Dodaj do ulubionych

SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA

IP: *.man.polbox.pl 04.07.03, 13:52
DRODZY FORUMOWICZE(CZKI)CO JAKI OKRES CZASU SIUSIA PÓŁTORAROCZNE DZIECKO?BO
MAM MAŁY PROBLEM-CO PÓŁ GODZINY TO TROSZKĘ ZA CZĘSTOsad
Obserwuj wątek
    • Gość: paola Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA IP: *.acn.waw.pl 04.07.03, 14:00
      Mam synka w tym samym wieku i teraz, gdy jest ciepło, często pozwalam mu hasać
      bez pieluszki. Po jakimś czasie też zauważyłam, że siusiu robi dość częśto - co
      godzinkę, pół godzinki - i też się zaczęłam zastanawiać, czy nie za często? A
      co na to inne mamy i taty?
      • Gość: guga Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA IP: *.man.polbox.pl 04.07.03, 14:15
      • Gość: guga Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA IP: *.man.polbox.pl 04.07.03, 14:15
        • Gość: guga Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA IP: *.man.polbox.pl 04.07.03, 14:18
          Ja również zauważyłam częstość siusiania mojej córeczki właśnie,gdy chodziła w
          samych majteczkach, a w nocy jaka jest pielucha? U nas mokrra-ciężka.i mała
          robi siusiu zaraz po kąpieli -a wiem,że przed i w trakcie również.g.
    • Gość: Iza Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA IP: *.introl.pl 04.07.03, 14:37
      Powiem tak - siusiała w najmniej oczekiwanym dla mnie momencie.

A tak naprawdę, moja córeczka siusiała w zależności od ilości wypitego soczku
      i mleczka. Często co pół godziny, np. miała gorący dopiero co zsiusiany
      pampers, wykąpałam ją i nie zdążyłam ubrać, bo już znowu siusiała. W dni kiedy
      mniej piła siusiu było ciemniejszego koloru i rzadziej. Więc jeśli Twoja
      dzidzia dużo pije chyba nie masz powodu do niepokoju. Pozdrawiam. Iza
      • Gość: Robson Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 06.07.03, 23:03
        Witam,zrób dziecku USG układu moczowego przed i po mikcji(kiedy zrobi siusiu).
        Jest to bezbolesne.Zdobądż skierowanie od pediatry,może to być problem ponieważ
        lekarze kręcą nosem nawet jak mają wydać skierowanie na badanie moczu.Albo idż
        prywatnie.
        POZDRAWIAM..
        • apniunia Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA 07.07.03, 11:22
          witam
          moja mała ma teraz 2 latka, a od pół roku systematycznie puszczam ją bez
          pieluszki
          zauważyłam pewną zasadę: jeżeli pupa jest goła, mała wstrzymuje siusiu i robi
          je średnio co 45-60 min, czasami rzadziej, ale jak nałożę jej majteczki (bez
          pieluchy) to siusia co 20-30 min i zawsze zdaje się być zaskoczona mokrą plamą
          pod nią - wniosek: ganianie z zupełnie gołą pupą mobilizuje
          moja mała wypija dziennie ok 1,5 litra dziennie (wcale nie musi być gorąco)
          ale noc udaje jej się przespać prawie zawsze na suchej pieluszce.
          ja też robiłam córce badania: usg i CUM (zdjęcie rentgenowskie przed i w
          trakcie siusiania)
          myślę, że częste siusianie, to może być taka uroda dziecka w tym wieku,
          ale w przypadku mojej córki po CUMie wyszło podejrzenie o reflux nerek (cofanie
          się moczu do nerek) - czy i jaki może mieć to wpływ na częstość oddawania
          moczu - nie wiem
          warto jednak zrobić odpowiednie badania, a w razie odmowy (mnie też mówiono, że
          jestem nadgorliwą mamą i cuduję)nawet zmienić lekarza
          nieleczony reflux, to dializy w późniejszym czasie i częste zapalenia układu
          moczowego + pasożyty
          ale nie bój się, moja córka nie jest regułą, tylko wyjątkiem
          pozdrawiam
          • ksiks Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA 07.07.03, 12:03
            Masz rację że trzeba leczyc refluksy. Ja lecze je u mojego synka juz ponad dwa
            lata. Objawiły sie na samym początku. Mam nadzieję ze po dwóch zabiegach pod
            narkozą zbliżamy sie ku końcowi. smile)

Co do częstego siusiania to polecam zrobic urodynamikę. Jest to badanie
            pokazujące jak działa pęcherz moczowy.

Kasia
            • Gość: GUGA Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA IP: *.man.polbox.pl 07.07.03, 13:46
              dZIĘKUJĘ wAM WSZYSTKIM.jUŻ ROBIŁAM MAŁEJ BADANIE USG- WYKAZAŁO,ŻE DROŻNOŚĆ
              CEWKI JEST W POŻĄDKU.mAM JESZSCZE JEDEN PROBLEM MAŁA PANICZNIE BOI SIĘ
              LEKARZY.USG BYŁO POTWORNYM DLA NIEJ DOŚWIADCZENIEM.POPROSZĘ UROLOGA
              (uL.NIEKŁAŃSKA)O DALSZE BADANIA.ACZKOLWIEK ZWYKŁE RUTYNOWE BADANIE MOCZU NIC
              NIE WYKAZUJEsad(((.
              • apniunia Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA 07.07.03, 15:18
                witam
                u mojej córki usg było prawidłowe, ogólne badania moczu (śr raz na 2 m-ce)
                również
                posiew moczu od czasu do czasu pojawiały się bakterie
                dopiero CUM wykazał nieprawidłowość
                przyczyną szukania dziury w całym było złe przybieranie na wadze i częste
                podejzenia o zapalenie dróg moczowych
                mówisz ,że dziecko się rzuca podczas badania - trzeba było zobaczyć moją córkę
                usg (miała 13 m-cy)odbyło się dopiero po zebraniu ekipy do trzymania;
                do zakładania cewnika do badania CUM (niecałe półtora roczku)zaangażowano 4
                pielęgniaki i mnie plus lekarza do założenia cewnika - mała tak walczyła, że
                odczasu do czasu puszczaliśmy ją, bo baliśmy się ,że połamiemy jej kości (jest
                z pod znaku lwa)
                pyt do Kasi:
                jak objawiał się reflux u Twojego dziecka i jakie badanie potwierdziło go w 100%
                • ksiks Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA 08.07.03, 10:04
                  U nas poprostu już w trzecim tygodniu po urodzeniu doszło do bardzo dużej
                  infekcji układu moczowego. Refluksy zostały wykryte podczas cystografii
                  mikcyjnej. Ale ich prawdziwy powód dopiero podczas badania endoskopowego -
                  dodatkowa para zastawek w moczowodzie co zbytnio je rozszerzyło i przez to
                  moczowody sie rozszerzyły i zastawki tylnie pęcherza nie domykały się.
                  Wcześniej jeszcze była robiona urodynamika i scyntygrafia. Urodynamika wykazała
                  że pecherz jest w porządku i pracuje prawidłowo, a scyntygrafia ukazała
                  zniszczenia w lewej nerce i spadek jej pracy do 25 %.
                  • apniunia Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA 08.07.03, 11:04
                    moja córka miała pierwsze zapalenie ukł. moczow. jak miała 4 tyg
                    bardzo płakała i polecono zrobić jej posiew moczu, w którym wyszły bakterie
                    dostała domięśniowo kilka zastrzyków i koniec - nikt niczego dalej nie badał
                    dopiero po moich interwencjach i zmianie lekarza prowadzącego (dwa razy)
                    dostałam skierowanie do por nefrologicznej (dziecka ma 2 lata, a pierwsza
                    wizyta będzie dopiero w poł lipca)
                    kto i dlaczego zadecydował o takich badaniach u Twojego maluszka
                    mnie na częste zapalenia i infekcje ukł mocz. mówiono, że trudno, jak dziecko
                    raz załapie, to potem już cały czas się to nawraca ....
                    • ksiks Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA 08.07.03, 14:54
                      Już w szpitalu na Działdowskiej podczas pobytu małego zrobiono mu cystografię i
                      okazało się że ma refluksy. Powiedziano mi że przy wypisie dostanę termin na
                      scyntygrafię którą w Warszawie nieodpłatnie robią tylko w CZD. Miałam wrocic z
                      małym na Działdowską i niby oni z oddziału mnie tam skieruja ale jak usłyszałam
                      panią doktór z oddziału niemowlaków że ona chętnie przyjmie małego na oddział
                      bo to cu\iekawy przypadek ( a ten szpital należy do akademii medycznej)
                      powiedziałam sobie że ja nie zgadzam się na to. Sama zapisałam się do nefrologa
                      w CZD i tam panii doktor wysłała mnie do urologa i to on skierował nas na
                      wszystkie badania i on wykonywal dwa zabiegi. I dzięki temu narazie uniknęliśmy
                      operacji, którą na Działdowskiej oferowano nam od ręki. Urolog który leczył
                      małego nie pracuje już w CZD. Ale można iść do niego prywatnie. Jest naprawdę
                      świetny.

Kasia
                      • apniunia refluks 09.07.03, 09:48
                        ja jestem z Trójmiasta i mała jest (będzie) pod opieką Akademii Medycznej w
                        Gdańsku, ale jak pisałam wcześniej przed nami dopiero pierwsza wizyta
                        może gdyby młoda trafiła do Akademii od razu przy pierwszym zapaleniu ukł mocz,
                        to dzisiaj już by wiele było za nami, a tak, to ciągle czekamy na werdykt: jest
                        refluks, czy skończy się tylko na podejrzeniach.
                        jeśli jednak zostanie stwierdzony refluks, to napewno będę szukała fachowców i
                        wtedy przyjazd do Warszawy nie będzie żadną przeszkodą
                        Dlatego proszę Cie, żebyś pod koniec lipca zerknęła na forum, jak już będę
                        miała wyniki, to rozpocznę nowy wątek "refluks" i być może poproszę Cię o
                        jakieś bliższe namiary na Pana Doktora z W-wy
                        mam nadzieję jednak, że wszystko będzie wpożadku
                        pozdrawiam
                        Alicja
                        • Gość: guga Re: refluks IP: *.man.polbox.pl 10.07.03, 14:54
                          apniunia napisała:

> Dlatego proszę Cie, żebyś pod koniec lipca zerknęła na forum, jak już będę
                          > miała wyniki, to rozpocznę nowy wątek "refluks" i być może poproszę Cię o
                          > jakieś bliższe namiary na Pana Doktora z W-wy
                          > mam nadzieję jednak, że wszystko będzie wpożadku
                          > pozdrawiam
                          > Alicja

dziękuję ,na pewno zerknę---powodzenia!!!!
                          gosia
                      • Gość: guga Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA IP: *.man.polbox.pl 09.07.03, 11:04
                        ksiks napisała:

Urolog który leczył
                        > małego nie pracuje już w CZD. Ale można iść do niego prywatnie. Jest naprawdę
                        > świetny.

Kasiu, bardzo proszę o kontakt,jakbyś mogła mi podać namiary na nefrologa,
                        który opiekuje się Twoim Maluszkiem,napisz-mpis@op.pl dzięki
                        gosia
              • Gość: acha Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA IP: *.ujscie.sdi.tpnet.pl 07.07.03, 16:47
                Gość portalu: GUGA napisał(a):

>ACZKOLWIEK ZWYKŁE RUTYNOWE BADANIE MOCZU NIC
                > NIE WYKAZUJEsad(((.
                to i dobrzesmile))
                Ja bym nie panikowala, dzieci w tym wieku rzeczywiscie czesto siusiaja. Moja
                cora jeszcze majac 2 lata siusiala tez raz na 40/45 min.
                Ale zebys byla calkiem spokojna, zapytaj o badanie cukru. Zwlaszcza jezeli
                jednorazowo dziecko siusia duzo.

pozdr.
                acha

• Gość: guga Re: SIUSIANIE PÓŁTORAROCZNEGO DZIECKA IP: *.man.polbox.pl 08.07.03, 09:12
                  Witam!Moja mała nie siusia dużo,tylko w małych ilościach.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka