Dodaj do ulubionych

problemy z poprawnym pisaniem

25.07.14, 21:49
wiem wiem, temat mało wakacyjny.
Syn, obecnie 10 latek ma postępujące problemy z poprawnym pisaniem. Pomijam juz graficzną stronę, pomijam nawet błedy (straszliwe), to chyba najbardziej mnie martwi to, że on proste słowa tak zniekształca, że tworzy z nich jakies dziwolągi, słowa które nie istnieją. Potem czyta, a raczej próbuje i sam sie nie może po sobie doczytac. To nie jest jakas incydentalna sprawa. W kazdym tekscie jaki pisze znajdują się dziwolągi.
Syn ładniej i bardziej poprawnie pisał w I czy w II klasie. Potrafił dykanda na 5 napisac, teraz zaś od III klasy zaczął się dramat. I tak myślę o dys....., ale czy to możliwe, że wczesniej nie było zadnych oznak. Od III klasy równia pochyła.......
Syn nie lubi czytac, nie lubi pisac, ma problemy z pamięcią, czasem mam wrazenie, że ma tez problemy z logicznym mysleniem.
Podsumowanie wychowawcy na koniec III klasy nie jest złe. Wszystkie tematy jakie przerabiali ma opanowane w normie. Choc pod koniec roku szkolnego padło po kolejnym dyktandzie, że powinnam go zbadac pod kątem dys.....
Jestem akurat świeżo po przeczytaniu listu jaki napisał do wróżki zębuszki smile.......masakra.
Jak mu pomóc?
Obserwuj wątek
    • plater-2 Re: problemy z poprawnym pisaniem 25.07.14, 22:27
      Idz do neurologa z nim.
      • morekac Re: problemy z poprawnym pisaniem 25.07.14, 22:33
        A dlaczego od razu do neurologa ? Może najpierw wykluczyć najbardziej prawdopodobną przypadłość czyli dysleksje ? Ale wizyta u okulisty na początek nie zawadzi.
        -------------------------------------------------------------
        "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
        • plater-2 Re: problemy z poprawnym pisaniem 26.07.14, 07:17
          A co mu neurolog zrobi, ugryzie go ?
          • morekac Re: problemy z poprawnym pisaniem 26.07.14, 08:04
            Ale stracą mnóstwo czasu (jeśli ustawią się w kolejce NFZetowej) albo kasy (jeśli pójdą prywatnie). A neurolog i tak nie wykryje dysleksji (jeśli to dysleksja, chociaż obajwy, sądząc po opisie, pasują). Może zacząć od potwierdzenia/wykluczenia najbardziej prawdopodobnej przyczyny?
    • 71tosia Re: problemy z poprawnym pisaniem 25.07.14, 22:33
      dysleksje jak najbardziej trzeba sprawdzic. Czesto dyslekcji towarzyszy slaba pamiec, taka 'wierszykowa'. No i dyslektycy czesto przekrecaja i tworza wlasne slowa, do dzis sie usmiecham jak wspominam 'poscieradlo', 'przeszybcic' mojego dziecka wink. Czy ktos w rodzinie mial dysleksje? Czesto sie ja dziedziczy i to w linni meskiej.
      Jednak przede wszystkim zrobilabym ogolne badania lekarskie, dosc nagle oslabienie pamieci i koncentracji moze wskazywac na jakis problem zdrowotny. Czy sprawdzalas dziecku wzrok, kiedy nagle zaczal mi sie pogarszac wzrok to wlasnie takie mialam objawy, duze problemy z koncentracja i pamiecia.
      ps co do listu - najwazniejsze by wrozka zebuszka odczytala a nie wy wink
    • morekac Re: problemy z poprawnym pisaniem 26.07.14, 08:21
      , ale czy to możliwe, że wczesniej nie było zadnych oznak. Od III klasy równia pochyła.......

Jesteś pewna, że nie było żadnych oznak? Dzieci z niezbyt nasilonymi objawami dysleksji i pomocą w domu są w stanie przebrnąć przez pierwsze klasy, problem zaczyna się, kiedy słów na dyktandach przybywa , przybywa czytania itp. - dzieci bez dysleksji radzą sobie z tym zwiększeniem bez problemu, dyslektycy - jakby stawali w rozwoju. Córka też ogarniała szkołę do połowy III klasy - z dyktandami szkolnymi sobie radziła do tego momentu, z czytaniem też.

Symptomy dysleksji (czy ryzyka dysleksji w młodszym wieku ) można sprawdzić tutaj:
      www.ptd.edu.pl/
    • morekac Re: problemy z poprawnym pisaniem 26.07.14, 08:27
      że on proste słowa tak zniekształca, że tworzy z nich jakies dziwolągi, słowa które nie istnieją. Potem czyta, a raczej próbuje i sam sie nie może po sobie doczytac

Pewnie bazgrze tak, ze nie jest w stanie się sam rozczytać i potem zgaduje, co mógł napisać.

Pomijam ju
      > z graficzną stronę, pomijam nawet błedy (straszliwe)
      Musiałam sobie czytać na głos to, co córka pisała...
      'wącha róże' w jej wykonaniu wyglądało 'fonha rurze'
    • morekac Re: problemy z poprawnym pisaniem 26.07.14, 17:10
      I tak myślę o dys....., a
      > le czy to możliwe, że wczesniej nie było zadnych oznak. Od III klasy równia poc
      > hyła.......
      > Syn nie lubi czytac, nie lubi pisac, ma problemy z pamięcią, czasem mam wrazeni
      > e, że ma tez problemy z logicznym mysleniem.

Nie, żebym się czepiała, ale w wątku z września 2012 pisałaś:
      forum.gazeta.pl/forum/w,46,139098813,,matematyka_w_wydaniu_8_latka.html?v=2
      " Nauka zegara to koszmar, póki co zna tylko pełne godziny.
      Syn był badany w ppp z racji słabych umiejetnosci graficznych i trudnosci w rozpoznawaniu liter (dalej myli u z y, b z d i 5 z 2). Przy okazji panie przeprowadziły jakis test? na inteligencje, który ponoć wyszedł dobrze (niepokoją mnie tez inne jego zachowania, m.in trudnosci w zapamietywaniu, nie tylko matematycznych działan, ale np. imion kolegów, czy rozumieniu zjawisk różnych (stąd często jego naiwne pytania, o rzeczy oczywiste), czytanie tez nie najlepiej mu wychodzi, choc widze duzy postep w stosunku do I klasy. "
      Verdana sugerowała wręcz, że to może być zagrożenie dysleksją - więc nie pisz, że nie było żadnych objawów wcześniej i dziecko 'popsuło się' nagle i znienacka w klasie III...
      To wszystko sugeruje jednak dysleksję.
      • troompka Re: problemy z poprawnym pisaniem 26.07.14, 17:59
        dzieki za odp.
        Kiedy z młodym (zreszta wówczas na własną prosbe) bylam w ppp, opinia nie sugerowała dys, zreszta byl za maly na diagnozę. Wychowawca przez całą III klasę ani razu nie podjął tematu, dopiero (zresztą także za moją sugestią) w maju stwierdziła, że może dobrze byłoby go pod tym kątem zdiagnozować, ale sugerowała początek IV klasy, aby ew. móc przedstawic opinię w szkole.
        Kiedyś się tak nie przejmowano problemami z pisaniem i ortografią, kto je miał to był "leń śmierdzący", albo "nieuk", dlatego nie wiem, czy mój mąż, który z ortografią jest na bakier i bazgrze jak kura pazurem kwalifikował by się do miana dyskletyka w dzisiejszych czasach smile.....całkiem możliwe.
        Kiedy tak patrze na to moje dziecko, które ma ogromne problemy ze skupieniem, rozkojarza go w zasadzie wszystko (do dzis mu opowiadam, że jak byl calkiem malutki, to chcąc go nakarmic butlą w rozsądnym czasie, musiałam sie zamykąc w ciemnej łazience i wtedy dopiero jadł, inaczej rozglądał sie dookoła i rozpraszało go dosłownie wszystko.), to czasem mysle, że ta dys (ewentualna) to nic innego jak problemy z koncentracją.
        Zreszta wzrok tez mu zbadam, bo inne zdarzenia nasuneły mi także jego możliwe problemy ze wzrokiem.
        Powiem tez tak: ciężko mi (kiedys wzorowej uczennicy, dziecka które wiekszosc czasu spedzalo nad książką, także w celach rekreacyjnych, zreszta jest tak do dzis) zaakceptowac tak ogromną odmiennosc w tym zakresie mojego syna.
        Z matematyki dalej kuleje, co mimo wszystko pozwoliło mu napisac test III klasisty bardzo dobrze, nie wspaniale, ale całkiem przyzwoicie.
        Czasem mysle, że sie po prostu czepiam.......smile
        • 71tosia Re: problemy z poprawnym pisaniem 26.07.14, 21:07
          nie czepiasz sie. Moje dziecko mialo podobnie. Musisz sie przygotowac na lata ciezkiech zmagan jego i twoich. Bedzie lepiej ale pewnie dopiero w okolicach gimnazjum a moze liceum, gdy dziecko samo nauczy sie troche przezwyciezac swoje dysfukcje. Ale to sa lata. Wazne by chociaz w jednym przedmiocie znalazl przyjemnosc w uczeniu sie i byl z niego dobry, to pozwali zbudwac troche szkolnej pewnosci siebie u dziecka. Szukaj takze mozliwosci pozaszkolnych by w czyms byl dobry.
          Na pocieszenie dodam ze moje dziecko z ciezka dysleksja zdalo bardzo przyzwoicie mature (jezyki obce prawie maksylmalna ilosc punktow) dostala sie na dobre studia a mysli o nauce zagranica. Ale poczatki byly podobne jak u twojego syna.
          ps Dzieci dyslektyczne maja o tyle latwiej w zyciu ze nic im latwo nie przychodzi wink wiec w doroslym zyciu wiedza ze na sukces trzeba pracowac. Wazna lekcja zyciowa, ktorej czesto tym 'zdolnym' brakuje.
        • morekac Re: problemy z poprawnym pisaniem 26.07.14, 23:45
          Niestety, problemy z koncentracją są częstym 'bonusem ' przy dysleksji. 😞
          Ale problemy tylko z koncentracją nie wyjaśniają nieczytelnego pisma czy błędów w miejscach ,w których w powszechnym przekonaniu nie można ich zrobić. '

-------------------------------------------------------------
          "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka