Dodaj do ulubionych

ciąża a dentysta

IP: *.chello.pl 06.03.03, 09:16
Mam pytanie: czy w ciąży (początek - 6 tydzień) można leczyć zęby i jak
wygląda sprawa znieczulenia ? Czy któraś z was miała jakieś doświadczenia
związane z ciażą i zębami ?
Obserwuj wątek
    • Gość: dentystka Re: ciąża a dentysta IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.03.03, 09:58
      w ciazy TRZEBA leczyc zeby, bo w ubytkach prochnicowych i w martwych zebach, korzeniach siedza bakterie,
      ktore, co prawda, same nie przechodza przez lozysko, ale produkuja toksyny, ktore to toksyny przez caly czas, 24
      godziny na dobe truja dzieciatko. oczywiscie, w 6. tygodniu8 jeszcze nie ma lozyska, ale...
      Jesli ciaza przebiega prawidlowo, nie ma zadnych ograniczen odnosnie leczenia i znieczulania (z wyjatkiem zdjec rtg,
      ktore sa nie tyle zabronione ile niewskazane; nowoczesne aparaty rtg, zwlaszcza tak zwane radiowizjografy, czyli
      cyfrowe zdjecia rtg wytwarzaja naprawde malutka dawke promieniowania: siedzac przed telewizorem lapie sie
      promieniowania wielokrotnie wiecej. To nie znaczy jedna, ze w ciazy trzeba wykonywac zdjecia rtg, oczywiscie
      praktycznie sie ich nie zleca). Ilosci znieczulenia podawane w trakcie zabiegu sa bardzo male i bez znaczenia dla
      ciazy. Najwiekszym problemem zwykle jest... stres i strach pacjentki. Dlatego lepiej jest podac znieczulenie i
      wykonac bezbolesnie zabieg, niz narazac "ciezarowke" na stres i bol. Jesli sa jakies zeby do usuniecia, najlepszym
      okresem jest 2 trymestr(4-6 miesiac). Zeby w ciazy warto tez leczyc z innych wzgledow:
      1. po urodzeniu dziecka mloda mama rzadko ma czas i warunki, zeby bez stresu i spokojnie moc zostawic male
      dziecko w domu i pojsc do dentysty,
      2.posiadajac ubytki i zgnile korzenie, przytulajac i calujac noworodka, zarazamy go prochnicotworczymi bakteriami!
      • Gość: mamusia Re: ciąża a dentysta IP: *.proxy.aol.com 06.03.03, 10:16
        dentysta musi wiedziec, ze jestes w ciazy - wtedy zastosuje inne (trudniejsze i
        dlatego w innym przypadku malo uzywane)znieczulenie, to standardowe dodatkowo
        obkurcza naczynia krwionosne, co normalnie ulatwia prace dentyscie redukujac
        ew. krwawienia.
        leczyc trzeba bo prochica drastycznie zwieksza ryzyko poronienia. chyba ze
        trzeba w celu leczenia usunac plombe amalgamatowa. wtedy sprawa sie
        komplikuje, amalgamat jako plomba daje rzadko zatrucia, za to pyl z takiej
        plomby czesciej (wtedy trzeba zazywac selen z cynkiem i ew. pobudzac wydalanie
        trucizn przez nerki - ale to raczej nie temat na ciaze). trzeba w takim wypadku
        rozwazyc ryzyko z prochnicy vs ryzyko z pylu amalg.
    • Gość: Monika Dziękuje IP: *.chello.pl 06.03.03, 11:22
      Dzięki wam za rady, a właściwie zalecenia. W te pędy lece do dentysty. Pojawia
      się jednakże kolejny problem: lecząc zęby można pójść z torbami ! Znacie może
      jakiegoś godnego polecenia dentyste w Warszawie, który jednocześnie nie jest
      tak bardzo drogi jak mój, który nigdy nie weżmie mniej niż stówę za jednego
      zęba. Idealny byłby dentysta w ramach kasy chorych - ale na to juz nie licze -
      pewnie terminy są bardzo długie.
      • Gość: mamusia Re: Dziękuje IP: *.proxy.aol.com 07.03.03, 18:16
        pewnie cie to nie pocieszy ale w polsce jeszcze znajdziesz ludzkiego dentyste,
        ktory robi to co jest konieczne. a ja mieszkam w RFN i jak poszlam na kontrole
        do dentysty (a zeby zrobilam na cacy w krakowie) to mi wystawil kosztorys na
        10000€.
    • Gość: Kasia Re: ciąża a dentysta IP: *.chello.pl 08.03.03, 00:02
      Nie pamiętam dokładnie, ale przez ok.3 pierwsze miesiące leczyłam zęby. Ufałam
      swojej stomatolog, wstrzykiwała mi małe dawki znieczulenia. Dzidzia się
      urodziła, wszystko było ok. a teraz ma już 13 miesięcy i dziś byliśmy całą
      rodzinką u pani dentystki, oczywiście leczyliśmy się ja i mąż.
      Pozdrowienia
      Kasia W.
    • Gość: zouza Re: ciąża a dentysta IP: *.rasserver.net 11.03.03, 05:35
      bedac w ciazy mialam usuwanego zeba w 8 miesiacu, ze znieczuleniem, nie znam
      szczegolow, czy bylo lzejsze zneiczulenie czy nie, ale wiem ze mialam tez rtg
      robiony, wyjasniono mi ze po 1 trymestrze mozna robic zdjecia i znieczulenie
      nie zaszkodzi dziecku, jestem pewna ze mozna bylo robic to zdjecie i podac
      zneiczulenie glownie dlatego, ze mieszkam w usa a tutaj obsesja jest ciaganie
      po sadach- wiec zaden lekarz nei zrobi czegos, co moze narazic ciezarna
      pacjentke
      • Gość: mamusia Re: ciąża a dentysta IP: *.proxy.aol.com 11.03.03, 10:29
        tez tak mysle. a znieczulenie bylo nie tyle lzejsze co inne.
        • Gość: jowit Re: ciąża a dentysta IP: *.itpp.pl 13.03.03, 23:40
          mi dentystka powiedziała że można dawać znieczulenie ale aż niechce mi się
          wierzyć ale podobno nie można używać lasera do utwardzania plomb
    • Gość: Dentysta Re: ciąża a dentysta IP: 199.71.64.* 13.03.03, 23:54
      Leczyc zeby plodowi.Nie sadzisz ze to zbyt ryzykowne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka