aniask_mama 15.05.14, 17:38 Mój syn ma przynieść do szkoły jakiś film historyczny na dvd. Może to być fabularny, byle oparty na faktach historycznych. No i musi być dla młodzieży, więc "Kochanice króla" odpadają . Pomocy! Ktoś doradzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogusia1231 Re: Film historyczny 15.05.14, 18:07 Bardziej serialowo ale tteż dostępne na dvd, dla młodszych: Znak Orła, dla starszych: Czas honoru, w pierwszej klasie LO mocne wrażenie wyarł na mnie Kanał. Oczywiście też wszystko co z Sienkiewiczem związane. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.slawski Re: Film historyczny 15.05.14, 19:31 Z nowszych polecam "Pearl Harbor", "Tajemnica Westerplatte". Zapewne niedługo pojawi się na DVD "Powstanie Warszawskie". Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Katyn? 15.05.14, 22:02 Faraon..chyba nei bardzo... Anna Frank: cała prawda Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Film historyczny 16.05.14, 08:21 Tajemnica Twierdzy Szyfrów, Czarne Chmury (ale to seriale), cały Sienkiewicz od Quo Vadis po Trylogię. Tak na szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
kukaszkaa Re: Film historyczny 16.05.14, 09:14 Królowa Bona Śmierć Prezydenta Akcja pod Arsenałem Kolumbowie Korczak Mała Matura Katyń Człowiek z Żelaza/Marmuru Ja Klaudiusz a ogólnie jest kategoria na wiki. Z zagranicznych zaś tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
gopio1 Re: Film historyczny 16.05.14, 10:54 Związane z historią Polski: 1920 Bitwa Warszawska Pianista Katyń Człowiek z marmuru Wałęsa. Człowiek z nadziei Związane z historią światową: Gladiator Ostatni Mohikanin Joanna d'Arc Braveheart - Waleczne Serce Lincoln Ostatni samuraj Jak zostać królem Niepokonani JFK Good Bye, Lenin Żelazna Dama Operacja Samum Hotel Ruanda Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Film historyczny 16.05.14, 11:32 Bez urazy, ale sporo poleconych tu tytułów to są filmy kostiumowe, a nie historyczne. Bywa, że kostiumowe bzdury. Ale może o to chodzi? O kostium, nie o prawdę historyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Film historyczny 16.05.14, 13:39 niestety masz rację....szczególnie kilka tytułów za które przepędziłbym reżyserów. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Film historyczny 16.05.14, 15:46 Każdy film opowiadający historię o jakiejś epoce, wydarzeniu, człowieku będzie realizowany w konwencji kostiumowej. Bo niby jak mają być zrealizowane? We współczesnych realiach? A czym jest prawda historyczna po latach? Jest informacją, jak dane wydarzenie odbierają dziś ludzie. Z dzisiejszym zasobem wiedzy, przekonań, pomnożone przez wizję artystyczną. Nawet wspaniała seria Wołoszańskiego "Sensacje XXw" też jest subiektywna. Oparta na faktach, miejscach, ale referowana przez jedną osobe, która może nawet mimowolnie zsubiektywizować przekaz. Skoro film bedzie pokazywany na lekcjach, sądzę że nauczyciel będzie wyjaśniał pewne nieścisłości wymuszone przez wizję reżysera. Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia1231 Re: Film historyczny 16.05.14, 16:52 Tak na marginesie, to chyba też duża częśc "historii", której się uczyłam w szkole też była daleka od prawdy.... Proponuję dopytać nauczyciela jaki to ma być film... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.slawski Re: Film historyczny 17.05.14, 12:46 Na jakimś programie TV po raz kolejny emitowany był serial "Czterej Pancerni i Pies". Po każdym odcinku była dyskusja. Głównie na temat naginania prawdy historycznej przez propagandę socjalistyczną. Oglądając np 6 odcinek, gdzie załoga Rudego trafiona latem pociskiem w Warszawie ląduje w szpitalu na okres Powstania Warszawskiego i "wyzwolenia" Warszawy, można po filmie wywołać "burzę mózgów". Nakierowana młodzież sama wyciągnie wnioski, jakie prawdy historyczne zostały naciągnięte, a które celowo ominięte. Odpowiedz Link Zgłoś
truffla3 Re: Film historyczny 19.05.14, 11:44 Ostatnio obejrzeliśmy z dziećmi "Pamiętnik Anny Frank". Dzieci to wczesne nastolatki, film jest biograficzny i historyczny. Ale trwa prawie 2h. Dość przejmujący. Odpowiedz Link Zgłoś
canuck_eh Re: Film historyczny 29.05.14, 05:50 Nie wiem w jakim wieku dzieci i czy jeszcze aktualne -z nowszych produkcji Monuments Men - historia przwdziwa IIWS Lone Survivor - historia troche z tych nowszych Zero Dark Thirty - polowanie na BinLadena( ostrzeham poczatek filmu bardzo drastyczny) Black Hawk Down( po polsku chyba Helikopter w ogniu) ktos wspomnial Czas Honoru, ale czy ten film maja ogladac czy omawiac - bo troche bedzie trudno ogladnac az 6 sezonow. Dobry serial ktory polecam to Tajemnica twierdzy szyfrow Film ktory kupilam ze wzgledu na Steva Buscemi ale wbil mnie w fotel i jest to film drastyczny o rewolcie w jednym z krematoriow w Auschwitz - Grey Zone Schindler's List Pianist Band of Brothers( Kompania braci) Odpowiedz Link Zgłoś