Dodaj do ulubionych

Jak nauczyć-nocnik

IP: *.dami.pl 29.07.03, 22:33
Jak nauczyć 2 letnie dziecko siusiania do nocnika? Jak była młodsza z chęcią
sikała do nocnika a teraz może siedzieć nawet pół godziny i nic.Może macie
jakieś dobre rady?
Obserwuj wątek
    • Gość: Agsza Re: Jak nauczyć-nocnik IP: *.recluce.one.pl / 192.168.0.* 30.07.03, 00:23
      Jestem na tym samym etapie, mówia, że trzeba wysadzać często (tak nauczyła moja
      koleżanka niedawno 2 letniego syna), ale jak to zrobic jak słysze "NIE" i
      siusiu ląduje na podłodze. Postanowiłam zwinąć dywany i nie zakładać pieluchy.
      Zobaczymy efekty.
      życzę sobie i Tobie cirpliwości.
      • kindzor Re: Jak nauczyć-nocnik 30.07.03, 00:28
        najwazniejsze to chyba nicna sile
        proponowac nocnik, pokazywac wlasnym przykladem,nie karac ani nie krzyczec za
        wpadki
        lato to dobry czas na nauke puscic na golaska i rozmawiac jakmaluch robi pod
        siebie tlumaczyc ze trzeba biec na nocniczek jak poczuje potrzebe nocnik
        powinien byc wzasiegu wzroku
        trzeba duzo cierpliwosci i musi byc do tego gotowosc maluszka
        • Gość: lola Re: Jak nauczyć-nocnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 09:10
          kindzor napisała:

> najwazniejsze to chyba nicna sile
          > proponowac nocnik, pokazywac wlasnym przykladem,nie karac ani nie krzyczec
          za
          > wpadki
          > lato to dobry czas na nauke puscic na golaska i rozmawiac jakmaluch robi pod
          > siebie tlumaczyc ze trzeba biec na nocniczek jak poczuje potrzebe nocnik
          > powinien byc wzasiegu wzroku
          > trzeba duzo cierpliwosci i musi byc do tego gotowosc maluszka

Ale trzeba tez bardzo uwazac. Wczoraj córcia kolezanki tez latała bez majtek,
          zrobiła siusiu na posadzke w kuchni, poslizneła sie i uderzyła sie w główke.
    • insomnia1 Re: Jak nauczyć-nocnik 30.07.03, 13:29
      Moja córeczka ma 22 miesiące, uczymy się korzystać z nocnika od jakiś 3
      tygodni. Na początku to było strasznie trudne i monotonne, mała siadała na
      nocnik po 20-30 razy, a i po tym zwłaszcza kupka lądowała w majteczkach (i to
      na raty, bo dziecko było jakby przestraszone tym co się dzieje). Najważniejsze
      to CIERPLIWOŚĆ. Naprawdę czasem miałam już dosyć tego syzyfowego wysadzania
      kilkanaście razy bez żadnych rezultatów. Ale się opłaciło. Od jakiegoś tygodnia
      moje słoneczko już bez problemu korzysta z nocnika. Woła kiedy chce (choć
      czasem sama ją proszę, żeby usiadła, np. po spaniu, czy dłuższej zabawie),
      siada i robi. Oczywiście jest za każdym razem chwalona, bijemy brawo, mówię, że
      ślicznie jej się udało itp. A ona jest z siebie taka dumna. Kiedy pierwszy raz
      udało jej się załatwić oprócz braw itp, zadzwoniłyśmy do tatusia i babci, żeby
      się pochwalić, mała sama wzięła telefon i powiedziała: 'Liwka, sisi, mamusia,
      brawo'. Warto było czekać na ten moment. Owszem zdarzają sie jeszcze wpadki i
      pewnie jeszcze nie raz się przeytrafią, ale jest dobrze, czego i Wam życzę. A
      lato to rzeczywiście świetny moment na naukę.
      • Gość: madzi Re: Jak nauczyć-nocnik IP: *.dami.pl 30.07.03, 17:17
        Dzięki.No to zaczynam wysadzanie po 20-30 razy dziennie.Może coś z tego wyjdzie
        o ile starczy mi cierpliwości.
        • neronka Re: Jak nauczyć-nocnik 30.07.03, 18:29

• apniunia Re: Jak nauczyć-nocnik 31.07.03, 08:18
      moja Julitka też jest na etapie nauki, z tym , że u nas nauka leci jeszcze raz
      od początku
      mała jak miała 1,5 roczku to już przez 2 miesiące biegała bez pieluchy i raczej
      wpadek nie było, z tym, że mała prawie nie mówi (teraz też nie wiele więcej) i
      nie wołała o swoich potrzebach, tylko poprostu samoobsługa, siadała i robiła
      pampersy miała zakładane tylko do spania i na spacery (zima)
      a potem zmieniła się niania i dzisiaj walczymy na nowo
      nieukrywam, że teraz jest trudniej
      mała (2 latka)dalej nie woła, tylko sama idzie na nocnik (zawsze jest w zasięgu
      jej wzroku), ale musi mieć zupełnie gołą pupę, jakiekolwiek majteczki i wpadka
      gotowa
      oczywiście bez majtek też jest dużo wpadek, mała podchodzi do mnie i sika tak
      jak stoi, chociaż pół metra dalej jest nocnik, a ja pół minuty wcześniej
      pytałam ją, czy chce siusiu
      staram się jej nie stresować wpadką, zato zawsze chwalę i nagradzam za
      trafienie do nocnika, nawet jeśli to ja proszę ją o skorzystanie z nocnika, a
      nie ona sama
      dużo cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości
      jak była młodsza była bardziej zaiteresowana i zadowolona z korzystania z
      nocnika, teraz mam wrażenie, że nie sprawia jej to tyle satysfakcji co wtedy
      powodzenia
      • neronka Re: Jak nauczyć-nocnik 01.09.03, 12:21

Dziewczyny
        Chcę się pochwalić że mój Jasiek od 2 tygodni robi tylko na nocnik, sam woła i
        nie chce już pieluch.
        Chyba moje metody były niezłe.
        Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów w tej dziedzinie.
        Daga z Jasiem (2) i Miką (10)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=6909827
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka