majuz Tarot Apokalipsy - Ś. Nowicki Ś, M. Walulik 28.04.11, 09:44 romans fantastyczny z opisu na www: "Czy wróżby i czary mogą być groźne dla człowieka? Czy kobieta może od tego zamienić się w wiedźmę? Intrygująca podróż po współczesnej Apokalipsie. Książka jest swoistą grą intelektualną autorów z czytelnikiem, który musi sam się domyślić, co w niej jest prawdą, a co fikcją, co jest na serio, a co żartem, które idee powtarza się w niej za innymi, a które są oryginalne, autorskie, i wreszcie czy ten trzeci jest diabłem, czy też aniołem. Pewien bezskrzydły anioł Akataleptos krążąc nad Warszawą upatrzył sobie Magdalenę i Światka, doprowadził do tego, że zostali kochankami, a następnie zlecił im ważną misję. Magdalena uczy się właśnie kart tarota, które zaczynają ożywać i działać magicznie na kochanków. Prowadzeni przez nieznane siły, wchodzą oboje na ścieżkę przeznaczenia. Anioł, który ukazuje się wreszcie Magdalenie, zleca kochankom napisanie Nowej Apokalipsy i przedstawienie jej na kartach tarota: „W Apokalipsie, dołączonej sprytnie do kanonu Nowego Testamentu, ukryłem bombę z opóźnionym zapłonem. To bomba, która wybuchnie wewnątrz chrześcijaństwa, kiedy usunie się z niej bezpiecznik, jakim jest zaciemnienie, zmącenie, przeinaczenie jej sensu. Kiedy ze starej Apokalipsy wyłoni się Nowa Apokalipsa, również wszystko inne będzie musiało się odnowić i wkrótce przeminie «stare niebo» absurdalnych, chorych wyobrażeń religijnych, jakimi karmiono nas przez wieki. To ja ukazałem się Janowi z Patmos i dałem mu do zjedzenia książeczkę, z której zrodziły się jego niezwykłe wizje. Więc jako autor oryginału niniejszym zdejmuję klątwę z końcowych wersetów Apokalipsy i uroczyście zezwalam na napisanie jej na nowo – i błogosławię was w waszym dziele.” Hermes, Anioł Tęczowy, Akataleptos, a także Hermes Trismegistos” Tarot Apokalipsy składa się z dwóch ksiąg o odmiennym charakterze. Pierwsza przedstawia romans mistrza i Magdaleny, druga – nową biblię, obejmującą Nową Apokalipsę, Nową Ewangelię i Nowy Katechizm, ilustrowaną oryginalną, wizjonerską talią tarota (78 rysunków z komentarzami)." Odpowiedz Link
majuz "Przystanek śmierć" - Tomasz Konatkowski 02.05.11, 15:15 "- A może to szalony bibliotekarz, który chce nam przybliżyć zapomnianych pisarzy? - Tak, jasne. I pewnie rozkłada po godzinach karty biblioteczne jak tarota. I wylicza numer linii tramwajowej." Odpowiedz Link
majuz "A na imię jej będzie Aniela" - Marcin Wroński 04.05.11, 07:55 Kryminał retro z ostatnich lat przed wojną i okresu wojny w Lublinie. "[...] Róża namiętnie zaczytywała się w powieściach Dołęgi-Mostowicza. Fakt, to jak kantują ludzi wróżbici, tarociści i reszta okultystycznych oszustów, oddał całkiem nieźle." Ciekawe, że tarociści traktowani są jako osobna kategoria . Odpowiedz Link
majuz Nick Stone - "Król mieczy" 17.06.11, 09:13 Kryminał amerykański.Na okładce karta Króla Mieczy RWS "dwaj detektywi Oddziału Specjalnego Policji w Miami prowadzą rutynowe śledztwo w sprawie ciała odnalezionego w ogrodzie zoologicznym Primate Park. Gdy znajdują w żołądku mężczyzny na wpół strawioną kartę tarota przedstawiająca króla mieczy" Odpowiedz Link
iokepine Romanse (?) Magdy Kaczmarczyk 28.06.11, 12:58 Nie wiem, jak z treścią, bo nie czytałam, tylko zobaczyłam okładki w gazecie, ale na okładkach książek są we właściwy sposób pokazane karty Tarota: na okładce "Wyśnionej miłości" są Kochankowie z talii RWS: na okładce "Zakazanej miłości" jest Diabeł z Tarota Marsylskiego; tej okładki nie mogę znaleźć w necie. Odpowiedz Link
majuz A. Klejzerowicz "Ostatnią kartą jest śmierć" 08.09.11, 08:42 Kryminał polski. Skopiowane z opisu książki: "Weronika Daglewska, dziennikarka i autorka rubryki kryminalnej, postanawia zrobić sobie prezent - idzie do wróżki, by ta przepowiedziała jej, co ją czeka w życiu. Ekscentryczna wróżka Semiramida po rozłożeniu tarota ostrzega ją przed niebezpieczeństwem. Nieprzekonana i sceptyczna Weronika wraca do domu, by po paru miesiącach usłyszeć przez radio, że wróżka zginęła, wypadając z okna. Weronika od razu podejrzewa, że coś jest nie tak. Utwierdza ją w tym przekonaniu mąż wróżki, który prosi ją o odkrycie mordercy żony. Dziewczyna, której największym marzeniem jest posiadać agencję detektywistyczną, przyjmuje zlecenie. I tak rozpoczyna swoje pierwsze w życiu prawdziwe śledztwo. Co ją na tej drodze czeka? Gdzie kryje się bezlitosny morderca? I jakie w tym wszystkim znaczenie ma tarot?" Odpowiedz Link
majuz Kira Izmajłowa "Wyższa magia"" 19.09.11, 12:13 Naina Czernowa studiuje na Państwowym Uniwersytecie Magicznym w Moskwie. Jednym z przedmiotów jest tarot. Używa go szukając informacji o zmarłym wykładowcy. Karty pokazują, jakby nadal żył. Dla sprawdzenia stawia karty na dwoją dawno zmarłą prababkę. Tutaj karty pokazują, że ona dawno już w grobie. Odpowiedz Link
majuz Karen Chance "Dotyk ciemności" 27.09.11, 11:27 Cassie Palmer, jasnowidzka mająca kontakty z wampirami dorabia sobie w klubie i trzy razy w tygodniu stawia tam tarota. Ma wielu klientów. W zasadzie nie potrzebuje kart do przewidywania przeszłości, ale ludzie to lubią. Talię dostała od swojej guwernantki. Nosi ją w torebce. Wpada w kłopoty. Wyciąga Wieżę. "Wieża oznacza wielką katastrofalną zmianę - taką, która wywraca życie do góry nogami. Próbowałam wytłumaczyć sobie, że mogłoby być gorzej, że mogłam trafić na przykład na kartę Śmierci. Nie było to jednak wielkie pocieszenie. Wieża jest prawdopodobnie najbardziej przerażającą kartą w talii. Śmierć może mieć wiele znaczeń i nie musi oznaczać śmierci. Wieża zawsze oznaczała kłopoty dla kogoś, kto lubi spokojne życie." Karty zostały zaczarowane tak, że zmieniały kolory pod wpływem emocji osoby, której się wróżyło. Odpowiedz Link
majuz "Zagadka ulicy Calabria"-Jeronimo Tristante 31.10.11, 07:58 Elizabeth alias Pablo, czarny charakter w tej powieści, "była wielbicielką tarota, czarnej magii i magicznych napojów" Odpowiedz Link
majuz film "Salon piękności" 28.12.11, 17:32 "Beauty Shop" z 2005 r. Jedna z fryzjerek wyciągnęła 2 lub 4 Miecze z talii Crowley'a i stwierdziła, że to jest karta pokoju. Oglądałam fragmenty jednym okiem. Lubie Kevina Bacona Odpowiedz Link
majuz Zbrodnia w błęckicie - Katarzyna Kwiatkowska 16.01.12, 08:35 Julia wróżyła z taroka. Oprócz tego układała horoskopy, okadzała dom, kierowała się przeciuciami Odpowiedz Link
iokepine Tarot w filmie "Sherlock Holmes - gra cieni" 09.03.12, 11:18 Sherlock idzie do cygańskiej , po czym sam zaczyna jej stawiać karty - prosto, ale zgodnie z ich znaczeniami Guy Ritchie dba o szczegóły - w pierwszej części Sherlocka pojawiały się elementy kabalistyczne i były użyte we właściwy sposób. W drugiej części pojawiają się następujące karty: - 2 kielichów, - Umiarkowanie, - Diabeł - Głupiec. Karty są anachroniczne - w czasie, kiedy dzieje się akcja filmu, nie było jeszcze kart, gdzie Małe Arkana są obrazkowe, jednak talia, która pojawia się w filmie nie razi - jest wystylizowana tak, by wyglądała na przedmiot z epoki. Odpowiedz Link
xewusiax15 Re: o tarocie właśnie - teksty kultury 15.03.12, 09:52 witam, co myślicie o kartach tarota? myslicie ze mowi prawde ? ja mam e-mail na Panią Ewę,która rozkłada karty tarota za darmo, magiatarota@wp.pl bardzo przemiła osóbka i wiarygodna, dała mi też dużo wskazówek, troche bylam zaskoczona tym co pisala i chcialabym poznac waszą opinię czy wierzycie w to polecam wróżkę Ewę tym bardziej że nie robi to dla pieniędzy Odpowiedz Link
majuz Małgorzata Maciejewska "Zemsta" 16.04.12, 08:12 Agata jest historykiem sztuki. Namalowala karty tarota i wysłała je w podarunku Lirce. "Forma jak z prerafaelitów, ale z treściami Boscha, Bruegla, Maritte'a. Na pierwszy rzut oka eleganckie, ale po uważniejszym przestudiowaniu groteskowo makabryczne. Krzak róży rozrośnięty w kształt szubienicy, wisielec uduszony pętlą z własnego języka...". Lirka oferowała, że powróży Agacie z tych kart. Odpowiedz Link
majuz Ignacy Karpowicz - Gesty 23.04.12, 14:04 "Wiem jaka mogłaby być moja karta Tarota: Wędzarnia. Na zewnątrz wszystko w porządku, wewnątrz zgliszcza. Rada Tarota: "Staraj się zażywać więcej świeżego powietrza". Odpowiedz Link
majuz W sieci pająka - James Patterson 18.06.12, 11:36 Missy wyszła za Garego za mąż mimo rady przyjaciółki, która "wierzyła w tarota, reinkarnację, wszystkie tego typu sprawy". Gary był mordercą. Odpowiedz Link
majuz "Krew" Francisco Asensi 23.07.12, 15:30 Sensacyjno-przygodowa z zagadką historyczno-religijną. Bohaterowie zastają w mieszkaniu zamordowanego właściciela. Na stole leżała talia tarota marsylskiego. Jeden z policjantów okazuje się znawcą tarota. Rozpoznaje rozkład celtycki i odczytuje go. "Wisielec to pierwsza odkryta karta i oznacza błędny sąd i strach, Gwizda, odkryta jako druga, jest symbolem przedsiębiorczości. Trzecia, diabeł, to fatalna karta, reprezentuje los. Przeznaczenie musi się spełnić. [...] Papież [...] dzięki władzy, którą symbolizuje może zrównoważyć zły urok diabła... ale to zależy od piątej karty, której [zamordowany] nie zdążył wyciągnąć. Ostatniej karty nie wyjmuje się z talii, jak poprzednie, lecz jest wynikiem arytmetycznej kalkulacji, jaką przeprowadza si z użyciem tych leżących na stole. [...] Wisielec ma wartość dwanaście, gwiazda siedemnaście, a papież pięć... A teraz dodaj je do siebie... [...] Ponieważ to liczba większa niż dwadzieścia dwa, których używa się do wróżenia, trzeba ją zredukować. W tym celu sumuje się jej cyfry. [...] Trzynastka to liczba śmierci, czyli ostatniej karty. Nie jest to groźna karta, chociaż zwykle ma negatywne znaczenie i symbolizuje nieuniknione, jeśli jest rezultatem sumy. Papież mógłby zwalczyć zło, stanąć na drodze przeznaczeniu, które wskazywałby diabeł, ale rezultat sumy jest fatalny". Odpowiedz Link
majuz Sally Beauman "Krajobraz miłości" 07.02.13, 09:30 Tytuły rozdziałów są nazwy małych i wielkich arkanów. Bella, potomkini Cyganów wróży z tarota. Używa talii Waite'a. Tarota kładzie też jej wnuk Dan i młoda Francis, córka znajomej Dana. Wymienione i dokładniej opisane są rozkłady Krzyża Celtyckiego - dwukrotnie. Odpowiedz Link
ja-tekla chciałam podziękowac 08.09.13, 09:57 cudnym, i jakze oczytanym wiedzmom, za exta wątek przyznaję, dopiero dzis przeczytalam cały wątek (dzięki linkowi zamieszczonemu na innym forum).. i mam juz dłuugąą listę książek do przeczytania i nową talię tarota (z rysunkami Soboty) do podziwiania i przemyślenia.. jesteście...noo, bezkonkurencyjne! Odpowiedz Link
ivellios1988 Re: o tarocie właśnie - teksty kultury 18.10.15, 21:42 Tarot może być wiarygodny, zależy tylko kto z niego odczytuje i czego oczekuje: www.paranormalium.pl/wiarygodny-tarot,999,23,artykul.html Odpowiedz Link
domitrax Re: o tarocie właśnie - teksty kultury 27.09.17, 12:42 Bardzo ciekawie napisane, generalnie zauważyłem że dopóki ktoś nie spróbuje samemu to potem zawsze będzie do tego wszystkiego sceptycznie nastawiony . ____________ www.horoskop360.pl/sennik Odpowiedz Link