Dodaj do ulubionych

SP nr 75 w Krakowie- mundurki

19.06.07, 11:32
Właśnie usłyszałam, że rodzice dzieci z tej szkoły postanowili, że dzieci nie
będą nosić mundurków. Ciekawe, jakie będą tego konsekwencje.
Myślę sobie, że jeśli rodzice wszystkich szkół (no, przynajmniej ogromnej
większości) zdecydowaliby tak samo, Wielki Edukator wycofałby się i z tego
genialnego pomysłu. Bo i cóż mógłby innego zrobić??
Od początku byłam przeciwna temu poronionemu pomysłowi, ale teraz jest mi
wstyd za siebie i za tych, którzy nic nie zrobili, by zaprotestować.
A może po prostu ogromna większość była za? (dziwnym trafem wszyscy, z
którymi poruszałam temat byli przeciwni, a to mnie zmylili)
Obserwuj wątek
    • scher Re: SP nr 75 w Krakowie- mundurki 19.06.07, 12:30
      kalosze2 napisała:

> Właśnie usłyszałam, że rodzice dzieci z tej szkoły postanowili, że dzieci nie
      > będą nosić mundurków.

Warcholstwo.
      • nchyb Re: SP nr 75 w Krakowie- mundurki 19.06.07, 12:36
        > > Właśnie usłyszałam, że rodzice dzieci z tej szkoły postanowili, że dzieci
        > nie
        > > będą nosić mundurków.
        >
        > Warcholstwo.

moim zdaniem - ROZSĄDEK...
        • verdana Re: SP nr 75 w Krakowie- mundurki 19.06.07, 17:43
          Nie podporzadkowanie sie idiotycznym nakazom, to nie warcholstwo, tylko
          obywatelski sprzeciw.
          Demokracja, wbrew opinii co poniektorych, nie polega na tym, ze obywatele mają
          biernie podporzadkowywać się wszelkim nakazom demokratycznie wybranej władzy.
          przypominam, ze w 1933 roku niejaki Adolf został wybrany w sposob 100%
          demokratyczny i Niemcy, jako naród niewarcholski, podporządkowali się buiernie
          wszystkim nakazom (Żeby było jasne - nakazu noszenia mundurków nie porównuję do
          faszyzmu, choć niektore posuniecia p. ministra wywodza się z tej formacji
          ideowej, cóż , był przywódcą MW. Porownuję sytuację podporządkowania sie
          nakazom demokratycznej wladzy, z którymi się nie zgadzamy).
          • melmire Re: SP nr 75 w Krakowie- mundurki 19.06.07, 20:05
            Zabawne wiesz, mnie tez ta analogia po glowie chodzi. Przeciez Adolf wprowadzil
            prawo ze Zydzi nie maja roznych praw (do niektorych zawodow, wlasnosci, wreszcie
            zycia). I zaczynam rozumiec dlaczego stalo sie tak jak sie stalo. No przeciez PRAWO.
            Mam wrazenie ze ludzie myla prawo ludzkie, przez ludzi wprowadzane, zmieniane,
            usuwane, z dekalogiem (danym przez boga, wiecznym, niezmienialnym). Ile praw sie
            zmienilo? I co,jak prawo mowilo ze niewolnictow jest ok, to dla takich ludzi
            bylo ok (bo prawo), a po abolicji bylo be (bo nowe prawo)? zero wlasnych przemyslen?

PS jestem niewierzaca, jakby co ^^
    • lola211 Re: SP nr 75 w Krakowie- mundurki 19.06.07, 18:01
      Super!szkoda ,ze u mnie w szkole kazdy zawija ogon pod siebie i conajwyzej
      mruczy pod nosem niezadowolony, eh..
      • kalosze2 Re: SP nr 75 w Krakowie- mundurki 19.06.07, 18:20
        W szkole mojego dziecka (pierwszoklasisty) nie było żadnej dyskusji na temat
        mundurków. Wychowawczyni nie podjęła rozmów z rodzicami, dyrektorstwo nie
        udzielało żadnych informacji. Zostaliśmy postawieni przed faktem dokonanym,
        przedstawiono nam gotowy produkt na wieszaku (skrajna ochyda)i kwit do
        zapłacenia. Kamizelkę ponoć wybierali nauczyciele i mamy z komitetów
        rodzicielskich. Czy rodzice mogą się w ogóle sprzeciwić?- nikt na to po prostu
        nie wpadł. Czy muszą za to płacić?- podobnie- zapłaciliśmy, bo kazali.
        Nadal nikt nie mówi nic o konsekwencjach niechodzenia w tych nędznych
        substytutach mundurków. Na pytanie, czy dziecko przy 25`C ma zakładać dodatkowy
        ocieplacz, wychowawczyni odparła, że "nieee, wystarczy, że będzie mieć koszulkę
        w niekrzykliwym kolorze".
        Więc do cholery: po co w ogóle te mundurki???...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka