ewra77 Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 15:42 WOW mój temat na głównej, dopiero zauważyłam. Dziękuję Ci gazeto.pl, czuję się zaszczycona A tak poważnie to spodziewałam się, że wyląduje na gółównej, bo jest kontrowersyjny. Co ciekawe u nas w parafii na stu rodziców nikt dotychczas nie zaprotestował... Odpowiedz Link Zgłoś
niewinnyczarodziej Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 16:25 możesz zaprotestować pierwsza szczypta zdrowego rozsądku jeszcze nikomu nie zaszkodziła Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 20:10 Ta a potem dobrzy katoliccy znajomi rozniosa ja na jezykach... Odpowiedz Link Zgłoś
pancwynar Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 16:03 kretynizm czystej wody... jak już wyżej napisałem - zamówcie też nagranie pogrzebu Waszych bliskich... w sumie to też sakrament... Odpowiedz Link Zgłoś
mr.wit Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 16:46 i pierwszą kupe też , toż to jakas żenada Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzzzzzzz Sam pomysł spowiedzi... 23.03.09, 18:05 ...jest idiotyczny. Filmowanie rytuału mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfeta7 Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 18:16 Zenada, poprostu cyrk na kólkach w tym polskim kościele. Z komunia nie lepiej. Dlatego moja corka nie bedzie uczestniczyla w jakiejś szopce. Poczekam niech dorosnie i podejmie sama decyzje, bo ja moge zgodzić się na Komunię Św. w pelnym tego znaczeniu jak przyjecie sakramentu, ale nie na udział dziecka w szopce komunijnej, w ktorej kościól wyłudza ogromne pieniadze od rodzicow pod przymusem, że inaczej dziecko nie pojdzie. Poprostu Cyrk kościelny, a nie Komunia Św. Inaczej wyobrazalam sobie przystąpienie do Komunii dziecka, i nigdy bym nie pomyslala, że księża to menadżerowie i biznesmeni a kościół i ceremonia komunii to finansowa szopka. Filmowanie dzieci spowiadających się i zgoda księdza to jakieś nieporozumienie. Nie dziwię się, że kościól upada, a wiernych coraz mniej, niedlugo nie będzie wcale, a jak wprowadza podatek to może 3%. Ja wypisalam corkę z tej szopki i to na jej prośbe, plus pomogl mi w tym ksiądz, a nawet ulatwił podjęcie decyzji, na tyle skutecznie, że corka już nie ma nawet ochoty chodzić do kościola, gdzie wczesniej zawsze pragnęla. Skończyla sie szopka i wymyslanie księdza proboszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 19:33 Smertfeta, nie obraź się, ale co ma ksiądz z filmowania komunii czy nawet tej spowiedzi? Kościoła na komunię też można nie dekorować. Przyją ł się co prawda zwyczaj daru dla kościoła od dzieci, ale nie jest to przymus. Poza tym to nie jest osobisty prezent dla księdza. W sukienkach komunijnych też ksiądz nie chodzi. Owszem, ksiądz mógłby zabronić kamerzyście filmowania, ale jak myślisz, co zrobiliby rodzice. Byłby wrzask, że ksiądz rządzi. Te kwoty na składki nie są ustalane przez księdza. To rodzice decydują czy i za ile udekorują kościół, czy kupią kasetę. jedyne składki jakie bierze ksiąśdz to za medalik, różaniec, książeczkę. To nie jest duża kwota. Reszta to wymysły rodziców, jak to filmowanie spowiedzi. czemu ksiądz ma tego zabronić, jeśli rodzice chcą ? wszystkim nie dogodzisz. Ja posyłałam do komunii dwójkę dzieci i wierz mi, nie miałam problemów z księdzem, za to z rodzicami były wieczne nieporozumienia. Jeśli ksiądz zarządzi jednolite stroje, brak kamer itd zaraz pojawią się głosy, że jakim prawem narzuca komuś ubranie dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 20:08 Azile.oli, nie obraź się, ale strasznie naiwna jesteś. Ksiądz ma z filmowania i z jednakowych sukienek PROWIZJĘ. Po to się wybiera jednego kamerzystę, żeby działkę proboszczowi odpalił. To samo dotyczy strojów - gdyby nie chodziło o kasę, byłyby ustalone kryteria, jakim maja odpowiadać, a nie jedynie słuszny dostawca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
smerfeta7 Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 21:41 jorn dokladnie tak jak piszesz. I to calkiem niezlą dzialkę. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: jorn 24.03.09, 08:00 Nie jestem naiwna i wiem, że różnie bywa. u nas ksiądz nic z tego nie miał. Kamerzystę załatwili rodzice z ogłoszenia, natomiast stroje były dowolne, nie jednakowe. Z tego ksiądz też nic nie miał. Zaznaczył tylko, aby stroje były w miarę skromne. A były, jakie kto chciał. Dziwię się, że rodzice godzą się na jednakowe stroje, zwłaszcza, gdy nie są to alby. U nas na pierwszym zebraniu ksiądz zapytał czy stroje jednakowe, czy nie, większość zagłosowała przeciw jednakowym, co księdza nawet ucieszyło. Ale sąś księża i księża. Odpowiedz Link Zgłoś
pancwynar Re: jorn 24.03.09, 12:38 > Dziwię się, że rodzice godzą się na jednakowe stroje, > zwłaszcza, gdy nie są to alby. skąd Ty się kobieto urwałaś? kościół to nie wybieg, a robienie z 8-latek miniatur panien młodych zakrawa na komedię/kpinę/koncert bezguścia (niepotrzebne skreslić); stroje winny być obowiązkowo jednakowe i jeśli trzeba komuś z wierzących wyjasniać dlaczego to widać, że powinien odbyć korepetycje z podstaw swojej 'wiary'... Odpowiedz Link Zgłoś
pancwynar Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 24.03.09, 12:45 jorn napisał: > To samo dotyczy strojów - gdyby nie chodziło o kasę > , byłyby ustalone kryteria, jakim maja odpowiadać, a nie > jedynie słuszny dostawca. o święta naiwności... naprawdę wierzysz, że część rodziców (mniemam, że zdecydowana większość) dostosowałaby się do takich kryteriów? raczysz żartować... może jeszcze w ramy kryteriów zamknij pokomunijny spektakl z przyjęciem dla rodziny i sformalizuj wartość prezentów dla bohatera (ki) dnia Odpowiedz Link Zgłoś
smerfeta7 Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 21:40 azile.oli napisała: > Smertfeta, nie obraź się, ale co ma ksiądz z filmowania komunii czy > nawet tej spowiedzi? Kościoła na komunię też można nie dekorować. Sam załatwia i dostaje procent na kościól, to jedno, a po drugie powinien zabronić filmowania spowiedzi czy komunii, bez względu na to, czego chcą rodzice. Komunia czy spowiedz to ogromne wydarzenie duchowe dla dziecka i powinno sie odbyć bez fleszy, czy kamer. po drugie nie kazdy rodzic może się zgodzić na filmowanie czy fotografowanie swojego dziecka i to zgodnie z ustawą jaka obowiązuje w tym kraju. > Przyją ł się co prawda zwyczaj daru dla kościoła od dzieci, ale nie > jest to przymus. Poza tym to nie jest osobisty prezent dla księdza. Zalezy gdzie i u jakiego księdza. U niektorych jest to przymus i przymusowy dar dla księdza. Inaczej publicznie jest czytane kto nie wplacil i na co. > W sukienkach komunijnych też ksiądz nie chodzi. Owszem, ksiądz > mógłby zabronić kamerzyście filmowania, ale jak myślisz, co > zrobiliby rodzice. W kosciele decyduje ksiądz a nie rodzic. To nie rodzic idzie do komunii tylko dziecko. Jak rodzic chce to niech wystroi sobie dom i zaprosi kilku fotografow i kamerzystow. >Byłby wrzask, że ksiądz rządzi. W kościele i na parafi ksiadz rzadzi a nie rodzic. >Te kwoty na > składki nie są ustalane przez księdza. To rodzice decydują czy i za > ile udekorują kościół, czy kupią kasetę. Tak jak pisalam, ksiadz powinien podjąć decyzję, odnosnie udzielenia komunii dziecku, strojenia koscioła czy filmowania a rodzic moze tylko sie dostosować. Po drugie czy filmujący lub fotografujący ma zgode kazdego rodzica z osobna na fotografowanie czy filmowanie jego dziecka, podczas komunii czy spowiedzi? >jedyne składki jakie bierze > ksiąśdz to za medalik, różaniec, książeczkę. No wlasnie, w sklepie jest duzo taniej niz u księdza i do tego ekstra wybor. Dlaczego kazdy musi kupić u ksiedza?? >To nie jest duża kwota. Nie chodzi o kwote, ale narzucanie gdzie mam kupić i za ile. > Reszta to wymysły rodziców, jak to filmowanie spowiedzi. Że rodzicom rozum odebrało, to nie znaczy, że ksiądz ma aprobować takie pomysły. W końcu spowiedz czy komunia odbywaja się w kościele a nie na ulicy, że kazdy rodzic może wymyślać glupoty. > czemu ksiądz ma tego zabronić, jeśli rodzice chcą ? wszystkim nie > dogodzisz. Bo w kościele ksiądz decyduje. I powinien dopilnowac aby spowiedz i komunia odbyly sie tak jak powinny. >Ja posyłałam do komunii dwójkę dzieci i wierz mi, nie > miałam problemów z księdzem, za to z rodzicami były wieczne > nieporozumienia. > Jeśli ksiądz zarządzi jednolite stroje, brak kamer itd zaraz pojawią > się głosy, że jakim prawem narzuca komuś ubranie dziecka. Co do ubrania dziecka, ok. Kazdy rodzic decyduje w co ubierze swoje dziecko. A jezeli ksiadz decyduje o albach to kazdy rodzic powinien sam sobie wybrać krawcowa, sklep czy inne miejsce, szczegolnie pod wzgledem cen. Firmy konkurują między soba i obniżają ceny, a u ksiedza stale i drogie. Mnie drazni, to, że z takiego sakramentu, bardzo waznego dla dziecka, zrobiono coś co trudno nazwać komunią, czy spowiedzią. Dzieci cieszą się, że ida do komuni, bo będzie extra impreza w domu i kościele, goście, prezenty a szczegolnie to, że beda najwazniejsze w tym dniu. To rodzice spowodowali, swoimi dziwnymi pomyslami, że dzieci odbierają komunię nie tak jak powinny. Ale dla nikogo (większości) to nie jest wazne. Najwazniejsze to to aby poszlo do komunii i spokoj. Potem nie musi nawet chodzic na religię w szkole. Dlatego wszyscy sie dostosowuję do tego co ksiądz wymyśli i modla aby juz się skończylo. Ja bardzo się ciesze, że corka nie pojdzie. I zawsze będe wdzięczna proboszczowi za to co zrobił dziecku (chciał zrobić na złośc) a w efekcie końcowym wyszło ekstra dla dziecko, ulatwił nam drogę do tego, że nie pojdzie do komunii bez specjalnego tlumaczenia corce. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: smerfeta 24.03.09, 08:25 Nie masz racji, że w kościele rządzi ksiądz. Jeśli tak robi, to jest bardzo źle. Bo Kościół, to wierni. owszem, może nie być filmowania. ale są rodzice, którzy chcą mieć pamiątkę. Poza tym, gdy nie będzie kamerzysty znajdą się rodzice, którzy i tak będą filmować. myślisz, że podczas mszy ksiądz będzie biegał i sprawdzał, czy wujek nie filmuje zza filaru? I co , wyrzuci tegoż wujka, ojca, ciotkę z kościoła ? Z kamerzystą może sobiie rodzic uzgodnić, że nie życzy sobie filmowania. Przypuszczam, że wtedy on zrezygnuje, a inni rodzice zachwyceni nie będą. natomiast zupełnie nie masz wpływu, czy ktoś z gości nie sfilmuje przez przypadek Twojego dziecka, bo będzie filmował swoje, jak nie w kościele, to przed kościołem. No, a jeśli chodzi tylko o kwestię finansową - nie ma obowiązku kupowania kasety. U nas masę osób tego nie robiło. Nie uważam, że decyzje odnośnie stroju , filmowania i dekoracji kościoła powinien podejmować ksiądz, bo nie on za to płaci. Zapewniam Cię, że byłoby masę osób , sprzeciwiających się odgórnie narzuconym decyzjom. I mieliby rację. Bo też mają prawo decydować. Nie wiem, jakich macie księży, ale nasz na 100 procent na książeczkach , łańcuszkach , różańcu i obrazkach nie zarobił. I jeszcze takie pytanie. Ty się cieszysz, że córka nie pójdzie do komunii. a czy córka też się cieszy? Nie pomyślałaś, że w tym wszystkim najważniejszy jest sakramwent, a cała otoczka, z którą Ty nie możesz sobie poradzić nie musi dotyczyć dziecka? Najważniejsze, aby dziecko było duchowo przygotowane do Komunii, a animozje matki względem księdza nie powinny dziecka dotyczyć. Bo Kościół to nie ksiądz, ale wspólnota wiernych, a ksiądsz to po prostu urzędnik, mniej lub bardziej upierdliwy, albo nawet taki dość fajny. Zależy, jak się trafi. Ja np nie posłałam dzieci do komunii w swojej parafii, bo nie podobała mi się idea rządzącego tam księdza i jednakowych strojów, w jakie nie miałam zamiaru swoich dzieci ubierać. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfeta7 Re:azile.oli 24.03.09, 20:05 azile.oli napisała: > I jeszcze takie pytanie. Ty się cieszysz, że córka nie pójdzie do > komunii. a czy córka też się cieszy? A sadzisz, że to tylko nasza decyzja, że omineliśmy corkę??? To nasza wspolna poważna decyzja decyzja z ktorej wszyscy sa zadowoleni. >Nie pomyślałaś, że w tym > wszystkim najważniejszy jest sakramwent, Tak, najwazniejszy jest sakrament wtedy, kiedy dziecko swiadomie podejmie decyzję, a nie dlatego, że rodzic tak chce. wolę aby corka przyjęła sakrament podejmując swiadomą decyzję, jako dorosly czlowiek, a nie narzuconą przez nas. To bardzo ważna decyzja, stąd musi ja podjąć corka samodzielnie i swiadomie jako dorosły czlowiek. >a cała otoczka, z którą Ty nie możesz sobie poradzić nie musi >dotyczyć dziecka? Wszystko dotyczy dziecka, nawet ta otoczka. Dlaczego ja sobie nie radzę. radzę sobie i to calkiem dobrze, ale mam prawo się niegodzić na takie szopki. Bo ze spowiedzi i komunii zrobiono jeden wielki cyrk na kółkach, a na to się nie moge zgodzić i iść jak baranek za stadem, bo wszyscy........ To raczej rodzice dzieci komunijnych sobie nie radzą z pomysłami zwariowanych rodziców i niektorych księży. Muszą sie godzić na wszystko, milczą bo wszyscy i tak to jest w tym kościele katolickim. Wole pozostać ta czarną owieczką, ktora odeszla od stada katolicyzmu. Jezeli chodzi o córkę to nie otoczka jest powodem, a jej swiadomośc, oczytanie, watpliwości i poważne wyważanie znaczenia sakramentu Komunii i wiary katolickiej. Dlatego sie cieszę kiedy sama powiedziala, że jeszcze musi wiele zrozumieć jeżeli chodzi o wiarę katolicką, zanim przyjmie sakrament Komunii. Szanuję jej uczucia, odczucia, wyważenia, stąd zaproponowaliśmy jej, aby przyjęła sakrament wtedy kiedy wszystko zrozumie i bedzie gotowa. Była bardzo zadowolona z naszej propozycji i my także. azile.oli sakramentu Komunii nie przyjmuje się tylko dlatego, że dziecko jest w drugiej klasie i wszyscy ida do Komunii i zle by wyglądało jak by jedno z klasy nie poszło. > Najważniejsze, aby dziecko było duchowo przygotowane do Komunii, a > animozje matki względem księdza nie powinny dziecka dotyczyć Odpowiedz Link Zgłoś
zoppino Re:azile.oli 25.03.09, 00:17 > Jezeli chodzi o córkę to nie otoczka jest powodem, a jej swiadomośc, > oczytanie, watpliwości i poważne wyważanie znaczenia sakramentu > Komunii i wiary katolickiej. > Dlatego sie cieszę kiedy sama powiedziala, że jeszcze musi wiele > zrozumieć jeżeli chodzi o wiarę katolicką, zanim przyjmie sakrament > Komunii. > Szanuję jej uczucia, odczucia, wyważenia, stąd zaproponowaliśmy jej, > aby przyjęła sakrament wtedy kiedy wszystko zrozumie i bedzie gotowa. > Była bardzo zadowolona z naszej propozycji i my także. A ile lat miała Twoja córka w momencie podejmowania tej decyzji, jesli można wiedzieć? A poza tym - to ułuda, że można wszystko zrozumieć, byc gotowym. To faryzeizm, jedna z klasycznych pokus. Wiesz, co się mówi w czasie mszy tuż przed przyjęciem Komunii? Nigdy człowiek nie może być w pełni gotowy na przyjecie Komunii, a już zwłaszcza w momencie, gdy wydaje mu się, że jest - to tylko pycha, samooszukiwanie. Chrześcijaństwo nie zasadza się na przesłankach intelektualnych. Rozum jest bezradny wobec idei Boga Stwórcy Najwyższego. To, co jest poznawalne rozumowo, musi być prostsze od rozumu. Można w tę ideę wierzyć, albo nie. W każdym razie poznanie intelektulane nie jest konieczne do pełnego udziału w sakramentach. Chrześcijaństwo to religia woli, ducha. "Wysławiam Cię, Panie Boże, że zakryłeś to wszystko przed mądrymi, a objawiłeś prostaczkom." Odpowiedz Link Zgłoś
patman To jest obrzydliwe 23.03.09, 18:55 Jak można dziecku robić film, gdy rozpoczyna proces samodenuncjacji? I tak jest już dostatecznie poszkodowane samym faktem tego wyrodnego zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Re: To jest obrzydliwe 23.03.09, 20:43 Spowiedź - pozostałość z czasów, kiedy Kościół Rzymskokatolicki był władcą nie tylko rzędu dusz, ale posiadał realną władzę w całej Europie, wpływał na politykę państw, a każdy monarcha koronowany był przez wysłannika Watykanu, przed nim klękał i całował w rękę. Spowiedź - obrzydliwy rytuał, w którym jakoby wolny człowiek upokarza się sam z własnej woli, opowiada często najbardziej intymne szczegóły swojego życia, naraża się na wiele nieprzyjemności w celu uzyskania jakiegoś mitycznego odpuszczenia grzechów. Spowiedź - w państwie prawa rytuał tyle niepotrzebny, co zniekształcający poczucie sprawiedliwości, odpowiedzialności za własne czyny, wręcz wypaczający pojęcia dobra i zła. Człowiek łamiący prawo powinien zostac osądzony przez sąd i ukarany adekwatnie do popełnionego czynu, zasądzona kara powinna uwzględniać naprawę szkody (grzywna, odszkodowanie, prace społeczne). Odpukanie w deskę konfesjonału i pokuta w postaci paciorków do odklepania daje złudne poczucie dowolności w grzeszeniu - "a co mi tam, jutro pójde do spowiedzi i dostane rozgrzeszenie". Człowiek nie łamiący prawa, ale popełniający czyny podpadające pod pojecie grzechu nie powinien sie tym w ogóle przejmowac, większość z nich została wymyslona wyłącznie po to, aby ludziom obrzydzić życie, do reszty ich zniewolić i zasiać w ich umysłach wyrzut sumienia, że się urodzili i od czasu do czasu są szczęśliwi. Na koniec cytat z Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, Rozdział II, art. 31, p. 2. : "Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje". Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 19:09 Typowy katolicyzm.... zenada. Dzieki Bogu nigdy nie ochrzcze dziecka ani nie posle do komuni swojego dziecka. Az obrzydzenie bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
mami2 Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 20:16 Przypomina mi się ta przypowieść, jak Jezus wywalił ze świątyni te wszystkie przekupki i handlarzy...tak mi się jakoś skojarzyło... przydałoby się to niektórym, bo chyba zapominają po co się chodzi do kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
gorskiw Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 20:36 My już jestem pokomuni z 8 lat . Wtedy jeszcze były kasety magnetowidowe VHS. Pamietam że po zakupie raz po łebkach obejrzelismy . Później a minęło już 8 lat to jeszcze tej kasty nie oglądalismy. i pewnie nie obejrzymy bo magnetowid padł. Nie wiem po co kupilismy ten film. Wiesiek Odpowiedz Link Zgłoś
nikt_inny Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 23.03.09, 22:38 Pragnę zauważyć że do filmowania pozostały jeszcze: narodziny (chyba już praktykowane?) można jeszcze filmować pierwszy grzech, - pierwsza komunia, bierzmowanie jest więc nie liczę... ale na pewno jeszcze można filmować śmierć i pogrzeb. Po latach masa niezapomnianych wrażeń przy oglądaniu.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes To jest tragiczne. 24.03.09, 00:07 Po prostu dramat. Religia w takiej formie to faktycznie li i jedynie opium dla ludu. Jeśli ksiądz sympatyczny i rozsądny pewnie nie poprze tego wynaturzenia - porozmawiaj z nim koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
rr1976 Re: To jest tragiczne. 24.03.09, 02:02 a ja wlasie, dzieki temu forum wpadlam na pomysl , zeby sfilmowac jak bede robila dziecko, tak zeby potem sobie moglo z "przejeta mina" obejrzec wszystko o sobie od samego poczatku. Fajny pomysl, nie? (...) Odpowiedz Link Zgłoś
smerfeta7 Re: rr1976 :-)))) 24.03.09, 19:40 rr1976 napisała: > > a ja wlasie, dzieki temu forum wpadlam na pomysl , zeby sfilmowac > jak bede robila dziecko, tak zeby potem sobie moglo z "przejeta > mina" obejrzec wszystko o sobie od samego poczatku. Fajny pomysl, > nie? Chej tylko po slubie kościelnym, bo inaczej to grzech) Tylko nie zapomnij dołączyć tego do filmu z komunii Jak wszystko to wszystko))))) Odpowiedz Link Zgłoś
guyb Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 24.03.09, 10:20 Spowiedź to sprawa bardzo intymna. Mógłbym to porównać do filmowania nocy poślubnej. Jak ktoś się na to zgadza to nie widzę problemu, ale wymuszanie czy nawet proponowanie czegoś takiego uważam za duży błąd. Ja osobiście nigdy bym się na coś takiego nie zgodził. A rodzice, którzy to wymyślili powinni na ten temat porozmawaić z księdzem. Myślę, że bez problemów wyjaśni im jak duży robią błąd i jak dużą krzywdę chcą wyrządzić własnym dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 26.03.09, 07:26 Robi wrażenie. Pogadaj z księdzem, niech im zwyczajnie zabroni. Albo powiedz, że się nie zgadzasz na filmowanie swojego dziecka. Znajoma nauczycielka, kiedy chciała sfilmować swoją lekcję pokazową, musiała mieć podpisaną zgodę przez rodziców każdego dziecka w klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 26.03.09, 08:48 nigdy bym nie wyraziła zgody w stosunku do mojego dziecka, filmowanie bez zgody skończyłoby się w sądzie... absurd jakiś... zresztą my akurat filmu z komunii też nie zamawiamy, zdjęcia w zupełności wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 dno 29.03.09, 21:42 ksiądz pod żadnym pozorem nie powinien sie zgodzic, i już. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 30.03.09, 13:38 ja osobiście mam gdzies i filmowanie komunii. Firma , która filmuje filmuje wszytstkie dzieciaki. mamy wlasną kamerte i bede filmowac moje dziecko. filmwanie spowiedzi? a niby po co? moze zainstalowac kamre w konfesjonale nagrac spowwiedz każdego dziecka i wgrać im przed uroczystością komunii- złaosny pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Pierwsza Spowiedź- wideofilmowanie!!! 30.03.09, 20:49 oliwija napisała: > ja osobiście mam gdzies i filmowanie komunii. Firma , która filmuje > filmuje wszytstkie dzieciaki. mamy wlasną kamerte i bede filmowac > moje dziecko. I co usiądzisz przed nią w ławce?Czy z oddali będziesz? Odpowiedz Link Zgłoś