Dodaj do ulubionych

Gimnazjaliści OMC

17.06.16, 13:29
Pytanie na wyrost,bo syn dopiero 5 klasę zacznie od września,ale tak mi się nasunęło po rozmowie z koleżanką, mamą rok starszego chłopca, która podzieliła się wątpliwościami na temat rekrutacji . Testu 6-klasisty już za rok już nie będzie, jak ma teraz wyglądać rekrutacja do gimnazjów? Obiło mi się o uszy,że będzie brane pod uwagę świadectwo z kl.5,a nie tylko z 6. Czy to plotka i będą jakieś egzaminy wstępne?Coś wiecie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • jan.nowak.7 Re: Gimnazjaliści OMC 17.06.16, 14:14
      Pytanie wcale nie na wyrost, bo planując szkołę inną niż rejonowa warto działać. Tyle tylko, że to działanie po omacku, bo pewności jakie będą kryteria naboru nigdy w tym kraju nie ma Tu urzędnicy czerpią chorą satysfakcję z ustawicznego żonglowania przepisami. Na dziś dzień sytuacja jest taka, że w Warszawie rozszerzono do nieskończoności listę punktowanych w rekrutacji konkursów i zapobiegliwi rodzice powinni już w IV klasie budować szopki bożonarodzeniowe, pstrykać zdjęcia lasu itd. Tyle tylko, że informacja o tym została opublikowana 29 lutego ? a w kwietniu MKO podało, że dyrektor może wpisać na świadectwie i inne konkursy, których zasięg uzna za dostatecznie szeroki. Do zainteresowanych wiadomość dotarła w maju-czerwcu... Tak więc w tym roku wygrali ci, którzy kolekcjonowali profilaktycznie egzotyczne dyplomy, albo posiedli wcześniej wiedzę o planach MKO. Czy jednak ta absurdalna lista przetrwa dwa lata? To wróżenie z fusów...
      • asiakh Re: Gimnazjaliści OMC 17.06.16, 15:27
        gdzie znaleźć więcej info o tym co piszesz? chodzi mi o listę punktowanych konkursów itp
        • jan.nowak.7 Re: Gimnazjaliści OMC 17.06.16, 15:58
          www.kuratorium.waw.pl/pl/rodzice-i-uczniowie/rekrutacja-do-szkol/9793,Wykaz-zawodow-wiedzy-artystycznych-i-sportowych-aktualizacja-06042016-r.html
          • fasolka99 Re: Gimnazjaliści OMC 17.06.16, 16:24
            Jakiś kosmos. Mam nadzieję, że wymienienie na świadectwie nie jest równoznaczne z przyznaniem punktów rekrutacyjnych. Za ozdobę choinkową np.
            W zalinkowanym dokumencie (zał 2) rzuca się w oczy FESTIWAL KOLEND I PASTORAŁEK POLSKICH DLA DZIECI I MŁODZIEŻY - kopiuję tak, jak tam jest, z kapslokiem wink No już na kuratoryjnej stronie by mogli jakimś słownikiem ortograficznym się podeprzeć wink
            • jan.nowak.7 Re: Gimnazjaliści OMC 17.06.16, 17:19
              Zajęcie miejsca w kilku takich konkursach (a także w innych nie wymienionych na tej liście - patrz aneks MKO z kwietnia 2016) to oznacza 13 punktów rekrutacyjnych "za szczególne osiągnięcia". To jest tyle, by w wyścigu do gimnazjum dwujęzycznego ktoś, kto napisał poniżej średniej test predyspozycji językowych, wyprzedził kogoś kto napisał go najlepiej w danej szkole. To jest też 1/3 punktów możliwych do uzyskania ze sprawdzianu 6-klasisty. Mamy więc promocję dzieci dobrze zorientowanych/uzdolnionych manualnie rodziców, a także takich którzy przekonają szkołę do wpisania danego konkursu na świadectwo. Mamy też konkursy specjalnie powołane do życia.
              • dorek3 Re: Gimnazjaliści OMC 18.06.16, 11:50
                Napisz że żartujesz.
                Ja mam tegorocznych szóstoklasistów, których omija ta szopka, bo zostają w gimnazjum przy podstawówce (zespół szkół STO), ale stawianie wszystkiego na równi i przyznawanie tych punktów niezależnie od tego jak się ma profil konkursu do szkoły/klasy jest absurdem i oznacza dla mnie totalną dyskredytację wszelkich konkursów skoro każdy tak łatwo uzyskuje punkty dodatkowe.
          • bogusia1231 Re: Gimnazjaliści OMC 17.06.16, 16:53
            A tu wykaz dla zachodniopomorskiego:
            www.kuratorium.szczecin.pl/index.php/rekrutacja/1304-wykaz-zawodow-wiedzy-artystycznych-i-sportowych-ustalony-przez-zachodniopomorskiego-kuratora-oswiaty
      • tusia-mama-jasia Re: Gimnazjaliści OMC 17.06.16, 23:25
        O ludzie, to aż takie absurdy rosną???
        Ręce z szelestem opadają...
        • ewa_mama_jasia Re: Gimnazjaliści OMC 20.06.16, 12:11
          Przerąbane. Myślałam, ze wystarczy, jak mi się dziecko będzie w miarę dobrze realizowało szkolnie (oceny i wiedza), popracuje wolontariacko na rzecz szkoły / podmioty pozaszkolnego, weźmie (jeśli będzie chciało) udział w jakimś konkursie wiedzy i wystarczy żeby dostać się do jakiegoś przyzwoitego gimnazjum. A tutaj widać trzeba szukać konkursu organizowanego przez jakąś dziure, gdzie weżmie udział 15 chętnych, znaleźć się w pierwzej trójce i nie trzeba będzie się uczyć do konkursów kuratoryjnych. Z całym szacunkiem, ale tak porypana ta lista konkursów w mazowieckim, ze koszmar.
          • jan.nowak.7 Re: Gimnazjaliści OMC 20.06.16, 13:40
            Co zabawniejsze rozporządzenie MEN o dodatkowych punktach za każdy konkurs, który dyrektor wpisze tym roku na świadectwo obowiązuje również przy rekrutacji do liceów...
            • bogusia1231 Re: Gimnazjaliści OMC 20.06.16, 23:17
              Natomiast na przykładzie zachodniopomorskiego okazuje się, że w wykazie nie musi być konkursów hafciarstawa i lepienia garnkówsmile
              • magnolia1973 Re: Gimnazjaliści OMC 21.06.16, 07:50
                W Wielkopolsce też póki co nikt nie oszalał. Lista konkursów jest stosunkowo krótka i raczej sensowna.
                www.ko.poznan.pl/pub/ftp/rekrutacje/Wykaz%20zawod%C3%B3w%20na%2016-17.doc
                www.ko.poznan.pl/pub/ftp/rekrutacje/Aneks%20do%20wykazu%20zawod%C3%B3w%20wiedzy.doc
    • gopio1 Re: Gimnazjaliści OMC 17.06.16, 16:28
      > Obiło mi się o uszy, że będzie brane pod uwagę świadectwo z kl. 5
      Nie sądzę. Gimnazja musiałby to ogłosić już na początku 2016 r. Inaczej to tak, jakby prawo działało wstecz.

U nas plotkują, że gimnazja wprowadzą swoje egzaminy, tak jak to było kiedyś (lata 90-te).
      Jeśli to okaże się prawdą - to likwidowanie testu szóstoklasisty było niedźwiedzią przysługą - lepiej było napisać ten test w swojej szkole, wśród znajomych dzieci. Mówili, że nie będzie testu, bo to niepotrzebny stres dla dzieci - teraz to dopiero dzieci będą miały stresik...
      • dorek3 Re: Gimnazjaliści OMC 18.06.16, 11:51
        dokładnie. Oraz totalna uznaniowość i wielki problem aby aplikować do kilku różnych szkół.
    • ga-ti Re: Gimnazjaliści OMC 17.06.16, 19:19
      Moje dziecko w 5 klasie, twierdzi, że powiedzieli im (wicedyrektor), że coś pisać na koniec 6 klasy będą, ale nie w takiej formie jak dotychczas. Podejrzewam jednak, że to będzie jakiś test podsumowujący pracę w 6 klasie, ale na zasadach wewnątrzszkolnych (podobnie, jak piszą po 5 klasie z matematyki na przykład).
      No i też twierdzę, że lepsze, bardziej oblegane, czy profilowane gimnazja zrobią swoje wewnątrzszkolne egzaminy.
      A z tymi konkursami to pojechali uncertain rozumiem udział/miejsce w konkursie międzyszkolnym, kuratoryjnym itp, ale szkolny festiwal kolęd, czy ozdób choinkowych??? toż to robią dzieciaki z 1-3 na świetlicy.
      • tusia-mama-jasia Re: Gimnazjaliści OMC 17.06.16, 23:33
        Na stronie kuratorium śląskiego wymieniony jest np. konkurs latawców, origami, hafciarski.
        Z całą sympatią dla przeróżnych pasji, ale z jakiej paki składanie origami (które naprawdę bardzo lubię) ma dawać punkty przy rekrutacji...??? Ja chyba źle widzę...
        Nie ma Ligi Przyrodniczej czy Historycznej, nie ma nawet OMTTK, który wymaga ogromu interdyscyplinarnej wiedzy, za to jest haft, latawce i origami... Czytam i nie wierzę...
        • ga-ti Re: Gimnazjaliści OMC 18.06.16, 00:08
          No to się nauczyciele będą wykazywać ilością organizowanych konkursów.
          A moj dzieciak bardzo niechętny do udzialu w takowych, bo twierdzi, że i tak dziewczyny wygrywają wink
          Ale jeśli nas przypili to usiądę i origami naskładam, babcia wykaże się w haftowaniu, dziadek zbuduje latawiec... paranoja uncertain
          • tusia-mama-jasia Re: Gimnazjaliści OMC 18.06.16, 07:57
            Tego akurat nie zrobię. Nigdy prac konkursowych za dziecko nie robiłam, - startuje w tym, w czym sam czuje się na siłach, czyli w konkursach wiedzy, przedmiotowych. Nawet w młodszych klasach, kiedy dominowały konkursy plastyczne, wszystko robił sam i kilka razy zrobił naprawdę piękne, pomysłowe prace, które zostały docenione, choć artystycznych uzdolnień nie ma, podobnie jak ja zresztą i nie będziemy udawać, że jest inaczej. Rodziny, która mogłaby wspomóc talentem również nie mamy. A nawet gdybyśmy mieli, to nie przyszłoby mi do głowy proponować synowi takiego rozwiązania, podobnie jak nie zamierzam go przemeldowywać na czas rekrutacji, żeby wymarzone nierejonowe gimnazjum stało się rejonowe. Wjeżdżanie w życie na kłamstwie mi się nie podoba, poza tym wierzę w moje dziecko, że sobie poradzi uczciwą drogą.
            • bogusia1231 Re: Gimnazjaliści OMC 18.06.16, 08:14
              Myślę, że dla kuratoriów to też nowość. W Szczecinie od wielu lat funkcjonuje nagroda prezydenta - jest to nagroda dla dzieciaków , który coś osiągnęły w różnych konkursach i od lat nie są brane pod uwagę konkursy plastyczne i piosenkarskie. Stąd może w wykazie kuratora też takie się nie pojawiły....
              • skarolina Re: Gimnazjaliści OMC 18.06.16, 10:00
                Dużo zależy od rozsądku przyznających nagrody - we Wrocławiu funkcjonuje stypendium "za oceny celujące i szczególne osiągnięcia". Warunkiem ubiegania się o stypendium są min. 2 oceny celujące na świadectwie i rzeczone osiągnięcia. W praktyce pod uwagę brana jest średnia (choć a)różne szkoły różnie oceniają, b) w warunkach nie ma mowy o średniej, a tylko o ocenach celujących) i ilość, a nie jakość sukcesów. I są takie kwiatki, że stypendium dostaje dziecko z sukcesami w jakimś niszowym sporcie (ktoś słyszał o wushu?) lub laureat konkursu "Białe noce", a nie dostaje go chłopak, który w jednym roku szkolnym został dwukrotnie laureatem konkursu kuratoryjnego (matematyka i fizyka), laureatem olimpiady matematycznej dla gimnazjalistów i finalistą olimpiady informatycznej. Teoretycznie mógłby dostać inne stypendium, dla olimpijczyków, ale... W regulaminie stoi, że dostają je laureaci trzech pierwszych miejsc, a pech chce, że OMG daje tytuły laureata I, II i III st. - co wg urzędu miejskiego nie jest pierwszym, drugim i trzecim miejscem.
            • ga-ti Re: Gimnazjaliści OMC 20.06.16, 22:52
              Tusia, bo Ty jesteś honorowa dziewczyna i tego uczysz swojego syna, ale wiesz ilu rodziców stanie na rzęsach, żeby dziecko zaliczyło jak najwięcej konkursów?
              Mam nadzieję, że to jakaś pomyłka jest jednak i że w kuratorium pójdą po rozum do głowy.
              • tusia-mama-jasia Re: Gimnazjaliści OMC 23.06.16, 12:09
                Dziękuję,ga-ti,ale to chyba norma powinna być,a nie zasługa...Każdy człowiek nauczony krętactwa pomnaża sumę zła i łajdactwa na świecie,jak można uczyć dzieci kombinatorstwa?
                Poza tym to jasny komunikat dla dziecka "zalatwię ci,bo sam na pewno nie dasz sobie rady". Nie chcę uczyć syna,że cel uświęca środki. Nie chcę też,by nabrał przekonania,że w niego nie wierzę.Nigdy nie zrozumiem rodziców,którzy stosują takie pokrętne sposoby wprowadzania dziecka w życie.
                • agni71 Re: Gimnazjaliści OMC 23.06.16, 19:53
                  tusia, szacun. Myślę dokładnie tak samo.
                  • tusia-mama-jasia Re: Gimnazjaliści OMC 26.06.16, 12:16
                    Ja głęboko wierzę, że jest nas więcej smile)
    • gertruda.k Re: Gimnazjaliści OMC 20.06.16, 13:37
      Jeśli ma to być gimnazjum niepubliczne to zasady rekrutacji sprawdzaj na stronie szkoły. W naszym gimnazjum już w tym roku brali pod uwagę świadectwo z piątej klasy. Konkursy kuratoryjne i ogólnopolskie, wolontariat. Raczej konkursów na ozdoby choinkowe nie big_grin
      • tusia-mama-jasia Re: Gimnazjaliści OMC 20.06.16, 18:48
        Zupełnie publiczne gimnazjum... Ale cieszące się dobrą sławą w mieście, oblegane i dla nas nierejonowe.
    • gertruda.k Re: Gimnazjaliści OMC 20.06.16, 13:44
      A co będzie za dwa lata to raczej wielka niewiadoma, może się okazać że już jesteście w gimnazjum albo w 8 letniej podstawówce i nie ma się czym martwić. Czekam więc na 27.06 z nadzieją że dowiem się co dalej z dzieciakami sad (Moja w skończyła 5 klasę)
      • ewa_mama_jasia Re: Gimnazjaliści OMC 21.06.16, 08:32
        A ja bym bardzo nie płakała, gdyby zrobili 8 klasowe podstawówki. Syn ma dobrą szkołę, z dobrym gimnazjum piętro wyżej, nauczyciele znani.... Najwyżej zaszłaby konieczność płacenia 2 lata dłużej (podstawówka prywatna, gimnazjum publiczne). Ale za brak bólu głowy spowodowanego rekrutacją do gimnazjum warto byłoby zapłacić.
        • hemp_plant Re: Gimnazjaliści OMC 21.06.16, 11:59
          moja młoda też w dobrej podstawówce- ale zrobiłam założenie, że to podstawówka. chciałabym jednak klasę profilowaną dla młodej (tak jak przerabia mój syn- bajka) i bardzo a to bardzo doceniam w wychowaniu wyjście ze strefy komfortu, niestety też większe zróżnicowanie płciowe nauczycieli- tak sie składa, że podstwówki to jednak kobiety, a w gimnazjach, tych mi znanych przynajmneij jakoś więcej nauczycieli facetów. nie wiem jak jest u was- ale mając młodego mężczyznę w domu bardzo by mi zależało. dla dziewczęcia też zresztą.
          • ewa_mama_jasia Re: Gimnazjaliści OMC 21.06.16, 13:25
            Mój syn w zasadzie jakichś szczegółowych zainteresowań nie przejawia, więc wolałabym odwlec temat profilowania o te 2 lata. Pchnę go do dobrej klasy profilowej w dobrym gimnazjum, nie podejdzie mu, skończy ze średnimi wynikami i będzie ciężko o dobre liceum.
    • hemp_plant Re: Gimnazjaliści OMC 21.06.16, 11:54
      na stronie małopolskiego nic takiego nie widzę. ale i tak dobrze, że zakłądają, że gimnazja będę- ja czeka na 27 czerwca z drżącym sercem sad
    • mama-ola Co to znaczy OMC? 23.06.16, 12:11
      • pysia56 Re: Co to znaczy OMC? 24.06.16, 15:12
        OMC - o mało co
        • tusia-mama-jasia Re: Co to znaczy OMC? 26.06.16, 12:15
          Właśnie tak smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka