zjawa1
28.12.14, 23:38
Mam do Was pytanie, może na pierwszy rzut ,,oka" wydaję się głupie, ale czy Wy uważacie i jak wynika z Waszych obserwacji.... Czy różnica między 6-latekiem, a o ok 10 miesięcy starszym od niego 7 już latkiem ma znaczenie przy umiejętnościach typowo szkolnych?
Nie mam tutaj na myśli sfery emocjonalnej, bo to wydaje się być bardzo często jasne.
Chciałabym w miarę obiektywnie podejść do tematu w realu. Dlatego pytam Was o opinie.
Może, żeby jaśniej przedstawić problematykę przedstawię sprawę na jednym z przykładów.
Spotykają się rodzice 2 dzieci. Pierwsze dziecko rocznik 2008 marzec, a drugie ,,rówieśnik"( tak nazwany przez rodziców drugiego dziecka) rocznik 2007 koniec czerwca. Rodzice drugiego dziecka przechwalają się, jakie bystre jest ich dziecko pod katem matematyki i zadają kilka działań matematycznych dziecku pierwszemu, temu 6-latkowi. Niby to zabawa, niby jednak rodzice, jak mi się zdawało( może myliłam się) chcieli podkreślić ,,geniusz" swojego 7 latka.
I tak napisali na kartce 4 działania typu: 3+7+10-9= , 8+2-9+1-2= , 8-...=6.
Kiedy 6-latek rozwiązał poprawnie wszystkie z zadań stwierdzili, że ,,no na takim, podstawowym poziomie jak nasz syn, w sumie rówieśnicy", ,,jednak nasz syn trochę szybciej odpowiedział na pytania, no może więcej ćwiczy"... Kiedy ridzice 6-latka stwierdzili, że ich dziecko jednak nie jest ,,rówieśnikiem" i jest o te prawie 10 miesięcy młodze, w odpowiedzi usłyszeli, że przecież to :,,zadana różnica, obydwoje chodzą wszak do klasy 1". Mnie to oburzyło, bo wydaje mi się, że ten 6-latek jest o wiele zdolniejszy, a rodzice prawie 8 lataka za pare miesięcy nie doceniają umiejętności obcego dziecka i wzadzają do ,,jednego wora" wszystkich 1 klasistów. Jakie są Wasze opinie n a ten temat? ..Ogólnie też wkurza mnie to, że np. mój 6-latek porównywany jest do prawie rok starszych od siebie kolegów, którzy momentami minimalnie są od niego gorsi, jednak gdyby był porównywany do swych rówieśników-dosłownie-to wyszłoby na to, że wie o wiele więcej niż przeciętna osoba w jego ( dosłownie) wieku.