aniaora 07.09.06, 15:33 Mam pytanie ile lekcji wf mają dzieci w 1 klasie w waszych szkołach. U nas trzy, ale córka koleżanki ma jeden i ona jest tym oburzona i chciałby coś zmienić. Czy jest na to jakis przepis? Może ktos wie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agatka_s Re: wf w I klasie 07.09.06, 16:28 niestety nie liczba godzin wf-u jest ustalana dopiero w 4 klasie przepisami, przez pierwsze 3 lata to dyrekcja ustala jakie beda proporcje w ramach ZZ. Znam temat bardzo dobrze bo przez dlugoi czas walczylam o wiecej wf-u, oparlo sie nawet o burmistrza. Niestety przepisy sa jednoznacznie debilne i jak sie Dyrekcja uprze to moze nawet nie byc wf-u wcale (a np w 4 musi byc w okreslonej ilosci i to z podzialem na plcie, chocby byla nawet 1 dziewczynka czy chlopiec) Odpowiedz Link Zgłoś
mabami Re: wf w I klasie 07.09.06, 16:28 Mój synek ma 2 lekcje wf, a także 1 godz przedmiotu "gry i zabawy" - na sali gimnastycznej, więc myślę, że to też można podciągnąć pod wf. Dzieci mają także 2 godz zajęć z gimnastyki korekcyjnej, ale to nieobowiązkowo - potrzebne skierowanie od lekarza. Jesteśmy z Gdańska. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
zgagusia Re: wf w I klasie 07.09.06, 19:39 moj synek ma 4 wf-y w tygodniu (nie jest to ani szkola ani nawet klasa sportowa) Aga Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: wf w I klasie 08.09.06, 00:14 Trzy godziny w tygodniu. W klasach I-III wszystko zależy od szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: wf w I klasie 08.09.06, 17:41 Ze zdumieniem przeczytałam dzis na planie lekcji, że mo pierwszoklasista ma 1 lekcję wf. W tej samej szkole w klasie "O" miał 3 lekcje; czegoś tu nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
daisyka Re: wf w I klasie 08.09.06, 19:30 W zeszłym roku kiedy był w 1 klasie miał 3 godziny.A w tym jeszcze nie wiem bo planu niestety chwilowo jeszcze brak ale w tym tygodniu też miał 3 więc może już tak pozostawią. Odpowiedz Link Zgłoś
kalosze2 Z innej beczki 08.09.06, 21:30 W szkole mojego syna są tylko dwie lekcje wuefu w tygodniu, jedna po drugiej. Za to w tej samej liczbie dzieci mają lekcje religii. Ile takich lekcji mają Wasze dzieci? Czy ich liczba jest jakoś określona odgórnie? Kto o tym decyduje? Moim zdaniem proporcje powinny wyglądać przynajmniej 4:1, z przewagą dla wuefu, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: Z innej beczki 08.09.06, 21:35 wf - 1, religia -2; są jeszcze 2 angielskie i 1 informatyka Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: Z innej beczki 10.09.06, 21:21 3 wf-y (szkoła sportowa ale klasa niesportowa), 2 religie, 2 angielskie Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Z innej beczki 10.09.06, 21:32 > 3 wf-y (szkoła sportowa ale klasa niesportowa), 2 religie, 2 angielskie Podobnie (szkoła sportowa, ale klasa niesportowa), tylko 1 wf Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
daisyka Re: Z innej beczki 08.09.06, 22:18 Co prawda tylko z tego tygodnia. Wf-3 Religia-2 Angielski-1 Niemiecki-1 Informatyka-1 Ale tak było też w zeszłym roku czyli w klasie pierwszej więc pewnie się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaora Re: Z innej beczki 09.09.06, 13:06 Religia jest ustalona odgórnie - dwie lekcje. Natomiast wf wchodzi w skład nauczania zintegrowanego i jest jak widać dowolność., tak jak nie jest narzucone ile matematyk ile polskich. Ale na wf jest potrzebna sala i strój, więc musi być podany w planie. Dlatego pytam. Dzieki wszystkim za odpowiedzi, choć jeszcze chętnie przeczytam jak jest gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
zgagusia Re: Z innej beczki 09.09.06, 18:27 moj syn w I klasie ma 1 godz. religii - wiec chyba nie odgornie? Aga Odpowiedz Link Zgłoś
gerbera17 Re: wf w I klasie 22.09.06, 13:53 Mój syn w I kl miał 1 lekcję na miesiąc (powtarzam na miesiąc) z powodu przepełnienia w sali gimnastycznej - gdy było ciepło chodzili jeszcze ćwiczyc do parku obok. Teraz w 2 kl ma 1 godz wf co 2 tygodnie -- Odpowiedz Link Zgłoś