zebra12 07.02.07, 15:18 Polećcie coś skutecznego, bo nie wiem jak pomóc córce. Ma coraz więcej wyprysków na twarzy. Najgorsze koło nosa. Czym myć twarz? Co na same wypryski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: Co skutecznego na trądzik u 10ciolatki? 07.02.07, 16:52 Idź do dermatologa. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Verdana! 07.02.07, 16:58 O cześć Verdana! Miło Cię widzieć! Dawno nie bywałam na tym forum, bo urodziłam trzecią córeczkę i raczej odwiedzałam fora ciążowe, a potem niemowlęce. Jak Twoje dzieciaki? A do dermatologa się wybieram, tylko są terminy .... półroczne! Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Verdana! 07.02.07, 17:27 Cześć! A nie możesz prywatnie? Bo 10 lat to za wcześnie na taki trądzik, dziecku moga zostac ślady. A może po prostu pediatra moglaby pomoc? ja bym zapytała kosmetyczki (jezeli chodzisz, teraz to pewnie nie...). Zresztą, moze po prostu poslac dziewczyne do kosmetyczki - moja wprawdze była jeden raz i powiedziała, ze to ostatni raz w życiu. Czasem kosmetyczki maja dobre sugestie, nawet w sprawie lekarstw. A potem wystarczy to zasugerować pediatrze. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma15 Re: Co skutecznego na trądzik u 10ciolatki? 07.02.07, 19:08 oczywiście zanim się doczekasz na wizytę u dermatologa zaproponuję ci metodę w 100% naturalną, tanią i skuteczną, tylko potrzebujesz na to ze 3 minuty dziennie (hociaż 10-latka już może sama sobie przygotować tę kurację chpdzi o to aby myć się (twarz + ewentualnie inne miejsca gdzie występuje trądzik)płatkami owsianymi garstkę płatków w miseczce zalewasz wrzątkiem i czekasz kilka minut aż zmiękną, trochę przestygną i wchłoną trochę wody. Potem odciskasz płatki (możesz wcześniej do miseczki włożyć kawałek złożonej gazy albo tetry i dopiero nasypać płatki) jak już osiągną wspomniany stan - odciskasz płatki, a tą mydlaną wodą, która pozostanie można myś twarz ( nie trzeba żadnych innych środków, potem tylko trzeba opłukać twarz wodą)To co zostaje, te odciśnięte płatki świetnie można wykorzystać jako naturalną myjkę do całego ciała, tylko trzeba uważać, żeby ci się te płatki po wannie czy kabinie nie "rozlazły" bo sprzątanie to makabra ja myłam sie w ten sposób klka lat, a mama zrobiła mi kilka takich sakiewek z gęstego płótna, do których wsypywałam płatki działają oczyszczająco,łagodzą własciwie wszystkie zmiany skórne wygładzają i... można sie do tego przyzwyczaić sprawdzone nie tylko przeze mnie, polecam, wszystkie moje koleżanki tak wyleczyły trądzik, no oże cięższe przypadki brały jeszcze tabletki drożdzowe Odpowiedz Link Zgłoś
natkaa66 Re: Co skutecznego na trądzik u 10ciolatki? 08.02.07, 11:35 Wizyta u dermatologa kończy się przepisaniem leków,a czy pomogą tego nie wie nikt.Chyba,że trafisz na kompetentnego lakarza!Napewno leczenia trądzika jest trudne!! Pomysł z płatkami jest nie do zrealizowania przez dziecko,bo wątpię,że będzie chciało bawić się "papką",chyba ,że rodzic pomoże..?Ale liczy się oczywiście każdy pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma15 Re: Co skutecznego na trądzik u 10ciolatki? 08.02.07, 12:21 jest do zrealizowania przez dziecko (10 letnie dziewczynki są zazwyczaj dość sprawne) - nie musi się bawić papką( tę można wyrzucić, lub mama może dla siebie wykorzystać), do przemywania twarzy wystarczy odciśnięta z papki woda - stopień trudności, jak przy myciu się mydłem w płynie tylko w 100% naturalnym i tańszym nieco cała trudność polega na tym żeby nam się chciało zalać płatki wodą zamiast iść kupić jakiś cudny środek. No i te wszystkie dostępne środki są po prostu ładnie zapakowane powodzenia, ja naprawdę stosowałam to od 10 r.ż przez kilka lat,(dzień w dzień!) na pewno jeszcze jako licealistka i stosowały to moje koleżanki i teraz stosują dzieci moich znajomych, nawet z atopowym zapaleniem skóry, nie tylko trądzikiem Odpowiedz Link Zgłoś
babalu73 Re: Co skutecznego na trądzik u 10ciolatki? 13.02.07, 08:32 ja nie bylam u dermatologa tylko u pediatry i mojej 13 latce przepisala masc dawercin z antybiotykiem ,maść benzacne a do mycia polecila żel under twenty 20 do kupienia w aptece bez recepty Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Co skutecznego na trądzik u 10ciolatki? 18.02.07, 11:53 > do mycia polecila żel under twenty 20 z tym, ze on nie dla kazdego jest dobry - czasem b. wysusza skore Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Co skutecznego na trądzik u 10ciolatki? 13.02.07, 09:27 Przede wszystkim witaj Zebro! Kiedyś był reklamowany jakiś preparat reklamowany sloganem "gwiżdż na pryszcz". On się nazywał chyba "oxy", ale nie jestem pewien. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
jogo2 Re: Co skutecznego na trądzik u 10ciolatki? 13.02.07, 20:29 picie naparu z ziela fiołka trójbarwnego, czyli ziele bratka. Miałam trądzik okropny, wprawdzie nie w wieku 10 lat, ale jakoś tak dziwnie zaczął się nagle jak wyzdrowiałam z ospy wietrznej kiedy miałam 14 lat. Od tego czasu nie opuszczał mnie przez lat 20, aż zaszłam w ciążę, więc wiem co mówię z tym zielem bratka. Regularne picie naparu z ziela bratka codziennie, po miesiącu będzie widać pierwsze efekty, dodatkowo można też te płatki owsiane, o których mowa powyżej. Także, zanim zaczął się kapitalizm, na Rynku Starego Miasta w Warszawie był gabinet kosmetyczny, a tam pracował pan kosmetyk, któremu się trafiały, jak można było się zorientować po rozmaitych dedykacjach, renomowane klientki - czyli coś potrafił. On mi poradził, ale tu już potrzebna byłaby recepta od znajomego lekarza - rozpuścić pół tabletki biseptolu w filiżance mleka i tym przemywać twarz rano i wieczorem, też bardzo skuteczne. Tylko trzeba trafić na normalnego lekarza, który się zgodzi przepisać biseptol. Natomiast na temat benzacne, davercinów itp. mam bardzo niedobre zdanie. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma15 Re: Co skutecznego na trądzik u 10ciolatki? 17.02.07, 23:26 ja też, po benzacne miałam tak przesuszoną skórę wokół tych krostek, że już chyba wiolałam mieć krostki, bo to co miałam wyglądało jak łuszczyca Odpowiedz Link Zgłoś
procesor ziele bratka 18.02.07, 22:54 skutecznośc tego ziółka i ja potwierdzam!! i mnie pomógł lata temu - i to praktycznei bez pomocy preparatów zewnetrznych , no, oprócz normalnego mysła i wody (to jeszcze nei były czasy takich kosmetykó jak dzis) i mojemu bratankowi w zeszłym roku też sie przydał + jednak seria Under twenty - wybrac coś co będzie dobrze działać, my wybrałyśmy po prostu tonik no ale u nas jakos na razie ulgowo z tym tradzikiem było i oby tylko tyle Odpowiedz Link Zgłoś
jaha_mama_magdy Re: Co skutecznego na trądzik u 10ciolatki? 13.02.07, 20:46 Moje dziecko ma dopiero 6 lat i na nosie pojawily jej sie czarne kropki (wagry?). Chyba za wczesnie na jakiekolwiek kuracje ale i na te okropne kropki rowniez. Dodam ze moj maz i ja rowniez mamy z tym problem ale jej chcialabym tego zaoszczedzic. Moze cos doradzicie. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Uważam, że nie jest za wcześnie! 14.02.07, 10:51 Niektórzy sugerują, że może za wcześnie na trądzik. Otóż wcale nie! Sama dojrzewałam wcześnie i okres dostałam w wieku lat 11, dokładnie w klasie 4. To bywa dziedziczne. Dodam, że córka też rozwija się fizycznie, poza tym szybko rośnie i obecnie mierzy już prawie 150 cm, a stopa osiągnęła rozmiar 38. Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że Tosia pójdzie w moje ślady w kwestii dojrzewania! Odpowiedz Link Zgłoś