Dodaj do ulubionych

Strój dla młodej Matki Chrzestnej

17.07.07, 20:10
Moja córka ma 12 lat i dwie wiele starsze siostry (30 i 33 lata). Młodsza z
nich poprosiła ją o zostanie matką chrzestną jej córeczki. Wszystko super,
ksiądz się zgodził ogólnie cacy. Ale nie wiem w co ją ubrać! Chrzciny będą w
połowie sierpnia. Ma 155, biustu raczej brak. Zupełnie nie mam pomysłu.
Zastanawiałam się nad jakimś żakiecikiem czy sukienką. Chcę żeby wyglądała
elegancko ,ale nie jak przebrana za dorosłą. Będzie to na prawdę duża
uroczystość (35 osób) i chcę by wyglądała super! Liczę na was !
Obserwuj wątek
    • sion2 Re: Strój dla młodej Matki Chrzestnej 17.07.07, 20:24
      Ja nie na temat ale 12-latka chrzestna? akurat znam przepisy i trzeba miec 1.
      wszystkie sakramenty do bierzmowania włącznie 2. bardzo rzadko i wymaga
      specjalnej zgody aby osoba ponizej 16 roku zycia byla chrzestna.

5. Rodzice chrzestni

Dla każdego dziecka należy wybrać dwoje chrzestnych: ojca i matkę (por. Chrzest
      nr 6). Wybór chrzestnych należy do rodziców dziecka, natomiast duszpasterz
      sprawdza, czy przedstawieni kandydaci spełniają warunki określone przez Kościół
      i gdy okaże się, że tak, zatwierdza wybór rodziców.
      Przymioty wymagane przez Kościół do pełnienia funkcji rodziców chrzestnych
      podaje rytuał (Wtajemn. nr 10 i Chrzest, nr 6).
      Ze względu na zadanie chrzestnych w wychowaniu dziecka, zawarte tam przepisy
      należy stosować w polskich warunkach duszpasterskich w następującym rozumieniu:
      Chrzestni powinni ukończyć 15 lat; chrzestni mają być katolikami wyznającymi
      swą wiarę życiem zgodnym z nauką Kościoła nie wolno np. dopuszczać do pełnienia
      tej funkcji osób żyjących w niesakramentalnym związku małżeńskim oraz młodzieży
      nie uczęszczającej na katechizację (żądać odpowiednich zaświadczeń).
      Duszpasterze niech doradzają rodzicom, aby szukali chrzestnych wśród bliższej
      rodziny i sąsiadów. Należy przeciwstawiać się zdarzającym się zwyczajom
      zapraszania na rodziców chrzestnych ludzi przygodnych, dobrze sytuowanych,
      którzy jak można przypuszczać nie będą się interesowali wychowaniem religijnym
      chrześniaka.
      Duszpasterz powinien żądać od rodziców chrzestnych, których nie zna,
      odpowiedniego świadectwa kwalifikacyjnego z parafii, w której mieszkają.
      Wpisując personalia chrzestnego do aktu chrztu dziecka, należy wyraźnie podać
      jego wyznanie.
      Chrześcijanie z innych wspólnot odłączonych, wyznający wiarę Wspólnoty w której
      zostali ochrzczeni, mogą być dopuszczeni do udziału w liturgii jako świadkowie
      chrztu, a nie jako chrzestni (Wtajemn. nr 10 c, Dyrektorium Ekumeniczne, nr 57).
      Warunki powołania na świadka chrztu są takie, jak mutatis mutandis przy
      dopuszczeniu chrzestnych z prawosławia. Personalia świadka wpisuje się do aktu
      chrztu, a w rubryce "Uwagi" podaje wyraźnie, w jakiej funkcji występował i do
      jakiej Wspólnoty należy.
      Świadek podpisuje akt chrztu razem z rodzicami i chrzestnym katolikiem.

za:www.kkbids.episkopat.pl/dokumentydlep/chrzest.htm
      • maria.bo Re: Strój dla młodej Matki Chrzestnej 17.07.07, 20:56
        Po wielu staraniach uzyskaliśmy zgodę od proboszcza. Córka udziela się w
        Kościele oraz chodzi do szkoły katolickiej. Gdy Marysia została poproszona o
        zostanie Matką Chrzestną czytałam dokładnie ten sam artykuł i się zniechęciłam.
        Jednak udało się.
      • d.wludyka Re: Strój dla młodej Matki Chrzestnej 18.07.07, 08:34
        Nie znam się na przepisach kościelnych ale podoba mi się takie rozwiązanie.
        Dziewczyny będą miały na pewno świetny kontakt i córka będzie się bardziej
        angażowała się w pomoc przy wychowaniu chrześnicy niż ktoś dużo starszy (a
        takie jest przecież zadanie matki chrzestnej).
        Sama mam brata o 12,5 roku młodszego i zawsze mówię, że to mój pierwszy syn, bo
        miałam chyba większy udział i wpływ na jego wychowanie niż rodzice.
        Moją matką chrzestną jest starsza, dalsza ciocia i prawie w ogóle nie
        utrzymujemy kontaktów.

Co do ubrania to chyba lepiej popatrz na allegro albo przejdź się po sklepach,
        zobaczysz co Ci wpadnie w oko. Nie sztuka wymyślić jaką super kreację, której
        później nigdzie nie można kupić, czasami zaś wpadnie w oko i ładnie leży coś
        czego zupełnie nie brałaś pod uwagę.
      • judytak Re: Strój dla młodej Matki Chrzestnej 21.07.07, 07:39
        jeśli drugi chrzestny odpowiada wszystkim warunkom, to może ona będzie po
        prostu świadkiem chrztu, potocznie też nazwaną "chrzestną"

chrzestną mojej starszej córki jest jej starsza siostra (z pierwszego
        małżeństwa męża), w czasie chrztu była świeżo po bierzmowaniu, miała niecałe 16
        lat

chrzestną mojej młodszej córki jest druga córka męża z pierwszego małżeństwa, w
        czasie chrzetu miała co prawda 25 lat, ale bierzmowania nie miała - ustalony
        termin bierzmowania w diecezji przypadał kilka tygodni po dacie chrztu,
        dziewczyna dostała pozwolenie od biskupa na zostanie chrzestną

więc różne rzeczy są możliwe ;o)

pozdrawiam
        Judyta
        • beataj02 Re: Strój dla młodej Matki Chrzestnej 29.07.07, 22:09
          Albo przystąpi wczesniej do bierzmowania.
          Ja w wieku 13 lat podawałam do chrztu swojego siostrzeńca, a ponieważ proboszcz
          w jego parafii wymagał bierzmowania, to zostałam przygotowana (krótko, jakieś 3
          spotkania) i przystąpiłam 2 lata wcześniej niż moi rówieśnicy. Sakrament
          przyjmowałam razem ze "spóźnialskimi", którym był potrzebny do ślubu. Zresztą
          jakieś 8 czy 10 lat później sama była świadkiem bierzmowania dla takiego
          spóźnialskiego kuzyna wink) Faktycznie, mam dobry kontakt ze swoim chrześniakiem
          choć czasem doprowadza mnie do szewskiej pasji, nazywając ciotką wink)).
          Odwdzięczyłam mu się oczywiście wybierając go na chrzesnego mojego syna.

Co do ubrania, to ja osobiście nie lubię H&M, ale to rzecz gustu. Nie wiem,
          jakie ubrania lubi twoja córka, ale może coś ze spodniami ? W komplecie z
          marynarką moga być jednocześnie fajne, wygodne i eleganckie, czyli wyjściowe.

Powodzenia w polowaniu i miłej zabawy.
    • agnieszka_azj Re: Strój dla młodej Matki Chrzestnej 18.07.07, 09:30
      My mamy teraz slub siostry mojego męża. Dla mojej jedenastolatki (ok. 155
      wzrostu, biuścik "pączkujący" wink kupiłyśmy w H&M sukienkę - damską w rozmiarze
      34. Kolor - złamana biel, cała pokryta koronką (gipiurą ? - taką grubą).
      Sukienka sięga Zosi do połowy łydki, jest lekko rozkloszowana, z krótkim
      rękawkiem. Nie jest kobieca, ani dziecięca - jest dziewczęca wink Do tego Zosia
      zażyczyła sobie szal na ramiona i też w H&M udało nam się znaleźć szal
      dokładnie w kolorze sukienki. Wygląda naprawdę świetnie.
      Kupowałyśmy to w poczatku lipca i wtedy była tam końcówka wyprzedaży
    • maria.bo Re: Strój dla młodej Matki Chrzestnej 18.07.07, 12:35
      Dzięki dziewczyny. Będę musiała zaliczyć maraton po sklepach smile. Chyba H&M to
      dobry pomysł. A w jakich jeszcze sklepach jest rozmiar 34?
      • andaba Re: Strój dla młodej Matki Chrzestnej 19.07.07, 21:46
        Chyba jednak zależy od proboszcza, nam ksiądz też powiedział, że chrzestna nie
        nie musi miec bierzmowania.

A co do ubrania - chyba nie problem kupić ładna sukienkę lub żakiecik ze
        spódnicą lub spodniami na nastolatkę? Niejednokrotnie widziałam tego typu
        rzeczy i niekoniecznie w morelowym kolorze (nie wiem dlaczego, ale nie lubie, a
        jakos przeważa...).
    • kontaminacja Re: Strój dla młodej Matki Chrzestnej 13.08.07, 21:21
      Widzialam ladne zakieciki w reserved.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka