Dodaj do ulubionych

biofeedback dla dyslektyka

04.01.16, 12:26
pytanie mam czy ktos korzystal z terapii i ew. jakie uwagi?
Dziecko ma kłopoty z nauką, do tego dochodzi problem z koncentracją i możliwe obciążenie genetyczne (syn jest adoptowany), z informacji w Osrodku wynika, że matka biol. mogła mieć chorobe umysłową, niestety nie wiem jakiego rodzaju.
Zastanawiam sie, czy terapia biofeedback, jaką zasugerowała pani z poradni psych. pedagogicznej, gdzie syn byl diazgnozowany pod katem dysleksji sprawdziłaby się w tym przypadku.
Syn chodzi do V klasy, przy naszej pomocy póki co sobie jako tako radzi, ale obawiam sie, że im dalej tym gorzej. Zreszta juz teraz musi pracowac dużo wiecej niz koledzy, a efekt duzo slabszy.
Badania na inteligencje-w normie, ma niedosłuch centralny, co znacznie obniża jakość przyswajanej na lekcji wiedzy i ogromne problemy z koncentracją.
W tej chwili ma 2 razy w tyg. zajecia rewalidacyjne w szkole oraz 2 razy w m-cu spotkania w poradni psych-pedag. Coraz mniej mamy czasu na cwiczenia w domu, bo za duzo lekcji. Na ostatnim spotkaniu w poradni panie zasugerowały terapie bio..... i byc moze sie zdecydujemy, tylko dobrze byloby wiedziec czy jest sens, czy to tylko chwyt reklamowy.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: biofeedback dla dyslektyka 04.01.16, 16:45
      Mój mąż na to chodził. Bardzo mu się podobało. Fajna rozrywka, tylko kosztowna. Czy na coś pomogła - nie, raczej nie. Z dysleksji nie wyleczy z pewnością. Z problemów z koncentracją też nie.

Mój syn też się słabo koncentruje i wyniki w nauce osiąga niezadowalające, nieadekwatne do stopnia inteligencji, jaki wykazuje.
      Uznałam, że jest dobrze, jeśli: w miarę wywiązuje się ze swoich obowiązków, ma ulubione zajęcia (hobby) i chodzi na zajęcia sportowe. Niczego więcej chłopcu w tym wieku do szczęścia chyba nie trzeba.
      • tolina2011 Re: biofeedback dla dyslektyka 04.01.16, 17:10
        moja córka l,11 miała pół roczną terapię bfb i o dziwo pomogła ona na wyrównanie fal mózgowych tzn przed fale były zaburzone z tego powodu poradnia nie chciał wydać papieru do szkoła o dysgrafii. po ok 6 mc ( 2 x w tygodniu po ok 40 min) zapis eeg był już ok. Obecnie szkoła zakupiła aparaturę do bfb dziecko chodzi na zabiegi 1x w tygodniu.
        • andaba Re: biofeedback dla dyslektyka 04.01.16, 17:25
          Mój syn chodził, twierdzi, że mu pomogło na koncentrację.
          Ja nie wiem, czy pomgło, czy mu ambicje wzrosły, ale efekt jest zadowalający.
          • leli1 Re: biofeedback dla dyslektyka 04.01.16, 17:57
            idziemy na pierwsze zajecia, mam zabrac opinie z ppp i od neurologa Psycholog twierdzi ze syn musi chodzic 2x w tyg. zeby utrwalic efekty, ale nie wiadomo jak dlugi czas. Niestety finanse i fakt, ze do poradni mamy spory kawałek moga mnie zniechęcic, ale mam nadzieje na choc niewielka poprawe, nawet jesli bedzie to tylko w zakresie poprawy koncentracji, bo to pozwoli mu sie tez latwiej uczyc.
            Nie wymagam cudow ale tez nie chce zaniedbac czegos, jesli moge mu pomoc, to czemu nie.
            • fantomka44 Re: biofeedback dla dyslektyka 05.01.16, 12:29
              Kiedyś słyszałam, że bio jest dobre, ale dla starszych dzieci - my już wchodzimy w 9 rok, czy to odpowiedni wiek na taką terapię. Chodzi o poprawę koncentracji przy adhd.
              • leli1 Re: biofeedback dla dyslektyka 05.01.16, 13:24
                p. terapeutka stwierdzila ze dobrze jest robic u dzieci po 10 roku zycia, ale nie wyjasnila mi dlaczego.
    • ania_mama_wiki_i_grzesia Re: biofeedback dla dyslektyka 07.01.16, 00:48
      Podaj jakiś namiar na siebie-może fejsbuka ,na priva.Jestem po badaniu ,mało znanym dla dyslektyków właśnie-moge Ci na gorąco napisać jakie ja rady otrzymałam smile

Biofeedback pomaga bardzo na koncentracje,na inne rzecz również ale musi być robiony "intensywnie".Świetny efekt daje codzienna terapia przez np 10 dni,a później podtrzymująca.
      Wczesniej należy jednak udać się na diagnozę aby ocenić czy można w danej sferze zdziałać cokolwiek i jeżeli tak to ile biofedbackiem.
    • anndelumester Re: biofeedback dla dyslektyka 07.01.16, 01:18
      Daj jakiś namiar na siebie.
      Nie korzystałam z biofeedback, ale słyszałam i duzo czytałam na temat i koncentracji, i biofb. Mogę się podzielić swoimi doświadczeniami - z synem w IV klasie było koszmarnie, teraz jest w VI i poprawa jego koncentracji, motywacji i wyników w nauce jest bardzo duża.
    • jotde3 Re: biofeedback dla dyslektyka 08.01.16, 10:40
      www.racjonalista.pl/kk.php/s,6230

Chyba o tym biofedbeku tez cos jest .
    • leli1 Re: biofeedback dla dyslektyka 11.01.16, 08:40
      dzis idziemy na pierwsze zajecia. Bylo EEG, byla mapa mózgu (cokolwiek to znaczy), rozmowa, wywiad. Pani terapeutka prezentuje sie pozytywnie (pracuje jako pedagog w szkole specjalnej oraz jako psychiatra i neurolog kliniczny). Syn nastawiony pozytwnie....tylko ja mam watpliwosci, mimo ze pani wszystko mi ladnie pokazala i wyjasnila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka