dominiknowak 25.10.19, 14:57 Witajcie, Jakie gry planszowe możecie polecić dla dzieci? coś żeby dociągnąć go od tv i komputera. Najlepiej jakaś gra rodzinna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mara_nocna123 Re: Gry planszowe 25.10.19, 15:52 W jakim wieku są dzieci i jaka cena wchodzi w grę? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_dorota Re: Gry planszowe 25.10.19, 15:54 Dixit (gra zdecydowanie międzypokoleniowa), wsiąść do pociągu (starsze dzieci). Z karcianych u nas najbardziej sprawdza się oszust. www.grykarciane.com/gry-dla-dzieci/oszust Polecam także ten film z opisem różnych gier: www.youtube.com/watch?v=e0nUSGoi5mQ Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Gry planszowe 26.10.19, 10:59 1. W jakim wieku dzieci? 2. W co już grały? 3. Czy preferujecie rywalizację czy kooperację? 4. W ile osób i w jakim wieku będą osoby, które grają? 5. Czy dzieci mają jakieś konkretne zainteresowania? 6. Jaki macie budżet? Bardziej 100 czy bardziej 300? PS. Kryterium "planszówka, aby odciągnąć od tv i komputera" najczęściej nie działa Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna.rudnik43 Re: Gry planszowe 29.10.19, 14:49 Graliście może w Bursztynową Komnatę? Bardzo kreatywna gra dla wszystkich, którzy lubią przygody i podróże Plansze budują graczę z 40 planszetek. Po drodzę można napotkać wiele przeszkód między innymi ruchome piaski, zapadnię itd. Wygrywa ten gracz kto pierwszy dotrze do ostatniej planszetki i odnajdzie ukrytą Bursztynową Komnatę. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Gry planszowe 30.10.19, 08:05 U nas od dłuższego czasu króluje Food Truck (kupiona w empiku za ok 25 zł) Nie jest to planszówka tylko karciana ale jest naprawdę fajna. Minusem jest to że musi być min. 3 graczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Gry planszowe 01.11.19, 00:12 Na trzech akurat Food Truck hula źle, zabawa się zaczyna tak naprawdę od 5 w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Gry planszowe 01.11.19, 08:05 mama_kotula napisała: > Na trzech akurat Food Truck hula źle, zabawa się zaczyna tak naprawdę od 5 w gó > rę. Graliśmy tylko w 3 i 4 i wszystkim się podobało. W 5 nigdy nie mieliśmy okazji grać więc nie mam porównania... Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Gry planszowe 01.11.19, 08:15 mama_kotula napisała: > Na trzech akurat Food Truck hula źle, zabawa się zaczyna tak naprawdę od 5 w gó > rę. A mam takie pytanie dotyczące tej gry... Co robicie kiedy jedna osoba w tym samym kolorze dostanie np dobrą pogodę i złą pogodę? Lub złą pogodę i promocję dla par. W instrukcji nic o tym nie pisze więc my sami wymyśliśmy że dobra i zła rzecz będą się niwelować do zera. Chyba że coś o tym w instytucji jest a nie pisze... Bo czasem zdarzyło się tak że jedna osoba miała dobrą pogodę, złą pogodę i 1 kartę promocja dla par . Może wydaje przy większej ilości graczy do takich sytuacji nie dochodzi ale wydaje mi się że i tak może się tak zdarzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Gry planszowe 01.11.19, 08:24 Zła pogoda zeruje, dobra podwaja, nieparzysta liczba promocji dla par daje wartość ujemną - niemniej zero razy cokolwiek to wciąż zero. Ale jak wam pasuje grać z domową zasadą i tak sie wam podoba, to grajcie na zdrowie. Ja tej gry pozbyłam się dawno temu, zupełnie się nie przyjęła. Jak lubicie szybkie fajne karcianki, to bardzo polecam "Kto to zrobił". Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Gry planszowe 01.11.19, 09:39 "Jak lubicie szybkie fajne karcianki, to bardzo polecam "Kto to zrobił"." Oo, super! Obejrzałam na YT i myślę że dzieciom się spodoba! Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Gry planszowe 02.11.19, 20:14 Teraz to sie nie nazywa Magia i miecz, tylko Talizman, generalnie jest dostępne tylko na rynku wtórnym, ale dodruk niebawem razem z dodatkami. Nie mówiąc o tym, że teraz rynek planszówek jest pełen naprawdę dobrych gier, z świetną mechaniką, z głębią decyzyjności większą niż "czy isć w prawo, czy w lewo" (patrz Magia i miecz). A polecanie losowej turlanki pt. Monopoly może wynikać tylko z tego, że nie ma się pojęcia o grach planszowych dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Gry planszowe 01.11.19, 17:50 camel_3d napisał: > a....monopoly > O,Monopoly też polecam! Mamy wersję Ultrabanking z terminalem i kartami płatniczymi. Na początku byłam niepocieszona bo zasady były nieco inne niż w tradycyjnym monopoly ale moje dzieci tradycyjnego nie znały i wersja Ultrabanking bardzo przypadła nam do gustu. Odpowiedz Link Zgłoś