ik_ecc 06.01.08, 15:43 Mieszkam za granica, jestem w zasadzie jedynym zrodlem polskiego dla corki i chcialabym sie wspomoc wciagajaca technologia. Mozecie polecic cos sensownego edukacjnego dla 3-4 latka? Do nauki czytania czy cokolwiek innego, byle z sensem. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciwcialo Re: edukacyjne programy komputerowe 06.01.08, 18:52 Synowi bardzo podobaj się seria Królik Bystrzak. Sa dla róznych grup wiekowych. Ucza literek, kollorów, kształtów, cyferek. Wsztstko w formie gry. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: edukacyjne programy komputerowe 07.01.08, 14:28 Czuje problem, bo tez szukalam, jestem w takiej samej sytuacji. Przerobilismy serie "Sokrates", nie polecam, program dosyc prymitywnawy w porownaniu z ang. wersjami i malo tam jezyka mowionego, i to jest taki dla 4-5 latkow. Rowniez "Mlody Einstein" mnie zawiodl, malo jezyka. Podobnie ucza kolorow, ksztaltow, cyferek, ale jak dla mnie to tresci jezykowych w tym malo. Ja chcialam cos podobnego do np. "Jump start" gdzie jest duzo mowionego jezyka, opowiadania historyjek. No nie wiem, moze mialam za duzo oczekiwan. No i wlasnie, te programy sa dosyc ubogie. Moze to dobre programy dla dla dzieci jednojezycznych, a moze powinnam kupic te do nauki czytania. Najlepszy bylby program do nauki jezyka polskiego jako drugiego jezyka dla dzieci, ale chyba takiego nie ma. Moze tez tego Krolika Bystrzaka sprobuje, bo na razie nie jestem zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: edukacyjne programy komputerowe 07.01.08, 16:00 myelegans napisała: > Czuje problem, bo tez szukalam, jestem w takiej samej sytuacji. > Przerobilismy serie "Sokrates", nie polecam, program dosyc > prymitywnawy w porownaniu z ang. wersjami i malo tam jezyka > mowionego, i to jest taki dla 4-5 latkow. Rowniez "Mlody Einstein" > mnie zawiodl, malo jezyka. Podobnie ucza kolorow, ksztaltow, > cyferek, ale jak dla mnie to tresci jezykowych w tym malo. Ja > chcialam cos podobnego do np. "Jump start" gdzie jest duzo mowionego > jezyka, opowiadania historyjek. No nie wiem, moze mialam za duzo > oczekiwan. No i wlasnie, te programy sa dosyc ubogie. Moze to dobre > programy dla dla dzieci jednojezycznych, a moze powinnam kupic te do > nauki czytania. Najlepszy bylby program do nauki jezyka polskiego > jako drugiego jezyka dla dzieci, ale chyba takiego nie ma. > Moze tez tego Krolika Bystrzaka sprobuje, bo na razie nie jestem > zachwycona. Znajoma (w Polsce) wlasnie mnie poinformowala ze Bystrzak jest, cytuje, "kretynem". (przejdzie mi post?) Wczoraj szukalam w merlinie i znalazlam: Bolka i Lolka: merlin.pl/frontend/browse/product/8,419877.html Reksia: merlin.pl/frontend/browse/product/8,193718.html Jakies takie cos: merlin.pl/frontend/browse/product/8,349904.html I jeszcze jedno cos: merlin.pl/frontend/browse/product/8,205000.html Jest jeszcze cos z Koziolkiem Matolkiem, ale do tej postaci mam organiczny wstret. Szkoda, ze nie ma ocen uzytkownikow. Moze zapuszcze na Starsze dziecko, ale nie wiem czy mi nie wywala posta. Chcialam corce (2,5 roku) dac cos konkurencyjnego do starfall, bo kurcze, zaczyna czytac po angielsku, a z polskim coraz cieniej - coraz aktywniej bojkotuje... Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: edukacyjne programy komputerowe 07.01.08, 16:49 No to moj jest tak wsiaksiety w edukacyjne programy ang., ktore co tu duzo mowic, sa ciekawiej zrobione, mniej sztuczne i bardziej rozbudowane, (polecam jumpstart advance 4 plyty na roznych poziomach, i Reader Rabbit), plus starfall, ze on tez zaczal bojkotowac polskie programy, bo sa po prostu mniej ciekawe, bawi sie np. w labirynty, ale tam ani slowa nie uslyszysz po polsku, wiec rownie dobrze moglby to byc np. hiszpanski. A np. po dopasowaniu ksztaltow, czy ulozeniu puzzla sa tylko 2 komentarze "doskonale" i "idzie Ci coraz lepiej". Nie wiem jak to bedzie z Bolkiem i Lolkiem, czy Reksiem, bo oni w wersji kreskowkowej z zalozenia nie mowia. Ja zamawiac nie bede. Jak przetestujesz to sie sie podziel. Moj ponad 3-latek zna wszystkie litery po ang i zaczyna uczyc sie czytac, poznawac wyrazy, ale ku mojej rozpaczy nie przelewa tego na polski. Probuje uczyc go polskich liter i ukladania wyrazow z nich, ale na razie bez wiekszego entuzjazmu. u nas najlepiej to jeszcze sie filmy spisuja, chociaz jak ma do wyboru "Thomas the Tank Engine" czy "Pszczolke Maje" to wybiera pociag. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: edukacyjne programy komputerowe 07.01.08, 21:21 Z filmow - moja corka w miare chetnie ogladala Misiowanki (Berenstein Bears po polsku) dopoki... nie odkryla wersji angielskiej. Poza tym to co znajduje na youtube - a szukam wlasnie klasyki, ktora znam, bo nie znam nowych rzeczy - czyli Reksio (niemy), Bolek i Lolek (niemy i glupi), Krecik (niemy z czeskimi wstawkami ) oraz Mis Uszatek - ten rzeczywiscie gada. U mojej mamy oglada dlugometrazowego Filemona i podoba jej sie. Mnie, jako matke corki, dodatkowo wkurza niebotycznie fakt, ze wszedzie glownymi postaciami sa chlopcy. Ten Mis Uszatek, jedyny ktory costam gada - paczka "chlopakow". Postacie zenskie to tlusta ciocia Chrum Chrum czy inna Glupia Sroczka. Skad masz pszczolke Maje, da sie to kupic? Zastanawiam sie jeszcze nad Pippi jako dobrym modelem dla dziewczynki. Bob The Builder (Budowniczy?) jest po polsku chyba, moze to by przebilo u Ciebie Thomasa? Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Reader Rabbit=Królik Bystrzak 19.01.08, 11:58 Znam te gry w obu wersjach, w poleskiej polecam część dla pierwszoklasistów, czyli "Przygoda pod chmurką". Pozostałę mają nudne dialogi, dzieci tracą cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: edukacyjne programy komputerowe 07.01.08, 17:57 Królik Bystrzak jest swietnym programem, jest natomiast dość prosty. Mój czterolatek przeszedł królika dla 5-o latka, a pół roku później dla zerówki. Jest tez bardzo przyjazny w uzytkowaniu, co wazne dla dzieci. pozd Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: edukacyjne programy komputerowe 07.01.08, 21:09 kanna napisała: > Królik Bystrzak jest swietnym programem, jest natomiast dość prosty. > Mój czterolatek przeszedł królika dla 5-o latka, a pół roku później > dla zerówki. Kanna, czy jest tam rzeczywiscie duzo mowionego? W tych zerowkowych? Bo chyba od tego momentu jest nauka czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi kombinacja moderatorska 07.01.08, 21:49 prosze o opinie ik_ecc 07.01.08, 16:06 Odpowiedz Szukam edukacyjnych programow komputerowych do nauki czytania. Szukalam wczoraj w merlinie, widze ze jest ich kilka roznych - jesli je znacie, bardzo prosze o opinie. seria z Krolikiem Bystrzakiem ABC z Reksiem Bolek i Lolek: alfabet i nauka czytania Alfabet, nauka czytania i pisania (seria: Edukacja XXI wieku) Klik uczy czytać Chetnie przyjme sugestie na temat jakiegokolwiek innego programu. Zalezy mi na tym, zeby bylo duzo jezyka mowionego. (Do moderatora: slicznie prosze o nieusuwanie tego watku - na Malym Dziecku jest niemal zerowy odzew - tutaj jest wiecej osob, ktore to juz przerabialy. Jesli juz musi gdzies poleciec, to niech leci z Malego Dziecka. Dzieki!) Re: prosze o opinie kerry_weaver 07.01.08, 17:55 Odpowiedz Bystrzaka i Bolka i Lolka bardzo polecam. Pozostałych wymienionych nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: edukacyjne programy komputerowe 07.01.08, 23:15 a dlaczego programy komp??? dlaczego nie bajki do sluchania? sa super, jest ich duzo, fajnie wzbogacaja wyobraznie, piekny wzor polszczyzny. nie wiem czy dobrze pamietam, ale twoje dzieco jest w wieku okolo mojego, i sadzasz do komputera??? a moze zle pamietam ze ponizej 3 lat.. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: edukacyjne programy komputerowe 08.01.08, 00:57 bomba001 napisała: > a dlaczego programy komp??? dlaczego nie bajki do sluchania? sa > super, jest ich duzo, fajnie wzbogacaja wyobraznie, piekny wzor > polszczyzny. nie wiem czy dobrze pamietam, ale twoje dzieco jest w > wieku okolo mojego, i sadzasz do komputera??? a moze zle pamietam > ze ponizej 3 lat.. Dobrze pamietasz, nie ma 3 lat. Mamy bajki do sluchania, slucha i b. malo z nich wynosi poza melodia jezyka z tego co widze - malo jest to interaktywne, raczej abstrakcyjne, takie male dziecko slabo lapie abstrakcje - lepiej przyswaja cos co widzi czy cos z czym moze wejsc jakos w interakcje. Duzo lepsze sa piosenki, bo uwielbia spiewac. Mamy bajki do ogladania, oglada (od 2 miesiecy oglada do 20 minut dziennie, czesto jest to 0 minut dziennie). I komentuje je po angielsku. U znajomych zobaczyla starfall.com (zajrzyj jesli masz ochote) i przez jakis czas przerzucila sie na to zamiast na bajki (dalej jest limit 20 minut dziennie - ona wybiera co chce). Po tygodniu znala litery, po miesiacu zaczyna literowac wyrazy i skladac co prostsze. Jest to bardzo interaktywne i widze, ze ma przez to ogromna sile przebicia - wieksza niz bajki do sluchania czy do ogladania. Nie zalezy mi na tym, zeby w wieku 3 lat czytala po polsku, zalezy mi na tym, zeby miala cos interaktywnego po polsku, co by ja zmusilo do odpowiadania i myslenia po polsku. Jakiestam ukladanki czy malowanki tego nie robia. Ksiazki tez nie - mamy sporo polskich ksiazek, ktore jej czytam codziennie - z reszta angielskie tez jej tlumacze a nie czytam po ang. A ona - komentuje je po angielsku. Przyznaje, ze chwilowo jestem w desperacji... Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: edukacyjne programy komputerowe 08.01.08, 12:00 IMHO akurat językowo to te wszystkie programy są słabiutkie i raczej do kultywowania języka na obczyźnie się nie nadają i prawdę mówiąc nie znam takich, co akurat do tego by się nadawały (a Królik Bystrzak to rzeczywiście kretyn hi hi) Odpowiedz Link Zgłoś
bergosia Re: edukacyjne programy komputerowe 08.01.08, 13:21 Ja polecam Komputerowa Gratkę - czasopismo z grą, teraz już miesięcznik, można kupić numery archiwalne. Jam mam w sumie te pierwsze i je głównie polecam, Julka juz wyrosła, ale trzymam dla chłopaków, bo były ogromnie pomocne w nauce czytania np. W każdym numerze wprowadzano kolejne literki i dochodziły zadania z nimi. Było też liczenie, wiadomości z przyrody, techniki i gierki zręcznościowe. Nie wiem czy sprawdza się jako gra w obcym języku :- ). Ale dla mnie postacie prowadzące grę były dość gadatliwe, Julka wręcz przerywała im polecenia bo ją nużyły kolejny raz. Drobne postacie typu mucha, pająk, marchewka mówią zabawne wierszyki po najechaniu na nie myszką. Dodatkowo w każdym numerze piosenka, opowiadanie. Ja kuż od dawna robię tym grom reklame, bo jeśli chodzi o przygotowanie są świetne, zadania zróżnicowane, przyjemna grafika, a i głos bardzo sympatyczny, nie drażniący. W porównaniu z Koziołkiem Marołkiem, czy Bolkiem i Lolkiem, bo te gry znam - prostsza i bardziej zróżnicowana. I jest ich dużo. www.kgratka.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
gosiana6 Re: edukacyjne programy komputerowe 08.01.08, 20:27 Jest cos takiego jak Porusz umysł - edykacyjne, rozwojowe dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: edukacyjne programy komputerowe 08.01.08, 23:41 ja jestem bardzo zadowolona z programu edukacyjnego "przedszkole Kubusia Puchatka". Jest wersja dla maluchów, średniaków i starszaków. Wszystko mówione po polsku - wyraźnie. Dla średniaka była nauka literek (wraz ze słuchaniem ich wymowy) a dla starszaka jest uczenie czytania i pisania. Ja i moje dziecko jesteśmy z tej gry/programu naprawdę zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: edukacyjne programy komputerowe 09.01.08, 00:12 Chalsia, czy jest to wyraznie wersja polska, czy przetlumaczona z angielskiego? Czy np. zdarzaja sie rzeczy typu - pojawia sie literka T oraz stol? (T od 'table') Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: edukacyjne programy komputerowe 17.01.08, 23:25 nie zauważyłam (dziecko tez nie) takich "kfiatkuf" ). Jak dla mnie w pełni wersja polska - marchewka zaczyna się na m ) Odpowiedz Link Zgłoś
aniam123 Re: edukacyjne programy komputerowe 16.01.08, 22:24 cześć dziewczyny, mam prawie 9-letnią córeczkę i trochę programów edukacyjnych za sobą. U nas również najlepiej sprawdził się Królik Bystrzak. Program jest przetłumaczony (ang. Reader Rabbit), Bystrzak i Leon "nadają" cały czas a zadania są bardzo wciągające. W każdej części dziecko uczestniczy w jakiejś misji i ma określone zadania. Program był wielokrotnie nagradzany i jest na prawdę godny polecenia. Bolek i Lolek, Reksio itp. (pożyczane na próbę od znajomych) nie wzbudzały zachwytu. Córeczka lubiła również "Przedszkole Kubusia Puchatka" - mieliśmy tylko w wersji oryginalnej, bo nie było jeszcze wtedy polskiej wersji. Ja po wielu próbach doszłam do wniosku, że to co dobre, tak jak we wszystkich innych przypadkach, z reguły kosztuje trochę więcej i nie liczyłabym na rewelacje w programach za 20PLN. Jeżeli chodzi o bajki to właściwie wszystkie "przeboje" są też w wersji polskojęzycznej - Thomas też... Duży wybór programów i bajek jest w merlinie, który wysyła przesyłki również za granicę (za rozsądną cenę). Tu kilka linków: merlin.pl/frontend/browse/product/8,323810.html merlin.pl/frontend/browse/product/2,572618.html merlin.pl/frontend/browse/product/2,560312.html Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: edukacyjne programy komputerowe 17.01.08, 00:20 Dzieki aniam123! Pszczolke Maje na pewno zamowimy! I moze sie przekonam do Krolika... Odpowiedz Link Zgłoś
lenka_13 Kubusiowe przedszkole 17.01.08, 09:23 Ja także polecam Komputerową Gratkę A tu recenzja o Kubusiowym Przedszkolu Nie znam tego programu , ale warto wiedzieć ,że takie coś jest juniorek.info/index.php?type=review&p=articles&id=49&area=1 Odpowiedz Link Zgłoś
bergosia Re: Kubusiowe przedszkole 17.01.08, 11:15 Dodam, że seria Komputerowa Gratka zdobyła bodajże nagrodę Dyrektorów Przedszkoli. I choć jeden numer nie jest drogi (kilkanaście złotych) - to do uwagi, że dobry program musi kosztować - to najlepiej, po sprawdzeniu, zakupić choćby serię wprowadzającą alfabet i wprowadzającą w czytanie sylab i prostych wyrazów. Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: Kubusiowe przedszkole 21.01.08, 11:52 A może znacie cos naprawdę godnego polecenia dla 6-latki,której nauka czytania idzie jak po grudzie? Dodam,że też skusiłam się na Sokratesa i Młodego,czy małego Einsteina jako prezenty gwiazdkowe i bardzo się zawiodłam.Mam też grę Porusz umysł,ale też specjalnie nie jesteśmy z niej zadowolone.Natomiast Bystrzak dla przedszkolaka czy jakoś tak, córce się spodobał.Kupię przy następnej okazji tą wersję dla zerówki,ale jeśli ktoś z Was już to przerabiał to też poproszę o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
simonka1-0 Re: edukacyjne programy komputerowe 05.02.08, 22:29 WITAM.mam do sprzedania kilka gier edukacyjnych i nie tylko:porusz umysł,,wesołe przedszkole reksia,,koziołek matołek idzie do szkoły,,mój pierwszy elementarz,,idę do szkoły.matematyka,,sokrates 101 prostych ćwiczeń,, gdzie jest nemo(ucz sie z nemo)..potwory i spółka(na podst.filmu) sezon na misia,,i 2 gry z serii "oskar ""wyrusza za miasto i odiwedza gospodarstwo.Wszystkie te rzeczy są w w bdb.stanie orginalne pudełka,bez zarysowań. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Bystrzak - lot do balonii 12.02.08, 13:38 Ja nie podzielam zachwytów nad Królikiem Bystrzakiem. Mam pięciolatka ale ambitnie kupiłam Bystrzaka dla zerówki - Lot do Balonii - niech się chłopak pomęczy. Żaden z niego geniusz ale całą grę skończył w sumie w czasie 4 godzin (w 3 dni). Po wykonaniu 5 zadań i znalezieniu 5 instrumentów wchodzi się do zamku ... i byłam święcie przekonana że tu dopiero zacznie się zabawa, a niestety to już koniec gry. Poziom jest w miarę dostosowany do zerówkowiczów ale iloś gier i zabaw niestety nie idzie w parze z ceną tego wydawnictwa. Dla porównania - może niezbyt udanego - ale w takie np. Auta gramy już od gwiazdki (2 miesiące) i jeszcze jest mnóstwo zadań do odblokowania. A Bystrzak - 3 dni i koniec). Odpowiedz Link Zgłoś