Dodaj do ulubionych

Film "Sekrety morza" - widzieliście?

24.06.15, 14:14
Zastanawiałam się, na co pójść do kina z synami. Między nimi jest dość duża różnica wieku - jeden ma 6 lat, a drugi - 10. Ostatecznie wybrałam "Sekrety morza". Znacie ten film? Możecie coś powiedzieć o swoich wrażeniach? (recenzje znam)
Obserwuj wątek
    • tusia-mama-jasia Re: Film "Sekrety morza" - widzieliście? 24.06.15, 14:39
      Przepiękny! Zupełnie inny niż wszystkie współcześnie produkowane bajki, nawet sposób rysowania niebanalny bardzo się podobał. Byłam z synem i jego przyjaciółką, oboje zachwyceni, wzruszeni do łez /bez przenośni/,
    • el_elefante Re: Film "Sekrety morza" - widzieliście? 24.06.15, 15:52
      Po pierwsze strona wizualna jest czymś, co można nazwać sztuką, w przeciwieństwie do superkolorowych masowo na komputerze generowanych obrazków. Są sceny spokojniejsze i są takie, w których tańczy feeria barw, ale nadal barwy te są stonowane i zgrane, tworząc miłe dla oka kompozycje. Aż chce się oglądać dla samego podziwiania animacji.
      Opowieść jest nietypowa ale w zalewie schematycznych bajek jest to tylko zaletą. Porusza ważne tematy, a jakie - to zostawiam do odkrycia samemu.
      Bardzo polecam, bajkę trzeba zobaczyć dla samej jej inności.
      • sonrisa06 Re: Film "Sekrety morza" - widzieliście? 24.06.15, 17:57
        Piękna animacja i muzyka. Ja byłam z dziewięciolatką. Film bardzo nam się podobał, chociaż był momentami bardzo smutny. Polecam.
      • blaszany_dzwoneczek Re: Film "Sekrety morza" - widzieliście? 24.06.15, 18:47
        A widzieliście taki film?
        www.youtube.com/watch?v=TdCL69mdNCg
        Trochę podobny w klimacie. Nam się bardzo podobał, chyba bardziej niż "Sekrety morza". Polecam.
        • ilonsa Re: Film "Sekrety morza" - widzieliście? 27.06.15, 11:34
          Dzięki za polecenie. Sekrety morza przepiękne!
    • aleksandra1357 Re: Film "Sekrety morza" - widzieliście? 24.06.15, 23:14
      Przepiękny, mądry, wzruszający. Byłam na nim z dziećmi w wieku 5-10 lat i podobał się wszystkim. Większość dzieci, w tym chłopcy, płakała. Ja też. Ale to był dobry płacz.
    • mama-ola łyżka dziegciu 01.07.15, 11:57
      Niestety, moim synom i mężowi film się nie podobał. Mąż wysłał mi z kina* sms, że wybrałam im film na przedział 3-5 lat maksymalnie. A potem zasnął. Starszy syn, 10-latek, bardzo się wynudził, a młodszemu, 6-latkowi, trochę nie podobał, ale bez zachwytów.
      Sama nie oceniam, bo nie byłam, tylko przekazuję ich opinie.
      Oczywiście de gustibus est non disputandum, więc nie myślcie, że jestem niewdzięczna smile Jestem wdzięczna za wszystkie opinie i bardzo dziękuję wszystkim za odzew na moje zapytanie.

* Nikomu tym nie przeszkadzał, bo oprócz nich na sali były jeszcze tylko 3 osoby i siedziały daleko.
      • sonrisa06 Re: łyżka dziegciu 01.07.15, 15:55
        Podobno o gustach się nie dyskutuje, więc i ja nie będę. Każdy film może się podobać lub nie. Ale na pewno nie zgodzę się, że "Sekrety morza" to zakres 3-5 lat. Może tak wygląda, bo animacja wydaje się prosta, taka jak dla maluszka, ale to jest film dla zdecydowanie starszego dziecka. Ja się nawet zastanawiałam w trakcie filmu, czy moja córka 9 letnia nie jest na niego za mała, czy dobrze zrozumie i w ogóle zauważy drugie dno. Parę rzeczy i tak musiałam córce tłumaczyć, a i córka miała kilka pytań i fajna rozmowa nam z tego wyszła.
        Na sali było kilkoro dzieci na prawdę malutkich wątpię, żeby one cokolwiek zrozumiały z tego filmu, już w połowie były znudzone i łaziły po sali.
        • ilonsa Re: łyżka dziegciu 01.07.15, 17:20
          Zgadzam się, film ma drugie dno i wątpię żeby 3-4 latek był w stanie go zrozumieć. Mojej 7 latce też tłumaczylismy niektóre rzeczy.
    • trudno_tak Re: Film "Sekrety morza" - widzieliście? 01.07.15, 16:31
      Mój syn (lat 7) widział dzisiaj. Wyszedł zapłakany i stwierdził, że przepiękne i przesmutne. Z niego taki wrażliwość, płakał nawet na "Dzwoneczku".
    • ilonsa Re: Film "Sekrety morza" - widzieliście? 02.07.15, 14:17
      A możecie polecić jakieś podobne filmy?
      Nam jeszcze bardzo się podobał film Mia i Migusie.
      • el_elefante Re: Film "Sekrety morza" - widzieliście? 02.07.15, 15:04
        Podobno fajny jest "W głowie się nie mieści", młody był z mamą i im się podobało, recenzje też ma pozytywne.
        A ze starszych, to jak wam się podobały "Sekrety morza", to może i inne bajki z "Małego Gutka", np. "Sekret księgi z Kells" - bardzo klimatyczny i mądry i wcale nie dla 3-latków wink
        "Koralina" tez jest świetna, ale to już trzeba rozważnie w przypadku bardzo wrażliwych jednostek, bo to taki King dla dzieci jest smile Ale na pewno warto.
        Jest jeszcze nie-animowany film bardzo piękny - "Bella i Sebastian".
    • a.nancy Re: Film "Sekrety morza" - widzieliście? 11.07.15, 18:02
      sama nie byłam, mój 6-latek poszedł z babcią i ryczał jak bóbr. ale mu się podobało.
      • jaglana2 Re: Film "Sekrety morza" - widzieliście? 05.11.15, 22:35
        Czy Sekrety morza grają gdzieś jeszcze w Warszawie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka