Dodaj do ulubionych

Szkola waldorfska

01.11.06, 22:30
Zastanawiam sie nad poslaniem corki do szkoly waldorfskiej (teraz chodzi do
takiego przedszkola).
CZy ktos z Was posyla tam dziecko (np.
tutaj 'szkolawaldorfska.eco.pl/')?
Obserwuj wątek
    • uffa1 Re: Szkola waldorfska 01.11.06, 22:31
      Podalam zly link.
      Mam nadzieje ze ten zadziala wink 'szkolawaldorfska.eco.pl/'
      • osmanthus Re: Szkola waldorfska 02.11.06, 11:51
        chyba " waldorfowska" = steinerowska ?

en.wikipedia.org/wiki/Waldorf_Education
        • uffa1 Re: Szkola waldorfska 02.11.06, 13:50
          Chodzi o szkole WALDORFSKA, a nie waldorfowska.

"pl.wikipedia.org/wiki/Pedagogika_waldorfska"
          • prayboy Stanowczo odradzam! To New Age! 03.11.06, 10:34
            wiecej w tym watku:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=290&w=38407687&a=46240268
            • prayboy Re: Stanowczo odradzam! To New Age! 03.11.06, 10:38
              i jeszcz to
              gnosis.art.pl/iluminatornia/ogrod_antropozoficzny/r_steiner_ziemia_byla_kiedys.htm
              koles-zalozyciel tej szkoly byl niezle zakrecony
              • dorjana1 uffa 04.11.06, 00:36
                Mam propozycję abyś przeczytala dyskusję -najsensowniejszą wydaje mi sie jaką
                przeczytalam o szkolach tego typu.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37229&w=39533970&a=39533970
                Jesteśmy w tym samym miejscu -ja tez wlasnie szukam szkoly do której pojdzie
                moja córka po wakacjach.Myślalam że znajdziemy spokojną szkolę publiczną w
                miejscu przyszlego zamieszkania ale jednak po ostatnich burzach -nie wyślę
                dziecka do szkoly publicznej.A więc szukam i szukam.Pedagogika waldorfska
                zachwyca ale...nie wiem coś mi mówi że moja córka która ''lubi sobie posiedzieć
                na księżycu'' -spędzila by tam cale dorastanie będąc w takim środowisku smile)--(
                jak córka moich znajomych..)
                Jest dużo opinii na forach o szkolach tego typu ale nie są podparte opiniami
                ludzi będąch cześcią szkoly.A szkoda.U nas to jednak jeszcze coś egzotycznego -
                i myślę że na naszym gruncie pedagogika nie jest aż tak ortodoksyjna jak
                potrafi być na Zachodzie.
                Dorota
          • podyanty Re: Szkola waldorfska 05.11.06, 07:46
            uffa1 napisała:

> Chodzi o szkole WALDORFSKA, a nie waldorfowska.
            >
            > "<a href="pl.wikipedia.org/wiki/Pedagogika_waldorfska"" target="_blank">pl.wikipedia.org/
            wiki/Pedagogika_waldorfska"</a>

Bardzo proszę o wyjaśnienie mi zasad tworzenia przymiotników od obcojęzycznych nazw. Np. szkoła
            waldorfowska czy waldorfska? Nauki Steinera to nauki steinerowskie? Jaka zasada rządzi tworzeniem
            takich form? Przedszkole twierdzi, że jest waldorfskie. A moja wątroba niedoszłego językoznawcy,
            nicuje się na dźwięk tego słowa... Czy moja wątroba ma rację?

Poprawne są obie formy: waldorfowska i waldorfska. Ich użycie może zależeć od zwyczaju
            obowiązującego w danym środowisku. Jeśli taki się nie ukształtował, wówczas pierwszej z tych form
            użyjemy, gdy powstała od nazwiska, drugiej, gdy pochodzi od nazwy miejscowej. W takim razie
            powinno chyba być szkoła waldorfska (choć genezy nazwy nie udało mi się jednoznacznie ustalić). W
            związku z tym łatwiej przychodzi mi rozstrzygnięcie drugiego problemu: nauki Steinera to nauki
            steinerowskie.
            ? Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski

Moja watroba tez sie przewraca na te zbitke 4 spolglosek !

To brzmi prawie jak "prtljag"...
    • mamajoasia Re: Szkola waldorfska 05.11.06, 23:51
      W Polsce są dopiero 4 takie szkoły. Właśnie współtworzę piątą - w Poznaniu.
      Uważam opinię, że szkoła waldorfska jest dla nieprzystosowanych, za nietrafną.
      Jest dla wszystkich dzieci, jest miejscem przyjaznym, dbającym o rozwój nie
      tylko intelektualny, lecz także emocjonalny. Przerabiany program jest
      dostosowany do możliwości dziecka na danym etapie - dla przykladu: mam synka w
      1 klasie szkoły społecznej niewaldorfskiej. Uważam, że jest - już na tym
      wczesnym etapie - zarzynany. Musi pisać niewyobrażalne ilości maluteńkich
      literek i strasznie go to męczy i zniechęca. Już tego nie lubi i muszę go
      klasycznie zaciągać do lekcji. Szkoła waldorfska wie i rozumie, że 7-letnie
      dziecko nie ma jeszcze małej motoryki potrzebnej do takiej pisaniny, a więc -
      wprowadza zeszyty gładkie. Dziecko ćwiczy literki, owszem, ale we własnym
      tempie je zmniejsza. Takich rzeczy jest wiele.
      W szkole społecznej NIBY nie ma ocen do 3 klasy, ale są: słoneczka, chmurki,
      bardziej i mniej uśmiechniete, a nawet niezadowolone. Dziecko oceniane w ten
      sposób uczy się 1.porównywania się z innymi, a stąd prościutko do wyścigu
      szczurów, 2.poczucia, że jest dobrze, gdy pani jest z niego zadowolona. Ja
      wolę, żeby moje dziecko usłyszalo: ta literka już jest ok, ta jest lepsza niż U
      CIEBIE TYDZIEŃ TEMU, a nad tą popracuj. Informacja o dziecku, tylko dla niego -
      ale tego w "normalnej" szkole nie uświadczysz. Każdy jęczy, że ocena opisowa
      jest taka straszna - bo oczywiście wymaga wnikliwej obserwacji dziecka i więcej
      pracy. Mam 2 młodszych dzieci w przedszkolu waldorfskim i ręczę, że to zmiana z
      prywatnego na waldorfskie była najlepszą decyzją mojego życia. Po szkole
      obiecuję sobie również samych pozytywów. Nie chcę wrzucać dziecka do worka,
      gdzie wszyscuy muszą być wyrównani, bo "sobie nie poradzą na maturze", albo nie
      znajdą pracy. Wierzę, że sobie poradzą, że wyjdą z takiej szkoly silniejsi o
      znajomość siebie.
      Pozdrawiam i zapraszam na www.wolna-szkola.org.pl, tam są linki do wszystkich
      polskich placówek waldorfskich.
      • konkubinka Re: Szkola waldorfska 07.11.06, 11:54
        tylko koszt przewyzsza mozliwości przecietnego człowieka.Niestety w Warszawie
        to około 700 zl za miesiac.
        • verdana Re: Szkola waldorfska 07.11.06, 16:08
          No i sądząc z wypowiedzi Mamyjoasi, niezależnie od tego czy jest to szkoła
          dobra czy zła, wygląda na to, ze zmienić jej nie można - dziecko bowiem uczy
          się w innym tempie niz w pozostałych szkolach - a więc po przeniesieniu ( jesli
          szkola się nie spodoba, albo już nie bedzie Cie na nią stać) - zaczną się
          kłopoty.
          Dla mnie to wystarczajacy powód, by wybrać inną szkołę.
          • raggety Re: Szkola waldorfska 09.11.06, 19:00
            Odradzam tę szkołę, ale nie z powodu bzdur, jakie prayboy napisał. Panował
            straszny bałagan w tej szkole. Ja bardzo żałuję, że nie odpisałam syna już w
            4. klasie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka