princesswhitewolf 11.10.17, 19:50 czy ktoras emama uzywala z dzieckiem takiego liczydla? Jak sie sprawdzilo ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: Abacus- liczydlo 11.10.17, 21:05 Dlaczego takie? Soroban nie lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Abacus- liczydlo 11.10.17, 21:38 w prezencie dostal a soroban lepszy bo? ( szczerze pytam. Od stulecia nie uzywalam liczydla) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Abacus- liczydlo 11.10.17, 21:49 Taki bardziej oczywisty - ale jeden pies zasada zawsze ta sama. Soroban o tyle wygodny ze masz na yt id groma tutkow Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Abacus- liczydlo 12.10.17, 09:26 jest. tylko tam masz drewniana linie powyzej srodka a tu na boki idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
schwarzkobler Re: Abacus- liczydlo 12.10.17, 12:57 Rzeczywiście ... Jako dziecko miałam w domu taki mały abacus, ale nigdy nikt mi nie wyjaśnił, co się z tym robi. Troche poprzesuwałam kułki, po czym mi się znudziło. Teraz żałuję, że nikt nie umiał mi wyjaśnić, o co chodzi. Ludzie, którzy umieją obliczać na takim sorobanie czy abacusie w głowie, lepsi są w matematyce - czytałam o tym w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Abacus- liczydlo 12.10.17, 14:31 no tez czytalam a jako nadgorliwa matka juz sie tym zainteresowalam Odpowiedz Link Zgłoś