Dodaj do ulubionych

Warsztat 133 - sztuka

11.04.10, 18:38
Będąc na studiach uczęszczałam na zajęcia dodatkowe. Były to warsztaty
teatralno - literackie. I jeśli chodzi o twórczość literacką to szło nam
świetnie i działaliśmy prężnie,natomiast teatr,hmm... Wystawiliśmy w ciągu
dwóch lat tylko jedną sztukę. Było to przerobione znane dzieło. Co to była
za sztuka? Co zostało w niej zmienione?
Jak została przerobiona ta
sztuka?

Może być taki temat?
Obserwuj wątek
    • dana-25 Re: Warsztat 133 - sztuka 11.04.10, 18:53
      Pewnie, ze taksmile
    • dezire3 ;)Prosze o wyrozumiałość 11.04.10, 20:55
      Główny wątek sztuki?
      3 kielichy-miłość może nieszczęśliwa bo jest ktos jeszcze….
      O czym była ta sztuka?
      Rycerz buław-10 buław-10 kielichów-sztuka była o mężczyźnie który po
      mimo przeszkód dzielących go z ukochaną koniec końców zakłada z nią
      rodzinę …..i zyli długo i szczęśliwiewink
      Do 10 buław dołożyłam kartę słońce-więc rozumiem przez to że miłość
      była w ukryciu przed swiatemwink
      Główny bohater?
      10 buław-rycerz monet-silny wytrwały męzczyzna,który zmaga się z
      czymś i uparcie dązy do spełnienia swoich planów
      Co zostało zmienionę w sztuce?
      Jak miało być

Rycerz kielichów-as buław-9 mieczy-sztuka miała się skończyć
      rozpaczą i śmiercią spowodowaną nagłym impulsem zawiedzionej miłości
      Jak było
      Paz mieczy-diabeł-słońce-miłośc była świerza niedojrzała może ktos
      trzeci wchodził w grę,kochanków połączyła wielka namiętność a w
      konsekwencji szczęsliwy związek..

Może to ,,Romeo i Julia,,smile

Prosze o wyrozumiałość dla moich wywodów bo nie jestem niestety na
      waszym poziomię dziewczyny,ale miło i przyjemnię mi się z wami
      uczywink
      • liri-th Re: ;)Prosze o wyrozumiałość 11.04.10, 20:59
        Jesteś błyskawiczna Deziresmile))
        I nie przesadzaj z tym poziomem, zawsze masz duzo trafieńsmile
      • dezire3 Re: ;)Prosze o wyrozumiałość-poprostu muszę 12.04.10, 16:00
        Przepraszam ale znów musze jeszcze dopisać refleksję do swojego
        wcześniejszego opisu...przyszło mi jeszcze na myśl ,,Dzieje Tristana i
        Izoldy,,wink
        • liri-th halo!! 17.04.10, 08:20
          Halo!"Spioszki",jutro rozwiązanie!!Co się dzieje???tylko jedna interpretacja?
          napiszcie choć jeszcze jedną,żebym miała wybórwink
          • dana-25 Re: halo!! 17.04.10, 12:25
            Wieczorem napiszę swoja interpretację. Na pewno ktoś jeszcze dołączy.smile
            • liri-th Re: halo!! 17.04.10, 12:32
              Mam nadziejęsmileBo już myslałam,że nikomu więcej temat się nie podobacrying
              • olkacool Re: halo!! 17.04.10, 13:52
                Temat jest bardzo fajny i ciekawy smile ja myślę, ze to wiosna. Sama mam mało czasu
                ostatnio, bo z dziećmi ganiam od rana do wieczora po dworze.. a potem w domu
                standardowo obowiązki. A w wolnym czasie błogie lenistwo zamiast kart wink

Ja bez wyciągania stawiam na Balladynę, albo może Dziady jakieś wink
              • kita32 Re: halo!! 17.04.10, 17:50
                Ja też już piszę - jak zwykle znajduję czas dopiero w weekend...
                • liri-th Re: halo!! 17.04.10, 17:59
                  No to się cieszę,że będzie więcej interpretacji.Chyba nigdy się nie zdarzyło,że
                  była tylko jedna,prawda?
                  PS.Ja to jednak jestem panikarawink
                  • kita32 moja interpretacja 17.04.10, 18:58
                    Rozkład:
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/BRbWVsPVboQRQH2ZpB.jpg
                    Autor – Król Pucharów – potrafił wzbudzać w widzach i czytelnikach te uczucia, które chciał wywołać. Jeden z główniejszych pisarzy/poetów w świecie lub w Polsce. Myślę, że to poeta, pisał sztuki wierszem.
                    Tytuł – Królowa Pucharów – jest imieniem kobiety lub tytuł zdradza, że sztuka jest o miłości.
                    Bohater – Królowa Kijów – energiczna i przedsiębiorcza kobieta.

Akcja: początek – Moc – akcja może rozpoczynać się na dworze królewskim, albo sztuka przedstawia bohaterów akcji pokazując ich od strony sił lub potrzeb drzemiących w Podświadomości np. potrzebę władzy i mocy.
                    Rozwinięcie – Świat – akcja dzieje się w swoistym zamkniętym świecie. Może na dworze królewskim, może w jakimś miejscu, gdzie występują tylko bohaterowie sztuki i nic z zewnątrz nie zakłóca akcji.
                    Kulminacja – Koło Fortuny – nagła niespodziewana zmiana, której nikt się nie spodziewał.
                    Zakończenie – 4 Pucharów - niby wszystko zostało osiągnięte, ale nie szczęście. Nadmiar emocji, może wyrzuty sumienia. Postać z 4 Pucharów jest odwrócona tyłem do rozkładu, jakby żałując, że znalazła się w tej sztuce i jej losy potoczyły się tak jak autor napisał.

Energia zmiany – 7 Kijów – niechęć do takiego zakończenia, chęć, by sztuka zakończyła się inaczej.
                    Łatwo – Śmierć – łatwo przyszło zmienić granice sztuki, ustawić je we współczesnych realiach. Ewentualnie zmiany w sztuce polegały na uśmiercenie kogoś lub odwrotnie – uchronieniu od śmierci.
                    Trudno – Głupiec – trudno było zacząć wprowadzanie zmian. Wiadomo było co się nie podoba, ale jak zmienić?

Akcja po zmianach: początek – 2 Kijów – przeniesienie do współczesności. Zamiast miejsca w którym królowała siła – akcję przeniesiono do miejsca w którym królowała myśl.
                    Rozwinięcie – Rycerz Pucharów – ktoś aktywnie poszukuje miłości – całkowite odejście od oryginału (Rycerz jest odwrócony tyłem do kart pierwotnej sztuki).
                    Kulminacja – 10 Kijów - Zamiast zmiany, która zaskakuje, bohater(ka) sztuki podejmuje świadomą decyzję o podjęciu wyzwania na skraju wytrzymałości/możliwości.
                    Zakończenie – 6 Pucharów – jest szczęśliwe.
                    Celem zmian miało być pokazanie, że można osiągnąć to co się chce bez zadawania bólu i stosowaniu przemocy – i tak, że wszyscy są usatysfakcjonowani.
                    Odczucie grupy po zagraniu sztuki – Król Kijów – pełna satysfakcja.

Nie mogłam wpaść na pomysł, co to mogła być za sztuka. Opowiedziałam mężowi co widzę w swoim rozkładzie. I on zauważył, że to może być Balladyna. Faktycznie, Balladyna pasuje mi do rozkładu.
                    • olkacool Re: moja interpretacja 17.04.10, 20:20
                      O jak fajnie smile ja aby wyciągnęłam karty na bohatera, wypadło Królowa Buław, Cesarzowa, 3 Kielichy.. jakoś mi podpasywało... W każdym razie jakieś kobietki-bohaterki wink
    • dana-25 Re: Warsztat 133 - sztuka 17.04.10, 21:07
      1. Jaki jest klimat sztuki--As monet
      Klimat jest budujący, podniosły, ale też pokazuje codzienne życie, nadzieje i
      perspektywy. Rozpoczęło sie cos nowego, może Polska odzyskała niepodległość.
      Tak mi sie wydaje, ze klimat sztuki jest bardzo patriotyczny.

2. W jakich czasach dzieje się akcja--8 pucharów
      Odcięcia od starego i wejścia w nowe. Nowy czas, początek jakieś nowej epoki lub
      nadzieja na nią.

3. W jakim miejscu dzieje się akcja - 7 monet
      Miejsce spokojne, pełne ciszy, wieś.

4. Tematyka utworu - 3 pucharów, Walet denarów, Świat
      Zabawa, wesele lub inna uroczystość lub wspólna działalność grupowa przynosząca
      zadowolenie. Bohaterem nie jest jedna osoba a kilka osób, grupa. Razem coś
      robią, coś przyjemnego. Bohaterzy są młodzi, na dorobku, żyją w swoim świecie,
      to co jest dokoła jest inne niż oni, pochłania ich jakaś idea. Są to ludzie
      wykształceni, bywający świecie.

5. Główny bohater --4 mieczy, Pustelnik, walet pałek
      Główny bohater leczy rany ( może wrócił z wojny) lub choruje np. na suchoty.
      Czuje się odcięty, samotny, niezrozumiały. Inteligent. Jest członkiem jakieś
      nielegalnej organizacji. Ryzykuje swoje życie dla idei.

6. Co zmieniono w sztuce- 9 pucharów.
      Zmieniono zakończenie na szczęśliwe.

Nie mam pojęcia co to za sztukasad ale stawiam na Wesele Wyspiańskiego albo
      Dziady Mickiewicza.
      • dana-25 Re: Warsztat 133 - sztuka 17.04.10, 21:09
        Jeszcze mi przydaszek do głowy Pan Tadeusz, bo ta 3 pucharów to może być trójkąt
        miłosnysmile
    • rasid Re: Warsztat 133 - sztuka 18.04.10, 12:35
      Treść: Wisielec
      Tytuł: 4 Pucharów
      Co to za sztuka: Rycerz Pentakli, Słońce, 7 Kielichów
      Co zmieniono: 5 Mieczy, 4 Pentakli, Głupiec
      Jak zmieniono: Paź Pucharów, 7 Mieczy, 6 Pentakli

Wydaje mi się, że sztuka dotyczyła szeroko pojętego dojrzewania. Bohater
      racjonalista ma osiągnąć wyższy poziom, dojrzewa, staje się innym człowiekiem,
      by móc widzieć coś, co wcześniej nie było mu dane. Niekoniecznie mu się to udaje.
      Zmieniono coś w fabule utworu (chyba zakończenie), ,puenta sztuki była chyba
      odwrotnością oryginału. Zmiana była efektem użycia bujnej wyobraźni (ktoś
      pomyślał, że dobrze byłoby odstąpić od standardowej formy tego utworu a także
      przyczynić się mógł do niej pomysł skądś zaczerpnięty.

Treść związana jest z poświęceniem, ofiarą lub zdradą (coś z literatury
      romantycznej?) lub oczekiwaniem ("Czekając na Godota" mi się skojarzyło przez
      Wisielca i 4 Pucharów).
      • liri-th Re: Warsztat 133 - sztuka 18.04.10, 14:33
        O! Fajnie,że napisaliście swoje interpretacjesmile)
        Widzę,że na stałych wielbicieli warsztatów zawsze można liczyćsmile))
        • liri-th Rozwiązanie 18.04.10, 17:59
          Sztuką która udało nam się wystawić była”Romeo i Julia”. Zmieniliśmy jednak
          formę dramatu. Przjaskrawiliśmy wydarzenia,podkolorowaliśmy postaci i wyszła nam
          piękna komediasmileNasza sztuka nosiła tytuł „Romeo i Julia na wesoło”.
          Pojawiały się w kilku Waszych interpretacjach karty sugerujące że że bohaterzy
          to głównie kobiety. Wydaje mi się,że to dlatego, iż nasze kółko teatralne
          składało się głównie z kobiet. Sama nawet grałam męską rolę z braku odpowiedniej
          ilości panów.
          A Balladynę chętnie bym zagrała,szkoda że tak długo nam zeszło z tą pierwszą
          sztuką,później niestety skończyłam studia i niczego więcej nie zagrałam.
          • liri-th dezire 18.04.10, 18:01
            Główny wątek sztuki?
            > 3 kielichy-miłość może nieszczęśliwa bo jest ktos jeszcze….
            Tak,nieszczęsliwa miłość,jak najbardziej.
            > O czym była ta sztuka?
            > Rycerz buław-10 buław-10 kielichów-sztuka była o mężczyźnie który po
            > mimo przeszkód dzielących go z ukochaną koniec końców zakłada z nią
            > rodzinę …..i zyli długo i szczęśliwiewink
            No nie całkiem. Przeszkody były,ale sztuka nie kończy się dobrze.
            > Do 10 buław dołożyłam kartę słońce-więc rozumiem przez to że miłość
            > była w ukryciu przed swiatemwink
            Tak,nie afiszowali się z tym.
            >
            • liri-th Re: dezire cd. 18.04.10, 18:01
              Główny bohater?
              > 10 buław-rycerz monet-silny wytrwały męzczyzna,który zmaga się z
              > czymś i uparcie dązy do spełnienia swoich planów
              Bohaterów było dwoje,ale blisko.
              > Co zostało zmienionę w sztuce?
              > Jak miało być

> Rycerz kielichów-as buław-9 mieczy-sztuka miała się skończyć
              > rozpaczą i śmiercią spowodowaną nagłym impulsem zawiedzionej miłości
              Brawo.smile
              > Jak było
              > Paz mieczy-diabeł-słońce-miłośc była świerza niedojrzała może ktos
              > trzeci wchodził w grę,kochanków połączyła wielka namiętność a w
              > konsekwencji szczęsliwy związek..
              > Tu niestety pudłosad
              > Może to ,,Romeo i Julia,,smile
              Bingo!!!Właśnie tak.

• liri-th kita 18.04.10, 18:02
                Autor – Król Pucharów – potrafił wzbudzać w widzach i czytelnikach
                > te uczucia, które chciał wywołać. Jeden z główniejszych pisarzy/poetów w świeci
                > e lub w Polsce. Myślę, że to poeta, pisał sztuki wierszem.

No,bardzo znany autor na całym świecie.Nie ma chyba osoby która by nie wedziała
                kto to Shekspire.
                > Tytuł – Królowa Pucharów – jest imieniem kobiety lub tytuł zdradza,
                > że sztuka jest o miłości.
                Omiłości,miłości,jak najbardziej.
                > Bohater – Królowa Kijów – energiczna i przedsiębiorcza kobieta.
                > Bohaterów było dwoje,a czy Julia była przedsiębiorcza?Na początku nie,ale
                później pd wpływem miłości można powiedzieć,że taka się stała.
                > Akcja: początek – Moc – akcja może rozpoczynać się na dworze królew
                > skim, albo sztuka przedstawia bohaterów akcji pokazując ich od strony sił lub p
                > otrzeb drzemiących w Podświadomości np. potrzebę władzy i mocy.
                Tu chyba chodzi” walkę” dwóch zwaśnionych rodów
                > Rozwinięcie – Świat – akcja dzieje się w swoistym zamkniętym świeci
                > e. Może na dworze królewskim, może w jakimś miejscu, gdzie występują tylko boha
                > terowie sztuki i nic z zewnątrz nie zakłóca akcji.
                Akcja zmienia się,postaci zmieniają swoje miejsca pobytu. Czytając tragedię
                skupiamy się badrdzo na bohaterach,oni nas interesują,miejsce mniej.
                > Kulminacja – Koło Fortuny – nagła niespodziewana zmiana, której nik
                > t się nie spodziewał.
                Tak,jest zaskoczenie.
                • liri-th Re: kita cd. 18.04.10, 18:03
                  Zakończenie – 4 Pucharów - niby wszystko zostało osiągnięte, ale nie szcz
                  > ęście. Nadmiar emocji, może wyrzuty sumienia. Postać z 4 Pucharów jest odwrócon
                  > a tyłem do rozkładu, jakby żałując, że znalazła się w tej sztuce i jej losy pot
                  > oczyły się tak jak autor napisał.
                  No tak,Romeo I Julia połączyli się,ale nie za życia.
                  >
                  > Energia zmiany – 7 Kijów – niechęć do takiego zakończenia, chęć, by
                  > sztuka zakończyła się inaczej.
                  Nie chodziło o zakończenie tylko o formę całości.
                  > Łatwo – Śmierć – łatwo przyszło zmienić granice sztuki, ustawić je
                  > we współczesnych realiach. Ewentualnie zmiany w sztuce polegały na uśmiercenie
                  > kogoś lub odwrotnie – uchronieniu od śmierci.
                  Łatwo było przejaskrawić wręcz ośmieszyć zachowania bohaterów,jakby właściwie
                  sami się o to prosili.
                  > Trudno – Głupiec – trudno było zacząć wprowadzanie zmian. Wiadomo b
                  > yło co się nie podoba, ale jak zmienić?
                  Nie tyle może trudno było wprowadzić te zmiany,co z nimi ruszyć,ciągle
                  przesuwaliśmy termin wystawienia tej sztuki.
                  >
                  >
                  > Celem zmian miało być pokazanie, że można osiągnąć to co się chce bez zadawania
                  > bólu i stosowaniu przemocy – i tak, że wszyscy są usatysfakcjonowani.
                  Tu, nie.
                  > Odczucie grupy po zagraniu sztuki – Król Kijów – pełna satysfakcja.
                  Tak,że wreszcie się udało.
                  >
                  > Nie mogłam wpaść na pomysł, co to mogła być za sztuka. Opowiedziałam mężowi co
                  > widzę w swoim rozkładzie. I on zauważył, że to może być Balladyna. Faktycznie,
                  > Balladyna pasuje mi do rozkładu.
                  To nie Balladyna,ale mimo wszystko,świetnie Ci poszło.smile
                  • liri-th dana 18.04.10, 18:04
                    1. Jaki jest klimat sztuki--As monet
                    > Klimat jest budujący, podniosły, ale też pokazuje codzienne życie, nadzieje i
                    > perspektywy. Rozpoczęło sie cos nowego, może Polska odzyskała niepodległość.
                    > Tak mi sie wydaje, ze klimat sztuki jest bardzo patriotyczny.
                    > Niestety nie.sad
                    > 2. W jakich czasach dzieje się akcja--8 pucharów
                    > Odcięcia od starego i wejścia w nowe. Nowy czas, początek jakieś nowej epoki lu
                    > b
                    > nadzieja na nią.
                    > Może,chodzi tu o to ze była to końcóka VI wieku,kiedy to akcja sierozgrywała.
                    > 3. W jakim miejscu dzieje się akcja - 7 monet
                    > Miejsce spokojne, pełne ciszy, wieś.
                    Ogród między innymi.
                    >
                    • liri-th Re: dana cd. 18.04.10, 18:05
                      4. Tematyka utworu - 3 pucharów, Walet denarów, Świat
                      > Zabawa, wesele lub inna uroczystość lub wspólna działalność grupowa przynosząca
                      > zadowolenie. Bohaterem nie jest jedna osoba a kilka osób, grupa. Razem coś
                      > robią, coś przyjemnego. Bohaterzy są młodzi, na dorobku, żyją w swoim świecie,
                      > to co jest dokoła jest inne niż oni, pochłania ich jakaś idea.
                      Tak,zgadza się,przynajmniej częściowo. Ślub jest przyjemny,poźniejsze wydarzenie
                      mniej.
                      >
                      > 5. Główny bohater --4 mieczy, Pustelnik, walet pałek
                      > Główny bohater leczy rany ( może wrócił z wojny) lub choruje np. na suchoty.
                      > Czuje się odcięty, samotny, niezrozumiały. Inteligent. Jest członkiem jakieś
                      > nielegalnej organizacji. Ryzykuje swoje życie dla idei.
                      > Tu niestety pudło.
                      > 6. Co zmieniono w sztuce- 9 pucharów.
                      > Zmieniono zakończenie na szczęśliwe.
                      Zmieniliśmy charakter sztuki,ale blisko.
                      >
                      > Nie mam pojęcia co to za sztukasad ale stawiam na Wesele Wyspiańskiego albo
                      > Dziady Mickiewicza.
                      Nie,to Romeo i Julia.
                      • liri-th rasid 18.04.10, 18:06
                        Treść: Wisielec
                        > Tytuł: 4 Pucharów
                        > Co to za sztuka: Rycerz Pentakli, Słońce, 7 Kielichów
                        > Co zmieniono: 5 Mieczy, 4 Pentakli, Głupiec
                        > Jak zmieniono: Paź Pucharów, 7 Mieczy, 6 Pentakli
                        >
                        > Wydaje mi się, że sztuka dotyczyła szeroko pojętego dojrzewania. Bohater
                        > racjonalista ma osiągnąć wyższy poziom, dojrzewa, staje się innym człowiekiem,
                        > by móc widzieć coś, co wcześniej nie było mu dane. Niekoniecznie mu się to udaj
                        > e.
                        Bohaterzy byli bardzo młodzi I faktycznie pod wpływem miłości zaczęli szybciej
                        dojrzewać.
                        > Zmieniono coś w fabule utworu (chyba zakończenie), ,puenta sztuki była chyba
                        > odwrotnością oryginału. Zmiana była efektem użycia bujnej wyobraźni (ktoś
                        > pomyślał, że dobrze byłoby odstąpić od standardowej formy tego utworu a także
                        > przyczynić się mógł do niej pomysł skądś zaczerpnięty.
                        Ten Glupiec chyba mówi o przeróbce tragedii w komedię(w końcu to błazen,a nasza
                        sztuka miała być właśnie taką trochę błazenadą)
                        >
                        > Treść związana jest z poświęceniem, ofiarą lub zdradą (coś z literatury
                        > romantycznej?) lub oczekiwaniem ("Czekając na Godota" mi się skojarzyło przez
                        > Wisielca i 4 Pucharów).
                        O tak,ofiara,jak najbardziej,miłośc romantyczna też. Supersmile
                        Tytuł niestety nie zgadza się.
                        • liri-th Przepraszam 18.04.10, 18:08
                          Przepraszam,że tak musiałam podzielić Wasze komentarze,ale inaczej nie chciało
                          mi wysłać.(przypuszczanie je coś nabroiłam,ale nie chciałam w ostatniej chwili
                          skracać wypowiedzi, bo długo czekalibyście na rezultat moich wysiłków).
                          • liri-th zwycięzca !!! 18.04.10, 18:13

Gratuluję wszystkim uczestnikom serdeczniesmile Temat chyba nie był łatwy,ale
                            świetnie Wam poszło.smile))
                            Zwycięzcą zostaje osoba,która wciąż nie może uwierzyć we własne możliwości i
                            umiejętności tarotowe,a która zrobiła z warsztatów na warsztat duuuuże postępy.
                            No i w dodatku bezbłędnie odgadła tytuł sztuki.DEZIRE!!!Prowadzisz następne
                            warsztaty!!Gratulujęsmile)))
              • kita32 Re: dezire cd. 18.04.10, 18:13
                > > Może to ,,Romeo i Julia,,smile
                > Bingo!!!Właśnie tak.

Brawo, Liri-th!!!
                • kita32 Re: dezire cd. 18.04.10, 18:15
                  > > > Może to ,,Romeo i Julia,,smile
                  > > Bingo!!!Właśnie tak.
                  >
                  > Brawo, Liri-th!!!

.... Te brawa to były do Dezire, gratulacje!!!
                • olkacool Gratulacje Dezire 18.04.10, 18:19
                  Brawo Dezire, wielkie oklaski na zachętę smile
                  • dana-25 Re: Gratulacje Dezire 18.04.10, 18:28
                    Gratulacje Dezire!!!
                    • dezire3 Niedowiarek;) 18.04.10, 18:49
                      Bardzo dziękuję...nie spodziwałam się że kiedyś mi się uda wygraćwink

• liri-th Re: Niedowiarek;) 18.04.10, 19:03
                        To tylko i wyłącznie Twoja zasługa. Odgadłaś tytuł i inne szczegóły dotyczące
                        tego przedstawienia.Zasłużyłaś w pełni na wygraną.smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka