godan 30.05.07, 17:24 Duże motyle latają po niebie.Do przyjęcia czy do odrzucenia?Taknapisał na sprawdzianie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakw Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 30.05.07, 17:27 zdanie nie za bardzo z sensem - żadne motyle nie latają po niebie. A jakie było zadanie? Odpowiedz Link Zgłoś
godan Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 30.05.07, 17:32 rozwiń zdanie: motyle latają Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 30.05.07, 17:37 >żadne motyle nie latają po niebie. Dla kogos bez wyobrazni - faktycznie. Dla dziecka - lataja. Zdanie poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 30.05.07, 19:59 Zdania jak najbardziej poprawne. Ptaki latają, motyle tez maja prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 31.05.07, 19:14 Oczywiście, że motyle latają. Ale latanie po niebie to jednak zdecydowanie bardziej pasuje do samolotów czy satelitów. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 31.05.07, 20:23 Jeśli polecenie brzmiało: "rozwiń zdanie" bez dodatkowych założeń, to zdanie było oczywiście poprawne. > Ale latanie po niebie to jednak zdecydowanie > bardziej pasuje do samolotów czy satelitów. Zależy od perspektywy Ja od razu mam wizję ukwieconej łąki, na której leżę w pogodny letni dzień - a po niebie latają duże motyle Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
itusiek5 zdanie poprawne 07.06.07, 19:31 zdanie jest poprawne w sensie gramatycznym. w sensie logicznym wedlug mnie rowniez. poza tym zdanie napisal pierwszoklasista, o czym nalezy pamietac. a co innego mogl napisac? kolorowe motyle lataja nad laka? oklepane Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 07.06.07, 23:14 Dziecko jest niżej, da niego może być konieczne zadarcie głowy do góry, żeby zobaczyć motyla iwtedy okazuje się, że one latają po niebie )) Dla mnie zdanie 100% OK. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 30.05.07, 22:22 Poprawne. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 31.05.07, 00:00 Gramatycznie poprawne. Ale chyba nie o to chodzi. "Po niebie" to znaczy wysoko - trzeba oczy wznieść do góry, by zobaczyć. Po niebie latają samoloty, ptaki, płyną chmury. A motylki to sobie tak po łączce, z kwiatka na kwiatek... Niemniej w wyobraźni dziecka motyle, szczególnie duże, mogą sobie latać i po niebie i po piekle. Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 31.05.07, 13:42 > "Po niebie" to znaczy wysoko - trzeba oczy wznieść do góry, by zobaczyć. > Po niebie latają samoloty, ptaki, płyną chmury. > A motylki to sobie tak po łączce, z kwiatka na kwiatek... pewnie, ze lataja. czasami i motyle lataja wysoko. przynajmniej na tyle, zeby trzeba bylo podniesc wzrok a jak zdecydujesz, gdzie sie zaczyna niebo? 10 metrow nad ziemia, 100, 100000? Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 31.05.07, 09:05 Pytasz jako matka czy nauczycielka? Bo jak jako matka to jesteś nadgorliwa a jako nauczycielka jesteś uperdliwa i bez wyobraźni. Własnie takie "belfszyce" hamują wyobraźnię naszych dzieci. Co dziecko miało napisać, że motyle latają (fruwają) z kwiatka na kwiatek po łące na wysokości tylu a tylu metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 31.05.07, 09:16 Zapytałam się ,bo jestem ciekawa czy nauczycielka uzna mu te zdanie.Tylko o to mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 31.05.07, 10:45 korniz napisała: > Zapytałam się, bo jestem ciekawa czy nauczycielka uzna mu to zdanie. A tobie ono pasuje? Latają motyle "po niebie"? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 31.05.07, 12:59 > Zapytałam się ,bo jestem ciekawa czy nauczycielka uzna mu te zdanie. Tego nie wiem Jak raz poprawiłam opowiadanie mojej córki (chyba była wtedy w drugiej klasie), to biedne dziecko musiało pisać od nowa (moje poprawki były złe). To dzieci się uczą, powinni wiedzieć, czego pani od nich oczekuje. Dla mnie zdanie o motylach tchnie poezją W wierszu byłoby bardzo na miejscu. Gdyby mój syn(pierwszoklasista) napisał takie zdanie, to pochwaliłabym go (w końcu nie tak łatwo tworzyć ). Może było dobre, a może okazałoby się złe. To chyba żadna tragedia Co najwyżej powód do rozmowy o wymganiach stawianych słowom w zależności od tego, w jakim celu ich używamy Z akcentem na to, że mi i tak się podoba Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 31.05.07, 11:32 Kochani Rodzice, nie przesadzajmy! Wyobraźnia wyobraźnią, ale w pierwszej klasie dziecko przede wszystkim ma się nauczyć poprawnie pisać, aby potem nie wyskakiwały mu jakieś "belfszyce". Powszechna, wszechogarniająca ekscytacja wszystkim, co dziecko "wytworzy" i niemal bezgraniczna akceptacja tego, na pewno nie wyjdzie dziecku na dobre! Twórczośc dziecka trzeba akceptować, ale też i korygować tak, aby nie zaniżać jego poczucia wartości, lecz zachęcać do robienia postępów. Pamiętacie, co powiedzaił Bohdan Chmielnicki do atamanów, gdy wysłuchał ich bełkotu, kóry był propozycją treści listu do księcia Jaremy? Powiedział: To bardzo dobre, ale my napiszemy tak: i tu podał swoją wesję listu. Coś w tym jest! Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Jeszcze jedno! 31.05.07, 11:35 Nie pomyślcie przypadkiem, że ja uważam, iż samodzielna twórczość dziecka to bełkot! Każdy przykład w jakieś tam części jest niedoskonały, również i ten, który podałem. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: mallard 31.05.07, 12:03 justi54 napisała: > "belfszyce" to był sarkazm chyba to wiesz. Wiem, ale mi chodziło o to, że pisze się "belfRZyce", ale wiesz co? Sorry, chyba za bardzo się czepiam! Wredny typ ze mnie jednak , nie przejmuj się! Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: mallard 31.05.07, 12:10 To akurat wiem jak się pisze i jak sobie to przeczytasz to zrozumiesz jak fajnie brzmi "belfszyce". Sarkazm był w samym określeniu, cudzysłowiu i sz. Chciałam w ten sposób dobitnie wyraźić swój stosunek do "rycerzy św. Romana G" miłośnika porządków w maturach, garderobie uczniów, no i ostatnio "dobrej" literatury. P.S. Jakie jest Twoje zdanie na temat postu "oparzenie w przedszkolu" bo coś mi tu brakuje Twojego głosu? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: mallard 31.05.07, 12:40 justi54 napisała: > P.S. Jakie jest Twoje zdanie na temat postu "oparzenie w przedszkolu" bo coś > mi tu brakuje Twojego głosu? A gdzie on, -na "przedszkolach"? Nie mogę znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 31.05.07, 17:09 Tu nie chodziło o logikę, tylko o umiejętność rozwinięcia zdania prostego, a to dzieciak zrobił dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
godan Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 31.05.07, 21:00 Pani uznała mu te zdanie .Muszę powiedzieć że po waszych postach byłam spokojniejsza -że będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ginny_wolf Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 31.05.07, 21:11 Godan czy tam korniz-ty naprawdę się takimi sprawami tak emocjonujesz ,że aż szukasz uspokojenia w internecie-to co będzie w następnych klasach ,gimnazjum,liceum -wykończysz się kobieto i dzieciaka zestresujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 01.06.07, 08:40 ginny_wolf napisała: > Godan czy tam korniz-ty naprawdę się takimi sprawami tak emocjonujesz ,że aż > szukasz uspokojenia w internecie-to co będzie w następnych > klasach ,gimnazjum,liceum -wykończysz się kobieto i dzieciaka zestresujesz. Dobra dobra! Piszesz tak, bo boisz się, że jak będzie pytanie o całkę podwójną, to nie będziesz wiedziała! Odpowiedz Link Zgłoś
ginny_wolf Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 01.06.07, 09:30 Ba -całka podwójna to chociaż jakieś wyzwanie - ale "te zdanie" -eh,szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 31.05.07, 23:08 godan napisał: > Pani uznała mu te zdanie. Jakie znowu "te zdanie"? Co to jest "te zdanie"? Odpowiedz Link Zgłoś
kachna.kachna Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 01.06.07, 23:01 Twoje dziecko ma poetyckie zaciecie. Moje (II klasa) ostatnio opisalo podworko " Na podworku jest fajnie, gramy w siatkowke i w pilke nozna. Na podworku jest "drong" i firma OSRAM". Sa jeszcze jakies drzewka i trawa ale dla mojego syna nie jest to istotne. * drong do drag do trzepania dywanow *Osram-hurtownia elktryczna z reklama przy wejsciu. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 06.06.07, 14:39 wg mnie ok Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: Co sądzicie o takim zdaniu-pierwszoklasisty 07.06.07, 23:18 tak wprost: nie "te zdanie" tylko "to zdanie" Odpowiedz Link Zgłoś