Dodaj do ulubionych

Stale jedynki

01.01.16, 13:59
Syn od pewnego czasu skarzyl sie na bol buzi, dolna szczeka, bez konkretow, zagladalam mu w paszczeke, ale nic niepokojacego nie obserwowalam, oprocz bardziej rozpulchnionych dziasel za piatkami, wiec spodziewalam sie ze ruszyly szostki. Dzis znowu zajrzalam bo marudzi ze go boli i pokazal konkretnie dolny przod. Moze to kwestia padania swiatla, moze dzis bylo wiecej widac niz kilka dni temu, ale za lewa dolna mleczna jedynka wychodzi stala jedynka, juz sie przebila czesciowo, mozna w nia stuknac lyzeczka. Nie przyszlo mi do glowy ze to moze isc cos z przodu bo mleczne jedyneczki trzymaja sie nieruchomo. Co teraz? Bedzie mial dwa rzedy? Wydawalo mi sie, ze idacy staly zab wypycha mleczny i zanim sie wyrznie to mleczny wypada, a jego mleczny ani drgnie. Za miesiac mamy umowiona kontrolna wizyte u dentysty, dzwonic i umawiac sie predzej, czy zostawic to na razie? Jest szansa ze ten mleczak sie ruszy i sam wypadnie czy trzeba bedzie usuwac?
Obserwuj wątek
    • alinalen Re: Stale jedynki 01.01.16, 15:28
      mi tak rosły zęby, mleczaki wcale nie wypadły a już pojawiały sie stale za nimi. rosly krzywo i był problem. Raczej poszłabym do dentysty w szybszym tempie. Spróbujcie trochę je rozruszać, mi tak udało sie ich pozbyć bez dentysty
    • ga-ti Re: Stale jedynki 01.01.16, 16:41
      Ja bym się wcześniej umówiła na kontrolę u dentysty, za miesiąc to mogą już wyjść obie jedynki.
      W podobnych znanych mi przypadkach zęby mleczne były usuwane, by te stałe mogły na ich miejsce wejść, ale nie obyło się bez leczenia ortodontycznego.
      Ale bez czarnowidztwa, idź do dentysty.
    • katriel Re: Stale jedynki 01.01.16, 20:13
      > Jest szansa ze ten mleczak sie ruszy i sam wypadnie czy trzeba bedzie usuwac?
      Szansa jest. Nam w analogicznej sytuacji dentysta kazał odczekać do po wakacjach (półtora miesiąca) i jak nie wypadnie, to przyjść na usunięcie. Problem był taki, że się korzeń jednej górnej mlecznej jedynki czemuś nie zresorbował, więc się mocniej trzymała i jak w końcu wypadła, to wypadła taka długaśna, z korzeniem. Ale jednak wypadła sama.
      Tylko że stały ząb wyrósł tam z tyłu, wcale nie w jednej linii z pozostałymi. I teraz od września się stopniowo przesuwa na miejsce. Jeszcze nie dotarł, chociaż już jest lepiej, więc mamy szanse się jeszcze obejść bez ortodonty. Ale nie wiadomo.
    • porzeczka_mocna Re: Stale jedynki 04.01.16, 13:51
      U jednego mojego dziecka w takiej sytuacji (górna stała jedynka rozsnąca za mleczną) usunęlismy mleczaka u dentysty (taka była rekomendacja). Mleczak niespecjalnie chciał sie ruszać. Stały ładnie się wstawił i zęby są równe. U syna była podobna sytuacja z dolna jedynką. Ponieważ mleczak się ruszał, sotawilismy sprawe naturze (niestety, natura leniła się i ząb wypadł dopiero chyba po 3 tygodniach). Na razie ząb rosnie krzywo - wyraźnie przemieścił się juz na swoje miejsce w stosunku do tego, co było na początku, ale dalej jest krzywo (mleczak wypadł jakis miesiąc temu, może jeszcze będzie ok).
      • fantomka44 Re: Stale jedynki 05.01.16, 12:35
        U nas były podwójne zęby już dwa razy. Za każdym razem stomatolog decydował, w którym momencie je usunąć i były usuwane. Jeśli mleczaki się mocno trzymają to pozostawienie sprawy bez interwencji lekarza zaskutkuje wykrzywieniem się rosnących stałych. U nas były to dolne jedynki, ale żeby się zmieściły trzeba było usunąć trzy mleczaki.
        • fantomka44 Re: Stale jedynki 05.01.16, 12:36
          Dodam jeszcze, że nie czekać tylko iść od razu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka