Dodaj do ulubionych

oceny koncowe

08.06.17, 08:55
Dziewczyny, jak to jest w szkołach z wystawieniem ocen.

Syn ma ze scisłych przedmiotów naprawdę większośc piątek, bo jest dobry. Natomiast z muzyki, plastyki, techniki przewaga czwórek, dołowanie go przez nauczycieli że nie umiesz rysować.
Syn ma ZA i poprostu jest świetny z najwazniejszych przedmiotów a nie plastyka, i inne. Więc ma czwórki, które zaważyły iż nie dostanie świadectwa z wyróznieniem. Plastyka, muzyka, technika na tym zaważyły. Wydaje mi się że jest to bardzo przykre.
A jak uważacie?
Obserwuj wątek
    • 1234wxyz Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:00
      Uważam że dla tych z talentami w dziedzinach humanistycznych "przykre" jest że ocena z matmy zaniża im średnią.
      Twój trolling też jest dość przykry.
      • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:03
        pani od plastyki się odezwała. Jak to mówi moj mąz. Pani od plastyki nie umie nauczyc rysowac a ma wymagania. Jakby umiała to by galerie miała najlepsze naświecie a nie w byle jakiej szkole uczy na bbyle jakim stanowisku
        • asia_i_p Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:12
          Zdajesz sobie sprawę, że jeżeli twój syn ma ZA, to prawdopodobnie takie właśnie wasze opinie w oczy jej powtórzył?

Nie nakręcaj dziecka. Nie buduj jego samooceny obniżaniem wartości zajęć, na których sobie "nie radzi" (nie radzi w cudzysłowie, bo czwórka to dobra ocena), chwal za te, w których się wyróżnia.
          • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:20
            Nie wiem jakie nasz opinie. Ja z synem nie rozmawiam o tym. Syn mi tylko powiedział że on nie musi umiec rysowac bo pani np od plastyki nie umie matematyki. Tak sobie tłumaczy. Ja nie mowię synowi nic, bo co to zmieni. Chwalę go za świetne oceny.
            • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:22
              Nie no swietnie,dzieciak obraza nauczyciela insynuujac,ze nie ten nie umie matmy.Zaloze sie,ze pani zna matme na wyzszym poziomie niz twoj dziubdzius.
              • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:24
                obraża nauczyciela? gdzie?
                A pani moze obrazac mojego synu mówiąc ostatnio "brzydki rysunek , w twoim stylu"
                • c2h6 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:28
                  1madzik10 napisał(a):

> obraża nauczyciela? gdzie?
                  > A pani moze obrazac mojego synu mówiąc ostatnio "brzydki rysunek , w twoim styl
                  > u"

Pani rysunek widziała i była w stanie stwierdzić, że jest brzydki. Synalek z kolei na 99% nie miał żadnych podstaw do stwierdzenia, że plastyczka nie zna matematyki.
                • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:28
                  Insynuuje ,ze nauczyciel nie zna matmy. Jesli rysunek jest brzydki to jest brzydki.Niestaranny i zle wykonany.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: oceny koncowe 08.06.17, 19:14
                    Brzydota to rzecz gustu. Niestaranne wykonanie rysunku nie świadczy o jego brzydocie. Tj. może świadczyć subiektywnie czyli zakładamy tym samym, że ocena, która winna być obiektywna - jest subiektywną opinią nauczyciela.
                    Słabo.
              • natalia.nat Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:37
                edelstein napisała:

Zaloze sie,ze pani zna matme na wyzszym poziomie niz twoj dziubdzius.
                >

A skąd ten wniosek.
                Nauczyciele (najczęściej przedmiotów humanistycznych i artystycznych) bywają naprawdę słabi z matematyki. Mają np. problemy z przeliczaniem liczby punktów na procenty.
                • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:38
                  nawet zdarzyło się kilka razy ze pani od matematyki nie umiała przeliczyc proentów zeby postawic ocene. Byłam kilka razy wyjasniac.
                  • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:44
                    Pani od matmy tez glupia
                • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:44
                  Dlatego,ze dzieciak jest w gimnazjum,a pani m.in skonczyla liceum.
                • elf1977 Re: oceny koncowe 08.06.17, 20:31
                  Jasne. To wielka sztuka.
        • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:15
          Akurat plastyka nie polega na nauce rysowania.Wystarczy przejrzec programtongue_out
        • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:19
          Czas pogodzic sie z faktem,ze nie mozna byc dobrym ze wszystkiego i ta wiedze przekazac dziecku.To nie przedmiot jest beznadziejny,a nauczycielka glupia,tylko twoje dziecko nie potrafi sprostac wymaganiom.
          • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:23
            właśnie się mylisz. Syn umie sprostac wymaganiom. Każdy rysunek oddaje na czas. Nigdy mu nawet nie narysowałam bo on by tego nie oddał do oceny. On rysuje jak to pani mówi "brzydko" ale to nie chodzi czy ktoś łądnie czy brzydko. Ważne że rysuje i oddaje. Nie ma jedynek za brak rysunków. Do tego pani zrobiła kartkówkę z plastyki i dostał jako jedyny 5. Pomimo czwórek z rysunków nie postawiła 5 na koniec. A dzieci którym rodzice rysuja mają nawet 6 i ze sprawdzianu dostały 3
            • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:30
              Rysuje,oddaje i ma ocene adekwatna do swojego poziomu.4 to wlasciwa ocena za terminowe oddawanie prac.Z jednej 5 nie bedzie 5 na koniec.Pani ma racje.
            • c2h6 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:31
              1madzik10 napisał(a):

> właśnie się mylisz. Syn umie sprostac wymaganiom. Każdy rysunek oddaje na czas.

Tę halę, co się zawaliła kiedyś w Katowicach na wystawę gołębiarzy też pewnie ktoś oddał na czas.

> Nigdy mu nawet nie narysowałam bo on by tego nie oddał do oceny. On rysuje jak
              > to pani mówi "brzydko" ale to nie chodzi czy ktoś łądnie czy brzydko. Ważne że
              > rysuje i oddaje. Nie ma jedynek za brak rysunków. Do tego pani zrobiła kartków
              > kę z plastyki i dostał jako jedyny 5. Pomimo czwórek z rysunków nie postawiła 5
              > na koniec. A dzieci którym rodzice rysuja mają nawet 6 i ze sprawdzianu dostał
              > y 3

Ach, czyli dochodzimy do klasycznego mitu o genialnie rysujących rodzicach (skąd ich, kurde, tylu na świecie?) masowo odrabiających plastykę za dzieci (i to, ponownie kurde, gimnazjalne).
              • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:39
                nie wiem o co ci chodzi, lecz sie
          • berdebul Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:18
            Może miałaś większe szczęście do nauczycieli przedmiotów artystycznych niz ja, ale moje doświadczenie mówi że mozna mieć normalnego nauczyciela, który docenia starania, docenia przygotowanie do zajęć, a nie walor "artystyczny". Można też mieć nauczyciela, który mówi "proszę otworzyć podręcznik na stronie 20, wybrac jedno z dzieł Leonarda da Vinci i przerysować". wink Jak myślisz, ilu dziesięciolatków potrafiło to zrobić?
            • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:49
              A to ocena dobra nie jest docenieniem staran?autorka twierdzi,ze w jej szkole 6 nie stawiaja.Jak chcesz wiec tych co sa lepsi wyroznic?
          • zuleyka.z.talgaru Re: oceny koncowe 08.06.17, 19:16
            Edel. Akurat w przypadku plastyki i prac - jest to subiektywna ocena nauczyciela, jeśli mówi, że praca jest brzydka.
        • elf1977 Re: oceny koncowe 08.06.17, 20:29
          Cóż za żenująca wypowiedź.
      • zlababa35 Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:17
        Nad matmą można popracować, nad zdolnościami do śpiewu niekoniecznie, sama wiem o tym bardzo, oj baaardzo dobrze big_grin.
    • makurokurosek Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:07
      Uważam, że najistotniejsze są przedmioty ważne , dodatkowo przynajmniej w Poznaniu w rekrutacji do gimnazjum pasek miał niewielką wagę w porównaniu do ocen z 5 ważnych przedmiotów zarówno z klasy 5 jak i 6. Na pocieszenie paski na świadectwach z klas niższych są nieistotne, a od klasy 7 wchodzi sporo nowych przedmiotów i stosunek przedmiotów ważnych do kwiatków się mocno zmieni tak więc mało bystrzy z 6 z przedmiotów kwiatków przestaną mieć paski. Tak więc nie denerwuj się tylko pochwal dzieciaka i kup mu coś fajnego za wysokie noty.
      • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:12
        Dzieki za dobre słowo, wiesz jak to jest syn z ZA bardzo się przejmuje. W gimnazjum zdaje sobie sprawę ze nie ma się samych piątek ale z najwazniejszych przedmiotów ma same piątki. Dzieci z ZA są bardzo zdolne. Wszyskto umie, nic się nie uczy. Niestety oprócz rysowania, grania na flecie.
        • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:20
          Nie ma czegos takiego jak najwazniejsze przedmioty.
          • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:25
            Są właśnie. Na maturze nie ma np przemdiotu aby narysować coś i zdać. Tak samo nie zagrasz na flecie.
            • c2h6 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:27
              1madzik10 napisał(a):

> Są właśnie. Na maturze nie ma np przemdiotu aby narysować coś i zdać. Tak samo
              > nie zagrasz na flecie.

Twoja wiedza o programie muzyki i plastyki (ograniczającym się do dmuchania i rysowania) jest jakaś taka mocno podejrzana.
            • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:32
              Masz slaba wiedze o programie nauczania plastyki i muzyki.Informuke cie po raz kolejny,jest matura z tych przedmiotow, a przy przyjeciu na ASP czy AM wlasnie trzeba "namalowac"albo "zagrac".
              • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:37
                Ale syn jest w gimnazjum a nie przyjmuje sie na ASP czy AM. A co robią z muzyki to wiem, bo z grania na flecie ma 4, a ze sprawdzinów dwie piątki a pomimo to ma 4 na koniec. Z plastyki ma też 5 z rysunków a nie tylko same 4. Ale ponieważ ma tez 4 to pani postawiła 4.
                • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:40
                  Po gimnazjum przyjmuje sie do szkol plastycznych.
                  • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:43
                    Daj spokój szkoły plastyczne, haha.
                    Syn przyjął się do gimnazjum klasy historycznej. Ale tej klasy nie ma juz bo zmienili tok nauczania, zgodnie ze zmianami edukacyjnymi od września. Nawet nic z historii nie miał. Tak samo plastyczne liceai i gimnazja to pic na wodę. Jak ktoś jest dobry to umie rysowac bez szkoły. Mój mąz rysuje portrety na zamowienie ale żadnej ASP nie skonczył bo rodziców nie było stać. I możesz pozazdrościc mu po studiach plastycznych
                    • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:46
                      Skoro pic na wode to twoj dzubdzius powinien z palcem w d.. miec szostke,a tu nawet piatki nie ma,smuteczek.
                    • iwoniaw Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:52
                      Syn przyjął się do gimnazjum klasy historycznej. Ale tej klasy nie ma juz bo zm
                      > ienili tok nauczania, zgodnie ze zmianami edukacyjnymi od września. Nawet nic z
                      > historii nie miał.

A ja się tu silę na odpowiedzi, bo myślałam że jesteś prawdziwa big_grin
                      • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:53
                        Jest prawdziwa,tylko ekhm niskich lotow intelektualnych.
                    • arwena_11 Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:49
                      Chyba coś kręcisz. Skoro syn jest w gimnazjum - to idzie starą podstawą programową. Nie ma możliwości, żeby zmienili mu profil pod reformę. Po prostu szkoła zrobiła sobie wymówkę, żeby olać profile.
                      Mam córkę w gimnazjum i jak najbardziej idą tym programem co mieli iść.

Co do ASP, to chyba jest to państwowa uczelnia - więc na co rodziców miało być stać? A dorabiać zawsze mógł na swoje potrzeby.
                      Moja babcia skończyła ASP zaraz po wojnie. Było dużo ciężej, ale była zdeterminowana i to było to co chciała robić. Więc złej baletnicy to i rąbek u spódnicy będzie przeszkadzał.
                      • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:50
                        Oczywiscie,ze ASP jedt panstwowa i ba sa dla najlepszych stypendia.
                      • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:14
                        Zeby utrzymać syna w innym miescie czyli mieszkanie i wyzywienie, na to nie było stac.
                        • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 12:11
                          To sie idzie do roboty
                        • elf1977 Re: oceny koncowe 08.06.17, 20:39
                          Gadasz od rzeczy. Są i były stypendia, akademiki, z choinki spadłaś?
                    • elf1977 Re: oceny koncowe 08.06.17, 20:37
                      To, co wypisujesz w tym wątku woła o pomstę.
                • elf1977 Re: oceny koncowe 08.06.17, 20:37
                  Nieistotne, że ma jakieś 5, ważne są ogólne kryteria oceniania, pewnie i średnia z danego
                  przedmiotu.
        • c2h6 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:26
          1madzik10 napisał(a):

> Dzieki za dobre słowo, wiesz jak to jest syn z ZA bardzo się przejmuje. W gimna
          > zjum zdaje sobie sprawę ze nie ma się samych piątek ale z najwazniejszych przed
          > miotów ma same piątki. Dzieci z ZA są bardzo zdolne. Wszyskto umie, nic się nie
          > uczy. Niestety oprócz rysowania, grania na flecie.

Po pierwsze - dzieci z Aspergerem wcale nie są zdolne, tylko mają Aspergera. Ciesz się że nie trafił Ci się aspergerowy przygłup, bo oczywiście, że tacy również bywają.
          Po drugie, jakby był taki zdolny, to by był w stanie ogarnąć także te przedmioty, z którymi sobie nie radzi.
          Po trzecie, jak dziecko nie potrafi rysować, to odpowiedzialny nauczyciel mówi mu, że nie potrafi rysować, a nie powtarza "ju duin fajn".
          Po czwarte, to, co nazywasz "najważniejszymi przedmiotami" to nie są najważniejsze przedmioty, tylko przedmioty, które nie sprawiają trudności Twojemu dziecku.
          Po piąte, jak jest taki za*ebisty, to powinien mieć jakieś szóstki, które by zrównoważyły te czwórki i średnia i tak by mu wyszła wystarczająca na pasek. Zatem o czymś nie chcesz powiedzieć.
          • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:32
            masz chorą głowę. Przygłup to moze jestes ty, obrażasz chore dzieci
            • c2h6 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:41
              1madzik10 napisał(a):

> masz chorą głowę. Przygłup to moze jestes ty, obrażasz chore dzieci

Widzę, że nie jesteś w stanie nie tylko pojąć zasad oceniania w szkole, ale nawet przerasta Cię zrozumienie prostej, paruzdaniowej wypowiedzi. Jeżeli na takim poziomie komunikujesz się ze szkołą Twojego dziecka, to nie dziwię się problemom.
            • miss_fahrenheit Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:53
              Abstrahując od formy wypowiedzi C2h6, merytorycznie ma rację - fakt, że twój syn ma ZA oznacza tylko to - że ma ZA. To zaburzenie nie determinuje bycia ponadprzeciętnie zdolnym. Współwystępowanie, nawet jeśli częste, nie oznacza zależności przyczynowo-skutkowej.

Poza tym, jeśli twój syn ma orzeczenie o kształceniu specjalnym, to program nauczania takich przedmiotów, jak m.in. plastyka jest dostosowany do jego typu zaburzenia, więc nie ma najmniejszych przeszkód, aby osiągał wysokie noty także w tych przedmiotach.

I ostatnie - diagnoza ZA nie służy do usprawiedliwienia braku wiedzy/umiejętności tylko do wskazania, w jaki sposób tę wiedzę/umiejętności zdobyć pomimo związanych z zaburzeniem ograniczeń.
              • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:06
                Szkoła nie bierze pod uwagę orzeczenie o kształceniu specjlanym, syn jest traktowany na równi.
                • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:07
                  To ciekawetongue_out
                  • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:09
                    no własnie bardzo ciekawe i ja orzeczenie zabieram od wrzesnia, po co szkoła ma dostawać dotacje.
                    • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:10
                      big_grin nie mozna zabrac orzeczenia;-D
                    • miss_fahrenheit Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:17
                      Nie możesz. Orzeczenie jest wydawane na cały dany etap edukacji (w tym wypadku - do końca gimnazjum). Możesz jedynie nie wnosić o to orzeczenie w następnym etapie edukacji (ponadgimnazjalnym).
                • miss_fahrenheit Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:15
                  Szkoła nie może nie brać pod uwagę orzeczenia o kształceniu specjalnym, ponieważ miałaby "na karku" kuratorium. Na twoim miejscu całą swoją energię przeznaczyłabym na to, aby szkoła zaczęła realizować to, co wspólnie podpisaliście.
                  • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:52
                    Zaloze sie,ze szkola to robi,ale to wstyd napisac,ze dziecko ma program dostosowany do jego deficytow.Lepiej upierac sie,ze geniusz.
          • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:37
            No wlasnie,plastyka,muzyka,technika to raptem 3 przedmioty,wiec bez problemu mozna nadrobic bedac geniuszem z "najwazniejszych" olimpiada z matmy czy polskiego nptongue_out
            • iwoniaw Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:50
              W podstawówce jest akurat tyle przedmiotów, że aby osiągnąć średnią "na pasek" przy trzech czwórkach wystarczy mieć jedną (!) szóstkę i resztę piątek.
              • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:52
                Ja to wiem,dla geniusza to nie powinien byc problem.
              • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:07
                ale to jest gimnazjum a nie podstawówka. I to dobre gimnazjum, gdzie na dwój trzeba miec 65% a na 3 75%, na 4-90% a na 5 - 100% wiedzy
                • iwoniaw Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:21
                  No to tym bardziej - im więcej przedmiotów, tym więcej czwórek dopuszczalnych. Przy 15 przedmiotach (tyle ma moje dziecko w gimnazjum) 3 czwórki pozwalają na pasek, więc chyba czegoś zapomniałaś napisać?
                  • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:16
                    14 przedmiotów i 3 czwórki.
                    • little_fish Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:20
                      11 piątek i 3 czwórki daje średnią 4,78 czyli kak najbardziej łapie się ma pasek !
                      • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:41
                        4,71 ma srednia
                    • iwoniaw Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:26
                      67 na 14 to jest trochę ponad 4,78. Ma zachowanie poniżej bardzo dobrego czy jednak to nie te "trzy czwórki" tylko mu średnią obniżają?
                      • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:42
                        66/14=4,71
                        • miss_fahrenheit Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:47
                          Skąd to "66"? 14 przedmiotów i 3 czwórki to - 3x4 (=12) i 11x5 (=55). 55+12 = 67.
                          • miss_fahrenheit Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:48
                            *i w tym
                • little_fish Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:18
                  A która klasa gimnazjum? Iw tej jednaj klasie ma jednocześnie muzykę, plastykę i technikę? To ile ma razem przedmiotów?
                  • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:19
                    1 klasa gimnazjum, wczesniej juz napisałam ile przedmiotów
                    • little_fish Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:21
                      Widziałam, i średnia pozwala na pasek, wiec w sumie nie wiem o co ci chodzi
                      • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:42
                        a umiesz liczyc? nie ma na pasek sredniej
                        • arwena_11 Re: oceny koncowe 08.06.17, 12:24
                          Rozumiem, że z matematyką nie tylko pani od plastyki ma problem?
                          11*5=55
                          3*4 = 12
                          razem 67 jak podzielisz na 14 - to średnia paskowa 4,785

Więc albo ma pasek, albo nie trzy a 4 czwórki.
                        • little_fish Re: oceny koncowe 08.06.17, 12:31
                          No ja umiem, nie jestem Panią od plastyki. 14 przedmiotów. Trzy czwórki 3x4=12, zatem 11 piatek 11x5 = 55, 55+12=67. 67:14=6,785. Chyba, ze czwórek jednak więcej
                  • c2h6 Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:22
                    little_fish napisała:

> A która klasa gimnazjum? Iw tej jednaj klasie ma jednocześnie muzykę, plastykę
                    > i technikę? To ile ma razem przedmiotów?

Skądinąd, jak nie jest w stanie starannie, na piątkę wykonać zadania z techniki, to ja bym wolał nie spotkać potem takiego inżyniera, choćby i z matematyki był genialny.
                • elf1977 Re: oceny koncowe 08.06.17, 20:42
                  Taka skala jest w większości szkół. Nieraz wyższa.
        • elf1977 Re: oceny koncowe 08.06.17, 20:35
          I rysowanie, i gra na flecie są w podstawie programowej "mniej ważnego przedmiotu". Rozumiem, że masz problem, ale dlaczego wychodzisz z założenia, że jak ma 5 z matmy, musi mieć 5 z plastyki? Logika do kitu. Bardzo często zdarza się, że zdolni uczniowie mają np. słabe oceny z wychowania fizycznego. I co? I nic, takie życie.
    • c2h6 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:11
      1madzik10 napisał(a):

> Syn ma ZA i poprostu jest świetny z najwazniejszych przedmiotów a nie plastyka,
      > i inne. Więc ma czwórki, które zaważyły iż nie dostanie świadectwa z wyróznien
      > iem. Plastyka, muzyka, technika na tym zaważyły. Wydaje mi się że jest to bardz
      > o przykre.
      > A jak uważacie?

My uważamy, że istotnie, wydaje Ci się.

• miss_fahrenheit Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:14
      1madzik10 napisał(a):

> Więc ma czwórki, które zaważyły iż nie dostanie świadectwa z wyróznien
      > iem. Plastyka, muzyka, technika na tym zaważyły. Wydaje mi się że jest to bardzo przykre.
      > A jak uważacie?

Uważam, że skoro odczuwasz przykrość, to wierzę, że jest to dla ciebie przykre, mimo, że obiektywnie rzecz biorąc twój syn nie miał podstaw do otrzymania świadectwa z wyróżnieniem. Może uda się w następnym roku.
    • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:16
      Nie ma przedmiotow waznych i wazniejszych.Zarowno muzyka jak i plastyka sa przedmiitami do zdawania na maturze.
      • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:33
        plastyka napewno
        • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:38
          "Na pewno" plastyka jest na maturze,bo ja zdawalam.
          • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:40
            to jestes bardzo "mądra", ja bym tez zdała bez przygotowania, chociaz robię doktorat z prawa. A zdawałam matme ang i polski.
            • iwoniaw Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:47
              No rzeczywiście, jeśli argumentem za banalnością matury z przedmiotu dowolnego jest fakt, że "ja bym teraz zdała", to nie pozostaje napisać ci nic innego, niż że twój syn jakiś niemądry chyba, bo "ja bym teraz zaliczyła na szóstki wszystkie jego przedmioty jak leci", choć nawet doktoratu z prawa nie robię big_grin

Edel ma rację, przedmioty artystyczne można zdawać na maturze i wcale nie jest to najłatwiejsza matura ze wszystkich, w dodatku część jest możliwa do zdawania wyłącznie na poziomie rozszerzonym i wymaga naprawdę sporej wiedzy.
              • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:51
                Przeciez moglas zdawac ,mialabys jeszcze piekniejsze swiadectwo maturalne z 100%z plastyki,i to bez wysilku.
                Piszacy doktorat walacy byki "napewno",majacy problem z logika,czytaniem i znajomoscia programu oraz zasad oceniania.Buhahahahaa
              • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:58
                W moim roczniku zdawaly 3osoby.1nie zdala,druga miala minimum.Skoro tak latwo to powinny zdac wszystkie.
            • 1234wxyz Re: oceny koncowe 08.06.17, 13:03
              Hahaha big_grin Doktorat to Ty zrób z trollingu lepiej. big_grin
            • elf1977 Re: oceny koncowe 08.06.17, 20:44
              Wybacz, ale doktorat z prawa to może ktoś za Ciebie robić. Wypowiedzi bez ładu i składu, brak logiki, błędy ortograficzne...Ale z drugiej strony mamy przykład pani Pawłowicz, która ponoć ma habilitację, więc wszystko jest możliwe...
    • iwoniaw Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:43
      Dziewczyny, jak to jest w szkołach z wystawieniem ocen.

Ano tak, że zasadniczo uczniowie przez cały rok otrzymują oceny cząstkowe za różne rzeczy, z których to ocen nauczyciel na koniec wystawia ocenę za całokształt. W tym kontekście dziwi mnie zdziwienie wielu na końcu roku - skoro dziecko miało np. pięć czwórek i piątkę, to czy czwórka na koniec powinna być zaskoczeniem?

Syn ma ZA i poprostu jest świetny z najwazniejszych przedmiotów a nie plastyka,
      > i inne.

Chciałaś zapewne powiedzieć, że syn jest świetny z niektórych przedmiotów, a z innych nie jest świetny - i tych drugich, z których świetny nie jest, jest widać więcej, skoro szóstki mu czwórek nie zrównoważą nie tylko do średniej 5,0, ale nawet do 4,75.

Więc ma czwórki, które zaważyły iż nie dostanie świadectwa z wyróznien
      > iem.

No tak to właśnie jest - masz za dużo czwórek (czy jeszcze niższych ocen), nie masz świadectwa z wyróżnieniem.

Wydaje mi się że jest to bardz
      > o przykre.
      > A jak uważacie?

No skoro jest ci przykro, to zapewne jest to przykre, co tu uważać. Może w przyszłym roku mu się uda. Dziwne, że nie ma ani jednej szóstki, żeby tę średnią z wyróżnieniem uzyskać, skoro piszesz, że z niektórych przedmiotów jest świetny.
      • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:46
        syn nie ma żadnej szóstki, w tej szkole nie ma nikt szóstki na koniec, Oceny są tlyko w czasie roku. Ale nikt nie wystawił nikomu na koniec. dodam ze syn miał na pierwszy sem 5 z techniki ale pomimo 4,5,5 dostał 4 na koniec.
        • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:47
          Taki geniusz i zadnej szostki. Kiepsko
        • iwoniaw Re: oceny koncowe 08.06.17, 09:48
          syn miał
          > na pierwszy sem 5 z techniki ale pomimo 4,5,5 dostał 4 na koniec.

A jak się to ma do WSO i do wagi tych ocen?
          • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:03
            średnia ocen z całego roku. Ale ma się iśc kłócic?
            • iwoniaw Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:05
              Dlaczego zaraz kłócić? Normalnie nie umie zapytać, dlaczego taka ocena i czy nie mogłaby być wyższa? Zwłaszcza, skoro mu zależy?
              • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:08
                nie umie zapytać, wstydzi się i jest to dla niego nie do pokonania, stąd ZA.
                • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:11
                  I ty chcesz "zabrac"orzeczenietongue_out
                • iwoniaw Re: oceny koncowe 08.06.17, 10:14
                  A kłócić się umie, że ci to wpadło do głowy jako pierwsza opcja?
                  Skoro się wstydzi i ma ZA, to idź z nim i pokaż mu, że normalna rozmowa nie zabija (nawet jeśli nauczyciel stwierdzi, że nie, nie może dać więcej niż 4 bo coś tam).
                  • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:17
                    to powiedz mojemu synowi i wez go za rękę. Smieszna jestes, nie masz dziecka z Za to nie wiesz.
                    • iwoniaw Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:19
                      Nie no, jasne, znacznie lepiej dziecko nakręcać, wmawiać mu, że jest niesprawiedliwie traktowane, jako model komunikacyjny preferować wszczynanie kłótni, jak nam coś nie pasuje, bez najmniejszych prób wyjaśnienia sprawy itd. Ja się zastanawiam, czy to tylko dziecko ma tu ZA.
                    • miss_fahrenheit Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:30
                      Ale na tym właśnie polega socjalizacja - na nauce poruszania się w społeczeństwie także (a może zwłaszcza) w sytuacjach problemowych. Dziecko z tym zaburzeniem ma trudniej w tej kwestii, więc twoja pomoc byłaby jak najbardziej wskazana. Albo w wyjaśnieniu ze szkołą problemów z ocenami, albo w wyjaśnieniu synowi dlaczego nie może dostać wysokich not z tych kilku przedmiotów. Jak inaczej wyobrażasz sobie swoją rolę wychowawczą?
                      • 1madzik10 Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:44
                        ja pomagam w tej kwestii, gdzie będąc w szkole słyszeod wychowawczyni ze mi nie nie pasuje, bo dziecko sie nie upomina tylko ja przychodzę. Juz to wiele razy przerabiałam. chciałabys tak słuchać wkółko, chociaż o tym szkoła wie po co jest orzeczenie?
                        • miss_fahrenheit Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:57
                          Jeśli byłoby trzeba - to tak. To może być męczące, ale nie ma wyjścia. Zresztą, możesz brać udział w dostosowaniu programu do twojego syna, albo nie zgodzić się na jego podpisywanie ze względu na jego niezrealizowanie (podpisując sankcjonujesz to, co uważasz za niewłaściwe). W ostateczności, zostaje kuratorium.
        • elf1977 Re: oceny koncowe 08.06.17, 20:45
          Jeżeli w szkole są laureaci czy finaliści konkursów kuratoryjnych - MUSZĄ byc szóstki.
    • c2h6 Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:17
      TSD, to nie jest ta od przyjmowania/nieprzyjmowania dziecka na kolonie po zatajeniu choroby? Madziulec chyba?
      • mdro Re: oceny koncowe 08.06.17, 11:45
        No sorry, ale madziulec potrafi pisać logicznie i zgodnie z zasadami poprawnej polszczyzny...
      • antyideal Re: oceny koncowe 08.06.17, 12:20
        Heh, zwłaszcza, że Madziulec przy okazji tamtej sprawy wyciągal kwestię nieumiejętności rysowania przez swoje dziecko wink
      • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 13:04
        Mi sie tez z madziulcem skojarzylo
    • makurokurosek Re: oceny koncowe 08.06.17, 12:41
      Szczerze mówiąc nie rozumiem czemu większość osób wypowiadających się tu tak podnieca się paskiem. Czy w dorosłym życiu przy rekrutacji liczy się pasek czy wiedza i umiejętności ? Byłam tylko na niewielu rozmowach kwalifikacyjnych , ale nikt nigdy nie pytał się o moje oceny i paski, za to w większości były sprawdzane moje umiejętności, wiedza, sposób rozwiązywania problemów.
      Czy rozmawiając z dowolną osobą pytacie się jej o oceny i paski ze szkół czy raczej oceniacie jej poziom i zainteresowania na podstawie wypowiedzi? Mam wrażenie, że od dłuższego czasu oceny stały się celem samym w sobie.
      • zuleyka.z.talgaru Re: oceny koncowe 08.06.17, 19:19
        Oceny są celem mamusiek, które muszą sobie podnieść samoocenę - takie mam wrażenie po lekturze wątków ocenowych na forum.

• twarz2 Re: oceny koncowe 08.06.17, 13:10
      men.gov.pl/wp-content/uploads/2015/06/rozporzadzenie-z-10-czerwca-2015-r.pdf $11
      Plastyka, technika, muzyka, WF - nie powinno sie oceniać za talent/brak talentu, tylko za wysiłek włożony w wywiązywanie sie z obowiązków.
      • makurokurosek Re: oceny koncowe 08.06.17, 13:18
        I jak udowodnisz pani od plastyki czy muzyki, że dziecko się starało i włożyło w pracę dużo wysiłku. Z wf moja córka otrzymuje normalne oceny za biegi, rzuty do kosza, rzuty piłką lekarską itd. jak to się ma do oceniania wysiłku i chęci.
        • c2h6 Re: oceny koncowe 08.06.17, 13:37
          makurokurosek napisała:

> I jak udowodnisz pani od plastyki czy muzyki, że dziecko się starało i włożyło
          > w pracę dużo wysiłku. Z wf moja córka otrzymuje normalne oceny za biegi, rzuty
          > do kosza, rzuty piłką lekarską itd. jak to się ma do oceniania wysiłku i chęci.

Ale to też nie ma sensu interpretować tego tak, że jak się dzieciak cały zapocił przy malowaniu i trzeba go było pastą BHP odszorować z farby, to za wysiłek należy mu się piątka. Piątka się należy za wysiłek skuteczny - praca jest czysta, dokończona, dokładnie wykonana, przedstawia to, co powinna. Piątki z matematyki też nie dostaje ten, kto jedzie na APAPie, bo siedzi nad zadaniami do drugiej w nocy a i tak ma źle zrobione, tylko ten, kto podjął skuteczny wysiłek przejawiający się wynikiem prawidłowym.
          • makurokurosek Re: oceny koncowe 08.06.17, 13:56
            O ile oceny z przedmiotów typu polski, matematyka, historia, przyroda, język itp. są mierzalne poprzez opanowanie danej partii materiału, o tyle oceny z przedmiotów artystycznych są nie mierzalne bo nie zmierzysz wysiłku, ocenianie talentów i umiejętności wynikających z posiadania predyspozycji mija się już całkowicie z celem.
            • edelstein Re: oceny koncowe 08.06.17, 14:19
              Widzialas program?90% to wiedza 10%to poznawanie i wykorzystywanie technik malarskich,proporcji,perspektyw
              • makurokurosek Re: oceny koncowe 08.06.17, 19:28
                Teoria teorią, a w praktyce wszystko zależy od nauczyciela. Można iść się wykłócać, ale po co. Po co mam kłócić się z nauczycielką od wf, która ocenia tylko i wyłącznie sprawdziany sprawnościowe, i walczyć o 5, skoro według mnie młoda nigdy w życiu pod względem sprawnościowym na piątkę nie zasługuje. Wiele rzeczy można, dla mnie oceny i szkoła to tylko środek do celu, a nie cel sam w sobie.
    • koza_w_rajtuzach Re: oceny koncowe 08.06.17, 13:13
      Jeśli dziecko stara się, przynosi rysunki na czas, zawsze ma w szkole przybory do malowania o które prosi nauczycielka, to ma bardzo dobrą ocenę na koniec. Jeśli dzieciak pod tym względem zawala, czasem bywa nieprzygotowany, spóźnia się z przyniesieniem pracy, to choćby miał talent, to 5 nie będzie.
      Tak samo z muzyki. Fałszujesz, ale znasz piosenki na pamięć, umiesz grać na dzwonkach chromatycznych utwory, które są zadane, to masz 5. Jeśli coś zawalasz, to masz gorszą ocenę.
      U córki w klasie też są zdolne dzieci, które jednak coś na tym tle pozawalały, więc ciężko żeby miały bardzo dobrą ocenę. Do tego pani z plastyki też krytykuje prace, mówi, że nie są godne 4 klasy i pewnie w wielu przypadkach ma rację. Przecież jeśli ktoś byle jak koloruje, wyjeżdża za pole, to jest to jego niedbalstwo i tyle.
    • kota_marcowa Re: oceny koncowe 08.06.17, 14:08
      Następna matka konfabulantka z dzieckiem geniuszem, tylko niezrozumianym przez zuuyy świat. Szkoda, że się nie odniosła do wytkniętych jej błędów w wyliczeniu średniej, albo z dziubusia żaden geniusz, tylko zwykły przeciętniak, na dodatek ze sporym deficytem, albo z zachowania nieodpowiednie suspicious
      • arwena_11 Re: oceny koncowe 08.06.17, 19:33
        wystarczy dobre i już nie ma paska
        • little_fish Re: oceny koncowe 08.06.17, 20:22
          No tylko jak zachowanie dobre, to nie ma co włosów z głowy rwać, ze przez czwórkę z plastyki paska brak
    • morekac Re: oceny koncowe 08.06.17, 20:39
      no dobra, nie każdy musi być geniuszem ze wszystkiego. Temu, co nie umie matmy, może być w rezultacie jeszcze bardziej przykro, jeśli obleje maturę z matmy i nie pójdzie na ASP; mimo wszystko niezbyt zdolny, acz sumienny rysownik umiejący matematykę jest w znacznie lepszej sytuacji. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka