Gość: Monika IP: *.chello.pl 06.03.03, 09:16 Mam pytanie: czy w ciąży (początek - 6 tydzień) można leczyć zęby i jak wygląda sprawa znieczulenia ? Czy któraś z was miała jakieś doświadczenia związane z ciażą i zębami ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dentystka Re: ciąża a dentysta IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.03.03, 09:58 w ciazy TRZEBA leczyc zeby, bo w ubytkach prochnicowych i w martwych zebach, korzeniach siedza bakterie, ktore, co prawda, same nie przechodza przez lozysko, ale produkuja toksyny, ktore to toksyny przez caly czas, 24 godziny na dobe truja dzieciatko. oczywiscie, w 6. tygodniu8 jeszcze nie ma lozyska, ale... Jesli ciaza przebiega prawidlowo, nie ma zadnych ograniczen odnosnie leczenia i znieczulania (z wyjatkiem zdjec rtg, ktore sa nie tyle zabronione ile niewskazane; nowoczesne aparaty rtg, zwlaszcza tak zwane radiowizjografy, czyli cyfrowe zdjecia rtg wytwarzaja naprawde malutka dawke promieniowania: siedzac przed telewizorem lapie sie promieniowania wielokrotnie wiecej. To nie znaczy jedna, ze w ciazy trzeba wykonywac zdjecia rtg, oczywiscie praktycznie sie ich nie zleca). Ilosci znieczulenia podawane w trakcie zabiegu sa bardzo male i bez znaczenia dla ciazy. Najwiekszym problemem zwykle jest... stres i strach pacjentki. Dlatego lepiej jest podac znieczulenie i wykonac bezbolesnie zabieg, niz narazac "ciezarowke" na stres i bol. Jesli sa jakies zeby do usuniecia, najlepszym okresem jest 2 trymestr(4-6 miesiac). Zeby w ciazy warto tez leczyc z innych wzgledow: 1. po urodzeniu dziecka mloda mama rzadko ma czas i warunki, zeby bez stresu i spokojnie moc zostawic male dziecko w domu i pojsc do dentysty, 2.posiadajac ubytki i zgnile korzenie, przytulajac i calujac noworodka, zarazamy go prochnicotworczymi bakteriami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: ciąża a dentysta IP: *.proxy.aol.com 06.03.03, 10:16 dentysta musi wiedziec, ze jestes w ciazy - wtedy zastosuje inne (trudniejsze i dlatego w innym przypadku malo uzywane)znieczulenie, to standardowe dodatkowo obkurcza naczynia krwionosne, co normalnie ulatwia prace dentyscie redukujac ew. krwawienia. leczyc trzeba bo prochica drastycznie zwieksza ryzyko poronienia. chyba ze trzeba w celu leczenia usunac plombe amalgamatowa. wtedy sprawa sie komplikuje, amalgamat jako plomba daje rzadko zatrucia, za to pyl z takiej plomby czesciej (wtedy trzeba zazywac selen z cynkiem i ew. pobudzac wydalanie trucizn przez nerki - ale to raczej nie temat na ciaze). trzeba w takim wypadku rozwazyc ryzyko z prochnicy vs ryzyko z pylu amalg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Dziękuje IP: *.chello.pl 06.03.03, 11:22 Dzięki wam za rady, a właściwie zalecenia. W te pędy lece do dentysty. Pojawia się jednakże kolejny problem: lecząc zęby można pójść z torbami ! Znacie może jakiegoś godnego polecenia dentyste w Warszawie, który jednocześnie nie jest tak bardzo drogi jak mój, który nigdy nie weżmie mniej niż stówę za jednego zęba. Idealny byłby dentysta w ramach kasy chorych - ale na to juz nie licze - pewnie terminy są bardzo długie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: Dziękuje IP: *.proxy.aol.com 07.03.03, 18:16 pewnie cie to nie pocieszy ale w polsce jeszcze znajdziesz ludzkiego dentyste, ktory robi to co jest konieczne. a ja mieszkam w RFN i jak poszlam na kontrole do dentysty (a zeby zrobilam na cacy w krakowie) to mi wystawil kosztorys na 10000€. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ciąża a dentysta IP: *.chello.pl 08.03.03, 00:02 Nie pamiętam dokładnie, ale przez ok.3 pierwsze miesiące leczyłam zęby. Ufałam swojej stomatolog, wstrzykiwała mi małe dawki znieczulenia. Dzidzia się urodziła, wszystko było ok. a teraz ma już 13 miesięcy i dziś byliśmy całą rodzinką u pani dentystki, oczywiście leczyliśmy się ja i mąż. Pozdrowienia Kasia W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zouza Re: ciąża a dentysta IP: *.rasserver.net 11.03.03, 05:35 bedac w ciazy mialam usuwanego zeba w 8 miesiacu, ze znieczuleniem, nie znam szczegolow, czy bylo lzejsze zneiczulenie czy nie, ale wiem ze mialam tez rtg robiony, wyjasniono mi ze po 1 trymestrze mozna robic zdjecia i znieczulenie nie zaszkodzi dziecku, jestem pewna ze mozna bylo robic to zdjecie i podac zneiczulenie glownie dlatego, ze mieszkam w usa a tutaj obsesja jest ciaganie po sadach- wiec zaden lekarz nei zrobi czegos, co moze narazic ciezarna pacjentke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: ciąża a dentysta IP: *.proxy.aol.com 11.03.03, 10:29 tez tak mysle. a znieczulenie bylo nie tyle lzejsze co inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowit Re: ciąża a dentysta IP: *.itpp.pl 13.03.03, 23:40 mi dentystka powiedziała że można dawać znieczulenie ale aż niechce mi się wierzyć ale podobno nie można używać lasera do utwardzania plomb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dentysta Re: ciąża a dentysta IP: 199.71.64.* 13.03.03, 23:54 Leczyc zeby plodowi.Nie sadzisz ze to zbyt ryzykowne. Odpowiedz Link Zgłoś