Dodaj do ulubionych

wczesne dojrzewanie

06.09.06, 19:40
Moja córka ma 8 lat, zauważyłam,że zaczynaja rosnąć jej sutki, włosy się
przetłuszczają i często ma napady płaczu. proszę o radę i opinię, gdyż
obawiam się że to zbyt wczesne dojrzewanie. czy ktoś się z tym spotkał w tak
wczesnym wieku? (acha wzrost i waga przeciętna jak na swój wiek)
Agni
Obserwuj wątek
    • ajka1 Re: wczesne dojrzewanie 07.09.06, 11:44
      dla mnie też był to szok gdy moja córka w wieku 10 lat dostała pierwszą miesiączkę ( ja również dostałam wcześniej w wieku 11 lat ) no i już się oswoiłam z tym że moja córka stała sie kobietą a jest bardzo wyrośnięta jak na swój wiek. W tej chwili ma skończone 11 lat wzrost 155cm i numer buta 39 i nie powiem widać u niej kształty kobiety. Nawet pytałam swojego ginekologa czy to aby nie za wcześnie ale powiedział, że nie teraz przy takim nawale chemii to normalne, że dzieci wcześniej dojrzewają ( oczywiście nie wszystkie ). No cóż teraz już muszą kupować podwójną ilość podpasek.
    • mynia_pynia Re: wczesne dojrzewanie 08.09.06, 15:00
      A dla mnie to nie normalne.
      Nienormalne że chemiczne ulepszacze do żywności tak mutują nasze komórki że 8 -
      10 letnie dziewczynki są już dojrzałe fizyczne.
      Widziałam ostatnio celulit na brzuszku i nogach dwu letniego chłopca, który był
      wagowo "normalny" - to mnie dopiero zszokowało.
      Nie chcę żeby moje dzieci mogły się rozmnażać w wieku 10 lat !!!
      • procesor Re: wczesne dojrzewanie 11.09.06, 11:07
        nie przesadzajmy
        chemia chemią ale autorka watku sama wyznała że też wcześnie dojrzewała czyli
        jednak geny tu raczej mają coś do powiedzenia

ja tez bardzo wcześnie zaczęłam - moja 10,5-letnia córka ma juz 156cm i numer
        buta 39! tylko czekam na ciag dalszy
        acha, pierwsze biustonosze też już kupione, że nie wspomnę o antyperspirancie
        (dezodorant nic nie dawał..) i toniku przeciwtrądzikowym smile

PS jesteś pewna że to co widziałaś to cellulit? a jeśli nawet - to nie trąd..
        • arwena_11 Re: wczesne dojrzewanie 11.09.06, 14:12
          Ja mam to jeszcz eprzed sobą, ale pewnie moja córka też zacznie wcześniej, bo
          ja dostałam okres mając 11 lat.
          Mnie bardzo stara p. dr pediatra powiedziała jak urodziłąm córkę, żeby nigdy,
          albo baardzo sporadycznie, nie dawać kurczaków. Mówiła, że miała w szpitalu
          dziewczynki pięciletnie, które miały okres. Jadły dużo kurczaków ( bo są
          tanie ). A kurczaki są żywione chormonami, które przedostają sie do mięsa. Moze
          coś w tym jest.
          • procesor Re: wczesne dojrzewanie 11.09.06, 21:16
            o rany
            tak, o tym słyszałam jak sama byłam mała..

a tak poważnie - czy jest teraz coś co jest w 100% zdrowe i bezpieczne?
            myślisz że w innym mięsie nie ma hormonów?
            że marcheweczki i inne warzywa nie sa przenawożone lub zsypane środkami grzybo-
            i insektobójczymi??

fakt, pięć lat, to przegięcie
            ale 10-11 to po prostu wczesne dojrzewanie
            ja nie byłam karmiona kurczakami z hodowli a i tak szybko dojrzewałam - obecny
            wzrost i stope miałam mając lat 13 - i już, koniec
            taka moja uroda smile
            (szkoda że waga z tamtego czasu mi nie została.. ;P)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka