Dodaj do ulubionych

Taroty z wampirami

24.03.07, 10:45
Wiecie, ze to jedne z najlepiej sprzedajacych sie Tarotow?

Mnie to niezmiennie zadziwia, ze w dobie setek dostepnych dzieki sklepom
internetowym talii Tarota takie wziecie maja akurat mroczne i bardzo mocno
dolujace, a do tego raczej trudne i skomplikowane talie wampirskie, kupowane
nie jako talie do kolekcji, ale jako talie wrozebne, i to czesto jako pierwsze
w ogole karty wielu osob!

Obejrzyjcie sobie te karty:

Gothic Tarot of Vampires (Riccardo Minetti, Emiliano Mammucari)
www.aeclectic.net/tarot/cards/gothic-vampires/

Gothic Tarot (Joseph Vargo)
www.aeclectic.net/tarot/cards/gothic-vargo/index.shtml

Vampire Tarot (Natalie Hertz)
www.aeclectic.net/tarot/cards/vampire/

Jesli chodzi o sama artystyczna strone, to podoba mi sie Gothic Tarot - bardzo
stylowy i swietnie narysowany. Ale jako talia do wrozenia - nie, dziekuje! No
i co zrobic, jesli we wrozbie wypadnie Slonce? suspicious

Linkuje dwa ciekawe watki na ten temat z forum "Tarot":
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20935&w=58749541&v=2&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20935&w=53217130&v=2&s=0
Obserwuj wątek
    • nauthiz7 Re: Taroty z wampirami 24.03.07, 11:10
      W liceum miałam przyjaciółkę - prawdziwą satanistkę - która kiedyś poprosiła
      mnie: "Weź ty mnie naucz tego tarota". Kiedy zadałam proste pytanie: "Do czego
      Ci to? Masz powołanie do wróżenia, do medytacji?" oczywiście okazało się, że
      nie, ale to takie fajne, takie mroczne, dodaje imidżu...

Pewnie tarot wampirzy czy gotycki dodaje imidżu podwójnie. smile

Dla mnie większość talii tematycznych nie nadaje się do wróżenia, ale traktuję
      je jako ciekawy pomysł na tarota i doceniam wartość artystyczną.

A przy okazji: widział ktoś z was może tarot rockowy? Mój ojciec dawno temu wymyślił, że takiego to chyba jeszcze nie było, ale jak znam różnorodność
      istniejących talii, to pewnie do tego czasu już ktoś wpadł na taki pomysł...
      • szeltie Re: Taroty z wampirami 24.03.07, 11:42
        Ja mam i uwielbiam Tarota gotyckiego. Właśnie ze względu na wartość artystyczną
        i bardzo podoba mi się połączenie takiej gołębiej szarości z czerwienią, jak w
        przypadku kielichów smile. Ten pomysł z tarotem rockowym uważam za świetny. Już
        widze oczami wyobraźni - Alice Cooper jako np Śmierć smile.
      • dori7 Re: Taroty z wampirami 24.03.07, 19:17
        nauthiz7 napisała:

> W liceum miałam przyjaciółkę - prawdziwą satanistkę - która kiedyś poprosiła
        > mnie: "Weź ty mnie naucz tego tarota". Kiedy zadałam proste pytanie: "Do czego
        > Ci to? Masz powołanie do wróżenia, do medytacji?" oczywiście okazało się, że
        > nie, ale to takie fajne, takie mroczne, dodaje imidżu...
        >
        > Pewnie tarot wampirzy czy gotycki dodaje imidżu podwójnie. smile

Pewnie tak suspicious A jak swietnie mozna nad takimi kartami krecic glowa ze zbolala
        mina i mruczec: "ciagniesz za soba ciezka karme" albo "wisi nad toba mroczne
        fatum" suspicious
        • dori7 Troche przesadzilam ze zlosliwoscia :/ 24.03.07, 19:25
          dori7 napisala:

> Pewnie tak suspicious A jak swietnie mozna nad takimi kartami krecic glowa ze zbolala
          > mina i mruczec: "ciagniesz za soba ciezka karme" albo "wisi nad toba mroczne
          > fatum" suspicious

Troche przesadzam ze zlosliwoscia, nie chcialam w zadnym wypadku urazic nikogo z
          forumowiczow wrozacych Gothikiem itp., po prostu kolejny raz spotkalam sie z
          przypadkiem, ze komus jakis niedorobiony wrozbita (tym razem akurat astrolog)
          nawciskal kitu o karmie i balascie, utwierdzajac w przekonaniu, ze ta osoba jest
          skazana na beznadziejne zycie uncertain

Jak to jest, ze tyle osob zdobywa minimum wiezy w jakiejs ezoterycznej
          dziedzinie tylko po to, aby podbudowywac sobie ego straszac innych? Przeraza
          mnie tez to, jak wielki respekt czuje wielu ludzie do tarocistow i astrologow,
          ze sam fakt, ze ktos ma przed soba karty Tarota czy narysowany horoskop i
          potrafi o nich cokolwiek opowiedziec sprawia, ze wierza w kazde jego slowo...
          • nauthiz7 Re: Troche przesadzilam ze zlosliwoscia :/ 24.03.07, 20:16
            > Jak to jest, ze tyle osob zdobywa minimum wiezy w jakiejs ezoterycznej
            > dziedzinie tylko po to, aby podbudowywac sobie ego straszac innych? Przeraza
            > mnie tez to, jak wielki respekt czuje wielu ludzie do tarocistow i astrologow,
            > ze sam fakt, ze ktos ma przed soba karty Tarota czy narysowany horoskop i
            > potrafi o nich cokolwiek opowiedziec sprawia, ze wierza w kazde jego slowo...

To chyba ten sam mechanizm, jaki działa wśród dzieci na podwórku:
            - A ja znam pewien sekret...
            - Powiedz! Powiedz! Dam ci mojego ulubionego misia (pojeździć na rowerku,
            cokolwiek czego mi zazdrościsz itd.), tylko powiedz!
            Sekretem może być cokolwiek, najbłahsza rzecz podana odpowiednio zbuduje
            pozycję na podwórku. Grunt to marketing. smile

Poza tym, wróżki tego typu na ogół odpowiadają na zapotrzebowanie klientów. Mówią im to, co ci chcą usłyszeć. A ponieważ tylu ludzi czuje się nieszczęśliwymi, stale coś się dzieje nie po ich myśli, to jak słyszą, że zawisło nad nimi fatum, to każde słowo wróżby się im zgadza!
          • ja-tekla Re: straszenie 17.01.08, 14:51
            masz racje z tym "straszeniem".Im bardziej ktos malutki etycznie,tym bardziej lubi 'pouczac"...A talie mam,ale nie używam do wrózenia.Za cięzka dla mnie,za mroczna...Choć jest ciekawa...
    • pani.jazz Re: Taroty z wampirami 27.03.07, 00:11
      Musze sie Wam przyznac, ze chyba wsiaklam w Gothic Tarot of Vampires po tym, jak przeczytalam recenzje na tarotpassages i aeclecticu. Musze te talie zobaczyc, dokladnie obejrzec i - najpewniej - dolaczyc do swojej kolekcji. Nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze na pewne sprawy ta talia moze byc dobrze "wrozalna". W kazdym razie dla kogos o odpowiedniej dozie rozsadku i aktualnie nie bedacego w glebokim dole. Czyli dla mnie suspicious. Ale zanim wampiry, najpierw Lo Scarabeowy Tarot of the Renaissance wink.

dori7 napisała:

> Wiecie, ze to jedne z najlepiej sprzedajacych sie Tarotow? (...)

Ano wiemy, dowiedzialysmy sie tego jednoczesnie wink. Ale. Ja wlasciwie rozumiem te nastolatki - bo najpewniej mroczne i gotyckie nastolatki te talie kupuja. Grafika ladna, wciagajaca, mroczna, eleganccy i przystojni faceci na rysunkach... kurcze, gdybym jako szesnastka zajela sie Tarotem, pewnie i mnie by nie ominal taki GToV suspicious. Tzn. chyba by ominal, bo pojawil sie kilka lat po tym, jak bylam szesnastka... ale mniejsza o to.
      W kazdym razie mrocznosc i gotyckosc kart przydaje takiej malej gotce czy innej metalowie tajemniczosci, nimbu mocy, madrosci, potegi... Dzieciakom tego brakuje przeciez. Chca sie karmic takimi historiami, nie rozumiejac ich za bardzo, nie analizujac zbyt gleboko. Doklada sie do tego stereotypowe myslenie o Tarocie jako o kartach "zakazanych" albo dostepnych tylko dla wybrancow. Mam Tarota, wiec: jestem wybrana/dostep do magii stoi dla mnie otworem/moge manipulowac innymi ludzmi/znak przyszlosc itp. A ze dziewczatka takie zazwyczaj sa w mniej lub bardziej permanentnym dole, tzw. "poglebianie nastroju" przy pomocy wampirzych talii wplywa bardzo dodatnio na samouwielbienie swoich nastoletnich emocjonalnych meczarni. No dziewczyny, czemu sie dziwic, nie znacie tego z autopsji?

Fakt faktem, ze te talie sa trudne i zdecydowanie nie dla poczatkujacych. Ale kto wie? Moze dzieki nim jakas czesc tych czarnoubierajacych sie dziewczynek kiedys wyrosnie na nowe pokolenie Chrzanowskich albo na zenskie odpowiedniki Banzhafow i Kolesowow?
      • dori7 Re: Taroty z wampirami 09.04.07, 15:31
        Zobaczcie to - bardzo ciekawy link:

tarotramzesa.repage.de/
        Oprocz skanow Gothic Tarota i tekstow o Jopsephie Vargo, autorze tej talii, na
        stronie jest bardzo ciekawe zestawienie poszczegolnych talii Gothic Tarota z
        Tarotem New Vision (to Rider Waite, narysowany od tylu). Warto obejrzec!
        • zielonakocica Re: Taroty z wampirami 16.03.08, 09:59
          witam wszytskich,
          moja podróż z Tarotem rozpoczęła się właśnie od spotkania z Gothic Tarot. do mnie mroczne klimaty przemawiają, ale pewnie wynika to stąd, że w tych mrokach tkwię od dawna smile (i żadne tam pozy nastoletnie, swoje lata mam smile)) )mam oczywiście inne talie, ale ta jest dla mnie szczególna, właśnie dzięki temu, że jest Tą Pierwszą smile używam jej do medytacji, choć na początku często z jej pomocą odpowiadałam na pytania różnych osób. sprawdza się świetnie. i jako jedyna talia pozwala mi na stosowanie pozycji odwróconej. a karty te są piękne, dopracowane i tchną wibracją Wielkiej Tajemnicy... bardzo je lubię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka