Dodaj do ulubionych

książki na zakończenie roku - 3 klasa SP

01.04.14, 13:22
Książki na zakończenie roku kupuję zwykle 23.04, bo wtedy jest Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich i księgarnie robią co najmniej 30% obniżki. Wychodzi więc na to, że już najwyższy czas poprzebierać w tytułach smile
Znacie jakieś interesujące nowości dla dzieci w wieku 8-10 lat? Chętnie bym coś dopisała, bo na razie listę propozycji mam krótką...
Obserwuj wątek
    • bbkk Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 14:07
      Krótką?
      To może TU znajdziesz inspirację. Wyszukiwarka działa tam świetnie wink
      • mama-ola Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 14:28
        Wiedziałam, że się trafi ktoś odsyłający do wyszukiwarki smile Dlatego wyboldowałam nowości.
        • mama-ola Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 14:39
          Dodam jeszcze, że nie tyle chodziło mi o same tytuły. Bo tych na "Książkach dziecięcych i młodzieżowych" (które to forum znam) jest mnóstwo, ile o wymianę myśli dotyczącą książki stricte na zakończenie roku. Kto się orientuje w temacie, ten zna jej cechy - nie może być zbyt chłopczyńska, ani zbyt dziewczęca, najlepiej jakby miała bohaterów i chłopca i dziewczynkę, nie może być zbyt odjechana plastycznie (nie każdemu się spodoba), nie może poruszać kontrowersyjnych tematów (bo nie każdy sobie życzy) itd. itp.
          No i jeszcze chodziło mi o wypowiedzi typu "a my kupujemy...", "a u nas się podobają książki typu", "a ja jestem za kupieniem...", " a u nas w klasie to..."
          smile
          • bbkk Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 15:16
            Na forum do którego odsyłam mówi się głównie o nowościach.
            Natomiast cechy które wymieniłaś mi osobiście nie kojarzą się z książką na koniec roku, tylko raczej z książką poprawną 'politycznie' tylko że skierowaną do nikogo. Zresztą - nic nie stoi na przeszkodzie kupić inne książki dla chłopców, inne dla dziewczyn.
            • mama-ola Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 15:28
              > Na forum do którego odsyłam mówi się głównie o nowościach.
              Chciałam zadać to pytanie na tym forum, a nie na tamtym (znam obydwa).

> Natomiast cechy które wymieniłaś mi osobiście nie kojarzą się z książką na koni
              > ec roku, tylko raczej z książką poprawną 'politycznie' tylko że skierowaną do n
              > ikogo.
              "Tajemnice" są dla nikogo? Detektyw Sventon jest dla nikogo? "Dzieci z Bullerbyn" są dla nikogo?

> Zresztą - nic nie stoi na przeszkodzie kupić inne książki dla chłopców, inne dla dziewczyn.
              To by nie było zgodne z gender smile Nie kupię koników Pony czy Martynek dla dziewczynek, a superbohatera dla chłopców, po moim trupie smile
            • iwoniaw Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 15:33
              No chyba żartujesz - jak książki będą inne dla różnych płci, to dopiero jest pole do niepoprawności politycznej (i realnego potraktowania per noga dziewczyn/chłopców swoją drogą).
              Generalnie uważam, że w akcji "każdy z klasy dostaje książkę" najlepiej iść w jakąś serię mającą różne tytuły - wtedy nie będzie problemu, że któraś książka była "lepsza" (cokolwiek by to miało znaczyć) od innej, a jest możliwość choć pobieżnego dopasowania treści do upodobań różnych osób. I tak się zresztą okaże, że jeden już ma wszystkie te książki w domu przeczytane sto razy w dodatku, a dla drugiego to jakieś pięć poziomów za trudne do czytania.
              Inna opcja - jakieś lektury, które będą omawiać w IV klasie, względnie książki przyrodnicze/historyczne dla dzieci (też występują w seriach).
              • mama-ola Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 15:57
                > Generalnie uważam, że w akcji "każdy z klasy dostaje książkę" najlepiej iść w j
                > akąś serię mającą różne tytuły

Też uważam, że to jest dobre. Zwłaszcza że mam w klasie bliźnięta i nie chcę im dać tego samego. W 1 klasie dostali różne "Tajemnice", a w 2 klasie różne części "Piaskowego Wilka". Co prawda bohaterką jest dziewczynka, ale niezbyt dziewczyńska, no i jest wilk.

> I tak się zresztą okaże,
                > że jeden już ma wszystkie te książki w domu przeczytane sto razy w dodatku,
                To niebezpieczeństwo da się zminimalizować, jak się kupi nowości.

> a dla drugiego to jakieś pięć poziomów za trudne do czytania.
                To prawda... Rówieśnik mojego syna przeczytał już Tolkiena, a są i tacy, którzy nic nie przeczytali. Ja będę wybierać coś objętością bliżej "Tajemnic" niż "Tolkiena" smile
          • attiya Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 10:35
            no to może coś Grzegorza Kasdepke, u niego zdarzają się bohaterowie obojga płci smile
            a i tematy ciekawe w ksiązkach porusza smile
            • monikaa13 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 10:39
              Aktualnie czytamy "Co to znaczy" - nie jest to nowość ale ciekawa bez względu na płeć.
              • ewa_mama_jasia Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 11:13
                No własnie może tę pozycję, synowi kupiłam 2 części w 1 tomie. Może infantylne historyjki, ale myslę że i 9 latek takie kompendium wiedzy powinien na półce mieć. Często się takich rzeczy używa w potocznej orzmowie i naprawdę te sformułowania i powiedzenia nie są dla dzieci czytelne.
                • mama-ola Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 11:28
                  A ja się burzę, jak to czytam tongue_out Najpierw Bartuś rozumie coś dosłownie. Potem wszyscy wyrażają swoje zdumienie. Następnie się z niego wyśmiewają. Aż się krztuszą. Czytelnik się nie śmieje, ale zawsze może sobie poczytać, jak to inni zrywali boki. A potem leci definicja słownikowa, po przecinku wymienione kolejne znaczenia. A potem Bartuś się obraża. A inni znów wybuchają śmiechem. I tak na jedno kopyto cała książka... Denerwuje mnie to niepomiernie.
                  Może i Kasdepke ma jakiś talent, ale zdecydowanie za dużo zamówień smile Pracuje na zasadzie "ja wam wszystko wyśpiewam". Chcecie mity? - macie mity. Chcecie powiedzonka? - proszę bardzo! Chcecie savoi vivre? - voila! Nie pozostaje to bez wpływu na literacką wartość tego, co pisze.

Przy czym zgodzę się z tym, że warto książki o powiedzonkach mieć - choćby dlatego, że jeśli tylko dziecko chce ich słuchać, to jest to kształcące.
                  • ewa_mama_jasia Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 13:43
                    No własnie treść opowiadań mocno infantylna. Ale jako zbiorcze kompendium - może być.
                    • monikaa13 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 15:50
                      Też uważam, że treść jest bardzo słaba. Te opowiadanka wszystkie na jedno kopyto ale dziecko zadowolone, chce słuchać, nie tyle historyjek co tłumaczeń znaczenia danego powiedzonka. Potem chodzi cały dzień i to mówi. Czasem nawet w szkole. Ostatnio tłumaczyła koleżance co znaczy dzielić skórę na niedźwiedziu smile Teraz chcemy jej kupić 1 część na zająca, bo czytamy 2 z biblioteki. Myślę, że to nie tylko fajna książeczka ale ucząca. Zawsze można do niej zajrzeć, sobie przypomnieć dane powiedzenie. I dorosłym się przyda, bo takiego zwrotu "zjeść żabę" nigdy nie słyszałam smile
    • gopio1 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 15:58
      Nie jest to nowość, ale na pewno dobry pomysł na w miarę jednolity prezent dla wszystkich.
      Bardzo ilustrowana historia...
      - malarstwa
      - wynalazków
      - nauki
      - astronomii
      - odkryć geograficznych

U syna właśnie w 3 klasie dzieciaki dostały. Prezent trafiony.
    • monikaa13 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 16:38
      Nie wiem co preferujecie ale ja np. wolę jak dziecko dostanie jakąś encyklopedię, słownik, atlas itp. Książkę może sobie wypożyczyć zawsze w bibliotece. Nie wiadomo czy trafisz w gust, a może część już to czytała itd. Słowników, encyklopedii itp. nigdy nie za dużo.
      • nevada_r Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 16:53
        Czyś zwariowała. big_grin Czy ty wiesz, ile ja dostałam na zakończenia roku, konkursy, wyróżnienia, inne okazje słowników, encyklopedii, opracowań itp. jako dziecko grzeczne, dobrze się uczące i biorące udział w różnych konkursach? "Hitem" było, jak dostałam słownik ortograficzny za osiągnięcie wysokiego miejsca w konkursie sprawdzającym... moją znajomość ortografii!!! Czy ty wiesz, jakie to było demotywujące? Po co brać udział w konkursach, kiedy dostajesz ciągle to samo, i to najczęściej rzeczy, które ci się w ogóle do niczego nie przydają.

Taka książka to powinna być nagroda = coś fajnego, przyjemnego, a nie znowu coś powiązanego z nauką, do czego dziecko pewnie i tak nie zajrzy.

> Książkę może sobie wypożyczyć zawsze w bibliotece.

Podejście bardzo dziwne o ile sama nie uważasz, że czytanie jest czynnością głupią, na którą tylko marnuje się czas.
        • monikaa13 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 17:12
          Myślę, że dla wielu uczniów tak samo głupim upominkiem może być książka.

Jeden woli to inny tamto i tak nie dogodzisz wszystkim. Jestem ciekawa ile dzieci te książki, które dostaje czyta?

I nie każdy bierze udział w konkursach i nie każdy w nich wygrywa. Nie każdemu też ksiązki kupuje rodzic itd. Są różne dzieci. Napisałam tylko moje zdanie.
          • bogusia1231 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 17:33
            Sądzę, że dobre przygodowe książki przeczyta dużo dzieci.
            • monikaa13 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 17:55
              Tylko skąd będą wiedziały, że to dobra książka, skoro dużo dzieci po prostu nie czyta wcale?
              • bbkk Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 20:18
                Ja nie znam takiego dziecka.
                A jesli takie sa - tym bardziej nalezy je do czytania zachecac.
          • nevada_r Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 01.04.14, 20:52
            > Jeden woli to inny tamto i tak nie dogodzisz wszystkim. Jestem ciekawa ile dzie
            > ci te książki, które dostaje czyta?

Oczywiście, tak też może być. Ale to i tak nie zmienia faktu, że należy równać w górę, a nie w dół, prawda?

Nie można po prostu powiedzieć "a, oni i tak tego nie przeczytają, to zamiast fajnej książki damy im głupi i nudny słownik, którego nie przeczytają NA PEWNO". Bo jeżeli tak do tego podejdziemy, to później będzie "a po co oni mają jechać na wycieczkę np do fajnego lunaparku, niech idą do nudnego muzeum, i niech się cieszą, że gdziekolwiek wyszli".
            • monikaa13 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 07:25
              E tam. Uważam, że słownik czy encyklopedia nie jest nudną książką. Oczywiście nie czyta się tego wieczorem przed snem ale zawsze się przyda. A co do muzeum tez może być ciekawe.

A ja w 1 klasie widzę mnóstwo dzieci, które nie czytają w ogóle. Mama przychodzi do szkoły i jedna z drugą tak gadają (a dzieci w bibliotece): "A mój to w ogóle tej książki nie przeczytał" , "Moja też nie" i śmiech. Wypożyczają, bo pani każe!

Może do 3 klasy coś się zmieni ale moim zdaniem i tak nie będzie tak, że wszyscy przeczytają te książki, które dostaną na koniec roku. Co nie znaczy, żeby nie dawać, oczywiście dawać. Niech będą i przygodowe. Napisałam tylko, że jak dla mnie lepsze byłyby jakieś naukowe ale może jestem stara i inaczej na to patrzę.
        • iwoniaw O to to! 02.04.14, 15:00
          Mam dokładnie takie właśnie wspomnienia własne big_grin
          Dostać słownik ortograficzny za wygranie konkursu ortograficznego czy inną encyklopedię malucha z dziedziny, w której właśnie wygrało się olimpiadę wojewódzką - bezcenne (encyklopedię zwłaszcza w dobie netu, jak przypuszczam). Jako dziecko czytające chciałam coś do czytania, jeśli nawet nie do końca było w mym guście, to przynajmniej coś nowego, a zdarzało się, że i całkiem nowe ulubione lektury się odkrywało. Jako dziecko nieczytające, to nie wiem - ale generalnie to chyba średnio zostałoby takie przekonane, że książka może być rozrywką, jeśli zamiast rozrywkowej dostanie kompendium o pisarzach renesansowych z przeceny...
          • mama-ola Re: O to to! 02.04.14, 15:29
            > Dostać słownik ortograficzny za wygranie konkursu ortograficznego czy inną ency
            > klopedię malucha z dziedziny, w której właśnie wygrało się olimpiadę wojewódzką
            > - bezcenne (encyklopedię zwłaszcza w dobie netu, jak przypuszczam). Jako dziec
            > ko czytające chciałam coś do czytania

Twoja wypowiedź nasunęła mi pewne wspomnienie. W 8. klasie wygrałam konkurs i dostałam - pamiętam jak dziś - 26 tys. na książkę. Pani powiedziała, że mam sama kupić i przynieść książkę i rachunek do szkoły, a oni wkleją dedykację i potem wręczą mi to na apelu. Byłam akurat na etapie powieści szpiegowskich Kena Folleta i przeczytałam wszystko, co było w miejskiej bibliotece, a w księgarni natrafiłam na "Człowieka z Petersburga". Kupiłam więc i zaniosłam do szkoły. Wszyscy inni laureaci, jak jeden mąż, kupili "Chłopów" Reymonta. Jak to potem wyglądało na apelu... Wszyscy tych "Chłopów", a ja inną książkę, ciągle byłam zagadywana, co to jest. Musiałam tłumaczyć "to powieść szpiegowska... bo bardzo lubię..." - było mi dość głupio. Pomyślałam wtedy, że pewnie powinnam była kupić lekturę, że takie są obyczaje. Nie rozumiałam, dlaczego wszyscy to wiedzieli, a ja nie...
            Za to w domu - miałam swoją ucztę czytelniczą! smile A inni?...
            Dlatego dziś, kiedy to ja kupuję dzieciom książki, chcę je wyposażyć w Folletów, a nie w Reymontów smile
            • angazetka Re: O to to! 02.04.14, 16:20
              Mam podobne wspomnienie. I pamiętam niesmak wychowawczyni, że kupiłam to, co chciałam, a nie to, co powinnam.
              Ale to miała być moja przyjemność, a nie jej.
    • kasiamel Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 08:10
      Nasza 3 klasa dostanie "Przyrodniczy atlas Polski" z Lektorkletta, dostępny na Matrasie za niewiele ponad 9zł. Do wyboru 3 części. Bardzo fajna książka, info o parkach narodowych, faunie i florze, twarda oprawa, polecam.
    • mama-ola Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 08:28
      > Jestem ciekawa ile dzieci te książki, które dostaje czyta?

"Tajemnice", podarowane w 1 klasie, były hitem. W sumie 5 różnych tytułów rozdaliśmy wtedy. Dzieci czytały b. chętnie. Rodzice mówili: jaka trafiona książka. Kupowali dzieciom inne i opowiadali mi: mój syn ma już 10, 12 "Tajemnic" w domu, na każdą okazję dostaje i się cieszy.
      Po "Piaskowym Wilku" nie było już odzewu. Sama zagadnęłam jedną mamę i usłyszałam tylko: przeczytał. Chyba szału nie było.
      • agni71 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 09:09
        Może cos z serii "Czytam sobie". Ja tych ksiażek nie znam, ale chwala je na forum książkowym. Trzebaby oczywiście dobrać tytuły na miarę trzecioklasistów, bo sa, zdaje się, różne poziomy.

Z zapowiedzi znalazłam cos takiego, raczej dla dziewczynek:

merlin.pl/Ciekawe-co-bedzie-jutro_Renata-Piatkowska/browse/product/1,1337487.html
        Brandona Mulla, ale nie wiem, na jaki to właściwie wiek:

merlin.pl/Zwierzoduchy_Brandon-Mull/browse/product/1,1337940.html
        detektywistyczna nowość, ale wyd. Czarna Owieczka, więc nie wiem, czy do końca neutralnie światopoglądowo wink
        merlin.pl/Cyrk-Karamba-Tajemnica-polykaczki-ognia_Asa-Rosen/browse/product/1,1332942.html#fullinfo
        Jeszcze cos takiego wpadło mi w oko:
        merlin.pl/Wyspa-Pramela_Max-Kruse/browse/product/1,1327159.html#fullinfo
        Może "Uniwersytet dziecięcy"? Ale to dośc drogie i premiera dopiero w maju:
        www.empik.com/uniwersytet-dzieciecy-janssen-urlich-steuernagel-ulla,p1083227007,ksiazka-p
        • monikaa13 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 09:15
          Moja 1 klasistka czyta poziom 2 z serii Czytam sobie i powiem szału nie ma więc nie wiem czy to dobry pomysł. Może poziom 3 ma lepsze tytuły.

Tajemnice są ok. ale tak jak ktoś napisał na 1 klasę. Tylko, że moja wszystkie części już zna więc jej np. nie przydałaby się taka książka.
          • iwoniaw Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 15:02
            Poziom 3 jest niezły, ale podoba się bardzo znajomym 6-latkom w I klasie, więc nie polecałabym zdecydowanie dla dzieci kończących klasę III i rozpoczynającym drugi etap edukacji, bez przesady wink
      • karolciab125 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 04.04.14, 11:36
        mama-ola napisała:

> "Tajemnice", podarowane w 1 klasie, były hitem.

Jakie tajemnice ?
        Możesz zalinkować, bo jak w Merlinie wpisałam "Tajemnice" to wyskoczyło 235 stron książek z "Tajemnicami Trzeciej Rzeszy" włącznie big_grin
        • bbkk Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 04.04.14, 12:09
          merlin.pl/lasse-i-mai/browse/search.html?section=&phrase=lasse+i+mai&prices=20%2C50%2C100%2C200%2C300%2C500%2C1000&place=0+simple&offershock&sort=rank&page=1
          • frestre Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 18.04.14, 09:52
            "tajemnice" w AROS są po 15,99zł

dzięki Wam zamówiłam już dla 6-latka i jego kuzna wink
    • ga-ti Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 11:13
      Na zakończenie zerówki dostali Atlas świata dla dzieci wyd. Siedmioróg, w pierwszej i drugiej klasie lektury: Filonka Bezogonka oraz Kajtkowe przygody. Po konsultacjach z wychowawczynią, co się przyda, co będą przerabiać. Większość przeczytała wink
      Nie wiem, co dostaną w trzeciej, pewnie coś w ten deseń, czyli lektura.
    • pszczolka1020 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 11:29
      Nie wiem czy to dobry pomysł na koniec roku, nie mam doświadczenia, ale bardzo polecam dla dzieci w tym wieku serię książek " Magiczne drzewo" , są i dla chłopców i dziewczynek , bo bohaterami jest paczka przyjaciół , dwóch chłopców i dziewczynka, są o magii, co dzieci w tym wieku bardzo lubią , przynajmniej moje, ale w naszej rzeczywistości. Ja czytam z synem i sama jestem mocno wciągnięta, dużo zabawnych sytuacji ale i trochę napięcia. Książek w serii jest chyba pięć , ale każdą można czytać osobno. Nie wiem tylko czy dzieciaki po trzeciej klasie same czytają już takie grube książki ( bo dość długie są) , bo ja mojemu synowi czytam ale on jest w pierwszej klasie. Pozdrawiam, mam nadzieję że coś pomogłam.
      • mama-ola Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 11:37
        Dużo dobrego słyszałam o "Magicznym drzewie", chciałabym to kupić. Tylko że to nie jest nowość i jest bardzo popularne, więc trochę się boję, że dzieci to znają... A zapytać rodziców nie mogę, bo mam złe doświadczenia tongue_out Oni chcą lekturę, żeby w przyszłym roku było z głowy, a ja chcę powieść przygodową, żeby dzieci rzuciły się na nią zaraz po przyjściu do domu. Mamy sprzeczne interesy smile
        • ewa_mama_jasia Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 13:48
          No to kup lekturę. Będzie praktyczniej. A naprawde nie wszystkie dzieci rzucą się na jednakową książkę. Mało tego, nie wszystkie dzieci się rzucą na jakąkolwiek ksiązkę. sad
          To, ze mój syn pożera książki nie znaczy, że jego koledzy też.
          • mama-ola Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 15:30
            Nie chcę praktyczniej! smile
        • iwoniaw Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 15:04
          To kup lekturę najlepszą z tych, jakie mają omawiać w tej IV klasie. Roald Dahl jest fajny przecież, Narnia też.
          • mama-ola Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 15:20
            Przejrzałam właśnie podstawę programową. Ale to same starocie... Fabrykę czekolady mój syn zna od dawna, Narnia też jest znana, Miziołków czytaliśmy, Historii żółtej ciżemki czytać się nie da (też mamy w domu), Tomka Sawyera próbowaliśmy - nie chwyciło... Tak szczerze mówiąc, to z listy lektur niczego bym nie wybrała. No chyba że coś fajnego przeoczyłam.
            Chciałabym pokazać dzieciom nową literaturę smile
            • ewa_mama_jasia Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 16:00
              No to jak chcesz. Uprzedzam, może być niewypał. Chyba, ze zrobisz rozeznanie w klasie, jakie książki dzieci czytały a jakie nie. Niech ordizce się zastanwoią i Ci zgłoszą, co kupić ich dziecku. I kupisz indywidualnie. Jeśli dziecko czytate, to na zakończenie III klasy moze być na etapie Narni, Władcy Pierścieni, W pustyni i w puszczy, Winnetou, Tomka w .... (w zalezności od upodobań). Jeśli nie czytate, to jest na etapie Świerszczyka i tylko dlatego, że prenumerują w szkole. I na żadną książkę nie spojrzy.
              Jeden się zachwyci Doktorem Dolittle, dla innego Korniki Archeo będą za proste.
              A to, że Twój syn zna wszystkie lektury, to żaden argument. No chyba, ze bedziesz kupowac "pod syna".
              Kup każdemu inny tom Lassego i Mai, jest tego chyba tyle, ze da się obdarzyć prawie całą klasę innym tomem.
        • gopio1 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 02.04.14, 16:04
          mama-ola napisała:
          > chcę powieść przygodową, żeby dzieci rzuciły się na nią zaraz po przyjściu do domu.

To może coś z tego:
          Wojna cukierkowa
          Sklepik Okamgnienie

Z nowości wyszło to, ale osobiście nie znam:
          Dzieci doktora Motyla

Za to bardzo sympatyczne są Ucieszki Cieszka

Za to w zapowiedziach na maj są Urodziny prawie wszystkich

Moje dzieci (klasa 3 i 5) od razu rzucają się na kolejne Dzienniki Cwaniaczka.
          Właśnie wyszedł najnowszy - Zezowate szczęście
          • mama-ola Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 03.04.14, 08:32
            Dzięki, Gopio smile Bardzo ciekawe propozycje. Zwłaszcza ucieszki Cieszka mnie zainteresowały.
    • aguszak Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 04.04.14, 10:51
      Polecam całą serię Maleszki "Magiczne drzewo" Począwszy od "Czerwonego krzesła". Fajne, trzymające w napięciu, idelane na wakacje, bohaterowie, to chłopcy i dziewczynki.
      • olga727 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 10.04.14, 13:18
        A co kupić nauczycielce na koniec 3 klasy ?
      • madik Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 16.04.14, 09:31

U nas dzieci na koniec roku (II klasa) dostały poradnik skauta:

www.empik.com/poradnik-malego-skauta-przewozniak-marcin,prod9550115,ksiazka-p - bardzo pomysłowy

Teraz pewnie jedną z części Wajraka

kulturalnysklep.pl/LATO/pr/-przewodnik-prawdziwych-tropicieli--lato--adam-wajrak.html#description
        Akurat na wakacje
    • czytajka86 Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 16.04.14, 22:09
      Z nowości polecam dla Jaśki. Repeta, Banda Michałka (2013), Pitu i Kudłata (2014), Pepe i spółka (2014), Kacper Niewypał smile
    • mama-ola co podoba się dzieciom 18.04.14, 12:05
      Co podoba się dzieciom - subiektywne opinie przekazane mi przez mojego syna.

Otóż książka ma być o dzieciach i ma być trochę do pośmiania się. Powieść lub zbiór historyjek, których bohaterami są (mniej więcej) rówieśnicy czytelnika. Wyznacznikiem kierunku poszukiwań są Mikołajek, Ciumkowie, Tajemnice Lassego i Mai. - Kupione rok temu "Piaskowe Wilki" nie podobały się - stwierdził mój syn. (Nie wierzę, że nikomu się nie podobały, ale fakt, że do śmiechu specjalnie nie były. Raczej do refleksji). Dzieci nie chcą encyklopedii, słowników ani zbiorków ciekawostek.

Mając powyższe na uwadze, rozważam (na razie) następujące pozycje:
      - Sverak Zdenek, Ucieszki Cieszka (144 strony)
      - Paweł Beręsewicz, Ciumkowe historie, w tym jedna smutna (172 strony)
      - Marcin Wicha, Klara. Słowo na "szy" (168 stron)
      - Marcin Wicha, Łysol i Strusia (232 strony)
      - Anna Sójka, Bazgroły ze szkoły

To jeszcze nie koniec... Widzę, że dopisano tu kolejne pozycje spełniające moje kryteria. Bardzo za wszystkie dziękuję. Muszę się przejść do księgarni poczytać fragmenty smile
    • mama-ola Re: książki na zakończenie roku - 3 klasa SP 22.04.14, 20:33
      Kupione! Dziękuję wszystkim za porady. Skorzystałam z dwóch podpowiedzi, które tutaj padły, a konkretnie były to "Ucieszki Cieszka" i "Jaśki". Ponadto kupiłam "Łysola i Strusię" (to sama wypatrzyłam w księgarni) i "Ciumkowe historie w tym jedna smutna" (to akurat znałam). Myślę, że dzieci będą zadowolone smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka