Dodaj do ulubionych

"gubienie literek" - czy do logopedy?

IP: *.diskau.com.pl 09.04.02, 09:11
Mój 4 letni synek ma duże problemy z wymowa głoski "K" i "G". Nigd nie pojawia
sie na poczatku wyrazu i w połączeniu z o, a (ko, ka, go). I tak jest juz
lepiej bo potrafi już wymówić kr, gi. Prosiłam przedszkolną logopedkę o pomoc,
ale niestety ma bardzo dużo pracy ze straszymi dziećmi. Po jednej wizycie
opisała nam jedno ćwiczenie - problem w tym że mały nie chce ćwiczyć "mówi nie
umiem" i koniec pieśni. Nie chcę zmuszać. Może znacie jakieś ćwiczenia
bardziej "zabawowe"? A może jeszcze nie trzeba sie martwić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ika Re: IP: *.kato.gazeta.pl 09.04.02, 11:09
      Uważam, że powinnaś się "pomartwić" i iść do naprawdę dobrego logopedy -
      dziecko w tym wieku powinno już dobrze mówić, a logopeda oceni, czy to problem
      natury językowej czy np. "niedbałość" wymowy. Jeśli to będzie dobry logopeda
      poda Ci zestaw ćwiczeń - zabaw z dzieckiem. Ważne, by małemu ćwiczenia nie
      kojarzyły się z nauką lecz zabawą.
    • marina2 Re: logopeda 09.04.02, 11:17
      Mam kolege radce prawnego niezwykle bystry umysl.Pochodzil z gluchej wsi i
      nigdy nie chodzil do logopedy.Nie mowi g,k a r tez inaczej.Jako dorosly
      probowal to zlikwidowac z zerowym skutkiem.Ciezko go zrozumiec.Majac w pamieci
      jego historie kiedy moj czterolatek nie dodawal g i k + ł zamiast j poszlam do
      logopedy.Jeden zbagatelizowal , drugi nie .Dostal pelen zestaw cwiczen nie do
      opisania w poscie jest tego kilka kartek.Sa to np cwiczenia miesni twarzy i
      jezyka .Nie chcial cwiczyc sam , ale jego starszy brat powiedzial , ze to fajna
      zabawa ,troche sie powyglupia ze mna wiec maly tez usiadl.Mala podpowiedz
      czasem logopeda prowadzi zajecia w parach .Czasem to skutkuje.M
    • Gość: mgada Re: IP: *.waw.cdp.pl 09.04.02, 13:49
      bardzo dziękuję za rady - zaczynam szukac logopedy, dobrego i najlepiej z
      katowic lub okolic. dzieki
    • Gość: ana Re: IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.04.02, 18:20
      Moi chłopcy równez nie potrafili wymówic dłoski "g" i "k" i nic z tym nie
      robiłam az do momentu kiedy zaczynali nauke czytania czyli w wieku 5 lat.
      Wymowa tych głosek wymaga odpoiewiedniego ułozenia języka i właśnie z tym
      chopcy mieli problem. Starszemu synowi wystarczyła 1 godz.ćwiczeń aby nauczył
      się prawidłowo wymawiac te głoski , modszy potrzebował 3 dni. Tak było w moim
      przypadku. Ja byłam na tyle w lepszej sytuacji że sama znając podstawy
      logopedii i psychologii rozwojowej mogłam ćwiczyć z chłopcami sama i wtedy
      kiedy oni tego naprawdę chcieli gdyż naważniejsza jest tu współpraca logopedy z
      dzieckem. Dlatego poszukaj logopedy, ale takiego, którego zaakceptuje Twoje
      dziecko. Pozdrawiam
      • Gość: Hanka Re: DO ANY IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.04.02, 19:50
        Jesli mozesz opisz krotko te cwiczenia. Bylabym ci bardzo wdzieczna.
        • Gość: ana Re: DO ANY IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.04.02, 10:52
          Haniu , samo opisanie ćwiczeń nie wiele Ci da, najlepiej je przeprowadzac
          dopiero po wczesniejszym zobaczeniu jak ćwiczy logopeda. Wiadomo wtedy
          dokładnie na co zwracac uwagę, na czym to polega, jak uniknąć błedów. Ale mimo
          wszystko opisze Ci na czym te ćwiczenia polegają.
          K jest spółgłoską tylnojęzykową, zwarto-wybuchową, ustną, bezdźwieczną. Przy
          wymowie k tylna część języka unosi sie do podniebienia miękkiego. żuchwa jest
          opuszczona, wargi rozchylone.
          ćwiczenia rozpoczynamy od ćwiczeń usprawniających: opieranie jezyka o dolne
          zęby, unoszenie środka języka do podniebienia twardego i miekkiego, podwijanie
          języka, ssanie cukierka (środkiem języka).
          do wywołania głoski K często wystarczy, aby dziecko otworzyło szeroko usta i
          próbowało wymawiac K. układ języka najlepiej pokazac dziecku w lustrze i
          dziecko równiez powinno ćwiczyc z lusterkiem. jeżeli dziecko ma kłopoty z
          ułozeniem jezyka wtedy czubek języka przytrzymujemy szpatułką, trzonkiem
          łyżeczki lub palcem i polecamy wymawiac t, ta. chodzi tu o to że czubek jezyka
          jest unieruchomiony a podnosi się tylna jego część.
          przytrzymując język zawwsze zaczynamy od t, ta ,to, te ,tu. A głoske k polecamy
          wymawiac dopiero gdzy dziecko opanuje pracę języka potrzebną do wymuwienia
          prawidowego dźwieku.
          mozna również połozyc dziecko na wznak i odchylic mu głowe ku tyłowi; wtedy
          język się cofawgłąb jamy ustnej pod wpływem własnego cieżaru. w tej pozycji
          dochodzi do zwarcia tylnej częsci jezyka z podniebieniem miękkim co jest
          konieczne przy wymawianiu głoski k.
          Zaś jesli chodzi o głoske g to cwiczymy ja dopiero po opanowaniu prawidłowej
          wymowy głoski k, ale bardzo często po tym jak dziecko nauczy się wymawiac
          k ,to g nie sprawia juz trudności i czesto pojawia sie samoistnie.

Tyle teorii, ale zachęcam do skorzystania jednak z fachowej pomocy logopedy, a
          dopiero pózniej samodzielne ćwiczenia w domu. pozdrawiam

• Gość: magada Re: DO ANY IP: *.waw.cdp.pl 10.04.02, 15:57
            serdeczne dzięki - tez przeczytałam, i juz nie jestem ciemna jak tabaka w rogu
            (bo wiem gdzie to "k" powstaje i na która część języka zwrócić uwagę)
            ale logopedy szukam dalej. pozdrawiam. magda
          • Gość: Hania Re: DO ANY IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.04.02, 04:11
            Ana dzieki serdeczne, to bardzo cenne uwagi. Oczywiscie znajde odpowiedniego
            logopede, ale twoje wskazowki beda mi rowniez pomocne , raz jescze serdecznie
            dziekuje i pozdrawiam.
    • Gość: roseanne nie mowi G i K IP: *.sympatico.ca 09.04.02, 18:28
      Moja Ulka tez tak ma.
      Bylam u logopedy, gdy miala 3,5 roku. Musialam zbadac stersze dziecko, a pani
      specjalistka zwrocila mi uwage, ze pora zaczac cwiczyc z corcia.
      Moje dziewczatko nauczylo sie juz innych literek - R i W.
      Do K i G ma za krotkie wedzidelko pod jezykiem. Jedyne cwiczenie jakie mi
      polecono to przytrzymywanie jezyka, aby opieral sie o zeby - lyzeczka labo
      palcem.
      Palce mnie bola (gryzie), a od lyzeczki sie dlawi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka