Dodaj do ulubionych

nie rozróżnia D i B - jak pomóc?

12.12.15, 19:46
Syn jako 6.5 latek poszedł do 1 klasy. Radzi sobie nieźle, tylko i przy pisaniu i czytaniu ma problem z rozróżnieniem małych liter "d" i "b". Denerwuje się i frustruje a ja nie umiem mu pomóc. Macie jakieś pomysły? Może jakieś mnemotechniki?
Obserwuj wątek
    • maesstra Re: nie rozróżnia D i B - jak pomóc? 12.12.15, 20:14
      moja córka też nie rozróżnia i też pytałam na forum co zrobić. W końcu stosujemy ten sposób, d ma dupkę i jest z tyłu a b ma brzuszek i jest z przodu. I jakoś idzie...
      • mama-ola Re: nie rozróżnia D i B - jak pomóc? 12.12.15, 20:38
        To samo miałam napisać: d ma dupkę, b ma brzuszek.
        Mnóstwo dzieci ma ten problem. Był też taki rysunek z budą, pamięta ktoś? Jak znajdę, to podlinkuję.
      • betty842 Re: nie rozróżnia D i B - jak pomóc? 12.12.15, 20:42
        Dokładnie! Ja też miałam ten problem z synem i za radą z forum powiedziałam mu że d ma dupke a b brzuszek i po jakims czasie problem zniknął.
    • mama-ola buda - też pomaga 12.12.15, 20:45
      Buda też pomaga zapamiętać:
      grazkawatazka.blogspot.com/2012/02/buda.html
      Rozczulają mnie te dziecięce piąstki pokazujące b i d.
    • camel_3d cwiczyc... 12.12.15, 23:46
      mlody mial tez problemy z b i d... wydrukowalem mu 10 b i d, pocialem na male kawalki i najpierw sortowal d i b na lewo i prawo, a potem nazywal je. za poprawnie rpzwiazanie dostawal 2-3 zelki smile po 3 dniach problem znikl.

potem wyszukiwal w tekscie samych d lub samych b.
      • srubokretka Re: cwiczyc... 13.12.15, 02:58
        Psy tez tak tresuja uzalezniajc je od narkotykow. Ty na szczescie uzalezniles go narazie tylko od cukru smile
        • ichi51e Re: cwiczyc... 13.12.15, 11:39
          Tragedia big_grin pewnie jak widzi teraz żelki to mu ślina cieknie...
          • srubokretka Re: cwiczyc... 13.12.15, 11:54
            Wyzera kolegom. Nie widzialas watku obok? Ma typowe objawy narkomana.
            • camel_3d Re: cwiczyc... 13.12.15, 17:20
              no....biega po lidlu i wyje jak widzi zelki.
    • j_aga Re: nie rozróżnia D i B - jak pomóc? 13.12.15, 13:44
      U nas sprawdził się sposób podany wcześniej z wyrazem Buda i rączkami. Wcześniej nic nie skutkowało. Teraz w razie potrzeby patrzy na ręce, ale coraz rzadziej jest to potrzebne smile
    • ichi51e Re: nie rozróżnia D i B - jak pomóc? 13.12.15, 17:25
      No i wlasnie dlatego lepiej uczyć liter pisanych kursywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka