Dodaj do ulubionych

Polećcie długopis

08.10.15, 18:19
Dziewczyny polećcie mi jakiś porządny,nieprzerywający długopis.Córka jest leworęczna więc wszystkie żelowe odpadają,bo rozmaże ręką.Obecnie córa jest w II klasie gimnazjum do tej pory przetestowałam miliony długopisów no name,były też długopisy Staedtler trio coś tam,miała też Stabilo to pióro dla leworęcznych oraz długopisy Toma i wszystko niewypał.Nie wiem czy ona pisać tymi długopisami nie umie czy co?W każdym razie jak pisze na lekcji to długopis pisze jakiś czas a potem przerywa.Córkę to wkurza,bo nauczyciel leci z informacjami a ona rzeźbi literki,bo długopis odmawia posłuszeństwa.Już naprawdę nie wiem co kupić,żeby to potem nie wylądowało w koszu.W domu mam na tony długopisów,którymi córka popisała może z miesiąc w szkole i wściekła wywaliła z piórnika.W sumie jej się nie dziwię,ale sama naprawdę już nie wiem co kupić aby to pisało.
Obserwuj wątek
    • srubokretka Re: Polećcie długopis 08.10.15, 18:34
      Niech pisze olowkiem. Ja tak robilam w liceum i nikt nawet raz nie zwrocil mi uwagi. Klasowki itp dlugopisem pisalam.
      Nie dziwie sie , ze sprzet odmawia wdpolpracy. Piszac od lewej do prawej dlugopis sie zapycha.
      Sa jeszcze takie cieniutkie mazaki, ale z nazwa nie pomoge.
      • jagabaga92 Re: Polećcie długopis 09.10.15, 08:16
        >Piszac od lewej do prawej dlugopis sie zapycha.

Wszyscy Europejczycy (i nie tylko) piszą od lewej do prawejsmile
        • srubokretka Re: Polećcie długopis 10.10.15, 02:49
          > >Piszac od lewej do prawej dlugopis sie zapycha.
          >
          > Wszyscy Europejczycy (i nie tylko) piszą od lewej do prawejsmile

hmm naprawde? A czy kazdemu dlugopis sie zapych? Nie. Wiesz dlaczego? Podpowiem ci . Wez pod uwage kat pod jakim moga pisac leworeczni.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Polećcie długopis 08.10.15, 21:47
      Ja jestem leworęczna całe życie i nigdy takich problemów nie miałam. Pisałam i piszę jakimkolwiek długopisem i każdy jest dobry, poza takimi co za dużo tuszu wyłazi i się rozmazują. Problemu z przerywaniem nie odnotowałam nigdy, chyba że długopis był jakiś zaschnięty czy wypisany.
    • tawananna Re: Polećcie długopis 08.10.15, 23:10
      A pod jakim kątem trzyma długopis? Długopisy zaczynają przerywać, jeśli trzyma się je bardziej "poziomo" niż pionowo; zdarza mi się przerywanie, jeśli notuję w jakiejś dziwnej pozycji - wtedy wystarcza ustawienie długopisu na moment w pozycji pionowej (ale jakiś czas później znów będzie przerywał).
    • el_elefante Re: Polećcie długopis 08.10.15, 23:37
      Długopisy miewają problemy na pewnych rodzajach kartek, zwłaszcza gdy te były dotykane lub przetarte palcami. Zwróć uwage na to (co robi prawa ręka podczas pisania?) i byc może zmień zeszyty zamiast długopisów. Na takie z "gorszym" papierem wink
      • k1234561 Re: Polećcie długopis 09.10.15, 05:32
        A może właśnie w zeszytach jest problem?Córka ma Oxfordy.Wydawało mi się ,że to bardzo dobrej jakości papier i powinno się po nim z łatwością pisać.Sama mam notatnik z tej firmy w pracy i uważam,że pisze się po tym papierze rewelacyjnie,no ale ja nie jestem leworęczna.Cóż przekażę córce Wasze spostrzeżenia,może jakoś zapanujemy nad tym problemem.Dzięki za pomoc.
    • mw144 Re: Polećcie długopis 09.10.15, 08:22
      Mój leworęczny pisze zwykłym Zenithem. Nic mu nie przerywa ani się nie rozmazuje.
      • jagabaga92 Re: Polećcie długopis 09.10.15, 08:29
        To "rozmazywanie" to chyba technika pisania. Jestem praworęczna, ale w szkole przyglądałam sie, jak piszą osoby leworęczne (były 2 takie osoby w mojej klasie). One przymały rękę NAD pisanym tekstem. Ręka była zgięta w nadgarstku "w dół".
    • magia Re: Polećcie długopis 09.10.15, 08:52
      Może to nie długopis a np. córka używa kremów i niezauważalnie natłuszcza kartki.
      Na takiej kartce mało co pisze.
      • k1234561 Re: Polećcie długopis 09.10.15, 11:48
        magia napisała:

> Może to nie długopis a np. córka używa kremów i niezauważalnie natłuszcza kartk
        > i.
        > Na takiej kartce mało co pisze.

Córka używa kremów do rąk tylko na noc,a rano po posmarowaniu buzi kremem i innymi mazidłami,ręce myje i z czystymi wychodzi do szkoły.
        Obstawiałabym tu raczej,że ona źle trzyma długopis.Powinna raczej pionowo,a moim zdaniem ona chyba ustawia go bardziej poziomo.Cóż idzie weekend,będę gimnazjalistkę uczyła jak prawidłowo trzymać długopis i jak nim pisać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka