetarium (oglądanie filmu i zajęcia warsztatowe), muzeum piernika (samemu robi się piernik) i wyrobem papieru. Jak jesteś zainteresowana, to poszukam.
    • agni71 Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 12.02.14, 09:30
      U nas dzieciaki na 3-dniowe wycieczki jadą np. na Jurę Krakowsko-Częstochowską, w planie m.in. sztolnia Czarnego Pstrąga, zwiedzanie ruin zamków, np. Ogrodzieniec
      zajęcia ze wspinaczki skałkowej, przejście jaskinią (właściwie dwie, w tym Jaskinia Raj), skansen w Tokarni

W zeszłym roku była fajna wycieczka do ośrodka na Mazurach, zajęcia typowo ruchowe: rowery, kajaki, konkursy sportowe. Niestety, nie pamiętam nazwy biura ani ośrodka sad

generalnie polecam wycieczki o tematyce sportowej, to dzieci najbardziej lubią, a nie zwiedzanie sanktuariów wink

U nas np. był kiedys pomysł wycieczki do Ciechocinka, dośc statycznej. Rodzice zaproponowali cos bardziej ruchowego, okazało się, że organizator ma i takie wycieczki w swojej ofercie i na jedną się zdecydowaliśmy. Tak, że warto zapytać o folder organizatora i może da się cos innego wybrać.

PS. Żeby nie było, że mam coś do Torunia wink - jedna z córek była tez na fajnej wycieczce do Torunia, bo była fabryka pierników i jakieś zabawy interaktywne na starówce, więc nie było to tylko typowe zwiedzanie, i dzieciom sie podobało.

• jagabaga92 Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 13.02.14, 13:55
        > U nas dzieciaki na 3-dniowe wycieczki jadą np. na Jurę Krakowsko-Częstochowską,
        > w planie m.in. sztolnia Czarnego Pstrąga, zwiedzanie ruin zamków, np. Ogrodzie
        > niec
        > zajęcia ze wspinaczki skałkowej, przejście jaskinią (właściwie dwie, w tym Jask
        > inia Raj), skansen w Tokarni

Tereny i program ciekawy (Jaskinia Raj I Tokarnia to Góry Świętokrzyskie, a nie Jura), ale jak na 3 dni dość napięty i wyczerpujący. Same przejazdy (z terenów Jury w Góry Świętokrzyskie to min. 2h jazdy w dzień powszedni) zajmą ogrom czasu, nie mówiąc już o zwiedzaniu.
        • agni71 Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 13.02.14, 14:03
          Tak, racja, Świetokrzyskie ma byc w drodze powrotnej (ale to ciągle będzie ta sama wycieczka).

Myslę, że życie zweryfikuje ten ambitny plan, i z czegos pewnie zrezygnują. Dodam, że w planie są gra terenowa, zajęcia z GOPR, różne zajęcia sportowe z naciskiem na wspinaczkę (na ściance, ale i na skałkach). Myślę, że zwiedzanie będzie w miarę czasu i z proponowanych atrakcji (Ogrodzieniec, Jaskinia Kalesonowa, Sztolnia Czarnego Pstrąga, Tokarnia, Jaskinia Raj) nie wszystko uda się zrealizować. Myślę, że realna jest rezygnacja z Tokarni, bo to duży teren, a jesli Raj będzie wcześniej zarezerwowany, to z tego punktu nie będzie mozna zrezygnować...
    • malami115 Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 12.02.14, 10:34
      pytanie: gdzie mieszkasz? ile dni wycieczka? jaki koszt na osobę ?
    • jusytka Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 12.02.14, 11:10
      Nie wiem gdzie mieszkacie, my blisko niemieckiej granicy, więc popularne i atrakcyjne dla 13 latków (bo już niemal ze wszystkiego mogą skorzystać) są wycieczki 1-dniowe do parku rozrywki Heide Park pod Hamburgiem, na Tropikalną wyspę pod Berlinem, czy na safari do Serengeti park. Kilkudniowe wycieczki, to np. Paryż z Disneylandem. Jeśli chodzi o wycieczki krajowe, to wydaje mi się, że fajna byłaby Warszawa (Centrum Nauki Kopernik, Muzeum Powstania Warszawskiego, Stadion Narodowy, a także najważniejsze zabytki, które dzieciaki znają z podręczników).
    • pas_ya Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 13.02.14, 04:20
      Dzięki za odzew. Wycieczka z okolic Warszawy, na 35 dzieci, bardzo chętnie dłuższa niż jeden dzień , a cena...wiadomo im niższa tym lepiej, bo brak pieniędzy u rodziców odczuwalny. Temat ważny bo w tamtym roku nie pojechali na wycieczkę, a teraz koniec szkoły...
      • jakw Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 13.02.14, 08:32
        Moja starsza w VI klasie jechała na wycieczkę do Sandomierza i w Lasy Janowskie (w każdym razie w te co są na wschód od Sandomierza). Zwiedzanie + atrakcje leśno-quadowe. Podobało się, choć w końcu i tak zwiedzali Lublin, bo w Sandomierzu właśnie była powódź sad.
        Zajęło to bodaj 3 dni, wycieczka była z jakiegoś biura (niestety już nie pamiętam).
        Z innych rejonów warto rozważać Góry Świętokrzyskie czy Jurę. Zawsze można trochę pozwiedzać i trochę polatać po pagórkach.
        W gimnazjum dziewczę jechało też na 1-dniową wycieczkę w okolice Biebrzańskiego PN i Łomży - wycieczka składała się z parku linowego i dzikiej przyrody (także w postaci rojów komarów). Z Wwy w rozsądnej odległości jest też Puszcza Białowieska.
    • saszanasza Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 13.02.14, 08:46
      A może do centrum nauki kopernik?
      • saszanasza Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 13.02.14, 08:47
        o tu: www.kopernik.org.pl
        • agni71 Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 13.02.14, 09:07
          sasza, kopernika to warszawskie dzieciaki maja na codzień. No i nie jest to wycieczka kilkudniowa. Poza tym, Kopernika lepiej zwiedzać indywidualnie.

Ja bym sugerowała jakieś niezbyt wysokie góry, skałki, jaskinie, parki linowe - to jest atrakcyjne, dzieciaki to lubią, stwarza to też dobrą okazję do integracji i współpracy między dziećmi. No i jest w stanie wymęczyc ich tak, że juz wieczorem padają do łóżek, zamiast psocić w ośrodku wink
          • saszanasza Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 13.02.14, 11:58
            agni71 napisała:

> sasza, kopernika to warszawskie dzieciaki maja na codzień. No i nie jest to wyc
            > ieczka kilkudniowa. Poza tym, Kopernika lepiej zwiedzać indywidualnie.

W pierwszej chwili też tak pomyślałam, ale skoro szkoła beznadziejna i jest problem z wyjazdem gdziekolwiek, to i może w Koperniku nie byli.
            • agni71 Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 13.02.14, 13:43
              Przy czym na wycieczce grupowej mało skorzystają, IMO. Jedna z córek była z klasą i twierdzi, że duzo fajniej indywidualnie, szczególnie, jesli rodzic cos tam umie wytłumaczyć (o co chodzi w danym eksponacie/eksperymencie).
          • budzik11 Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 13.02.14, 14:36
            agni71 napisała:

> sasza, kopernika to warszawskie dzieciaki maja na codzień.

Autorka pisze, że mieszkają POD Warszawą, nie W. My też mieszkamy POD i też dzieci nie były w Koperniku. Sami byliśmy (prywatnie w sensie) raz. Podwarszawskie szkoły chyba niezbyt chętnie jeżdżą do stolicy. Na 3 klasy były tylko dwie wycieczki do W-wy - do Muzeum Techniki na lekcje o świetle i do Zamku Królewskiego.
            • agni71 Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 13.02.14, 16:16
              No to my tez spod Warszawy, jedno z moich dzieci bylo ze szkolna wycieczką w Koperniku, ale jak pisałam, tam akurat lepiej indywidualnie.
    • budzik11 Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 13.02.14, 11:02
      Może Bieszczady (wejście na Tarnicę), Sanok (skansen) i Krosno (Muzeum Dziedzictwa Szkła)?
      Albo Czorsztyn-Niedzica - zwiedzanie dwóch twierdz/zamków, zapory na jeziorze Czorsztyńskim, rejs statkiem, zjazdy kolejką w Kluszkowcach (rewelacja, na pewno im się spodoba), taras widokowy na górze Wdżar. Można tez zahaczyć o DinoZatorLand (chociaż nie wiem, czy nie są za duzi na park dinozaurów, park miniatur w Inwałdzie (jest tam też fajny labirynt z iglaków) + twierdza Babice. Niedaleko też jest parki linowy Czarny Groń, też powinno im się spodobać.
    • gopio1 Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 13.02.14, 16:35
      Klasa mojego dziecka jedzie w tym roku na 5 dni w Karpaty. W programie mają m.in.
      - spacer po Wrocławskiej Starówce połączony z jakąś grą miejską
      - całodniowa wyprawa na Śnieżkę + świątynia Wang
      - Park Wodny Tropikana
      - wyprawa do Western City
      - całodzienna wycieczka: zamek Chojnik, Zbójeckie Skały, Wodospad Szklarki i Kamieńczyk
      - wycieczka do Skalnego Miasta do Czech
      - wieczorami ognisko lub dyskoteka

Wyjazd z Warszawy, koszt dla grupy 40 osobowej to 540 zł

W zeszłym roku byli na 2-dniowej na Kurpiach z takim programem:
      - wesoły tor przeszkód (skoki w workach, narty indiańskie, bieg z piłką, przeciąganie liny, zjazd kolejką tyrolską, zabawy sportowe, jazda konna z instruktorem). W przypadku brzydkiej pogody proponujemy zajęcia kulinarne w hotelu, które mają na celu poznanie kultury kurpiowskiej – wypiek ciast, ubijanie masła lub lepienie pierogów
      - Nocne podchody z przewodnikiem po Puszczy Piskiej, w czasie których zwiedzimy bunkry niemieckie i liczne umocnienia wojskowe
      - Ognisko/dyskoteka
      - Wycieczka rowerowa ścieżką edukacyjno – przyrodniczą. Podziwianie urokliwych jeziorek puszczańskich i zwiedzanie pozostałości dawnych wiosek w Puszczy Piskiej. Przy odrobinie szczęścia w ukryciu będziemy obserwować zwierzęta zamieszkujące lasy
      lub gdy pogoda dopisze - Spływ kajakowy z ratownikiem przepięknymi meandrami Pisy

Koszt 250 zł (w tym 160 zł to był pobyt, a 90 transport z/do Warszawy)

Wcześniej byli jeszcze na 3-dniowej w Puszczy Kampinowskiej (nocne podchody) + Żelazowa Wola + Muzeum Ziemi Łowickiej

Rodzice polecali jeszcze Park Miniatur i Rozrywki
      www.sabatkrajno.pl/atrakcje/aleja-miniatur
      Mieliśmy jeszcze propozycję 1-dniowej do Torunia, ale największa integracja jest oczywiście na tych wyjazdach z noclegiem. W przyszłym roku może będzie Jura Krakowsko-Częstochowska.
      • gopio1 OMG... w Karkonosze 13.02.14, 16:39
        Przepraszam wink
      • pas_ya Re: Polećcie ciekawą wycieczkę dla 6-klasistów 14.02.14, 08:34
        gopio1 jak znam życie to nie pamiętasz kto to organizował, a może jednak ? Np. te Kurpie z zeszłego roku?
        • gopio1 Puszcza Piska 14.02.14, 12:53
          Oczywiście, że nie pamiętam, ale pogrzebałam w skrzynce mailowej i znalazłam wink
          Powodzenia!
          www.hotelkoziol.com/pages/zielone_szkoly

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka