08.03.07, 21:52
Wyciagnelam ja jako karte-rade dwa dni pod rzad - wczoraj i dzis - i jeden dzien byl gorszy od drugiego. Jestem przemeczona, nerwowa, chora, za wiele wymagam od siebie i od lubego, co tylko pogarsza nasza wspolna nerwowosc - slowem, niedobrze. A przeciez Gwiazda to jedna z kart opiekunczych, dajaca nadzieje, radosc, niosaca dalekosiezne plany, na ktore patrzymy z ufnoscia i wiara. Idac za jej glosem, postanowilam porozmawiac z lubym o tym, z czym czuje sie zle. Wczoraj czekalam, ze on podejmie temat zainicjowany poprzedniego wieczora - przeliczylam sie. Dzis wiec podjelam temat sama i liczylam, ze rozmowa przyniesie dobre efekty - przyniosla tylko lzy.

Co zrobic, zeby wyciagnac z tej karty jak najlepsze rezultaty? Wiem, ze mowi o poszerzaniu horyzontow, umiejetnosci zrozumienia drugiego czlowieka. Moze tego mi zabraklo. Pytanie zostaje mi jednak: jak wiele mozna zniesc i gdzie jest ten moment, kiedy zapala sie czerwone swiatelko alarmowe i trzeba zaczac walczyc o swoje? Gdzie sie konczy granica tolerancji na trudy drugiego czlowieka? Jak polaczyc problemy wlasne z cudzymi, nie raniac zadnej ze stron i pozostajac na zdrowych zasadach bycia ze soba?

Gdzie tu ta Gwiazda? Ktore z jej znaczen mi umknelo?

Bede wdzieczna za slowa obiektywne,
jazz
Obserwuj wątek
    • nauthiz7 Re: Gwiazda 08.03.07, 23:10
      Kiedy widzę Gwiazdę, pierwsze natychmiastowe skojarzenie to Nadzieja. Przez duże N. Drugie skojarzenie to Opiekun Duchowy - miałam kiedyś, nazwijmy to "przeżycie metafizyczne", kiedy doznałam bezpośredniego kontaktu z Opiekunem i dla mnie karta ta niesie taką właśnie energię.

W moim odczuciu Gwiazda silnie powiązana jest z poprzedzającą ją Wieżą. W Wieży następuje gwałtowne i bolesne oczyszczenie, odrzucenie tego co niepotrzebne. Zbieramy to co pozostało, a Gwiazda daje nam dawkę czystej, świeżej energii, żeby budować na nowo. Coś w rodzaju przesłania "teraz już wszystko będzie dobrze"
    • gayga1 Re: Gwiazda 09.03.07, 00:30
      Bardzo ważnym przesłaniem tej karty jest - dawanie siebie bez żądania
      czegokolwiek w zamian .Wymagając tracimy niepotrzebnie siebie .....
      Pokazuje również moment marnotrawienia swojej energi ......
      Negatywny aspekt -osoba wiecznie niezadowolona ,uważajaca się za nie
      kochaną ,opuszczoną .........
      Pozdrawiamsmile
      • ailza Re: Gwiazda 09.03.07, 09:11
        Jak sama napisałaś Gwiazda to karta "dajaca nadzieje, radosc, niosaca
        dalekosiezne plany". Wiem z Twoich wypowiedzi , że jesteś świetną tarocistką i
        nie potrzebujesz czytać co znaczy Gwiazda. Czasami tylko życie trochę za bardzo
        nas przyciska. Gwiazda to jedyna karta, której nie omawia się w znaczeniu
        negatywnym. To, że ją wyciągnęłaś to tak jakby chciała Ci powiedziec : nie martw
        się wszystko będzie dobrze i dobrze się ułoży. Gwiazda to takie światełko w
        tunelu. Pamietaj, że sięga w przyszłość (dalekosiężne plany) i nie zawsze daje
        nadzieję na rozwiązanie problemów w ciągu jednego dnia.
    • pani.jazz Dziekuje 09.03.07, 12:30
      Dzieki, dziewczyny, za dobre slowo smile. Cos mi sie przez noc rozjasnilo, jakby lzej nieco. Moze trzeba bylo sie wypisac zyczliwym ludziom po prostu smile.
      Przy okazji dzieki za swietne interpretacje Gwiazdy. Pociagnijmy ten watek dalej w te strone, skoro juz nazywa sie tak, jak sie nazywa.

Pozdrawiam Was,
      jazz
    • dori7 Re: Gwiazda 16.03.07, 01:18
      Mam nadzieje, ze jest juz lepiej, zarowno ze zdrowiem, jak i relacja z lubym.
      Powinno byc, o tym wlasnie mowi Gwiazda - ze bedzie lepiej, musi byc smile)

Ciag dalszy lap na gg smile)
    • ludzik_ten_sam Re: Gwiazda 17.03.07, 11:11
      Cześć, Dziewczyny. Jestem tu pierwszy raz. Tarota Marsylskiego mam od 10 lat.
      Kupiłam w komplecie karty + książka - opatrzone nazwiskiem Halina Starowieyska.
      Teraz zastanawiam się, jak by ją tu oprawić. Ostatnio zamieniłam stare karty,
      które też lubię, ale już podniszczone, szczególnie na koszulkach na mniej ładną
      wersję Piatnika.

A teraz do rzeczy. Gwiazda jest ponoć kartą najbardziej dobroczynną,
      "opromieniającą inne karty w rozkładzie", a jeśli wyciągasz ją dwa razy z rzędu,
      to jakby Tarot pokazywał Ci jezyk i mówił: uwierz we mnie smile Bo rzeczą kluczową
      w Tarocie jest całkiem niematerialny czas. Poczekaj smile Karty dały nadzieję, a
      Ty odetchnij i poczekaj.

Jeśli chodzi o rozkłady (układam tylko "w krzyż" i na razie w zupełności mi
      wystarcza), H.S. pisze, że na zaistnienie sytuacji potrzeba roku. Długo. Nie
      chcijmy zmian w jeden dzień.

Tyle ode mnie smile Pozdrawiam Was ciepło.

• transwizje Re: Gwiazda 18.03.07, 17:09
        no, daawno temu, gdz przejmowały mnie sprawy sercowe Gwiazda zapowiadała mi
        trójkąt, a więc albo zdradę, albo podejrzenie takowej. To karta świetna dla
        przyjaźni, związków ponad-osobistych, grupowych, lecz pary rozsadza swoją
        energią ku innym.
        Poza tym może akurat manifestować ci jej cień, czyli wszystko co opisałaś.
        Pozdro. ES
        • coill Re: Gwiazda 19.03.07, 01:25
          ja mialam podobniesmile
    • dori7 Re: Gwiazda 23.03.07, 14:07
      Wczoraj znalazlam karte z notatka z seansu Tarota z Anahella, ktora kladla mi
      jesienia karty na realizacje pewnego projektu zawodowego (opisalam to w watku o
      czasie w Tarocie - w rozkladzie jedna karta oznaczala kazdy tydzien). Na
      pierwszy tydzien marca padla wlasnie Gwiazda i wtedy wlasnie ostatecznie
      utwierdzilam sie w przekonaniu, ze projekt jest sluszny i ze bede dazyc ze
      wszystkich sil do jego realizacji, choc w inny sposb, niz planowalam na
      poczatku. Na razie jest odlegly w czasie, ale nareszcie czuje, ze moje dzialania
      nabraly sensu, bo widze bardzo swiatlo mojej Gwiazdy, ktore wskazuje droge smile)
      Brzmi to pompatycznie, ale naprawde zobaczylam swiatelko na horyzoncie, ktorego
      dlugo mi brakowalo. Niby ta Gwiazda to nic konkretnego i w zasadzie nie mam
      realnych podstaw sadzic, ze projekt sie uda, ale od razu inna energia do zycia!
    • iokepine Re: Gwiazda 23.03.07, 21:57
      Gwiazda mówi, że to co aszło, momo że na płaszczyźnie swiadomej nie było
      przyjemne, było potzebne dla rozwoju i sensownego ciągu dalszego Waszego związku.

Rakie rzezcy widzi się zwykle z dłuższej perspektywy.
      • transwizje Re: Gwiazda 24.03.07, 19:06
        Pamiętam rok 2000 w swoim życiu. Wyciągnęłam kiedyś wieczorem 4 karty, pamiętam
        z nich Wieżę, 4 Miecze i Gwiazdę na końcu, jako rezultat. Od tej nocy zaczęły
        się nocne jazdy trwające wiele miesięcy, a które muszę nazwać wizytami
        kosmitów, choćby nie wiem jak śmiesznie to brzmiało. Gwiazda=wzięcia przez UFO,
        tak to się przełożyło.
        Pozdro. ES
    • dori7 Gwiazdy z roznych talii :) 19.04.07, 20:49
      Ridera-Waite'a i Marsyla kazdy zna, wiec dorzucam cos nowego - ma racje Ifyso,
      zachwycajac sie Gwiazda w watku o ulubionych kartach, ze Gwiazda jest niemal
      zawsze jedna z najpiekniejszych kart w talii smile)

Gwiazda z The Goddess Tarot:
      taroteca.multiply.com/photos/photo/42/35.jpg

Gwiazda z Tarota Erotycznego Milo Manary:
      trionfi.com/l/d.php?badr=http://www.rusjoker.ru/WWPCM/decks05/d02347/d0234717.jpg

Gwiazda z Tarota Art Nouveau:
      taroteca.multiply.com/photos/photo/205/35

Gwiazda z The Pagan Tarot (dla mnie to jedna z najbardziej poruszajacych i
      najpiekniejszych Gwiazd):
      www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=075AM17

Gwiazda z Fey TArot:
      www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=501AM17

Gwiazda z Tarota Casanovy:
      trionfi.com/l/d.php?badr=http://www.rusjoker.ru/WWPCM/decks05/d02389/d0238917.jpg

Gwiazda z Tarota 78 Drzwi:
      trionfi.com/l/d.php?badr=http://www.rusjoker.ru/WWPCM/decks07/d05242/d0524217.jpg

Gwiazda z The Spirit of Flowers Tarot:
      www.interhobby.net/tarot/cardDetail.php3?Seq=510AM17

Gwiazda z The Inner Child Tarot:
      taroteca.multiply.com/photos/photo/329/18

Gwiazda z Tarota Syren (Mermaids Tarot):
      trionfi.com/l/d.php?badr=http://www.rusjoker.ru/WWPCM/decks05/d02396/d0239617.jpg
      • pani.jazz Re: Gwiazdy z roznych talii :) 20.04.07, 12:21
        Ta z Fey Tarota jest przecudna. Ta talia coraz bardziej mnie wciaga w swoj fantastyczny, kolorowy swiat smile. Powoli wychodzi na prowadzenie przed Tarot of Renaissance w rankingu talii do kupienia od zaraz wink.

A swoja droga, Gwiazda z Tarota Renesansu tez jest przesliczna:
        taroteca.multiply.com/photos/photo/60/35.jpg
        • dori7 Re: Gwiazdy z roznych talii :) 20.04.07, 15:04
          pani.jazz napisała:

> Ta z Fey Tarota jest przecudna. Ta talia coraz bardziej mnie wciaga w swoj
          > fantastyczny, kolorowy swiat smile. Powoli wychodzi na prowadzenie przed Tarot of
          > Renaissance w rankingu talii do kupienia od zaraz wink.

U mnie tez jest calkiem wysoko w rankingu "must have" smile)

> A swoja droga, Gwiazda z Tarota Renesansu tez jest przesliczna:
          > taroteca.multiply.com/photos/photo/60/35.jpg

O-o-o! Wspaniala. Ide obejrzec cala talie! Jak to sie stalo, ze ja przegapilam?
          • coill Re: Gwiazdy z roznych talii :) 20.04.07, 22:12
            ona na 1szy rzut wyglada dla mnie jak Umiarkowanie,niestety raczej bym nie
            chciala takiej gwiazdy w tali wlasnie rpzez tosmile
            • dori7 Re: Gwiazdy z roznych talii :) 22.04.07, 16:55
              Umiarkowanie w tej talii wyglada inaczej, nie pomylisz sie:

taroteca.multiply.com/photos/photo/60/29.jpg
              A zreszta w kazdej talii Gwiazda i Umiarkowanie sa do siebie pod pewnymi
              wzgledami podobne smile)
    • jayanti Re: Gwiazda 21.04.07, 22:58
      Gwiazda to jedna z kart Wielkich Arkanów, której długo nie za bardzo
      czułam.Opiekę oznacza i Papieżyca i Słońce, więc Gwiazda jakby z tą pomocą nie
      za bardzo się spieszyła, w końcu Gwiazdy sa bardzo daleko i o wiele słabiej
      świecą na niebie niż Słońce.
      Dla mnie Gwiazda oznacza opiekę ale taka odleglejsza w czasie, jak ktoś
      wcześniej napisał, światełko w tunelu, które dopiero póżniej jaśniej zaświeci.
      W mowie potocznej bywają typy spod ciemnej gwiazdy, gwiazdy mrugają i w końcu
      też bywa, że spadają i gasną.Gwiazda jest między Wieżą a Księżycem, między ruiną
      o iluzją i coś z tych kart nieco na nią promieniuje.
      W naszych czasach gwiazda bardziej przeciętnemu człowiekowi kojarzy się z
      aktorką czy piosenkarką, niz z autentyczną gwiazdą na niebie, I na ogól wiemy,
      że to showbiznesowe gwiazdy są sztucznie najczęściej wykreowane,pod
      publikę.Nawet Stella Maris, jeden z tytułów Matki Boskiej wziął się z błęnego
      tłumaczenia.
      Z kolei można się urodzić pod szczęśliwą gwiazdą a Wenus , zwana także gwiazdą
      zaranną dawała nadzieje na rozproszenie mmroków nocy, zaledwie od wieku z
      groszami rozjaśnianymi światłem elektrycznym.
    • dori7 Re: Gwiazda jako przestroga 23.04.07, 10:20
      Kilka dni temu wylosowalam Gwiazde jako karte przestrogi na nadchodzacy dzien.
      Poniewaz bylam tego dnia rozliczana z wykoannego zadania, zinterpretowalam ja
      jako ostrzezenie, ze wszystko ma byc dopiete na ostatni guzik, nie ma co liczyc
      na boska pomoc wink

Interpertacja byla trafna, owszem, ale Gwiazda miala jeszcze glebsze znaczenie,
      niestety: tego dnia dostalam bardzo nieprzyjemna i niekorzystna informacje o
      nowym zarzadzeniu dotyczacym przyszlosci, ktora natychmiast zrobila sie czarna :]
      • iokepine Re: Gwiazda jako przestroga 23.04.07, 11:03
        dori7 napisała:
        > niestety: tego dnia dostalam bardzo nieprzyjemna i niekorzystna informacje o
        > nowym zarzadzeniu dotyczacym przyszlosci, ktora natychmiast zrobila sie czarna

Przypomnij sobe, ze w tej czerni gwiazdka swiecismile
        • dori7 Re: Gwiazda jako przestroga 25.04.07, 11:17
          iokepine napisała:

> Przypomnij sobe, ze w tej czerni gwiazdka swiecismile

LOL. Wyjasnilo sie - to byl falszywy alarm, wredna informacje juz sprostowano suspicious
    • zazulka84 Re: Gwiazda 26.04.07, 22:05
      Rada tej karty to może odpocząć, odejść trochę na bok,popatrzeć na sprawę jakby
      z innej perspektywy,uspokoić się.
      • kendo Re: Gwiazda 17.05.07, 18:02
        OK ,dziewczyny znawczynie kart,
        poniewaz jestem poczatkujaca w kartach tarota i wogole na tym forum,
        wiec przed wyciagnieciem jednej karty zadalam sobie pytanie.

Gwiazda:
        -karta nawet ladna(niechce byc sarkastyczna)kojazaca mi sie z ciaglym
        przelewaniem wody,nigdy sie niekonczoncym,
        -druga ocena,to cos nieosiagalnego,jak gwiazdka z nieba,
        -trzecie,jak ktos juz wymienl,wieczne oczekiwanie w nadziej,
        wiec podsumowujac wartosc karty do mojego pytania,mozna wnioskowac,ze,
        "nadzieja matka glupich",ze mozna czekac na spelnienie czegos do grobowej deski,
        czy jest jeszcze inna interpretacja?.
    • mysza012 Re: Gwiazda 13.06.07, 17:39
      Tez wyciagnelam ta karte 2 razy pod rzad pytajac sie o rade co mam robic.
      Wlasciwie to juz 3 razy zadalam to samo pytanie majac nadzieje, ze z czasem cos
      sie zmieni a tu nic. Za pierwszym razem wyszlo Umiarkowanie a pozniej 2 razy
      Gwiazda. To tak jakby karty mowily siedz na tylku a problem sam sie rozwiaze.
      Kurcze ja tak nie potrafie! To nielogiczne zeby z nicnierobienia cos wyszlo.
      Jestem przyzwyczajona do tego, ze w zyciu na wszystko trzeba sobie zapracowac,
      nic samo nie przychodzi, a dobre wrozki to istnieja tylko w bajkach, a tu karty
      mi mowia zebym nic nie robila. Dzisiaj to juz naprawde sie wkurzylam, bo mam 2
      opcje i mialam nadzieje na jakas zachete do dzialania w ktoryms z tych 2
      kierunkow, na jakiekolwiek ukierunkowanie (np Rydwan - to taka fajna karta) a
      tutaj odpowiedz wyszla mi znowu statyczna. Szlag mnie juz trafia. W sumie to
      nawet moglabym sobie posiedziec i nic nie robic, ale max tydzien a nie w
      nieskonczonosc. Zycia szkoda na bezproduktywne siedzenie. W sumie pewnie i tak
      cos bede robic, bo inaczej nie umiem, ale te karty to naprawde moglyby
      odpowiadac bardziej po mojej mysli a nie ciagle wyjezdzaja z ta Gwiazda.
      Cierpliwosci mi zabraknie jak bede miala tylko siedziec i wypatrywac tej
      gwiazdki z nieba, ktora i tak pewnie sama z siebie mi na glowe nie zleci uncertain
    • bibi234 Re: Gwiazda 13.02.08, 22:12
      witaj, pani.jazz, co ostatecznie wróżyła Ci ta Gwiazda? juz prawie
      minął rok...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka