Dodaj do ulubionych

egzaminy próbne kl. 8

27.11.18, 23:48
Czy Wasze dzieci w klasach ósmych piszą próbne egzaminy?
Jak je oceniają?
Moje w tym tygodniu pisze, operonu, twierdzi, że niby łatwiejsze niż poprzednie (pisali we wrześniu, ale nie wiem czyje), ale np. z matematyki mniej zadań, najtrudniejsze zadania są za około 10%, więc sporo można stracić. Ale chociaż czasu starczyło, na poprzednich się nie wyrabiali czasowo. Jutro angielski.
A jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: egzaminy próbne kl. 8 28.11.18, 08:30
      Mój syn pisał. Z polskiego trzeba było napisać wypracowanie z "Opowieści wigilijnej", a ponieważ nie zna tej książki, to nie napisał. Z matematyki i angielskiego wyszedł zadowolony. Zobaczymy po wynikach, czy rzeczywiście jest tak optymistycznie.
      • annka78 Re: egzaminy próbne kl. 8 30.11.18, 13:32
        nie do końca tak, warto wiedzieć, że do wyboru są zawsze 2 tematy, i 1-dno z nich faktycznie dotyczyło Opowieści wigilijnej, ale syn mógł wybrać drugi temat, sprawdź: egzaminy.operon.pl/index/baza_arkuszy/egzamin_osmoklasisty
    • mama_kotula Re: egzaminy próbne kl. 8 28.11.18, 12:21
      Córka wczoraj pisała polski, mówi że prościutki. Nie ma szczególnych refleksji, ja też nie, to tylko kolejny test.

Oficjalne egzaminy CKE w grudniu - już wiemy, ze do matematyki nie przystąpi, bo tego samego dnia jest rejonowy etap kuratoryjnego z polskiego, nie ma opcji, aby o ósmej napisała egzamin i na jedenastą zdążyła dojechać do Warszawy na konkurs.
      • mysiaapysia Re: egzaminy próbne kl. 8 04.12.18, 12:24
        O ile wiem termin rejonowego etapu z polskiego w mazowieckim przesunięto - właśnie z powodu terminu próbnego z CKE.
        • mama_kotula Re: egzaminy próbne kl. 8 04.12.18, 13:28
          O, własnie zobaczyłam - znakomicie się składa w takim razie, plus będzie więcej czasu na przygotowanie smile
          • mysiaapysia Re: egzaminy próbne kl. 8 04.12.18, 17:04
            A jeszcze ciekawe jest co napisało CKE w swoim komunikacie. Nie ma podstaw do stawiania ocen za wyniki próbnego sprawdzianu. Słyszałam i czytałam skargi rodziców na taką praktykę niektórych nauczycieli. Moje dziecko nie pisze próbnych bo nie musi pisać egzaminu. Ale w jej szkole są nauczyciele stawiający oceny np. Po wynikach diagnoza.
            • kurt.wallander Re: egzaminy próbne kl. 8 09.12.18, 20:14
              mysiaapysia napisała:

> A jeszcze ciekawe jest co napisało CKE w swoim komunikacie. Nie ma podstaw do s
              > tawiania ocen za wyniki próbnego sprawdzianu. Słyszałam i czytałam skargi rodzi
              > ców na taką praktykę niektórych nauczycieli.

W naszej szkole właśnie przeliczają wyniki próbnych na oceny. Spróbuję podeprzeć się w argumentacji z dyrekcją tym komunikatem, choć w tym roku dotyczy to jeszcze mojego dziecka w gimnazjum.
              • little_fish Re: egzaminy próbne kl. 8 09.12.18, 23:51
                My w gimnazjum dostaliśmy info (niestety nie od wszystkich) o wyniku, procentowym. Natomiast nauczyciel geografii stwierdził, że postawi 6 (ocenę cząstkową) tym, którzy mieli max punktów z tej części egzaminu.
                • kurt.wallander Re: egzaminy próbne kl. 8 10.12.18, 12:33
                  little_fish napisała:

> My w gimnazjum dostaliśmy info (niestety nie od wszystkich) o wyniku, procentow
                  > ym. Natomiast nauczyciel geografii stwierdził, że postawi 6 (ocenę cząstkową) t
                  > ym, którzy mieli max punktów z tej części egzaminu.

U nas niestety w stawianiu ocen przoduje nauczyciel historii (z historii na próbnym u nas zawsze najgorsze wyniki) sad Powinni co najwyżej stawiać oceny tym uczniom, który wyrażą taką chęć. Choć to też nie do końca sprawiedliwe, bo ktoś może mieć gorszy wynik tylko dlatego, ze dany materiał nie był jeszcze przerabiany, a na właściwy termin sie wyuczy.
    • annka78 Re: egzaminy próbne kl. 8 30.11.18, 13:30
      tak, pisali z Operonu, w planie sa jeszcze próbne w grudniu z CKE i w styczniu z jakiegoś innego wydawnictwa.
      dla ciekawych tutaj są udostępnione te z Operonu, które pisali w tym tygodniu, wraz z kluczami odpowiedzi:
      egzaminy.operon.pl/index/baza_arkuszy/egzamin_osmoklasisty
      • schiraz Re: egzaminy próbne kl. 8 30.11.18, 15:24
        Syn w 3 gimnazjum dziś skończył pisać (pisali od środy), córka w 8 klasie pisze w grudniu.
        • little_fish Re: egzaminy próbne kl. 8 30.11.18, 20:50
          Mój gimnazjalista też dzis skończył. Ciekawa jestem jaki będzie stosunek stopnia trudności tego próbnego to kwietniowego
    • marshi Re: egzaminy próbne kl. 8 07.12.18, 11:07
      Tak, córka pisała próbny z Operonu. Wyniki z angielskiego 75%, z polskiego bardzo słabo 30cośtam% - mówi, że nie pamięta dokładnie ile sad. Za wypowiedź pisemną 0 pkt dostała, bo praca była nie na temat niestety. Co nie zmienia faktu, że pozostałe zadania też słabo. Matematyki jeszcze nie ma, jak sprawdzała to ok 60% powinno być.
      W grudniu pisze próbny z CKE. Zobaczymy jak pójdzie, ale cudu nie oczekuję.
      Syn w 3. klasie gimnazjum pisał też próbny, wyników jeszcze nie ma. Sam stwierdził, że nad historią musi popracować.
      • makurokurosek Re: egzaminy próbne kl. 8 07.12.18, 13:15
        Nie przejmuj się ten próbny ma być sygnałem dla ucznia i dla ciebie nad czym jeszcze uczeń musi popracować. Młoda ze względu na chorobę, nie pisała ale kilka dni temu dałam jej do zrobienia, a błędy razem sobie omówiłyśmy. Dzięki temu obie wiemy, nad czym jeszcze trzeba popracować.
        • marshi Re: egzaminy próbne kl. 8 07.12.18, 17:45
          Dzięki za wsparcie i dobre słowo. Oczywiście potraktujemy ten egzamin diagnostycznie i wiemy, że córka powinna dużo pracować jeśli chce osiągnąć lepsze wyniki. Z angielskiego jest czwórkowa, z matematyki 3/4, ale z polskiego to zawsze była mocna 4 i wynik nas zaskoczył.
          • makurokurosek Re: egzaminy próbne kl. 8 07.12.18, 18:20
            Przejrzyj ten test, ściągnij sobie klucz odpowiedzi ze sposobem oceniania. To naprawdę jest pomocne. Do egzaminu jeszcze prawie pięć miesięcy jest więc czas aby pewne rzeczy jeszcze poćwiczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka