Dodaj do ulubionych

RODZICE BLIZNIAT_ZGLOSCIE SIE

IP: *.dip.t-dialin.net 29.09.01, 17:53
Od prawie 2 lat jestem mama blizniat, dziewczynki i chlopca.Chetnie nawiaze
kontakt z innymi rodzicami w celu wymiany pogladow, zaczerpnieciu rad i po to
aby sobie poprostu pogadac,bo bliznieta te nie to co pojedyncze dzieci.Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: mycha Re: RODZICE BLIZNIAT_ZGLOSCIE SIE IP: *.acn.waw.pl 29.09.01, 19:14
      polecam www.edziecko.pl
    • Gość: Hania Re: RODZICE BLIZNIAT_ZGLOSCIE SIE IP: *.charizard.dialup.pol.co.uk 16.10.01, 21:22
      Mam termin na 15ego maja i juz wiem, ze bedziemy mieli bliznieta. Jestem teraz
      wobec czego pelna obaw: poradze sobie z dwojka? Czy jest tak strasznie czy to
      kwestia przyzwyczajenia?
      • Gość: GEMINI Re: RODZICE BLIZNIAT_ZGLOSCIE SIE IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.01, 21:46
        Witaj Haniu.
        Czy jest strasznie?Nie moge odpowiedziec na to pytanie, bo kazdy przezywa to
        inaczej.Dla mnie byl to szok.Najgorszy jest 1 rok a potem juz coraz
        latwiej.Mieszkasz w PL czy za granica? Jesli masz termin na maja, to jeszcze
        cala ciaza przed toba.Licz sie z tym ,ze urodzic sie moga nawet kilka tyg.
        wczesniej.Czy sa to twoje pierwsze dzieci?Jesli tak to gratuluje.Zycze
        dziewczynki i chlopca.Marzenie!Jesli masz jakies pyt. dot. ciazy i porodu to
        chetnie odpowiem.Czy masz dobrego lekarza?Odczowasz juz podwojnie nasilone
        mdlosci?Zycze ci dobrego przebiegu ciazy.Wejdz na www.edziecko.pl tam pod
        pseudonimem Kayah(tytul dla Margotki) opisuje i odpowiadam na kilka pytan
        dot.tego tematu.Ciao
        • Gość: Hania Re: RODZICE BLIZNIAT_ZGLOSCIE SIE IP: 195.224.164.* 23.10.01, 16:11
          Dzieki za mile rady, tak to moje pierwsze dzieci choc lekarz wczoraj postraszyl
          mnie, ze wcale nie jest jest wykluczone, ze urodzi sie tylko jedno. On uwaza,
          ze to glupio bylo robic skan w osmym tygodniu (zrobilam go w Polsce) bo moze
          sie okazac, ze bedzie tylko jedno dziecko. W Anglii, gdzie mieszkam, najblizszy
          skan bede miec dopiero za pare tygodni i to wlasnie angielski lekarz mnie tak
          postraszyl. Boje sie, ze naprawde urodzi sie tylko jedno. Bardzo bym chciala
          miec te dwojke, plec obojetna, byle urodzily sie zdrowe. Na tym pierwszym
          skanie bylo widac dwojke dzieci ale serce bijace bylo widac tylko w jednym
          pomimo iz wiem, ze oba byly wtedy zywe (3 tygodnie temu). jak myslisz, urodza
          sie dwa??
          • Gość: Mag Re: RODZICE BLIZNIAT_ZGLOSCIE SIE IP: 64.95.214.* 23.10.01, 17:03
            Tez jestem matka blizniat (maja juz 6 lat) i kiedy slysze takich lekarzach, to
            chcialabym im glowe ukrecic. Jesli mozesz, zmien go natychmiast. Po pierwsze w
            USA, gdzie mieszkam, USG w wypadku podejrzenia ciazy blizniaczej robi sie
            wczesnie; ja juz widzialam bicie serca dzieci w 6 tygodniu. Po drugie zwykle
            USG nie pokaze pracy serca; musi byc specjalne, najlepiej takie, ktore
            przeklada odbicie fal dzwiekowych na kolorowy obraz. Ponadto blizniaki tak sie
            zawsze ukladaja, ze jedno jest z przodu (dominant twin), a drugie z tylu z
            braku miejsca, wiec to tylnie dziecko jest trudno skanowac, bo fale dzwiekowe
            odbijaja sie od przedniego. Mnie lekarz zawsze skrecal w najdziwniejszy sposob,
            aby dotrzec do tego z tylu. Czesto puls z pepowiny przyglusza bicie serca i po
            prostu go nie slychac. Powiedz temu lekarzowi, ze jak bedzie wyciagal takie
            chore wnioski bez szczegolowego badania, to poskarzysz sie na niego w Licensing
            Board albo jak sie to nazywa w W.Brytanii, ktore wydaje lekarzom licencje na
            prace - nie przejmuj sie, ze jestes cudzoziemka, tylko nawrzeszcz na niego tak,
            aby sie przestraszyl. W Wielkiej Brytanii mozna skarzyc lekarzy w sadzie. A co
            do poczatkow, to jest ciezko, zwlaszcza gdu urodza sie przedwczesnie i sa male,
            do czego maja tendencje. Zalatw sobie koniecznie jakas pomoc przynajmniej
            dochodzaca w ciagu dnia, jesli nie 24 godziny na dobe. Moze ktos z rodziny z
            Polski by przyjechal do Was. A wogole, to zycze szczescia. Pozniej blizniaki sa
            jak kazde inne rodzenstwo.
            • Gość: gemini Re: RODZICE BLIZNIAT_ZGLOSCIE SIE-od gemini IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.01, 23:42
              Myslalam, ze w UK macie dobrych lekarzy.Dolaczam do mojej poprzedniczki i
              proponuje zmiane lekarza, bo przy blizniakach to bardzo wazne.Nie radze jednak
              krzyczec na niego.Amerykanie na wszystkich najchetniej by krzyczeli i
              grozili.Mam cala rodzine w USA i znane mi jest to podejscie, ale mysle, ze
              dyplomacja pokarzesz kulture i oszczedzisz sobie niepotrzebnych emocji.W
              Niemczech, gdzie mieszkam, mozna poprostu umowic wizyte u wybranego przez
              siebie lekarza i w kazdej chwili zmienic.Ja nawet korzystalam przez pewien
              okres z dwoch naraz, bo mowioni mi, ze przy blizniakach ostroznosci nigdy za
              duzo.Ale wiem Haniu co czujesz(mam za soba poronienie-przed blizniakami-
              serduszko przestalo bic).Napewno sie bardzo martwisz.Mnie tez lekarz nagadal
              takich glupot,ze jedno moze obumrzec, bo bylam w tak wielkim szoku, ze on
              myslal, ze ja zyczylabym sobie tego.Ale wierze, ze w twoim wypadku dziecko lezy
              gdzies schowane.Jezeli nie jest ci jakos dziwnie i w miare dobrze sie czujesz
              to nie zamartwiaj juz sie.Napewno urodza sie sliczne i zdrowe i beda twoja
              duma.A swoja droga gdzie mieszkasz w Angli.Moja siostra mieszka w LOndynie i za
              rok sie do niej wybieram(po raz pierwszy).Przez nasze maluchy nie bylismy
              doslownie nigdzie przez te ostatnie 2 lata.Mocno cie pozdrawiam i ...nie
              zamartwiaj sie.Nosisz pod sercem dwa serduszka!!! surprised) surprised)
              • Gość: Hania Re: RODZICE BLIZNIAT_ZGLOSCIE SIE-do Gemini i Mag IP: 195.224.164.* 25.10.01, 16:07
                Dziekuje Wam za te dobre slowa. Z lekarzami w Anglii wcale nie jest latwo,
                wszystko idzie przez GP (general practitioner) a nie tak jak u nas, ze mozna
                isc do dermatologa czy ginekologa bez problemu. Jakbym mieszkala w Polsce to
                przynajmniej bym wiedziala wiecej na temat blizniakow bo lekarze sa lepsi a
                tutaj nawet mojej astmy nie lecza bo uwazaja, ze to na tle nerwowym. Musze
                powiedziec, ze poczatkowo nie bylo mi tak bardzo niedobrze jak przypuszczalam
                ze bedzie, ale przechodzilam tez awersje do jedzenia gdzie kazde danie
                wzbudzalo we mnie odruchy wiadomo jakie (oprocz moze ogorkow konserwowych). Nie
                ma tez u nas w rodzinie zadnych blizniat wiec byla to pewna niespodzianka.
                Bardzo chcialabym miec dwojke, jestem jedynaczka wiec dla swoich dzieci chce
                czegos lepszego niz sama mialam.
                Nie wiem, co to bedzie w koncu ale mam nadzieje, ze sie urodza oba. Czy czesto
                jest tak, ze jeden jest spokojny a drugi szatan, czy to tylko mit?
                Jeszcze raz dzieki za rady, trzymajcie sie i bedzcie w kontakcie, na pewno
                jeszcze nie raz bede przechodzic chwile paniki.

PS. Mieszkam niedaleko Oksfordu w poludniowej Anglii. Oksford polecam jak ktos
                lubi tlok ale pomimo tego to piekne miasto.
    • Gość: MamaKiM Re: RODZICE BLIZNIAT_ZGLOSCIE SIE IP: *.leszno.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 14:07
      ffffffff
    • Gość: iwona Re: RODZICE BLIZNIAT_ZGLOSCIE SIE IP: 213.77.101.* 07.12.01, 17:06
      Cześć. Ja jestem szczęśliwą mamą bliźniąt (chłopak i dziewczyna) już od prawie
      17 lat. Niezła praktyka, no nie? Chętnie podzielę się własnymi doświadczeniami.
      napisz jeśli masz ochotę i-va@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka