Dodaj do ulubionych

Warsztat 276 - Tajemnica babci

04.02.13, 21:31
Moja babcia nie zyje od 5 lat. Pamietam ja bardzo dobrze, czesto jako mala dziewczynka sluchalam z zachwytem jej opowiadan o wojnie. jakiez bylo moje zdziwienie gdy okolo 2-ch lat temu dowiedzialam sie o jej gleboko skrywanej tajemnicy.
moze troche wprowadzenia. babcia z dziadkiem poznali sie na poczatku wojny. Dziadka zabrano na roboty do Niemiec, babcia zostala i juz byla w ciazy, o czym dziadek nawet nie iwedzial. jak musial sie zdziwic jak po powrocie zobaczyl swego juz 5 letniego syna(mojego tate). W czasie wojny w zyciu babci zdarzyla sie pewna rzecz, historia. Babcia to co sie stalo ukrywala prawie przed wszystkimi, choc podobno tata cos niecos pamieta. Mysle, ze dziadek tez musial wiedziec. Co to byla za tajemnica i z czym byla zwiazana?
Mam nadzieje ze temat nie wyda Wam sie z trudny. Zycze udanych interpretacji. Czekam z niecierpliwoscia bo jestem ciekawa co wam karty powiedza.
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Warsztat 276 - Tajemnica babci 04.02.13, 23:18
      Niesamowicie intrygujący temat!
      • greenwenus Re: Warsztat 276 - Tajemnica babci 05.02.13, 07:57
        Kito ciesze sie ze temat wydaje sie ciekawy!
        • kita32 interpretacja 09.02.13, 17:55
          Wyciągam 4 karty:
          Jakiej sfery życia dotyczyła tajemnica – Rycerz Kijów (-) – aktywności lub problemów z aktywnością.
          Historia: początek, rozwinięcie, zakończenie- Diabeł, 9 Pucharów, Papież.

Historia wygląda mi na historię związaną z namiętnością – miłością, zauroczeniem lub jakąś pasją. Dała Twojej babci, Greenwenus, dużo radości (9 Pucharów). Zakończyła się pod wpływem poczucia obowiązku i systemu wartości. Być może Papież oznacza, że została przyjaźń.

Podejrzewam, Greenwenus, że Twoja babcie miała romans w czasie wojny – to mi najbardziej pasuje.
          Na drugim miejscu, że należała do AK - tam działała i również tam miała przyjaciół, zgraną paczkę, lecz wolała ukrywać ten fakt, bo wymagano od niej przestrzegania tajemnicy.
          • greenwenus Re: interpretacja 10.02.13, 09:14
            Dziekuje Kito za interpretacje!!!
            Mam nadzieje ze jeszcze ktos sie odezwie.
            • ivana Re: interpretacja 10.02.13, 11:31
              Z kim , z czym byla zwiazana tajemnica babci?-10 Mieczy

Tajemnica ta dotyczyla konca czegos, definitywnego jak i bolesnego...mogla tez dotyczyczyc czyjejs smierci

Jakiej sfery zycia dotyczyla?- As Pucharow(-)
              dotyczyla sfety uczuciowej, emocjonalnej...jakies uczucie ktore nie mialo prawa sie narodzic...

Co sie wydarzylo?
              Paź Denarow Umiarkowanie 7 Buław(-)

W zyciu babci pojawil sie mezczyzna, ktory bardzo jej pomagal, gdy dziadka nie bylo, byl opiekunczy i troskliwy, byc moze planowal z nia przyszlosc , mysle ze babcia darzyla go prawdziwa namietnoscia jednak albo zginal tragicznie albo okolicznosci nie pozwalaly aby mogli byc razem...taka tragiczna milosc....

Pozdrawiam serdecznie. Swietny temat! Bardzo mnie zaintrygowal
              • anuszzka Re: interpretacja 10.02.13, 17:04
                czego dotyczyla tajemnica babci greenwenus?
                sedno-kaplanka
                tego nie dotyczyla-wisielec
                tego dotycz. as mieczy (2kielichy diabel as kielichow)
                wynik 2 bulaw (cesarzowa)
                To mialo zwiazek cos poza prawem na tamte czasy, wyszla mi karta diabla: cos nielegalnego, podziemnego wrecz.
                Sedno-kaplanka-pokazuje, ze babcia rzeczywiscie skrywala to jako tajemnice, a w tamtych czasach dzialala w ukryciu. Byla niejako skarbnica wiedzy, moze jakas laczniczka?
                as mieczy- to ciecie czegos, straszak nawet. na karcie mam miecz, moze to symbolizuje bron? przechowywala bron w porozumieniu z kims, z podziemiem ?
                na wyniku 2 bulaw, cesarzowa- nad czym ona tak myslala. to karta lacznosci, a moze tylko jej mysli?
                Cokolwiek by nie robila dzialala w dobrej wierze, z calego serca (as kiel), byla zaangazowana, nie bylo jej to obojetne, nie stala i patrzyla z boku. byla niejako w centrum wydarzen.
                Jeszcze nasuwa mi sie jedna mysl, ze mogla ukrywac jakas kobiete, ktorej grozila kara smierci. A moze nawiazala romans z niemieckim oficerem w celu wykrycia jakis informacji dla podziemia?wink
                • greenwenus Re: interpretacja 10.02.13, 17:06
                  Dziekuje za kolejne interpretacje!!
                • anuszzka Re: interpretacja 10.02.13, 17:06
                  no sama jestem ciekawa co to za tajemnica;P
                  • greenwenus Re: interpretacja 10.02.13, 17:23
                    Juz niebawem odpowiedz!!!
                    • greenwenus Re: interpretacja 10.02.13, 17:36
                      Dziewczyny co Wy na to zebym dala odpowiedz nieco wczesniej bo mam cos do zalatwienia? Jesli nikt nie sprzeciwi sie w ciagu 10 minut, to daje rozwiazanie ok?
                      • greenwenus Rozwiazanie 10.02.13, 17:46
                        Nie widze sprzeciwu.
                        Dziekuje wszystkim za udzial. Spisalyscie sie swietnie.
                        Moja babcia w czasie wojny spotkala mezczyzne. Zakochali sie w sobie. Owocem tej milosci byla corka, niestety gdy miala 9 miesiecy zmarla. Nigdy sie nie dowiem jak to babcia przezyla, ale na pewno strata dziecka musiala byc dla niej bolesna. Nie znam tez tego mezczyzny. Podobno bardzo babcie kochal i chcial sobie z nia ulozyc zycie. Babcia jednak wybrala dziadka. Z tego co mi wiadomo dziadek nie mogl tego babci wybaczyc. Niestey nie byli udanym malzenstwem. Potem urodzila im sie jeszcze corka (moja ciocia). Ona najbardziej przezyla gdy dowiedziala sie o babci tajemnicy. Nie mogla zrozumiec czemu babcia sie jej nie zwierzyla.
                        • greenwenus do Kity 10.02.13, 17:50
                          Wyciągam 4 karty:
                          Jakiej sfery życia dotyczyła tajemnica – Rycerz Kijów (-) – aktywności lub problemów z aktywnością.
                          Historia: początek, rozwinięcie, zakończenie- Diabeł, 9 Pucharów, Papież.

Historia wygląda mi na historię związaną z namiętnością – miłością, zauroczeniem lub jakąś pasją. Dała Twojej babci, Greenwenus, dużo radości (9 Pucharów). Zakończyła się pod wpływem poczucia obowiązku i systemu wartości. Być może Papież oznacza, że została przyjaźń.

Podejrzewam, Greenwenus, że Twoja babcie miała romans w czasie wojny – to mi najbardziej pasuje.
                          Na drugim miejscu, że należała do AK - tam działała i również tam miała przyjaciół, zgraną paczkę, lecz wolała ukrywać ten fakt, bo wymagano od niej przestrzegania tajemnicy.

Kito swietna interpretacja. Zgadza sie prawie wszystko. Napislas ze zrezygnowala z tej milosci z poczucia obowiazku i moze i tak bylo, pewnie czula sie w obowiazku wobec syna.
                          • greenwenus Re: do Ivanki 10.02.13, 17:52
                            Z kim , z czym byla zwiazana tajemnica babci?-10 Mieczy

Tajemnica ta dotyczyla konca czegos, definitywnego jak i bolesnego...mogla tez dotyczyczyc czyjejs smierci

Jakiej sfery zycia dotyczyla?- As Pucharow(-)
                            dotyczyla sfety uczuciowej, emocjonalnej...jakies uczucie ktore nie mialo prawa sie narodzic...

Co sie wydarzylo?
                            Paź Denarow Umiarkowanie 7 Buław(-)

W zyciu babci pojawil sie mezczyzna, ktory bardzo jej pomagal, gdy dziadka nie bylo, byl opiekunczy i troskliwy, byc moze planowal z nia przyszlosc , mysle ze babcia darzyla go prawdziwa namietnoscia jednak albo zginal tragicznie albo okolicznosci nie pozwalaly aby mogli byc razem...taka tragiczna milosc....

Ivanko po prostu wszystko sie zgadza. Jestem pod ogromnym wrazeniem.
                            • greenwenus Re: do anuszzki 10.02.13, 17:57
                              czego dotyczyla tajemnica babci greenwenus?
                              sedno-kaplanka
                              tego nie dotyczyla-wisielec
                              tego dotycz. as mieczy (2kielichy diabel as kielichow)
                              wynik 2 bulaw (cesarzowa)
                              To mialo zwiazek cos poza prawem na tamte czasy, wyszla mi karta diabla: cos nielegalnego, podziemnego wrecz.
                              Sedno-kaplanka-pokazuje, ze babcia rzeczywiscie skrywala to jako tajemnice, a w tamtych czasach dzialala w ukryciu. Byla niejako skarbnica wiedzy, moze jakas laczniczka?
                              as mieczy- to ciecie czegos, straszak nawet. na karcie mam miecz, moze to symbolizuje bron? przechowywala bron w porozumieniu z kims, z podziemiem ?
                              na wyniku 2 bulaw, cesarzowa- nad czym ona tak myslala. to karta lacznosci, a moze tylko jej mysli?
                              Cokolwiek by nie robila dzialala w dobrej wierze, z calego serca (as kiel), byla zaangazowana, nie bylo jej to obojetne, nie stala i patrzyla z boku. byla niejako w centrum wydarzen.
                              Jeszcze nasuwa mi sie jedna mysl, ze mogla ukrywac jakas kobiete, ktorej grozila kara smierci. A moze nawiazala romans z niemieckim oficerem w celu wykrycia jakis informacji dla podziemia?

Dziekuje anuszzko. Chcialabym zeby moja babcia miala taka przeszlosc. Napisze tylko ze w czasie wojny kobiety kradly ziemniaki w tym moja babcia. Miala zostac wywieziona za to do obozu ale ze byla w ciazy pojechala za nia kolezanka. Niestety juz nie wrocila.
                              • greenwenus Zwyciezca 10.02.13, 18:09
                                Bardzo podobaly mi sie interpretacje Kity i Ivanki. Zintrepretowalyscie super.
                                Paleczke przekazjue Ivance. Moje gratulacje.

Chcialabym napisac cos jeszcze co wiaze sie z ta historia. Gdy rozmawialam o tym z moja mama to opowiedziala mi tez historie mojej drugiej babci. (mama mojej mamy). Gdy byla mloda dziewczyna zakochala sie w duzo od siebie starszym mezczyznie, niestety zajetym. Ona tez urodzila corke i ona takze nie dozyla roku. Potem babcia wyszla za mojego dziadka. Byla juz stara panna, miala 27 lat. Jej malzenstwo jednak bylo bardzo udane a dziadek ja bardzo kochal.
                                Kompletnie o tym nie wiedzialam. Ktoregos razu wybralam sie z wizyta do jasnowidzki i wiecie co ona mi powiedziala. Widziala wokol mnie dusze dwoch malych dziewczynek, ktore kiedys w niemowlectwie umarly i one pochodza z mojej rodziny. Po prostu wysmialam ja. Uwazala ze one beda moimi corkami, choc jedna nie moze sie jeszcze zdecydowac. Niezle. Przestraszylam sie bo nie chcialabym miec blizniaczek. Po roku zaszlam w ciaze i urodzialm corke. Wciaz sie zastanawiam ktora to z tych dziewczynek sie zdecydowala.
                                • ivana Re: Zwyciezca 10.02.13, 18:20
                                  Greenwenus coz za historia. Az mi ciarki po plecach przeszly!. Bardzo poruszajaca a te dwie dziewczynki....hmmm jak chcesz to postawie karty ktora z nich zdecydowala sie byc Twoja corka?wink

Super ciekawy warsztat i wielkie gratulacje dla dziewczyn. Kazda z nas trafila!
                                  Dziekuje Greenwenus!
                                  P.S. Uwielbiam takie tematy romansowe.
                                • kita32 Re: Zwyciezca 10.02.13, 18:23
                                  Ale niesamowita historia - szczególnie ta z wizytą u osoby jasnowidzącej!

Ivanko, gratulacje!!!
                                  Zawsze bardzo dobrze wyczuwasz psychologiczne tło - i tu też wyczułaś tragiczną miłość i śmierć w tle. Kto wie, myślę, że śmierć córeczki babcia Greenwenus potraktowała jako znak, ze powinna zrezygnować z okupacyjnej miłości...
                                  • ivana Re: Zwyciezca 10.02.13, 18:28
                                    Z pewnoscia ta smierc przyczynila sie do tego, ze babcia zrezygnowala z tego mezczyzny. Moje karty dobitnie to pokazaly co bylo sednem sprawy, masz racje Kito

Dziekuje za komplement. To dla mnie wiele znaczy.
                                  • greenwenus Re: Zwyciezca 10.02.13, 18:32
                                    Czasem nawet nie wiemy jakie tejemnice skrywaja nasi przodkowie.
                                    Ivanko jesli chcesz mozesz oczywiscie spytac kart.
                                    Ciesze sie ze temat Wam sie podobal.
                                    • anuszzka Re: Zwyciezca 10.02.13, 18:35
                                      Gratuluje Ivano!

Karty teraz prawie mi sie ulozyly w calosc, na wyniku mialam wszak cesarzowasmile Nie rozumiem tego asa mieczy u mnie, Greenwenus chyba towoja babcia tak do konca nie odciela sie od tamtego mezczyzny, przynajmniej myslami. Tez bardzo lubie takie romansewink A mi kiedys jasnowidz przepowiedziala, ze swojego meza poznam poprzez prace i sie sprawdzilowink
                                      • ivana Re: Zwyciezca 10.02.13, 19:05
                                        Dziekuje Anuszko!
                                        Greenwenus karty mi powiedzialy, ze Twoja coreczka jest zwiazana z historią drugiej babci a wiec mamy Twojej mamy... Dziewczynka z tego romansu chciala pozostac w Waszej rodzinie..jako symbol wiernosci kochankow, ich wzajemnego oddania.
                                        Kurcze az mi ciarki przeszly...czyli to Prawda
                                        • greenwenus Re: Zwyciezca 10.02.13, 22:44
                                          Dziekuje bardzo za postawienie kart. Ja caly czas podejrzewalam odwrotnie. Teraz juz wiem za kim ma ten swoj charakterek ha ha.
                                          • greenwenus Re: Zwyciezca 10.02.13, 22:47
                                            Ja nawet nie wiem jak bym to miala sprawdzic. Bardzo ciekawe jak to odczytalas?
                                            • ivana Re: Zwyciezca 11.02.13, 13:03
                                              Postawilam na to karty....reszta to intuicja..
                                              • greenwenus Re: Zwyciezca 11.02.13, 14:25
                                                Dziekuje!!!
                                                • ivana Re: Zwyciezca 11.02.13, 15:06
                                                  Bardzo prosze..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka