Dodaj do ulubionych

Haindl Tarot

22.06.07, 22:44
Mam go od wczoraj, a zaczelam sie zastanawiac nad jego kupnem w momencie, kiedy go po raz pierwszy zobaczylam, bo z miejsca wiedzialam, ze kiedys do mnie trafi. I trafil, po przeszlo dwoch latach zastanawiania sie. Mam nadzieje, ze w koncu dojrzalam do tego, by zaczac z nim pracowac.

Pierwsze wrazenie: leciutkie rozczarowanie. Niby tyle razy widzialam te karty w internecie, tyle o nich czytalam, a kiedy w koncu wzielam je do reki i obejrzalam kazda z osobna, cos nie zagralo.
Na szczescie bylo to tylko przelotne zludzenie. Wieczorem rozlozylam proponowany w malej bialej ksiazeczce uklad Hagall i oniemialam z zachwytu. Karty ulozone obok siebie wygladaja przepieknie, lacza sie ze soba stylem, symbolika, klimatem. To naprawde niezwykle przezycie, ogladac krajobrazy, ktore tworza.
Ta talia gleboko porusza. Wiem to juz po dwoch rozkladach. Jest trudna, bo skomplikowana i naszpikowana symbolami po brzegi, ale jednoczesnie nie przeintelektualizowana, nie pozbawiona uczuc. Bije od niej cieplo, wydaje sie byc cierpliwa i zdecydowana, by prowadzic, podpowiadac, wspierac. Wyraznie widac, ze jest skomponowana na podstawie glebokich przemyslen i bardzo "plciowa" - czuje sie w niej meska reke. Bez obaw jednak, drogie czarownice. Mezczyzna, ktory malowal obrazy do tej talii, Hermann Haindl, musial zywic do kobiet bardzo wielki szacunek i wysoko je sobie cenic, bo wszystkie karty, na ktorych przedstawiona jest plec piekna przesyca ogromna pozytywna sila.
Astrologow moge zapewnic, ze mimo powierzchownej neptunicznosci (sama dalam sie nabrac), talia ma charakter dobrze pojmowanego Saturna.

Jestem bardzo zadowolona i polecam te talie kazdemu, kto chce poswiecic na rozklady wiecej czasu i serca, jednak nie zupelnie poczatkujacym, gdyz dla nich jest po prostu za trudna. Natomiast wszyscy znudzeni klonami Rider-Waite'a powinni sie uwaznie przyjrzec tej pozycji. Haindl odwoluje sie bowiem w ukladzie i nazwach kart do talii Crowleya, a wiekszosc kart ma odniesienia do I-Cinga, Run, Kabały, Astrologii. To naprawde bardzo rozbudowany projekt.
Ogolnie rzecz biorac, to talia na lata nauki, ale juz czuje, ze bedzie jedna z moich podstawowych.

Talie mozna zobaczyc w calosci na tarotece (skany dosc wiernie oddaja kolory): taroteca.multiply.com/photos/album/49
Poczytac o niej mozna na aeclecticu: www.aeclectic.net/tarot/cards/haindl/review.shtml
oraz na tarotpassages: www.tarotpassages.com/haindl.htm
www.tarotpassages.com/bursten47.htm
www.tarotpassages.com/cj16.htm
Bardziej szczegolowy opis zamieszcze u siebie na blogu w nablizszym czasie, podrzuce tu wtedy linka.

Pozdrawiam,
pani.jazz
Obserwuj wątek
    • frygg Re: Haindl Tarot 18.07.07, 22:58
      tzn chcialam dopisac sie wlasnie tu tongue_out

W takim razie dopisuję sie do wątku smile
      Dziś dostałam te wspaniałe karty. Najpierw przemówiły do mnie wiele lat temu gdy
      je zobaczyłam wksiążce Juliet Sh.-Burke, mojej pierwszej książce do Tarota. Po
      liklu latacj o nic zapomniałam, przeszłam przez kilka talii a teraz w końcu je
      mam.Na jpierw tak jak u ciebie lekkie rozczarowanie.
      Ale jak zaczęłam trochę czytać i dobrze wpatrzyłam się w obrazki na karcie byłam
      zachwycona.
      Zajmuję się też Runami, a kiedyś zajmowałam się astrologią smile
      Te karty są wręcz dla mnie stworzone smile
      Serdecznie wszystkim polecam
      • mii.krogulska Re: Haindl Tarot 19.07.07, 01:16
        Witam,
        buuu, a ja jeszcze nie miałem tych kart w łapkach i wysycham z ciekawości, ale
        wielka paczka już się do Sklepu zbliża smile

Pozdrawiam serdecznie, Mii
        • knura Re: Haindl Tarot 19.07.07, 16:06
          A ile kosztuje ta talia ? Patrzę w Internecie i ceny są od 60 do 145 zł uncertain
          • frygg Re: Haindl Tarot 19.07.07, 16:37
            80 zl

wejdz na www.osiem.com.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka