Dodaj do ulubionych

Prace domowe nastolatek

06.01.18, 22:31
Wasi nastolatkowie dużo pomagają wam w pracach domowych? Mój syn ma 14 lat i ostatnio dodałam mu trochę więcej obowiązków żeby mi po prostu bardziej pomagał. Zrobiłam listę moich i jego obowiązków uważam że sprawiedliwą . Syn oczywiście marudzi ale no wydaję mi się że tak najlepiej nauczy się porządku i trochę mi pomoże .Jakie wasi synowie mają obowiązki?
Obserwuj wątek
    • martyna1517 Re: Prace domowe nastolatek 06.01.18, 22:36
      prace domowe nastolatków zły tytuł przepraszam smile
      • verdana Re: Prace domowe nastolatek 07.01.18, 13:27
        Redaktorka-stażystka z GW?
    • mama-ola Re: Prace domowe nastolatek 07.01.18, 17:42
      Mój syn ma niewiele - rozwiesić pranie, złożyć i poskładać suche pranie, rozładować zmywarkę, wynieść śmieci. No i swój pokój ma ogarniać.
    • mama_dorota Re: Prace domowe nastolatek 17.01.18, 13:22
      Moje dzieci mają teraz 18 i 16 lat, ale pomagają w pracach domowych mniej więcej od początku podstawówki. Początkowo było to wynoszenie śmieci i odkurzanie połowy 45-metrowego wtedy mieszkania, ale trzeba to było robić naprawdę dokładnie. Jak nauczyłam syna, to potem siostrze nie odpuszczał.

Wyszłam z założenia, że muszą się w domu nauczyć wszystkiego, co się w domu robi, aby to umieli, gdy będą mieć swoje rodziny. Dużo łatwiej nauczyć dziecko tej świadomości, że w domu są obowiązki, kiedy nie jest jeszcze nastolatkiem.

Teraz wygląda to tak, że w tygodniu pomagają trochę we wszelkich sprawach związanych z praniem i wynoszą śmieci, trochę też przy obiadach, a śniadania i kolacje każdy robi sobie u nas samodzielnie. Za to w soboty niemalże sami sprzątają cały dom.

Nie wtrącam się zbytnio w sprawy ich pokoju, czasem zwrócę uwagę, że trzeba posprzątać, ale nie rozliczam, najwyżej ostrzegam, że np. babcia przyjedzie i może wejść. Wymagania dotyczą części wspólnej, czyli sprzątania łazienek, odkurzanie. Gdy myjemy okna, to też jest zazwyczaj wspólna akcja.

Nie robię oczywiście rozróżnienia na płci, choć nie da się ukryć, że syn od przedszkola lepiej wiedział, gdzie tata ma narzędzia, niż ja i sam z własnej inicjatywy niekiedy jakieś śrubki dokręcał, a córka bardziej zawsze zwracała uwagę na sprawy estetyczne, chętniej pomaga w ogródku. Do gotowania natomiast on się bardziej garnie i potrafi samodzielnie przygotować kilka dań obiadowych.

Poza pracami domowymi szczególnie syn, wtedy 16-latek pomagał mężowi w niektórych pracach przy budowie naszego domu, a przy malowaniu czy tapetowaniu pomagała też córka.

Moi znajomi mając córkę nastolatkę zatrudniają sprzątaczkę 2 razy w tygodniu. Obiecałam sobie, że dopóki dzieci są w domu, ja tego nie zrobię, bo lepiej dla nich, żeby mieli 2 prawe ręce, niż 2 lewe.
      • mama_dorota Re: Prace domowe nastolatek 17.01.18, 13:23
        Zmywarkę też zazwyczaj dzieci rozpakowują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka