Dodaj do ulubionych

"strzelanie" w stawach

29.10.14, 11:35
Moja córa lat 13 ostatnio mocno urosła. Obserwujemy nasilone "strzelanie" w stawach kolanowych - każdemu przykucnięciu czy uklęknięciu towarzyszy dość głośny trzask... Dolegliwość nie jest specjalnie bolesna, niemniej jest odczuwalny dyskomfort. Przeczekać czy z takim problemem należy się udać do lekarza? Ew. czy stosowac jakieś leki bez recepty?
Obserwuj wątek
    • viola_tricolor Re: "strzelanie" w stawach 29.10.14, 12:28
      Polecam Calcium 500D,preparat dostępny bez Rp.Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego w tym mięśni przystawowych np. stawu kolanowego.
    • sion2 Re: "strzelanie" w stawach 29.10.14, 12:47
      Iść na wszelki wypadek do dobrego ortopedy żeby sprawdził budowę kolan, zrobić rtg i dobre usg albo zamiast tych dwóch badan rezonans magnetyczny ale to raczej jeśli lekarz stwierdzi jakiekolwiek nieprawidłowosci. NIe polecam żadnych panstwowych, rejonowych ortopedów.
      Mnie kolano prawo tak strzykało od wieku 12-13 lat. W koncu w wieku 28 lat tak "strzyknelo" przy zwykłym wstaniu z krzesła że w błyskawicznym tempie stalam się kaleką, po 3 operacjach, z perspektywą endoprotezy. Tylko że ja miałam wadę budowy kolan od urodzenia, niewidoczna dla laika, moglo do konca zycia mi się nic nie stać a moglo sie skonczyć tak jak sie skonczylo.
      Podsumowując - na 95% strzykanie w kolanie córki nie jest oznaką żadnej patologii, ale na wszelki wypadek można sprawdzić budowę kolana, bo dyskomfort nie powinien się pojawiać po takim strzykaniu.
    • myszomle Re: "strzelanie" w stawach 02.11.14, 16:27
      Mojemu dziecku trzeszczały kolana. Jednak po pierwsze nie przy każdym ruchu, a po drugie dziecko nie odczuwało żadnego bólu czy dyskomfortu. Ból byłby dla mnie sygnałem, że trzeba szukać porady u lekarza.
    • osmag Re: "strzelanie" w stawach 05.11.14, 10:26
      Takie pstrykanie u nastolatki może świadczyć o oderwaniu się ciałka tłuszczowego. Warto zrobić USG kolana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka