sandra1301 25.04.06, 22:16 oprócz tych kościelnych. Chodzi mi o historię, zwyczaje, przesądy, prezenty itp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Jak to zrobić? 26.04.06, 09:39 Czyli krótka instrukcja obsługi wyszukiwarki: Istnieje możliwość korzystania z wyszukiwarki w dwojaki sposób – na wszystkich forach, lub na jednym, konkretnym. Jeśli np. na jakimś forum chcemy znaleźć informację, dotyczącą komunii, należy odnaleźć lokalną wyszukiwarkę – p_o_d kolorowym paskiem z datą – i kliknąć w kółeczko przy:” w temacie” lub” w treści”, zaś na polu z napisem: „szukaj na tym forum” wpisać hasło: komunia/prezenty/zwyczaje. Znajdujemy się wtedy w wyszukiwarce, gdzie swoje potrzeby możemy jeszcze dokładniej sprecyzować – zaznaczyć, o posty z którego roku nam chodzi, czy szukać tylko w temacie/treści, czy w obu przypadkach, szukać postów konkretnego autora. Wyszukiwarka pokazuje nam wszystkie posty, gdzie w temacie i/lub treści występuje słowo: „komunia”. To samo dotyczy szukania autora – jeśli potrzebujemy znaleźć wątek założony np. przeze mnie, a zapomnieliśmy tytułu – klikamy w kółko przy słowie „autor” i w pasek: szukaj na tym forum wpisujemy: zona_mi. Itd. Analogicznie wygląda korzystanie z wyszukiwarki ogólnej, która znajduje się dla odmiany n_a_d kolorowym paskiem z datą, pomiędzy „Moim forum” a „Pomocą”. Z tym, że tutaj pokażą się nam posty z każdego forum znajdującego się w gazecie, z wyjątkiem ukrytych. Dlatego lepiej jest szukać na konkretnym forum, gdyż jeśli szukamy np. na Karmieniu piersią informacji o laktacji, pokazuje się około 300 postów. Gdy hasło "karmienie piersią" wrzucimy do wyszukiwarki ogólnej – postów ukaże się ponad 900 – jednak łatwiej będzie się nam poruszać po forum Karmienie piersią, niż skakać między innymi, nieraz kompletnie nie związanymi z interesującym nas tematem, gdzie przypadkowo użyto tego sformułowania. Mam nadzieję, że Ci pomogłam Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: szukam linku o komuniach 26.04.06, 20:17 Błagam Cię, nie kultywuj przesądów związanych z czymś, co jest istotą wiary. Wiara wyklucza przesądy. Nie mogę zrozumieć, jak można wierzyć w jakiekolwiek przesądy związane z chrztem, komunią. Druga głupota - prezenty. Będę strasznie się starała o to, aby moje dzieci nie czekały na komunię jak na wieli dzień prezentów. Aha, nie jestem ortodoksyjną katoliczką. Ale te sakramenty chcę traktować jako sakramenty właśnie, a nie jak imprezę. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra1301 do spacey1 28.04.06, 21:37 Kobieto! zanim mnie odsądzisz od czci i wiary - przyjmij do wiadomości, że link jest mi potrzebny, bo piszę artykuł do lokalnej gazety i szukam informacji. Zgadzam się z tobą że sakramentów nie powinno się "odpękać" tylko prawdziwie przezyć. Do komunii własnego dziecka pozostało jakieś 7 lat, więc obiecuję dobrze siebie i ją do tego przygotować. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Sandro 29.04.06, 01:59 Spokojnie. Nikt cię nie odsądza od czci i wiary. A teraz jesteś na najwlaściwszym forum, tu o komuniach co roku dużo jest. W ramach promocji podaję link do pewnej ciekawej dyskusji z Galerii potraw, na temat egzemplarza komunijnego tortu, a konkretnie zdobienia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=39581226&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś