Dodaj do ulubionych

Języki i wf w grupach

06.09.17, 09:19
W naszej szkole od tego roku nie ma podziału na grupy - wf chłopcy i dziewczynki mają wspólnie we wszystkich klasach, także 7. Języki klasy "starej" podstawy, tzn. 5-6, a także 7 mają wprawdzie w podziale na grupy, ale klasy 4 już nie. Zastanawiam się, czy tylko u nas tak to wygląda, czy to może to jakiś nowy standard?
Obserwuj wątek
    • magnolia1973 Re: Języki i wf w grupach 06.09.17, 09:45
      A nie zależy to od liczności klasy?
      • iwwik Re: Języki i wf w grupach 06.09.17, 10:19
        Nie wiem, do tej pory nie zależało. W ubiegłym roku wszystkie klasy 4-6 miały i wf i języki w grupach, klasy liczące 20-27 osób. Dlatego zastanawiam się, czy to efekt reformy. Podejrzewam, ze z językami może tak być (co jest irytujące), ale wf w odrębnych grupach to wydawał mi się oczywistą oczywistością...
        • slonko1335 Re: Języki i wf w grupach 06.09.17, 10:26
          U nas podobnie aczkolwiek podział na grupy przy mniejszej ilości uczniów w klasie niz 25 nie jest wymagany i była to dobra wola gminy/szkoły do tej pory często a teraz tak pewnie efekt reformy.
          • iwwik Re: Języki i wf w grupach 06.09.17, 10:49
            Wf też macie łączony? U nas wszystkie klasy nawet 7 mają wspólnie wf. Zastanawiam się co tacy 13-15 letni chłopcy mogą robić razem na lekcjach wf z dziewczynkami w tym wieku...
            • slonko1335 Re: Języki i wf w grupach 06.09.17, 10:55
              tak mają wszystko łączone w tym roku w zeszłym wf, język i zajęcia komputerowe były w grupach mimo, że klasa liczyła 24 osoby, więc mogli połączyć, w tym już są łączone ale tak myślę, że doszedł 1 wf i to może dlatego? nie wiem przed reformą w klasie 5 też były 4 wf-y? bo w 4 klasie młoda miała 3.
              • iwwik Re: Języki i wf w grupach 06.09.17, 11:11
                U nas w 4 klasie były rok temu 4h, teraz syn w piątej też ma 4h, córa w czwartej również 4h - wydaje mi się, ze tyle jest właśnie w podstawie. Z ciekawości zerknęłam na plan innych klas i wszystkie 4-7 mają po 4h w tygodniu.
                • slonko1335 Re: Języki i wf w grupach 06.09.17, 11:22
                  Moja miała więcej języka niż podstawa zakłada to może zamienili i mniej wf dlatego miała...
    • ga-ti Re: Języki i wf w grupach 06.09.17, 11:21
      W 4 i 7 jest podział wf na chłopców i dziewczynki (ale chyba łączą się z inną klasą, czyli dziewczynki z naszej klasy i dziewczynki z innej równorzędnej, tak samo chłopcy), angielski 4 klasa na pół, w 5-7 był test i w zależności od punktów.
      • iwwik Re: Języki i wf w grupach 06.09.17, 11:28
        Publiczna SP?
        • ga-ti Re: Języki i wf w grupach 06.09.17, 22:06
          Tak, moloch taki.
      • kurt.wallander Re: Języki i wf w grupach 07.09.17, 13:01
        ga-ti napisała:

> W 4 i 7 jest podział wf na chłopców i dziewczynki (ale chyba łączą się z inną k
        > lasą, czyli dziewczynki z naszej klasy i dziewczynki z innej równorzędnej, tak
        > samo chłopcy), angielski 4 klasa na pół, w 5-7 był test i w zależności od punkt
        > ów.

U nas to samo, dziewczynki oddzielnie, ale łączone z dwóch klas, w sumie ok. 20 osób.
        Angielski klasa podzielona wg stopnia zaawansowania. Publiczna SP.
        • kurt.wallander Re: Języki i wf w grupach 07.09.17, 13:04

Uzupełnię, ze akurat chodzi o klasę 6., ale myślę, że w innych jest tak samo.
          • iwwik Re: Języki i wf w grupach 08.09.17, 13:21
            Właśnie u nas jest inaczej. Klasy 5 i wyżej nadal mają podział na grypy na języku, ale juz nie na wf - maja wspólnie. Tylko klasy 4 nie mają podziału na grupy w ogóle poza informatyką.
    • katasia1 Re: Języki i wf w grupach 06.09.17, 13:20
      U syna - klasa 4 uczniów 20 - podział na grupy na informatyce i na języku (wg testu), WF mają wszyscy razem
    • jowa80 Re: Języki i wf w grupach 07.09.17, 13:13
      Syn w 4 klasie SP publiczej:
      w-f podział na grupy: dziewczynki, chłopcy;
      angielski podział na grupy: dziewczynki, chłopcy;
      zajęcia komputerowe podział na grupy: dziewczynki, chłopcy;
      treningi podziła na grupy: sekcja piłki nożnej i sekcja piłki ręcznej.
      Klasa liczy 27 osób.
    • aagnes Re: Języki i wf w grupach 07.09.17, 14:07
      U nas podzial jest na jezykach, wf i informatyce, podobno podzial jest wtedy jak jest co najmniej 28 uczniow w klasie.
    • rulsanka Re: Języki i wf w grupach 08.09.17, 00:22
      U nas podział tylko na informatyce.
      Co do podziału na wf, to dla dziewczyn moim zdaniem korzystne. Ja byłam utalentowana sportowo, a dziewczyny grały tylko w ringo. Nuda. Z chłopcami byłoby lepiej.
      Na zajęciach pozalekcyjnych typu karate, są grupy koedukacyjne i jakoś nikt nie robi larum.
      • kurt.wallander Re: Języki i wf w grupach 08.09.17, 12:03
        rulsanka napisała:

> Co do podziału na wf, to dla dziewczyn moim zdaniem korzystne. Ja byłam utalent
        > owana sportowo, a dziewczyny grały tylko w ringo. Nuda. Z chłopcami byłoby lepi
        > ej.

Ale zdajesz sobie sprawę, że to nie zależy od tego, czy zajęcia są a chłopcami, tylko od nauczyciela i może jeszcze możliwości lokalowych i sprzętowych szkoły?

• rulsanka Re: Języki i wf w grupach 08.09.17, 12:34
          Nie, dziewczyny jako grupa są niestety leniwe i duża część z nich po prostu nie chce ćwiczyć. Gdy większość klasy ćwiczy, ta leniwa grupka nie ma prawa głosu. A gdy ponad połowa dziewczyn to lenie, to niestety wpływa na profil zajęć.
          • kurt.wallander Re: Języki i wf w grupach 09.09.17, 16:41
            rulsanka napisała:

> Nie, dziewczyny jako grupa są niestety leniwe i duża część z nich po prostu nie
            > chce ćwiczyć. Gdy większość klasy ćwiczy, ta leniwa grupka nie ma prawa głosu.
            > A gdy ponad połowa dziewczyn to lenie, to niestety wpływa na profil zajęć.
            >
            Niestety, nie przekonałaś mnie. To w dalszym ciągu jest odpowiedzialność nauczyciela, by wszystkie dzieci ćwiczyły.
            • rulsanka Re: Języki i wf w grupach 09.09.17, 20:07
              No i ćwiczą, ale poniżej swoich możliwości.
    • saszanasza Re: Języki i wf w grupach 09.09.17, 10:39
      U nas w nowej szkole podstawowej po gimnazjum (klasa 4):
      Angielski: podział na grupy według stopnia zaawansowania (będzie test)
      W-F podział na grupy dziewczynki, chłopcy
      Informatyka: podział na grupy pół na pół według kolejności alfabetycznej.
      • lucyjkama Re: Języki i wf w grupach 09.09.17, 21:28
        U nas też szkoła podstawowa po gimnazjum i w klasie 4 podziału nie ma na niczym. Angielski, informatyka i w-f razem.
        • saszanasza Re: Języki i wf w grupach 09.09.17, 22:07
          lucyjkama napisała:

> U nas też szkoła podstawowa po gimnazjum i w klasie 4 podziału nie ma na niczym
          > . Angielski, informatyka i w-f razem.

Nam nawet dodali godzinę matematyki, tak się przejęli różnicami programowymiwink Mam nadzieję, że w całej tej cholernej psujnej reformie chociaż ta szkoła zachowa wypracowane za czasów gimnazjum wzorce wychowawcze i strukturę nauczania.
          • lucyjkama Re: Języki i wf w grupach 20.09.17, 12:21
            Nam też dodali jedną matmę i drugi język obcy dla chętnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka