mamahanki 08.11.08, 15:35 Czy sa jakies nowosci na rynku, ktore mozecie polecic. Najchetniej o czarownicach wrozkach koniach itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spacey1 Re: co czytac 6cio latce? 08.11.08, 20:31 eee, wróżki, a już chciałam polecić Piaskowego wilka dwie części Odpowiedz Link Zgłoś
mamahanki Re: co czytac 6cio latce? 09.11.08, 14:38 polecic wszystko mozna, przeczytalam recenzje i pewnie sie skusze na ta ksiazke, dzieki. Ma kto jeszcze inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: co czytac 6cio latce? 09.11.08, 16:05 A klasyke juz całą przerobiłyscie? Andersena, "Dzieci z Bullerbyn", Mikołajki? Nie moge sie oprzec wrażeniu, że te o wrózkach i koniach to w większości raczej głupate są, choć wiem, że dzieci je lubią - ale sześc lat u dziecka to jest ten szczęśliwy czas, że jeszcze mozna kształtować upodobania. Odpowiedz Link Zgłoś
mamahanki Re: co czytac 6cio latce? 10.11.08, 13:56 Czy ja wiem czy glupate? Zalezy ktore, dzialaja na fantazje, a w tym chyba nie ma nic zlego. Z ksiazekek Astrid Lindgren tez mozna sie wiele glupot nauczyc,a i tak sa fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: co czytac 6cio latce? 09.11.08, 17:30 Inne propozycje? Proszę bardzo: "Opowieści straszne i niestraszne" Cornelii Funke, "O wiadukcie kolejowym, który chciał zostać mostem nad rzeką" Tiny Oziewicz, Nie każdy umiał się przewrócić Toona Tellegena (nie taka nowość), wszystkie ksiżżki Renaty Piątkowskiej, a zwłaszcza Opowiadania dla przedszkolaków, Opowiadania z piaskownicy, Nie ma nudnych dni. Tyle na początek Odpowiedz Link Zgłoś
mamahanki Re: co czytac 6cio latce? 10.11.08, 13:43 ooo dzieki, gdybysmy mieszkali w Polsce skorzystalabym z biblioteki, a tak to musze kupic, a nie dlugo bedziemy w kraju. Dzieci z Bulerbyn przeczytane, Andersen tez , Mikolajek (II czesc ale tak sobie jej sie podobal) Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: co czytac 6cio latce? 10.11.08, 14:41 A która to jest II część Mikołajka? Podejrzewam, że Nowe przygody cz. II? Błąd! wróćcie do Mikołajka, ale do starych przygód (Rekreacje, Wakacje etc). Są nieporównanie lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: co czytac 6cio latce? 10.11.08, 14:48 Mikołajek nie pasuje każdemu dziecku. U nas było kilka prób, w szkole czytali. I co? Nadal się nie podobają i już. Koszmarne Karolki, Zuźki zresztą też nie. Ten typ tak ma Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: co czytac 6cio latce? 10.11.08, 17:38 no oczywiście, zresztą uważam, że najbardziej Mikołajek podoba się dorosłym. sama poznałam go jako dorosła. Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: co czytac 6cio latce? 10.11.08, 17:06 To przejrzyj sobie internetowy empik, nawet trudniejsze do zdobycia rzeczy mozna zamówić i odebrac jak będziecie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Komiksy 10.11.08, 10:45 Polecam też komiksy jako początek samodzielnego czytania. Fajne są np. Tytusy. Szybka akcja, zabawne teksty. Ja czytam z moim 5-cio latem na zmianę - ja dłuższe słowa, on krótsze. A jak się zapędzi to nawet nie zauważa że czyta coraz dłuższe kawałki. Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Komiksy 10.11.08, 17:25 I jeszcze polecam ksiązki Anny Onichimowskiej; i Jana Grabowskiego "Puc, Bursztyn i goscie" - koniecznie, zwłaszcza jesli macie psa! Może lekko archaiczne, ale ładna polszczyzna i wesołe przygody bohaterów. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: co czytac 6cio latce? 10.11.08, 15:00 polecam cala narnie, wydaje mi sie, ze oki. Odpowiedz Link Zgłoś
isabell1976 Re: co czytac 6cio latce? 10.11.08, 21:55 O czarownicach jest Harry Potter i mojemu 6latkowi się podoba. Kończymy 5 tom. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa1 Re: co czytac 6cio latce? 10.11.08, 22:55 isabell1976 napisała: > O czarownicach jest Harry Potter i mojemu 6latkowi się podoba. > Kończymy 5 tom. Harry Potter dla 6-latka???? Ok, 1 tom, ale na pewno nie pozostałe. To nie jest lektura dla przedszkolaków. Ani tematyka, ani poruszane tam problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa1 Re: co czytac 6cio latce? 10.11.08, 22:58 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16375 kopalnia propozycji lektur dla dzieci i młodzieży i naprawdę fachowe komentarze Odpowiedz Link Zgłoś
mamahanki Re: co czytac 6cio latce? 11.11.08, 11:27 dzieki, wlasnie wykopalam na tym forum, ksiazki z seri Lola (Lola Lwie Serce), te kupie na 100%. Wlasnie zaczelam czytac Lola w podrozy poslubnej, i podoba sie nam obu. Odpowiedz Link Zgłoś
wscibski_jurek Re: co czytac 6cio latce? 13.11.08, 20:52 Forum dosyc ciekawe ale chaotyczne, a poza tym zamkniete. Zadac najprostszego pytania nie uda sie zadnemu nowemu uczestnikowi, nie mowiac o komentarzach. Troche to jak lizanie lizaka przez szybe Szkoda, ze akurat forum o ksiazkach dla dzieci jest tak elitarne: (Dobrze, ze chociaz jeszcze poczytac sobie mozna... Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: co czytac 6cio latce? 14.11.08, 10:00 Otfried Preussler - Malutka Czarownica. Oczywiście wszystko Astrid Lindgren. Pippi to też w końcu jakby czarownica, i jeszcze ma konia , "Ronja, córka zbójnika" też jest niezła, a "Dzieci z Bullerbyn" zasadniczo dzieciom w tym wieku się podobają. Może seria "Muminków" Tove Janson? Nowości to nie są, ale rzuciłam teraz okiem na merlina i coś z tego tam pewnie znajdziesz. Na Harrego P. imho jeszcze za wcześnie - co najwyżej możesz spróbować tom I. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna777 Re: co czytac 6cio latce? 14.11.08, 22:19 Polecam książki z serii CAŁA POLSKA CZYTA DZIECIOM Mam 9 latka i sześciolatka, słuchają obaj z zapartym tchem, wspomnę "EMIL ze Smalandii" "Lotta z ulicy Awanturników" na każdej książce jest napisane dla jakiego wieku jest dedykowana. My bierzemy zwyczajnie kolejna książkę z półki i czytamy... Powiem szczerze, że juz sie martwię, że będę musiała sama wyszukiwać tytułów, gdy tę serię skończymy. Natomiast mój starszy (9) czyta jednym tchem komiks Gigant, Mega Gigant, oraz Scooby-doo. Bardzo lubi książki ze zwierzętami w roli głównej "Doktor Dolittle" "O psie który..." Polecam też, "Bajarka opowiada" Pamiętam, że o różnych Magach, wróżkach jest seria książek "Baśnie Narodów ZSRR" - przepiękne, polecam, zaopatruję się na allegro w jakimś antykwariacie. Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: co czytac 6cio latce? 14.11.08, 23:02 Polecam "Czuka i Heka", autor Arkady Gajdar. Książka jest dość stara, na Allegro można kupić za około 6-10 złotych. To taka trochę propagandowa lektura ku chwale Kraju Rad, ale ciekawie napisana. Mojej córce to czytałem i była zachwycona, ja zresztą też to lubiłem bo w szkole miałem jako lekturę chyba w 4 klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
siborki_mi Re: co czytac 6cio latce? 21.11.08, 00:22 Ja oprócz niektórych tu wymienionych czytałam: Karolcię, Oto jest Kasia, Ania czy Mania. Tylko to nie o wróżkach, nie licząc magicznego koralika Karolci. Jakiś czas temu czytałam ładną książkę o czarownicach, ale tytuły nie pamiętam - jak będę przy okazji w bibliotece, to mogę sprawdzić. Do tego Martynka - nie wiem na ile dziecku czytasz - to dość krótkie i proste historie, ale pięknie ilustrowane i napisane ładnym językiem. No i cała seria Franklina, najpierw ta kwadratowa,a potem do samodzielnego czytania z dużymi literami. Zuźka D. Zołzik i jej przygody Opowiadania Kubusia - M. Orłosia Odpowiedz Link Zgłoś
andzia.z1 Re: co czytac 6cio latce? 30.11.08, 21:25 Polecam bajki Wandy Chotomskiej/moja córka ma 6 lat i bardzo je lubi/-np "Martynka w krainie baśni"www.swiatksiazki.pl/webapp/wcs/stores/servlet/ExtendedPr oductDisplay? catalogId=10201&storeId=10001&langId=1&productId=146802&gclid=CPHjxfT dnZcCFYwh3godoUypDA Odpowiedz Link Zgłoś