Dodaj do ulubionych

Tarot of the Spirit World

23.08.07, 11:48
Bylam wczoraj na spacerze z przyjaciolka i przy okazji zajrzalysmy do sklepiku Innego Swiata (swoja droga przeniosl sie z ciasnej klitki w Muzeum Etnograficznym do obszernych, przyjemnych pomieszczen na przeciwko. Super sprawa, teraz mozna spokojnie usiasc i przejrzec wszystko, absolutnie wszystko. I paniom chyba tez humory sie poprawily od tej przestrzeni smile). Dorwalam tam dwie talie w wersji mini, na ktore polowalam juz od dawna - Secret i Vice-Versa - taniej niz gdziekolwiek! Warto zajrzec i poszukac czegos dla siebie, ceny Lo Scarabeo maja teraz zaskakujaco niskie. Ale to tak na marginesie, nie tym mialam sie chwalic.

Przyjaciolka moja zdecydowala sie nareszcie na kupno swojej pierwszej talii. Dlugo, dlugo kombinowala, stala przed gablotkami, ogladala opasle segregatory z samplami kart, az w koncu zdecydowala: Tarot of the Spirit World i zaden inny. Twierdzi, ze ciagnal ja niesamowicie i po prostu musiala go miec tu i teraz. Sama z ciekawoscia obejrzalam z nia te karty. Sa bardzo ladne od strony graficznej, a ich tresc bywa poruszajaca. Na pierwsze podroze w Tarotowy swiat beda jednak bardzo wymagajace i pewnie niedlugo odesla dziewczyne do Rider-Waite'a wink.
Zaawansowany czytelnik tarotowych opowiesci na pewno doceni wielowymiarowosc tej talii. I WA, i MA odbiegaja czesto od tradycyjnej symboliki i klada nacisk na zupelnie inne, ukryte zazwyczaj aspekty arkan, dajac tym samym pole do popisu intuicji tarocisty.
Pojawia sie ciekawy watek wielokulturowosci. Na kilku kartach bardzo wyraznie widac proby pojednania postaci pochadzacych z diametralnie roznych kultur. To bardzo rozszerza mozliwosci intepretacyjne.
Oprocz ludzi, karty zamieszkuja duchy, duszki, zjawy przodkow, demony i wszelkiej masci stwory z innych swiatow, glownie zaswiatow. Wiekszosc z nich wyglada na opiekunow, pomocnikow, rzadko pojawia sie trickster, a jesli juz, to tylko po to, zeby dodac nieco animuszu zaspanemu swiatu, w ktorym zyjemy. Opiekunowie nie sa jednak slodcy i lagodni. Czesto (zwlaszcza w swietnie skonstruowanym kolorze Bulaw) ich powierzchownosc objawia sie jako zaskakujaca, niepokojaca. Dopiero po uwazniejszym przyjrzeniu sie, stwierdzamy, ze ten straszny, czerwony, rogaty diabel nie chce zrobic nam krzywdy, tylko po prostu wyglada jak wyglada. To swoja droga swietny punkt wyjscia do rozwazan na tle uwarunkowan, jakimi obdarza nas kultura, w ktorej zyjemy. Kto by sie nie przestraszyl rogatego demona prosto z piekla? Kto by nie pomyslal, ze taki potwor chce zrobic cos zlego? A jednak... nie wszystko jest takie, jakie sie jawi, a pod powloka ognistego diabla moze kryc sie istota przepelniona masa pozytywnej energii. A to, ze boimy sie tej energiii i siedzimy na czterech literach przy komputerze? Ha! To nie diabla juz wina smile.

W zwiazku z powyzszym ruszam swoje cztery litery od komputera i zrobic cos konstruktywnego, na przyklad umyc sie, bo czas najwyzszy. Pelniejsza recenzje tej talii zamieszcze na TreeMoonie w najblizszym czasie.

Karty do obejrzenia tu: taroteca.multiply.com/photos/album/431/Spirit_World
a recenzje do poczytania tu: www.aeclectic.net/tarot/cards/spirit-world/review.shtml
i w niedlugim czasie u mnie na blogu.

Pozdrawiam,
pani.jazz
Obserwuj wątek
    • pani.jazz ojej :( 23.08.07, 11:50
      Jak brzydko lamie sie tekst po zmianach w gazecie... mam nadzieje, ze to poprawia, bo ciezko sie czyta :\.
    • petra11 Re: Tarot of the Spirit World 23.08.07, 19:41
      Czyta sie dobrze, bo potrafisz interesujaco cos opowiedziec.
      A co do talii, to tez o niej myslalam kiedys, ale chyba jak dla
      mnie, to tych duchow w tle az za duzo. To taka talia dobra do
      sprawdzania, jakiego rodzaju duch kreci sie w poblizu nas, albo w
      poszukiwaniu kontaktu z duszami zmarlych itp., takie mam odczucie.
      Choc oczywiscie kazda talia moze poruszyc w kims to szczegolne
      uczucie- ta albo zadna. Ale ciekawi mnie, czy Twoja kolezanka
      interesuje sie spirytyzmem lub czyms w tym kierunku.
      Karta Swiat bardzo mi nie odpowiada, bo przedstawia czlowieka w
      trumnie. Zbyt jest doslowna( znowu nawiazanie do spirytyzmu w moim
      odczuciu choc metaforyczne). Poza tym sa ok.
    • allergic1 Re: Tarot of the Spirit World 24.08.07, 00:26
      prawda to,prawda kombinacje byly ale ten mnie przyciągał niesamowicie.
      chociaz w segregatorach go nie widzialam, nie wiedzialam takze jak wyglada talia
      to nie moglam sie od niego oderwać.
      • lezbobimbo Re: Tarot of the Spirit World 24.08.07, 02:28
        Ciekawe karty i interesujacy pomyslunek, ale urzeczywistnienie tego raczej nie
        dla mnie.
        Spirity czyli duchy ukazujace sie na tych kartach jakos nie przekonuja mnie
        wcale, ze sa duchami. Ja wole szamanistyczne stwory, jak demon to porzadny demon wink
        Nawiazujac do wypowiedzi pani.jazz, diablów i szkieletów nie balam sie nigdy. Od
        najmlodszych lat to byli moi ulubieni bohaterowie bajek i rysunków smile

Ale wracajac do talii, czy w rzeczywistosci te karty sa równie bladziutkie i
        niepozorne?
        Ale co jak co, karta Wisielca boska smile)))) Dzwoni, tylko nie wiem w której
        parafii smile Ksiezyc zas sliczny - te klosy dotykajace tarczy i to, co odbija sie
        w wodzie smile
      • pani.jazz Re: Tarot of the Spirit World 24.08.07, 09:59
        Ooo, przyszlas smile. Witamy! Badz grzeczna, przestrzegaj zasad obowiazujacych na forum, uzywaj wlasciwej interpunkcji i ortografii, a wszyscy beda Cie tu lubic ;D.

Buziaki,
        p.j
    • lezbobimbo Re: Tarot of the Spirit World - MA 24.08.07, 02:34
      Ech, Male Arkana w tej talii sa juz dla mnie calkiem nie do strawienia - czy to
      gryzace sie kolory czy to jakas taka "niechlujnosc" wykonania uncertain
      • allergic1 Re: Tarot of the Spirit World - MA 25.08.07, 01:08
        Chociaż jestem posiadaczką Spirita dopiero trzeci dzień, i moje obcowanie z nim
        to tak naprawde dwukrotne przyjrzenie się calej talii to dziś wydarzyło mi się
        coś hmm... dziwnego.
        Mianowicie będać w pracy nie moglam przestać myśleć o kartach, cos mnie ciągneło
        do nich i co najdziwniejsze ciągle mialam przed oczami jedną kartę.
        Dokładnie nie pamietałam którą,więc wiedziona ciekawością wyskoczyłam na chwile
        z pracy do domu, przejrzałam talię raz jeszcze i okazało się że ów karta to Głupiec.
        • pani.jazz Re: Tarot of the Spirit World - MA 25.08.07, 12:42
          To ladne smile. Tarot dal Ci wyrazne zaproszenie na wspolna podroz przez wszystkie arkana. Teraz nie masz juz wyjscia, musisz rozpoczac przygode i obejsc caly swiat z kartami w reku jako drogowskazem.
          Naprawde utrafilas z ta talia.
    • jayanti Re: Tarot of the Spirit World 25.08.07, 13:40
      Obejrzałam na Tarotece DA - zdecydowanie nie moje klimaty, podobały
      mi się tylko dwie - Papieżyca i Księżyc. Moja ulubiona karta, od
      której zawsze zaczynam oglądać nową talię, tj.Pustelnik ,bardzo
      wydziwiony, jakiś gość z pałą, a Swiat to już całkiem
      nieporozumienie, trumna?
      Oczywiście to moja ocena, komuś innemu może się podobać.
    • dori7 Re: Tarot of the Spirit World 31.08.07, 14:57
      Wyjatkowo ciekawa talia do ogladania, ale w moim odczuciu bardzo nierowna -
      niektore karty sa swietnie przemyslane, czesto zaskakujace, dajace do myslenia i
      wydobywajace na pierwszy plan zazwyczaj glebiej ukryte aspekty, ale wiele jest
      slabo dopracowanych, zarowno pod wzgledem tresci, jak i wykonania.

Swietne sa np. Ksiezyc i Slonce:
      taroteca.multiply.com/photos/photo/431/19
      taroteca.multiply.com/photos/photo/431/20
      Ksiezyc dosc tradycyjny, ale piekny, za to wieloznaczna jest karta Slonca. Z
      Wielkich Arkanow swietne sa tez karty Maga, Smierci i Diabla, ciekawe, dajace do
      myslenia i wielowymairowe sa Rydwan, Kolo Fortuny i Sprawiedliwosc.

Ale juz np. te karty odbieram jako sztucznie udziwnione:
      Cesarzowa: taroteca.multiply.com/photos/photo/431/4
      Swiat: taroteca.multiply.com/photos/photo/431/22
      V Bulaw: taroteca.multiply.com/photos/photo/431/69
      Rycerz Bulaw: taroteca.multiply.com/photos/photo/431/76
      Krolowa Monet: taroteca.multiply.com/photos/photo/431/35

Wlasciwie nie ma tu kart posrednich, wobec ktorych mialabym stosunek obojetny -
      albo mnie zachwycaja, albo odpychaja wink Nie bylabym w stanie z niej wrozyc, ale
      z pewnoscia dla wielu osob bedzie swietnym wyborem. Odnosze podobne wrazenie,
      jak recenzenci z Aeclectica - ze jest to talia bardzo czytelna i dobra do
      wrozenia, choc nie dla poczatkujacych. Trzeba takze przyznac autorom, ze wlozyli
      wiele wysilku, by stworzyc rzeczywiscie oryginalna talie. I jeszcze jedno na jej
      plus - ma bardzo ladnie pomyslane koszulki, na wzor Gwiazdy. Zawsze milo wrozyc
      z kart, ktore jeszcze nawet zakryte ciesza oko smile

taroteca.multiply.com/photos/photo/431/79
      taroteca.multiply.com/photos/photo/431/18
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka