Dodaj do ulubionych

Ortografia - 2 klasa

28.09.16, 17:53
Dziecko chodzi do drugiej klasy ma 7 lat . Wczoraj bylo "dyktando" i jak sie okazało ma problemy z pisownia tzn. połyka literki. Najgorsze ,że nie potrafi rozróżnić kiedy pisac ć , ś wyraz dziś pisze dzisi,cima, jeśeń.
A ja nie wiem jak jej to wytłumaczyć ,bo jeśli chodzi o ż,ch,u to jeszcze sa zasady ale z ś,ć nie mam pojęcia. Czasami przy czytaniu a "duka" myli b z d. Pismo ma nawet ładne choc łączenie niektórych liter nie wychodzi dobrze.
Obserwuj wątek
    • maesstra Re: Ortografia - 2 klasa 28.09.16, 18:57
      moja 7-latka też jest w 2 klasie i jeszcze nie mieli dyktanda ale lada moment mają mieć. Ja jej czasem robię dyktanda w domu. Robi sporo błędów, ale cóż dzieci dopiero się uczą. Jeśli chodzi o zmiękczenia to u nas poznali ogólną zasadę że na końcu zmiękczamy co do zasady kreską, przed spółgłoską jest również zmiękczenie z kreską np. ślimak, roślina, Baśka natomiast przed samogłoską zmiękczamy przez i czyli siano, Basia, ziemia. U nas "tłuką" to już 2 tydzień poprzez ciągłe uzupełnianki.
      • alexglower Re: Ortografia - 2 klasa 28.09.16, 19:20
        Dziekuje Ci bardzo . No faktycznie teraz to widze z tą samogłoską i spółgłoską. Człowiek uczy sie przez całe zycie nigdy nie zwracałam na to uwagi. Tez jej zrobie uzupełnianki. Szkoda że wychowawczyni wymaga ,a nie raczy wytłumaczyc.
        Pozdrawiam.
        • sion2 Re: Ortografia - 2 klasa 28.09.16, 19:45
          No ale też "barwy jesienI" a "jesień" "liści" itd

jest też sposób na logikę że przecież sylabę tworzą przynajmniej dwie litery jeśli więc podzielić JE-SIE-NI i "ni" będzie oddzielną sylaba to znaczy że trzeba zapisać ją dwiema literkami czyli n+i
          a jeśli mamy JE-SIEŃ i slychać w tej sylabie wiecej niż samo "ni" to znaczy że będzie "ń" krótkie

hm nie wiem czy to brzmi wystarczająco jasno smile
          • maesstra Re: Ortografia - 2 klasa 28.09.16, 20:53
            moim zdaniem zmiękczenia są trudne do opanowania dla dziecka. O ile ma się czas nad tym zastanowić to można wydedukować pisownię, ale najgorzej jak trzeba pisać dość szybko i brak na to czasu. Są jeszcze inne zagwozdki np. zima, gdzie zi jest przed spółgłoską albo Kazimierz. I jak to wytłumaczyć? Może właśnie tym sylabizowaniem. Język polski trudna język smile
            • roksanka_3 Re: Ortografia - 2 klasa 30.09.16, 11:17
              masz racje. moj syn najpierw pisze szybko i w sumie nawet sie nie zastanawia co pisze. dlatego dyktanda czy jakiekolwiek zadania na ocene ma zawsze zrobione bardzo zle. w domu kaze mu przeczytac to slowo jeszcze raz i sprawdzic czy na pewno dobrze. dopiero wtedy siedzi i zastanawia sie i przewaznie blad znajduje. ale sa dni kiedy nie kuma nic i godzine zabiera mu klocenie sie ze mna ze napisal dobrze. np wyraz niedźwiedź napisane "nieciwieci". i nie rozumie o co mi chodzi ze to jest zle.
        • mysiaapysia Re: Ortografia - 2 klasa 28.09.16, 21:56
          A nie dałoby rady porozmawiać z wychowawczynią i poprosić, aby ten problematyczny temat dokładnie wyjaśniła całej klasie? Część rodziców ma czas i chęci nauczyć swoje dzieci, ale reszta pozostanie z problemem i złymi ocenami przez kolejne miesiące...
    • slonko1335 Re: Ortografia - 2 klasa 28.09.16, 19:19
      Wytłumacz jej, że jak następną w wyrazie po zmęczeniu słyszy samogłoskę to pisze się zmiękczenie si, ni, ci, np. babcia, koniec, itd. jeśli następna jest spółgłoska to ś, ć, ń np. kości, baśnie-moja córka do momentu poznania tego sposobu też nie mogła tego ogarnąć. U moich zmiękczenia były w pierwszje klasie.
      • alexglower Re: Ortografia - 2 klasa 28.09.16, 19:21
        Dziekuje smile
        • little_fish Re: Ortografia - 2 klasa 30.09.16, 14:23
          siny, siwy, siła, silny, cisza, cichy - po zmiękczeniu spółgłoska, a jednak jest "i" ...
          • slonko1335 Re: Ortografia - 2 klasa 30.09.16, 15:49
            pewnie, wyjątki potwierdzają regułę, podobnie jak skuwka ale rzeczywiście może metoda z sylabami będzie łatwiejsza dla dziecka
    • betty842 Re: Ortografia - 2 klasa 28.09.16, 21:04
      Ze zmiękczeniami może być trudno. Mój 3-klasista do teraz czasem źle napisze jakiś wyraz ze zmiękczeniem. Co do mylenia b i d.Mój syn w pierwszej klasie też mylił te literki ale za radą z forum powiedziałam mu,że "b" ma brzuszek a "d" ma dupkę. Pomogło smile.
      • alexglower Re: Ortografia - 2 klasa 28.09.16, 21:19
        Dobre smile skorzystam.
    • mikams75 Re: Ortografia - 2 klasa 28.09.16, 23:03
      zobacz podpowiedz z buda na rozroznienie b i d:
      grazkawatazka.blogspot.ch/2012/02/buda.html

co do reszty - w szkole uczyli sie sylabizowania i gloskowania i wg mnie to pomaga w rozroznianiu. Jak dziecko mialo problem to kazalam glosno powiedziec sylaby i od razu wychodzilo, ze jest cma a nie ci-ma, sli-mak a nie si-li-mak. I w szkole uczyla sie s z kreseczka ale tez sa zlepki jak sie sia siu itp. I pozniej po prostu slyszala mowiac wyraz lub sylabizujac.
      • stillgrey Re: Ortografia - 2 klasa 30.09.16, 14:58
        Dokładnie, przecież to słychać przy sylabizowaniu. No i żadne wkuwanie zasad nie pomoże jeśli dziecko nie będzie czytać albo przynajmniej znać wzrokowo pisanych wyrazów (rodzic czyta, dziecko śledzi wzrokiem czytany tekst, jeśli samo jeszcze nie potrafi). Bez oczytania nigdy nie będzie się dobrym z ortografii.
    • roksanka_3 Re: Ortografia - 2 klasa 30.09.16, 11:14
      u nas to samo. tylko ze dzieci maja w zeszytach napisane zasady. tak jak tu juz wspomniano w wiekszosci przypadkow przed samogloska jest np "si" a na koncu wyrazow i przed spolgloska jest "ś". moje dziecie tlucze to juz 2 tyg i sa dni kiedy kuma bez problemu a sa dni ze nie pamieta nic i pisze tak jak twoje słonice zamiast słońce itd. mi juz rece opadaja. dzis wlasnie maja miec dyktando. sam syn stwioerdzil ze na pewno bedzie mial duzo bledow. moj np nie slyszy niektorych glosek np w wyrazie niedźwiedź slyszy wszedzie ć. a zeby bylo fajniej jak pisze to pisze "nieciwieci". omijanie literek "i" w wyrazach albo "a" "o" jest tez niestety norma. slyszy wiecej spolglosek i piszac szybko zapomina o samogloskach. ja juz wlosy z glowy wyrywam i za 2 tyg ma diagnoze w kierunku sklonnosci do dysortografii. ja ze swojej szkoly takich przygod nie pamietam. jakos to naturalnie wszystko szlo i nikt ze mna nie siedzial w domu nad nauka. mlody siedzi po kilka godz dziennie a i tak niewiele z tego wynosi;/
      • mikams75 Re: Ortografia - 2 klasa 30.09.16, 11:24
        bo to tak jest, ze na koncu czesto slyszy sie co innego niz sie pisze, ale wowczas trzeba sobie wyraz odmienic, zeby wiedziec np. niedzwiedh to niedzwiedz a nie niedzwiec, bo sa niedzwiedzie a nie niedzwiecie. Podobkie z roznica galazka a gaska (slyszy sie s w obu przypadkach) ale odmienia sie na galezie i gesi, wiec juz jasne kiedy s a kiedy z. Ale i tak sporo po prostz trzeba sie nauczyc np. przeciez (sz sie slyszy).
        Bardzo duzo daje czytanie - dziecko widzi wyrazy i mimochodem je zapamietuje a pozniej jak napisze zle to samo zauwaza, ze cos nie tak i poprawia, bo uwaza, ze tak bedzie lepiej wygladac. Ale ten wyglad wyrazu to wlasnie jakis tam niewyrazny obraz zakodowany podczas czytania.
      • sion2 Re: Ortografia - 2 klasa 05.10.16, 11:58
        Jeżeli syn poszedł jako 6-latek to te trudnosci sa normalne bo choć powinno sie dzieci uczyć w tym wieku pisowni i ćwiczyć to, na ocenianie jest za wczesnie. Jak już wczesniej napisałam u dzieci rozwój fleksji troche trwa, własciwie może powinnam napisać "świadomości fleksyjnej" tzn ono do pewnego momentu bedzie uważac słowo "łóżko" i "łóżek" za zupełnie dwa różne slowa, a nie jedno w róznych formach i do tego momentu odpada sprawdzanie pisowni poprzez utworzenie np l m z jakiegoś wyrazu: nie wiesz czy napisać łószko czy łóżko to jak bys powiedział "nie ma łószek" czy "nie ma łóżek" itp.
    • ania_kr Re: Ortografia - 2 klasa 04.10.16, 22:34
      Przed samogłoskami:
      zawsze: si, ci, zi, ni, dzi - np. babcia, siostra, ziemia;

Przed spółgłoskami:
      - trzeba podzielić wyraz na sylaby;
      - jeśli w sylabie jest już samogłoska to piszemy z kreską, np. śli-mak, ćma, śla-dy, Kaś-ka, koń;
      - jeśli nie ma samogłoski to musi być i, bo każda sylaba musi mieć samogłoskę, np: zi-ma, si-kor-ka, ci-sza, si-ła, dzik, gu-zik,
    • camel_3d Re: Ortografia - 2 klasa 05.10.16, 13:36
      cwiczyc, cwiczyc, cwiczyc...

mlody tez w 2 klasie robil sporo bledow. teraz jets w 3 i juz jets ich zdecydowanie mniej.
      Dyktanda maja proste...w domu po prostu daje mu do opisania rysunek. A potem sprawdzamy bledy razem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka