Dodaj do ulubionych

Książka dla 8-10latki

29.01.18, 19:20
Dziewczynka lat 8,uwielbia swojego kota i wszystko co jest związane z kotami. W wieku 5 lat przeczytała "W pustyni i w puszczy" więc myślę że może to być jakaś grubsza książka i nie jakaś typowo dziecięca. Raczej nie jakaś bardzo znana (tak jak np Harry Poter) ponieważ jest duże prawdopodobieństwo że młoda już ją czytała. Książka ma być dodatkiem do prezentu urodzinowego.Podzielcie się jakimiś tytułami. Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • rademenka Re: Książka dla 8-10latki 29.01.18, 20:13
      Może "Kot Kameleon"? Choć ta raczej dla młodszych.. Lub Szkoła kotów Jin-kyung Kim, Antykwariat pod Błękitnym Lustrem Widmarka, Skrzynia władcy piorunów Marcina K.,
      Domino i Muki. Po drugiej stronie czasu. Zofii Staneckiej, Tajemnica Abigel, M. Szabo, Odkurzacz czarownicy Pratchetta, lub seria Bzik & Makówka? Coś Szczygielskiego? To taka moja lista dla mojej córki do podsunięcia w stosownym czasie ..
    • joanienka Re: Książka dla 8-10latki 29.01.18, 22:09
      Wiesz, ja w wieku 6 lat przeczytałam "Starą baśń", rodzice się zachwycali tym faktem opowiadając wszystkim dookoła jaka to ja nie jestem inteligentna i oczytana. Prawda jest taka, że owszem, przeczytałam, ale zanudziłam się przy tym okropnie. To nie była lektura na mój wiek. Czytałam i czytam ogromne ilości książek i uważam, że nawet bardzo rozwiniętemu dziecku serwowanie zbyt zaangażowanych książek jest błędem. Może zniechęcić do czytania. Polecam serię "Magiczne drzewo" Andrzeja Maleszki (łatwo się czyta i większość dzieci lubi te książki).
      • mama_kotula Re: Książka dla 8-10latki 31.01.18, 14:22
        Seria "Magiczne drzewo" jest pisana kiepskim językiem i raczej bym unikała polecania komukolwiek, mimo, ze dzieci lubią.
        • joanienka Re: Książka dla 8-10latki 04.02.18, 20:58
          Wydawało mi się, że książki czyta się dla przyjemności.... wink
          A nawiasem mówiąc pierwsza część tej serii jest lekturą szkolną
          • betty842 Re: Książka dla 8-10latki 04.02.18, 21:38
            Tak,akurat syn koleżanki (3 klasa) czyta "Magiczne drzewo, jako lekturę szkolną. Co do kiepskiego języka...Są dwie trylogie (różnych autorek ale o baaaardzo podobnej tematyce). Pierwsza z nich była skrytykowana za kiepski język i że "od razu widać że trylogia pisana przez gosposię". Natomiast o drugiej trylogii czytałam same zachwyty i że "to jest właśnie to czym powinna być od samego początku ta pierwsza trylogia". Przecztałam piereszą trylogię-podobała mi się choć dawało się zauważyć pewne niedociągnięcia (np powtarzanie po ileś razy tego samego zdania). Stwierdziłam że skoro ta trylogia mi się podobała to ta druga trylogia to już będzie po prostu bombowa więc kupiłam tę zachwalaną przez ekspertów drugą trylogię. No i jak dla mnie porażka...kompletnie nie przypadła mi do gustu mimo,że widać było że jest pisana świetnym językiem literackim. Tak więc różnie to bywa....
          • mama_kotula Re: Książka dla 8-10latki 11.02.18, 14:19
            To, że jest lekturą szkolną, nie znaczy, że automatycznie jest dobra smile.

I tak, kupowałam dzieciom moim po kolei wszystkie części tego nieszczęsnego magicznego drzewa, bo lubiły czytać ten chłam (każdy czasem czyta chłam, nie oszukujmy się, ja też i ty też), ale nie polecam tego jako dobrej ksiązki, po prostu smile.
            • mama_kotula Re: Książka dla 8-10latki 11.02.18, 14:25
              Poza tym autorka wątku prosi o mniej znane ksiażki - większość dzieciaków czytających akurat "Magiczne drzewo" zna smile
              • joanienka Re: Książka dla 8-10latki 11.02.18, 23:21
                większość dzieciaków czytających akurat "Magiczne drzewo" zna
                Tak? A na jakiej podstawie tak sądzisz? Jakieś ankiety? Moje dzieci nie znały.

"lubiły czytać ten chłam (każdy czasem czyta chłam, nie oszukujmy się, ja też i ty też), ale nie polecam tego jako dobrej ksiązki, po prostu"
                Myślę, że pisząc na forum o dzieciach można wyrażać się mniej chamsko. To, że nie podobała Ci się książka, nie znaczy, że to "chłam". A odnośnie lektur, jakaś podstawa do tego aby umieścić ją w spisie lektur na pewno była, więc to, że polecam książkę nie jest to tylko moja opinia.
                • mama_kotula Re: Książka dla 8-10latki 12.02.18, 19:21
                  "większość dzieciaków czytających akurat "Magiczne drzewo" zna
                  Tak? A na jakiej podstawie tak sądzisz? Jakieś ankiety? Moje dzieci nie znały."

Sądzę na podstawie obserwacji znajomych dzieci, na podstawie tzw. bestsellerów wyłożonych na półkach empikowych (każda kolejna część serii była choć przez chwilę na pierwszym miejscu w ciągu ostatnich kilku lat) i na podstawie tego, co mówią mi moje dzieci, już nastoletnie - że tę książkę (przynajmniej pierwszą część serii) mieli również ich niewiele czytający koledzy. Na podstawie tego, co jest wymieniane na forum "Książki dziecięce, młodzieżowe". I tak dalej.

Nie wiedziałam, że "chłam" to chamskie słowo. Chciałam napisać po prostu luźno, ale widzę, że dyskusja ma być poważna. Ok.

"A odnośnie lektur, jakaś podstawa do tego aby umieścić ją w spisie lektur na pewno była, więc to, że polecam książkę nie jest to tylko moja opinia. "

W spisie lektur jest również "Oto jest Kasia", szowinistyczna "Dynastia Miziołków" i masa innych kiepskich książek smile.

"Magiczne drzewo" jest napisane bardzo prostym językiem, na treść składają się głównie dialogi. Masa powtórzeń w tekście, jakby nie istniały synonimy (serio, jest mnóstwo zamienników słowa "powiedział"). Postaci są ledwie zarysowane, bezbarwne, nie wiadomo, czy je się lubi czy nie - albo z kolei przerysowane. Ogólnie widać, że autor nie jest pisarzem, nie ma warsztatu pisarskiego, jest to o oczko wyżej niż poziom ksiażek tzw. blogerskich. Ponawiam: na pewno jest to przyjemne czytadełko, ale nie jest to literatura dziecięca wysokich lotów.
                  Jak równiez uważam, że dzieci mogą sobie czytać co chcą, zrobiłam ostatnio przegląd półki mojej córki na Legimi i przewracałam oczami - między toną straszliwej literatury młodzieżowej o emonastolatkach, narkotykach, próbach samobójczych i miłości w kółko i na okrągło, pisanej koszmarnym językiem, przewijał się na szczęście Pratchett, Pilipiuk, Szekspir i Dumas wink. Mogą czytać co chcą i dla przyjemności, ale nie polecam im słabych książek - znajdą sobie je same, czy to w bibliotece, czy koledzy zarekomendują, czy też wygrzebią w abonamencie czytnikowym.
                  Nie wiem, czemu się oburzasz. Że nie chcę polecać komuś książek, które uważam za kiepskie?
                  • mama-ola Re: Książka dla 8-10latki 14.02.18, 10:08
                    Mama-Kotula - mój mąż i ja podzielamy Twoje zdanie nt. "Magicznego drzewa". To nie jest dobra literatura. Historie są ciekawe i emocjonujące, natomiast jest to bardzo złe stylistycznie.
    • mama-ola Re: Książka dla 8-10latki 30.01.18, 07:54
      No, jak miłośniczka kotów, to "Łopianowe pole" bym jej poleciła smile
    • zaczytanaistota Re: Książka dla 8-10latki 30.01.18, 16:00
      Seria ZAOPIEKUJ SIĘ MNĄ, MGICZNY KOTEK lub KTO MNIE PRZYTULI, ale myślę że się nie nadadzą bo w wieku 5 lat przeczytała W pustyni i w puszczy (wow). Jedna książeczka z serii ma ok. 120 stron i duże litery.

WOJOWNICY to mój ulubiony cykl książek! ♡ Także uwielbiam koty a ten cykl jest o nich.
      Opowiada o czterech klanach kotów żyjących w lesie. Łowią dla siebie pożywienie i pilnują własnego terenu. Pewnego wieczoru kot domowy Rdzawy wchodzi do lasu i dostaje propozycję dołączenia do Klanu Pioruna. Jako uczeń razem ze swoim klanem musi zmagać się z Klanem Cienia.
      Będzie ekranizacja cyklu. Cykl zawiera pięć serii każda po 6 tomów. Mangi, nowele, superedycje. W Polsce wydano pierwszą serię Wojownicy i pierwszy tom drugiej serii Wojownicy Nowa przepowiednia
      W okolicach marca wydadzą jedną mangę i jedną superedycję. Drugi tom drugiej serii nie wiadomo kiedy będzie.
      Pierwszy tom pierwszej serii to UCIECZKA W DZICZ

Tak kocham ten cykl że aż tak się rozpisałam ♡♡♡♡
      Ciepło polecam.
      • dzidzia_ch Re: Książka dla 8-10latki 31.01.18, 12:07
        Wojownicy to ukochana seria mojego syna.
        Ma 9 lat i uwielbia koty 😍
      • betty842 Re: Książka dla 8-10latki 31.01.18, 13:32
        A czy jak kupię np tom 1 to trzeba koniecznie przeczytać kolejne tomy czy np 1 tom to 1 opowieść a drugi to odrebna opowieść z tymi samymi bohaterami? Bo nie chciałabym kupić 1 tomu gdzie np w najważniejszym momencie książka się kończy i trzeba przeczytać kolejny tom żeby dowiedzieć się dalszego ciągu....
        • mama-ola Re: Książka dla 8-10latki 31.01.18, 14:36
          Dzieci uwielbiają książki wielotomowe. Pewnie nie wszystkie dzieci oczywiście, ale np. moje i z klasy mojego syna i jeszcze na forum książkowym to zauważyłam.
          Nie znam "Wojowników", ale nie sądzę, żeby tomy kończyły się w najważniejszym momencie. Raczej - tak jak w przypadku innych wielotomowych (HP, zwiadowcy, samuraj, wiedźmin...) - stanowią zamkniętą całość, tyle że nie odrębną, czyli nie da się ich czytać nie po kolei.
          • betty842 Re: Książka dla 8-10latki 31.01.18, 17:28
            Pytam ponieważ czytałam kilka książek wielotomowych i zawsze było tak że w kazdym tomie była jakaś odrębna historia ,było zakończenie ale też dało się wyczuć że to jednak nie koniec historii,jednakże nie było konieczności aby czytać kolejny tom jeśli by się nie chciało. Ale ostatnio czytałam trylogię Katarzyny Michalak i zdziwiona byłam bo skończyła się w najbardziej emocjonującym momencie. Dlatego pytam bo nie chciałabym podarować dziecku książki ktora jakby nie ma zakonczenia a niewiadomo czy rodzice będą jej kupowac dalsze części.
            • beliska Re: Książka dla 8-10latki 03.02.18, 02:57
              Wojowników moja córka znalazła na bibliotecznej półce. Cała dostępna seria jest. Nie będzie raczej problemu z dostępem do kolejnych części.
    • mama_kotula Re: Książka dla 8-10latki 31.01.18, 14:21
      "Hermes 9:10" Ewy Karwan-Jastrzębskiej.
    • mara_nocna123 Re: Książka dla 8-10latki 04.02.18, 20:14
      Hm, skoro nie typowo dziecięcą, ale też nie młodzieżówkę, to może np. Małgosia kontra Małgosia? Ja przeczytałam ją gdzieś pod koniec przedszkola, a kocham do teraz smile
    • sion2 Re: Książka dla 8-10latki 05.02.18, 13:02
      "Dzikie Królestwo" nowa powieść, grube tomisko, fantastyka z udziałem zwierząt, szczególnie kotów!
    • sion2 Re: Książka dla 8-10latki 05.02.18, 13:03
      A i jeszcze seria Zły Kocurek - minus że głównie obrazki ale także trochę treści i bardzo pożytecznych informacji dla włascicieli kotów. Seria przekomiczna, nawet dla dorosłego, ubaw po pachy smile
    • yasemin Re: Książka dla 8-10latki 17.02.18, 14:14
      Skoro poważne książki i miłość do kotów, to może - "Emilka ze Srebrnego Nowiu" - piszesz, że to ma być mniej znana książka, a ja na anglistyce spotkałam osobę, która nie wiedziała, że L.M. Montgomery napisała coś więcej poza "Anią z Zielonego Wzgórza". Ktoś wspomniał o "Hermesie" - też polecam, sama to właśnie czytam do poduszki i wydaje mi się, że to nie jest książka wyłącznie dla dzieci. A skoro "Hermes" i "Łopianowe pole" - to na pewno i "Dom pod kasztanami". Ja jako dziecko też koniecznie chciałam przeczytać książkę, w której występuje kot i poprosiłam rodziców, by mi kupili "Nie głaskać kota pod włos" Krystyny Boglar, po czym okazało się, że... to nie jest o kocie, tylko o rodzince, w której najmłodsi, zwłaszcza jedna dziewczynka z charakterkiem, zostali sprężyną ciekawych wydarzeń. Nie żałowałam, że to przeczytałam. Ale chyba nie ma już w sprzedaży, nie widziałam w księgarniach. Jako nie-typowo dziecięcą, choć z 10-letnią dziewczynką jako jedną z bohaterów i narratorów, i kotami w tle - polecam "Zielone martensy".
    • asientos Re: Książka dla 8-10latki 25.02.18, 16:58
      u nas:
      - Baśniobór - wszystkie części
      - cała seria z Hermuksem np. "Czas na mysz nie czeka"
      - Niedoparki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka