Dodaj do ulubionych

Sezon komarowy

30.05.17, 12:27
Tak z ciekawości spytam czego używacie dla siebie i dzieci przeciw komarom... my co roku szukamy najlepszego środka i według mnie to wszystko to samo i działa średnio...
Czy 10-latkom można dawać do użycia środki dla dorosłych czy dajecie wszelkie "juniory" itd? Bo pani w aptece to zawsze powie że "junior"...

W miejscowościach zalesionych jak moja to te komarzyska codziennie żyć nie dają. A w dodatku bratanica ma jakąś niby alergię na jad komara - po ugryzieniu robią się jej bąble wielkości 5-8 cm. Co pomaga w takich przypadkach? wapno - zero efektu, fenistyl - chwilowa krótka ulga, alertec na ukąszenia w sprayu - ulga powiedzmy do 30 min

Może macie jakieś inne sposoby i marki niezawodne?
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: Sezon komarowy 30.05.17, 12:50
      > A w dodatku bratanica ma jakąś niby alergię na jad komara - po ugryzieniu rob
      > ią się jej bąble wielkości 5-8 cm. Co pomaga w takich przypadkach?

U córki pomagały leki przeciwalergiczne doustne (stosowaliśmy Zyrtec) - proponuje konsultację lekarza. Dodatkowo coś łagodzącego, ostatnio żel Bros po ukąszeniu.

• rikol Re: Sezon komarowy 02.06.17, 12:59
        A propos dużych bąbli, można nic nie stosować, chyba że ugryzło ją coś w szyję lub w głowę - takie ugryzienie może prowadzić nawet do uduszenia. Kiedyś pogryzły mnie much końskie miałam bąble takie jak piszesz. Było to twarde i mocno spuchnięte. Później zrobiły się siniaki. W każdym razie jedno miejsce po ugryzieniu swędziało mnie przez kilka lat, najprawdopodobniej muchy były zarażone jakąś bakterią.
    • el_elefante Re: Sezon komarowy 30.05.17, 13:35
      Ultrathon jest niezły. Ale lepiej działa (ocena wysoce subiektywna) Repel. Są różne rodzaje, w zależności od zawartości DEET, są i takie bez DEET (Repel 50). Prawda jest taka, że moja krew jest bardzo ceniona w świecie kulinarnym komarzyc, więc bez konkretnej chemii jestem biedny. Nic mi się nie dzieje, żyję nadal. Stosowałem również na dziecku, głównie na ciuchy i też bez niepożądanych efektów ubocznych.
      A w domu siatki na okno.
      • sion2 Re: Sezon komarowy 31.05.17, 17:32
        Tak, o tym składniku DEET ciągle mówią że najbardziej skuteczny i dobry środek to ma. U nas w sumie, jesli mam coś pochwalić to chyba najbardziej sprawdził się spray MUGGA ale mam sprzed 2 lat i nie pamietam teraz czy ma DEET czy nie...
        Mnie komary nie lubią za bardzo ale faktycznie są osoby które ściągną na siebie jedyną komarzycę w promieniu kilometra wink
        • tuszeani Re: Sezon komarowy 31.05.17, 21:48
          MUGGA ma DEET i to w dużym stężeniu. I generalnie podobno DEET jest jedynym środkiem faktycznie skutecznym, tyle że wpływa na układ nerwowy, więc dla dzieci nie jest zalecany. Każdy musi sobie sam indywidualnie zdecydować, na czym mu zależy bardziej.

Są jeszcze inne substancje czynne, bezpieczniejsze, ale mniej skuteczne.
          My ostatnio jedziemy całą rodziną na serii SIO Ziołoleku i da się wytrzymać. Dla dzieci jest SIO Natural - tylko z olejkami zapachowymi - Młody nieco pogryziony, ale nie jakoś masakrycznie. Dla nas SIO Active (z substancją czynną, ale jakąś inną niż DEET) - sporadycznie coś nas też dopadnie, ale zasadniczo jak dla nas oba środki są wystarczające.
          • rikol Re: Sezon komarowy 02.06.17, 13:15
            Pamiętam, że kiedyś miałam spray odstraszający komary i kleszcze, pachniał lawendą. Akurat komary mi nie przeszkadzają, natomiast kleszczy się po prostu boję ze względu na choroby, jakie przenoszą. Jestem też uczulona na meszki, których niestety nawet nie widać, widzę tylko później ślad po ugryzieniu. ugryzło mnie toto dwa razy i dwa razy musiałam jechać na pogotowie po zastrzyk dożylny z hydrokortyzonu.
    • ga-ti Re: Sezon komarowy 31.05.17, 18:01
      Wczoraj byłam w aptece po coś na ukąszenia, bo mi 3 latkę zgryzły, poza fenistilem było coś jeszcze, ale wszystko w żelu, który sie szybko ściera, niestety pani w aptece stwierdziła, że niczego coby jakoś zasychało na krostkach nie ma. Odstraszaczy jeszcze nie mieli. Dziś spontanicznie kupiłam off, choć nie wiem, czy on wiele wart.
      Kiedyś wujek miał jakiś porządny spray zakupiony w sklepie z artykułami dla wędkarzy, czy myśliwych, ludzi lasu w każdym razie wink działał, muszę dopytać, co to było.
      Ja pryskam dzieci preparatami dla dorosłych, omijam twarz.

A może macie jakieś doświadczenia z opaskami na komary i kleszcze? Dziecko wyjeżdża na obóz do lasu, w zeszłym roku miało ponad 60 bąbli po komarach uncertain
      • rikol Re: Sezon komarowy 02.06.17, 13:20
        Kiedyś podawano witaminę B i to miało odstraszać komary. Zawsze można spróbować. Witamina B jest nieszkodliwa, nadmiar wydala się z moczem. W każdym znacznie gorsze niż komary są kleszcze. komary są irytujące, a kleszcze są najniebezpieczniejszym zwierzęciem w Polsce. Jeśli przygotowujesz dziecko na wyjazd, to koniecznie kup coś, co odstrasza kleszcze. Kleszcze przenoszą kilka chorób i wszystkie te choroby są niebezpieczne. Tak jak przeciwko komarom użyłabym jakiegoś ekologicznego środka, tak na kleszcze proponuję chemię. Każda chemia jest mniej szkodliwa niż choroby odkleszczowe, które mogą nawet zabić lub spowodować niepełnosprawność.
        • b.bujak Re: Sezon komarowy 02.06.17, 20:02
          rikol napisała:

> Tak jak przeciwko komarom użyłabym jakiegoś ek
          > ologicznego środka, tak na kleszcze proponuję chemię. Każda chemia jest mniej s
          > zkodliwa niż choroby odkleszczowe, które mogą nawet zabić lub spowodować niepeł
          > nosprawność.

nie ulega wątpliwości, że kleszcze roznoszą choroby odkleszczowe, ale prawdopodobnie nie tylko one - każdy krwiopijca może być nosicielem i przenosicielem;
        • alfa36 Re: Sezon komarowy 04.06.17, 01:00
          A którą witaminę b?
    • only_amor Re: Sezon komarowy 31.05.17, 21:15
      U nas wszystko dziala podobnie, moja cala trojka dzieci zgryziona strasznie bo mieszkamy blisko jeziora i lasu, na dodatek 2 cory maja mocna alergie na ugryzienia stosuje fenistil plus wapno pomaga ale slabo. Kupuje tez ogolny spray dla wszystkich, duzo tego zuzywamy mysle ze te junior sa nawet slabsze.
      • rikol Re: Sezon komarowy 02.06.17, 13:12
        Problemem nie są ukąszenia, tylko alergia. Pamiętam, że kiedyś wszyscy chodzili pogryzieni i nikt nie robił z tego problemu. Liczyliśmy ukąszenia, kto ma więcej. Dziś ludzie nie akceptują ukąszeń, uważają, że są nietykalni. Tymczasem komary to normalny składnik naszego polskiego krajobrazu. nie ma ich tylko tam, gdzie jest ogromne zanieczyszczenie środowiska. Także należy się cieszyć, ze w Polsce nie jest tak źle. Dzieci powinny nosić długie spodnie, dlugi rękaw, kurtkę z kapturem. Wieczorem pomaga rozpalenie ogniska. No i w domu trzeba oczywiście zamykać okna wieczorem.
    • camel_3d Natrapel 8 31.05.17, 21:57
      mam z RPA cos na moskity... Natrapel 8. Dziala rewelacyjnie. Moze mozna gdzies w sieci kupic polecam.
      • anel_ma Re: Natrapel 8 01.06.17, 14:07
        ja z tych co też każdego komara przyciągają sad
        Co do odstraszania to używam zwykłych offów i autanów, tylko wybieram te bardziej skoncentrowane (czytam ile ma procent DEET albi IR-cośtam).
        A po ukąszeniach polecam krem nivea - ten stary w niebieskim pudełeczku, mi łagodzi niesamowicie kilka minut po posmarowaniu, nie wiem jak, bo nie ma nic aktywnego w składzie, ale działa smile może zapaćkuje skórę po prostu, nie wiem.
      • el_elefante Re: Natrapel 8 01.06.17, 14:14
        Nie ma DEET, ma ikarydynę, teoretycznie nieszkodliwą, chociaż być może za kilka lat okaże się, że tak jak DEET jednak może zaszkodzić wink. Nie ma zmiłuj, albo naturalne olejki średnio skuteczne, albo konkretna chemia, z którą trzeba ostrożnie.
        • el_elefante Re: Natrapel 8 01.06.17, 14:30
          Doczytałem: Natrapel zawiera 20% ikarydyny, tyle samo, co dostępny w Polsce Autan Tropical.
          • camel_3d Re: Natrapel 8 01.06.17, 15:03
            Nie sprawdzalem szczerze mowiac. Czyli jest alternatywa. Dobrze wiedziec smile
    • czesu4f Re: Sezon komarowy 01.06.17, 21:27
      Oglądałem kiedyś taki film dokumentalny o ludziach żyjących w Tajdze syberyjskiej. Komary potrafią tam uśmiercić stado krów. Aby je odstraszyć ludzie smarują się smołą brzozową, którą własnoręcznie wytapiają z kory.
      • rikol Re: Sezon komarowy 01.06.17, 22:42
        Znaczy dziegieć. można w takim razie kupić mydło dziegciowe.
    • isolde44 Re: Sezon komarowy 01.06.17, 21:44
      mieszkam pod lasem, blisko jeziora. Stosujemy Mugge lub jej mocniejszą wersję. po raz pierwszy wypróbowana w dżungli Borneo i w Afryce. Znajomi zabrali do Chorwacji i chwalili, ze działała na jakieś tamtejsze paskudztwo. Do kupienia w sieci, choć ostatnio pojawiła się w aptekach. Mojemu 4 latkowi spryskuje ubrania.
      Najważniejsze - u nas odstrasza też gzy, których inwazję mieliśmy w zeszłym roku.
    • rikol Re: Sezon komarowy 01.06.17, 22:47
      komary są odstraszane przez pelargonie na przykład. Odstrasza je też dym. Najlepiej w każdym razie dobrze się ubrać, długie grube spodnie, kurtka z kapturem, grube skarpety i buty. Są też świece odstraszające, ale zwykle można je używać tylko na podwórku. W domu wieczorem trzeba zamknąć okna.

Na alergię pomaga hydrocortison w kremie, do kupienia w aptece bez recepty (uwaga, stosować tak rzadko, jak to możliwe i przez najkrótszy możliwy czas). Na noc zyrtec.

Poszukaj sposobów naturalnych na odstraszanie komarów. Zawsze możesz dodać do prania czy żelu pod prysznic jakiś olejek eteryczny, który odstrasza komary.
      • sion2 Re: Sezon komarowy 02.06.17, 12:33
        O, dzięki o tym hydrokortizonie, wypytam w aptece dokładnie co i jak. Będzie awaryjnie bo czasem bratanica nie moze zasnąc godzinę drapiac miejsca ukąszeń. One najpierw robią sie takie wielkie ogromne czerwone placki a pozniej dopiero swędza na potęgę...
    • rikol Re: Sezon komarowy 01.06.17, 22:50
      ekologiczne sposoby na komary

h ttps://www.google.fr/search?q=olejki+eteryczne+odstraszaj%C4%85ce+komary&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=ZX0wWYWfEoTc8Ael26HQBw
    • czegotychcesz Re: Sezon komarowy 02.06.17, 07:38
      Nasiać w ogrodzie dużo lawendy, komary jej nienawidzą !!!
    • wrotek0 Re: Sezon komarowy 02.06.17, 08:09
      Po ukąszeniu polecam hydrocortizon w kremie (najsłabszy można kupić w aptece bez recepty, tylko trzeba zapytać o stosowanie u dziecka). Na pewno u dzieci sprawdzi się PUDRODERM do smarowania - jest bezpieczny, zawiera mentol, więc chłodzi, tylko potem białe ciapki, ale rano można zmyć. Można go stosować nawet na rozdrapane ukąszenia, ladnie wysusza.
      Poza tym polecam spryskanie ścian tarasu i okolic okien zawiesiną preparatu o nazwie handlowej ASCYP lub POLCYP - można kupić w GSie. Używa się tego w oborach, mlynach i restauracjach, oprócz komarów unieszkodliwia muchy i też jest bezpieczny. My pryskamy nim nawet krzewy od spodu.
      • rikol Re: Sezon komarowy 02.06.17, 13:05
        Jednym słowem proponujesz, żeby dom spryskać muchozolem? Gratuluję. Dzieciom mniej te komary zaszkodzą niż twój muchozol.
        • wrotek0 Re: Sezon komarowy 02.06.17, 13:46
          Czytaj ze zrozumieniem: PLCYP to
          Preparat owadobójczy w postaci proszku do sporządzania zawiesiny wodnej przeznaczony do zwalczania owadów latających i biegających (much, komarów, prusaków, karaluchów, mrówek faraona, rybików cukrowych itp.) w pomieszczeniach mieszkalnych, użyteczności publicznej, przetwórstwa spożywczego i wszędzie tam, gdzie stosuje się środki ochrony zdrowia publicznego.

Nie pryskam w środku domu (choć podobno można i nie szkodzi), tylko na zewnątrz , ściany i okolice.
    • delfina77 Re: Sezon komarowy 02.06.17, 08:18
      Kupujesz olejek wanilinowy do ciasta i smarujesz się za uszami, na zagięciach łokci, we wszystkich miejscach, które zachowują ciepło. Komary nie lubią tego zapachu i trzymają się z dala
      • rikol Re: Sezon komarowy 02.06.17, 13:22
        Może spróbuję. Wanilia ładnie pachnie.
    • romek_z_warszawy Re: Sezon komarowy 02.06.17, 10:55
      Zadzwońcie do Szyszki. Niech wytnie las.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka