Dodaj do ulubionych

szukam linku o komuniach

25.04.06, 22:16
oprócz tych kościelnych. Chodzi mi o historię, zwyczaje, przesądy, prezenty
itp
Obserwuj wątek
    • zona_mi Jak to zrobić? 26.04.06, 09:39
      Czyli krótka instrukcja obsługi wyszukiwarki:

Istnieje możliwość korzystania z wyszukiwarki w dwojaki sposób – na
      wszystkich forach, lub na jednym, konkretnym.

Jeśli np. na jakimś forum chcemy znaleźć informację, dotyczącą komunii, należy
      odnaleźć lokalną wyszukiwarkę – p_o_d kolorowym
      paskiem z datą – i kliknąć w kółeczko przy:” w temacie” lub” w treści”, zaś
      na polu z napisem: „szukaj na tym forum” wpisać hasło:
      komunia/prezenty/zwyczaje. Znajdujemy się wtedy w wyszukiwarce, gdzie swoje
      potrzeby możemy jeszcze dokładniej sprecyzować – zaznaczyć, o posty z którego
      roku nam chodzi, czy szukać tylko w temacie/treści, czy w obu przypadkach,
      szukać postów konkretnego autora. Wyszukiwarka pokazuje nam wszystkie posty,
      gdzie w temacie i/lub treści występuje słowo: „komunia”.

To samo dotyczy szukania autora – jeśli potrzebujemy znaleźć wątek założony
      np. przeze mnie, a zapomnieliśmy tytułu – klikamy w kółko przy słowie „autor”
      i w pasek: szukaj na tym forum wpisujemy: zona_mi. Itd.

Analogicznie wygląda korzystanie z wyszukiwarki ogólnej, która znajduje się
      dla odmiany n_a_d kolorowym paskiem z datą, pomiędzy „Moim forum”
      a „Pomocą”. Z tym, że tutaj pokażą się nam posty z każdego forum znajdującego
      się w gazecie, z wyjątkiem ukrytych. Dlatego lepiej jest szukać na konkretnym
      forum, gdyż jeśli szukamy np. na Karmieniu piersią informacji o laktacji,
      pokazuje się około 300 postów. Gdy hasło "karmienie piersią" wrzucimy do
      wyszukiwarki ogólnej – postów ukaże się ponad 900 – jednak łatwiej będzie się
      nam poruszać po forum Karmienie piersią, niż skakać między innymi, nieraz
      kompletnie nie związanymi z interesującym nas tematem, gdzie przypadkowo
      użyto tego sformułowania.

Mam nadzieję, że Ci pomogłam smile
    • spacey1 Re: szukam linku o komuniach 26.04.06, 20:17
      Błagam Cię, nie kultywuj przesądów związanych z czymś, co jest istotą wiary.
      Wiara wyklucza przesądy. Nie mogę zrozumieć, jak można wierzyć w jakiekolwiek
      przesądy związane z chrztem, komunią.
      Druga głupota - prezenty. Będę strasznie się starała o to, aby moje dzieci nie
      czekały na komunię jak na wieli dzień prezentów.

Aha, nie jestem ortodoksyjną katoliczką. Ale te sakramenty chcę traktować jako
      sakramenty właśnie, a nie jak imprezę.
      • sandra1301 do spacey1 28.04.06, 21:37
        Kobieto! zanim mnie odsądzisz od czci i wiary - przyjmij do wiadomości, że link
        jest mi potrzebny, bo piszę artykuł do lokalnej gazety i szukam informacji.
        Zgadzam się z tobą że sakramentów nie powinno się "odpękać" tylko prawdziwie
        przezyć. Do komunii własnego dziecka pozostało jakieś 7 lat, więc obiecuję
        dobrze siebie i ją do tego przygotować. pozdrawiam
        • mika_p Sandro 29.04.06, 01:59
          Spokojnie. Nikt cię nie odsądza od czci i wiary.
          A teraz jesteś na najwlaściwszym forum, tu o komuniach co roku dużo jest.
          W ramach promocji podaję link do pewnej ciekawej dyskusji z Galerii potraw, na
          temat egzemplarza komunijnego tortu, a konkretnie zdobienia:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=39581226&v=2&s=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka