Dodaj do ulubionych

Angielski dla siedmiolatka

14.06.17, 13:57
Poradźcie proszę. Młody idzie od września do szkoły, gdzie będzie mieć dużo angielskiego (w sumie 7 godzin tygodniowo, w tym dwie godziny przedmiotów po angielsku). Całe przedszkole miał angielski, niby sporo godzin, ale poza ogólnym osłuchaniem i kilkoma piosenkami, efektów porażających zdecydowanie nie widać. Po rozmowie z wychowawczynią wiem, że angielski go, delikatnie mówiąc, nie kręci i z zajęć przedszkolnych skorzystał mniej niż jego koledzy, co ja też widzę.

I tu mam zagwozdkę. Bo niby szkoła nie zakłada, że dzieci coś na starcie będą umieć. Z drugiej strony skoro dotychczas nie łapał, to pewnie dalej łatwo też mu nie będzie. I być może zdążył już uznać, że angielski to nudny, trudny i beznadziejny jest (wprost tego nie mówi, ale między wierszami trochę tak).

Zastanawiam się, czy nie wykorzystać jakoś wakacji na pokazanie mu, że angielski jest fajny i danie mu bazy na start w szkole (w innych wątkach pisałam, że egzemplarz niezbyt pewny siebie choć ogólnie bardzo bystry). To co mi przychodzi do głowy, to jakiś fajny program komputerowy do nauki/zabawy (jakaś atrakcyjna gra, w której trzeba wykazać się opanowaniem materiału, żeby przejść do następnego etapu? jakieś łamigłówki?). Będziemy całe wakacje razem, więc spokojnie ten kwadrans dziennie można by poświęcać.
Albo jakiś kurs wakacyjny w fajnej szkole - np. mamy bardzo blisko domu Helen Doron i tam będzie kurs na ostatnie 2 tygodnie wakacji - codziennie 45 min.
A może w ogóle odpuścić tylko trzymać rękę na pulsie już w szkole? W końcu to dopiero siedmiolatek wink

Jakie są Wasze doświadczenia, co byście zrobili? Generalnie wątek zbliżony do sąsiedniego "matematycznego" więc spodziewam się dużego spektrum opinii wink
Obserwuj wątek
    • srubokretka Re: Angielski dla siedmiolatka 14.06.17, 16:39
      Pamietam twoj poprzedni watek, tam sprawialas wrazenie mamy bardzo dbajacej o swoje dziecko, ale nie zadowolonej z syna. Teraz znowu to widac. Nie akcetujesz go, chcesz przerobic, wciaz ci malo. Czemu nie mozesz zakceptowac, ze on chce byc dzieckiem? Kompleksy? Jakie? Napewno chodzi o wzrost i to powinnas sama przerobic z psychologiem.
      Jak tak dalej pojdzie to jak bedzie mial kilkanascie lat i nie bedzie zaspokajal twoich oczekiwan (za rok, dwa doszukasz sie w nim konkretnych dysfunkcji, a forum juz ci zaczelo pomagac) to zaczniesz go leczyc farmakologicznie.... a mogloby byc tak pieknie.

>Z drugiej strony skoro dotychczas nie łapał, to pewnie dalej łatwo też mu nie będzie. I być może zdążył już uznać, że >angielski to nudny, trudny i beznadziejny jest......
      >Młody idzie od września do szkoły, gdzie będzie mieć dużo angielskiego (w sumie 7 godzin tygodniowo,

To brzmi jak przemoc wobec dziecka ladnie opakowana. Wez cos na wstrzymanie. Chcialabys zeby rodzice tak z toba postepowali?
      Za duzo analizowania, kombinaowania, przerabiania. Moze to tylko zludne wrazenie, ale tak to widze po twoich 2 watkach.

Co do angielskiego. Pomysl z angielskim w przedszkolu , z tego co piszesz, byl niewypalem. Jakim wiec cudem wpadlas na pomysl zeby to kontynuowac w intensywniejszej formie? Cos cie zmusza? Planujecie emigracje w najblizszym czasie? Maz obcokrajowiec?
      • tuszeani Re: Angielski dla siedmiolatka 14.06.17, 17:38
        Cóż, czasem szkołę wybiera się że względu na inne zalety, a pewne wady dostaje się w pakiecie.
      • hens Re: Angielski dla siedmiolatka 18.06.17, 14:20
        +++++++++++++ Mądrze prawisz
    • slonko1335 Re: Angielski dla siedmiolatka 14.06.17, 16:42
      Moi poszli też do klas pierwszych dwujęzycznych, nigdy wcześniej angielskiego się nie uczyli, radzą sobie w szkole doskonale a kończą właśnie drugą i czwartą klasę, na serio-możesz spokojnie dziecku odpuścić i trzymać rękę na pulsie gdy będzie już w szkole..
      • slonko1335 Re: Angielski dla siedmiolatka 14.06.17, 16:51
        z ciekawości czego oczekiwałaś po zajęciach dla przedszkolaków? jakich efektów?
        • tuszeani Re: Angielski dla siedmiolatka 14.06.17, 17:35
          Nie oczekiwałam żadnych oprócz osluchania i dlatego nie dziwiło mnie ani nie martwilo to że efektów brak. Teraz też nie mam wcale przekonania czy coś trzeba z tym fantem robić, z tego co piszesz, chyba nie trzeba smile
    • camel_3d Re: Angielski dla siedmiolatka 14.06.17, 22:21
      ja bym chyba jednak poczekal na szkole.. duzo zalezy od tego jakie beda sposoby nauczania, ale przez 7 godzin tygodniowo to raczej wyniki powinny byc dobre. O ile nauczycielka nie zniecheci go do angielskiego. Moj synek byl w Kapsztadzie przez 3.5 miesiaca w neimeickiej szkole. Mial 5 godzin angielkiego w tygodniu. Po 3 miesiacach nie mowil jeszcze plynnie oczywiscie, ale duzo kojarzyl, potrafil powiedziac jakies zdania, zamoic sobie jedzenie w restauracji itd itdn na przerwie bawil sie dzieciakami po angielsku. ... Mial fajna nauczycielke i fajnie prowadzine lekcje. Ot tego duzo zalezy.

Mozesz sobie z dzieciem pocwiczyc angielski. Kilka minut dzeinnie.. pytania o to co chce jesc, czy woli kakao czy herbate..czy wode. W kubku czy w szklance..itd. Glownie chodzi o to, zeby sie przestac bac uzywac obcego jezyka. To byla ta "granica" u mojego malucha, ktory mimo, ze jest dwujezyczny, mail problem z odwaga wink Kiedy juz ja przelamal, bo okazalo sie, ze jak mowi to go rozumieja, poszlo dalej latwo.

Puszczaj mu bajki po angielsku.. jezeli ma jakies ulubione DVD to wlacz wersje angielska...
    • nena20 Re: Angielski dla siedmiolatka 15.06.17, 08:16
      Daj dziecku spokój. Idzie do szkoły nie strasz że nawet w wakacje musi pracować. Mój ma 5-6 godzin angielskiego i w przedszkolu nic się nie nauczył. Po pierwszym roku uważam że moje obawy były bez sensu. W pierwszej klasie zaczynają od początku i nie trzeba niczego uczyć się wcześniej.
      • mysz1978 Re: Angielski dla siedmiolatka 15.06.17, 20:31
        moze przez wakacje wciaz sie "osluchiwac" ogladajac bajki po angielsku smile
    • delfina77 Re: Angielski dla siedmiolatka 17.06.17, 22:10
      Po co zapisałaś go do klasy z rozszerzonym angielskim, jeśli twoje dziecko nie lubi uczyć się języków? Jeśli angielski go nie kręci na etapie wierszyków i piosenek, to raczej lepiej nie będzie, gdy zacznie przerabiać czasy. Może co innego go 'kręci".
      • hens Re: Angielski dla siedmiolatka 18.06.17, 14:42
        Nie każdego dzieciaka kręcą ogłupiające wierszyki i piosenki..........no chyba że mamcia z babcią w każde święto robią w domu estradę z popisami genialności i zmuszają dzieciaka do produkowania się ku uciesze rodzinnej gawiedzi.
        Jedynym sposobem zainteresowania dziecka językiem obcym, jest chęć poznania i nic na siłę.
        Córka nauczyła się czytać w wieku 5 lat.........a dlaczego ?
        Bo chciała poznać treść programu telewizyjnego i kiedy będą nadawane bajki.
        • delfina77 Re: Angielski dla siedmiolatka 18.06.17, 18:42
          No ale właśnie o to chodzi. Chciała - nauczyła się. Chłopak najwyraźniej nie chce, przynajmniej nie na tym etapie, a mama zapisuje go wg własnych ambicji. Bez sensu moim zdaniem
    • hens Re: Angielski dla siedmiolatka 18.06.17, 13:54
      Najlepszym sposobem jest "głęboka woda"
      Wnuczkowie w wieku 8 i 10 lat wyjechali z rodzicami na kontrakt do Szwajcarii. dzieci trafiły do między narodowego środowiska klasowego Szwajcarzy, Włosi, Francuzi, Rosjanie, Uzbek, a nawet Chińczyk i jeszcze inne nacje. Językiem urzędowym w tym kantonie był język francuski. Językiem wykładowym był język angielski. Języki obce dodatkowe w programie tej szkoły to włoski lub niemiecki i francuski. Szwajcarzy w zależności od landu, posługują się językami francuski, włoski i niemiecki
      Po czterech latach pobytu, starszy posiada znajomość języka francuskiego na poziomie wyższym niż maturalny w Polsce,
      to znaczy biegły w mowie i piśmie. (nie gramatyka) wink)
      Angielski jednak był podstawowym uniwersalnym językiem dzieciarni szkolnej. Nie mieli innej szansy na porozumienie.
      Proszę się nie załamywać
      • mamma_2012 Re: Angielski dla siedmiolatka 18.06.17, 15:39
        A może masz jakieś genialne rady dla kogoś kto, jak zakładająca wątek, nie planuje wyjeżdżać z kraju?
    • wpss Re: Angielski dla siedmiolatka 18.06.17, 17:18
      Mam sporo za sobą, Twój syn jest w wieku moich wnuków smile. ...egzemplarz niezbyt pewny siebie choć ogólnie bardzo bystry...
      Nie poważyłbym się pisać, czy mówić tak o swoim dziecku [(to są słowa o mnie samej (-ym)], Jeden z moich synów zdał egzamin First certiicate, drugi oblał, ale ten, który oblał mówi, rozumie o wiele lepiej od tego pierwszego, mimo, że ten pierwszy używa języka na co dzień, ma taką pracę. Ten drugi używa go w przyjemnych dla siebie okolicznościach - spotkaniach towarzyskich, koncertach (jest muzykiem). Pozwól mu być sobą. Sam dojrzeje - chyba, że mu nie jesteś w stanie "pokazać" życia i świata. Dla moich wnuków nauka, może inaczej potrzeba korzystania z innego języka niż ojczysty jest czymś naturalnym. Popatrz - mam 64 lata i tez się uczę smile, również angielskiego. Nie zmuszaj go do niczego, absolutnie do niczego pozwól mu uwierzyć w siebie. Twoja rola, to jedynie pomoc w wyborze, patrz na jego świat jego oczami, nie swoimi. Wszystko będzie dobrze. Poza tym, to dopiero pierwsza klasa, tyle jeszcze przed nim sad . Pomyśl, co zrobić, żeby nauka dla niego nie była przymusem, nawet angielskiego. Jeśli, to kłopot dla Ciebie większy (sama nie ogarniasz), niż dla niego, jeśli to rzeczywiście kłopot dla niego daj sobie spokój z angielskim. Nauka dla dziecka (dużego również, dorosłego człowieka także ma być przyjemnością, nie katorgą, w przeciwnym razie na czarne mówić będą białe i odwrotnie.
      • tuszeani Re: Angielski dla siedmiolatka 18.06.17, 23:41
        Wątek żyje swoim życiem, a my w międzyczasie już ustaliliśmy że na żadne wakacyjne kursy posyłac nie będziemy, zobaczymy jak sytuacja się rozwinie od września i wtedy w razie potrzeby będziemy reagować.
        Co do wyboru szkoły z rozszerzonym angielskim to moje ambicje lub ich brak nie ma nic do rzeczy. W naszej okolicy wszystkie szkoły państwowe czy prywatne idą w tym kierunku, więc musielibyśmy się przeprowadzić żeby znaleźć szkołę która jeszcze do tego nurtu nie zdążyła dołączyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka