15.03.12, 15:49
dziewczyny!co jest nie tak ze mną?
ściagam ponad 4 miesiące,mam amede lactaline na dwie piersi.sciagam co trzy godziny uczciwie po 15 minut,obie piersi jednoczesnie.
na poczatku bylo to 60 ml za kazdym razem, teraz od dwoch miesiecy jest 80ml i ani troche wiecej.
W nocy jedna przerwe robie-szesciogodzinna,wtedy po 6 godzinach mam 120 ml.
pije herbatke bocianek, duzo wody.

Co zrobic aby zwiekszyc laktacje?czy moze te 80ml to wszystko co mozliwe na moj organizm?
ale nie wierze w to..
dlaczego nie ma wiecej mleka? duzo sciagam na sucho jak nic nie leci wiec powinno sie produkowac,a niestety nie jest tak..

macie jakies pomysly?

Obserwuj wątek
    • bel.canto Re: pomocy! 16.03.12, 13:34
      Z obu piersi jest 80? Czy z jednej? Nie mam pojecia dlaczego produkcja nie wzrasta. Tez mam laktator na dwie piersi i cały czas mi roslo uncertain do tego mało piję bo nie pamiętam o piciu a jestem z tych co nie musza pić za dużo.
      • kasiakudyba Re: pomocy! 16.03.12, 14:46
        z obu jest 80 razem..gdyby bylo z kazdej po 80 to byloby supersmile
        moj synek pije jednorazowo ok 140 ml i dlaego chcialabym tyle sciagac..
        moze za krotko sciagam?czy 15 minut sciagasz tez czy wiecej?
    • bianna Re: pomocy! 16.03.12, 15:48
      Próbowałaś odciagać pojedyńczo przez jakiś czas? U mnie przy ściaganiu na dwie piersi, też było mniej niż każdą z osobna.
      Spróbuj się poświęcić i jakiś tydzień ściągać metodą 7-5-3 każdą pierś osobni, na przemian.
      Acha, zbyt duża ilość przyjętych płynów może odwrotnie działać na laktację. Nie rpzesadzaj, pij max te 2l dziennie.
      • lady_iris Re: pomocy! 16.03.12, 20:42
        Hm, rzeczywiście powinno być więcej. Ja ściągam pół roku z każdej piersi osobno po 10 min i ściągam łącznie po 200-220ml. Faktycznie spróbuj metodą 77-55-33, i może w trakcie ściągania...poczytaj gazetę albo pooglądaj film. smile Jak się nie myśli obsesyjnie o ściąganej ilości, to zwykle ściąga się więcej.
        • kasiakudyba Re: pomocy! 16.03.12, 21:36
          ale jak sciagam po 15 minut obie piersi to to samo co 775533,chyba ze przerwy w odciaganiu maja jakis wplyw.
          a czy ktos z Was odciaga podwojnym laktatorem tak jak ja?
          a moze naprawde przejsc na 775533 ale wtedy to pol godziny sciagania a mi jest ciezko nawet na tyle znalezc czas bo mam jescze w domu 5-latka i 4-latka..
          • boogie_lass Re: pomocy! 17.03.12, 22:56
            Hej, ja też odciągam podwójnym laktatorem, tym samym zresztą modelem co Ty smile W moim przypadku sprawdza się to lepiej niż ściąganie z obu stron po kolei - mleko już nie kapie mi po spodniach z jednej strony podczas ściągania z drugiej wink Ograniczam również ilość sesji (obecnie 5 na dobę w odstępach 3-6 h), a ilość mleka powoli acz systematycznie rośnie. Dzisiaj odciągnęłam dokładnie 1300 ml (moja córeczka ma ponad pięć tygodni, odciągam od czterech).

Tym, co różni moje odciąganie od Twojego jest czas - kiedy tylko mogę, odciągam tak długo, jak długo leci mleko; w pozostałych przypadkach ograniczam się do 15 minut. Polecam biustonosz do laktatora (można zrobić domową wersję po kosztach - wycinając po prostu otwory w starym staniku) - obie ręce są wtedy wolne i można jednocześnie zająć się czymś innym.
            • lady_iris Re: pomocy! 17.03.12, 23:31
              Wg mnie w systemie 77 55 33 właśnie te przerwy są istotne - bo jak ściągasz 15 min to już nie jest 7 5 3... wink Ja zauważyłam, że jak już z jednej piersi odciągnę tak że nic nie leci, potem z drugiej, a potem wracam do pierwszej, to znowu pojawia się trochę mleka.

PS. Mi nigdy nie leci po spodniach z drugiej piersi - w trakcie odciągania pod drugą pierś zawsze podstawiam kubeczek. big_grin Bywa, że i 100ml nakapie!
              • boogie_lass Re: pomocy! 18.03.12, 13:25
                Próbowałam podkładać butelkę, ale mi z piersi często nie kapie a psika jak z aerozolu. w efekcie w pojemniku było kilka kropli, a cała reszta i tak na spodniach wink

Co do systemu 3-5-7, stosowałam go jakiś czas z ręcznym laktatorem i ilość wzrastała w bardzo podobnym tempie, jak teraz. Piłam też wtedy herbatki laktacyjne, które teraz całkowicie odstawiłam.
                • bianna Re: pomocy! 18.03.12, 22:28
                  Laktacja to sprawa bardzo indywidualna, jednemu wystarczy odciąganie 15 minut, innemu nie. Ja miałam sporo mleka, a na przykład nigdy nie musiałam zakładac wkładek, nigdy mi nie ciekło z drugiej piersi, gdy ciągnęłam z jednej.
                  Myślę, że tak mała ilość jest efektem krótkiego odciągania. Metoda 77-55-33 to właśnie 30 minut odciagania, a nie 15. Musisz pobudzić laktację, a do tego potrzeba czasu. Niestety u mnie też laktaktor na dwie piersi nie zastąpił odciągania naprzemiennego, tylko ciągnąc pół godziny, miałam 250ml mleka na raz. Jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz. Wiem, ze byłoby prościej ciągnąć kwadrans, ale czasem się tak nie da. Co więcej, myślę, że lepiej odciągać te pół godziny, pomęczyć się z tydzień lub dwa, a laktacja się rozbuja i moze nawet wystarczy wtedy 15 minut.
                  • kasiakudyba Re: pomocy! 20.03.12, 10:29
                    sprobuję przez tydzień ściagac pół godziny,ale zastanawiam się czy ściągać z obu piersi pół godziny czy 775533,jak myślicie?
                    bo skoro mam podwójny laktator to może podwójnie bede sciagać pół godziny?

takbym chciała aby bylo jak u Was-rzeka mlekasmile
                    • bianna Re: pomocy! 20.03.12, 21:57
                      Gdzieś czytalam, że wlasnie naprzemienne stymulowanie piersi pobudza laktację, może więc spróbuj 775533, skoro ta metoda działa u tylu kobiet?
    • poszukiwana Re: pomocy! 01.04.12, 20:03
      Ja też mam możliwość ściągania z obu piersi naraz, ale jednak robię to pojedynczo bo widzę więcej mleka. Ja ściągam 10-10-5-5 ponieważ akurat w 7-8 minucie mam duży wypływ i szkoda mi wtedy przerywać. Póki co czekam na zwiększenie się laktacji (mojemu malcowi też nie starcza - o połowę za mało), trzymam kciuki i za Ciebie.
      • kasiakudyba Re: pomocy! 07.04.12, 17:18
        macie rację !
        trzeba ścigać dwie piersi na zmianę,ściagam 775533 a czasami 10107755,zalezy ile mam czasu,
        teraz sciagam 120 ml co trzy godziny i ciagle mam nadzieje ze bedzie wiecejsmile
        dziekuje za pomocsmile
        • poszukiwana Re: pomocy! 13.04.12, 16:29
          Wow, to pięknie Ci podrosło z 80 na 120 w tak krótkim czasie. A w nocy też ściągasz i co ile?

Ja się trochę ociągam - liczę dni do ukończenia małego 1/2 roku... Ale wcale nie jestem z siebie zadowolona sad
          • kasiakudyba Re: pomocy! 16.04.12, 11:02
            w nocy robie 6 godzinna przerwe bo nie daje rady.sciagam pol roku,tyle tez ma moj synek,zastanawiam sie juz nad konczeniem tego, bo nie mam czasu na nic,a najbardziej mi przykro jak musze sciagac a malutki placze,teraz ida mu zabki i marudzi strasznie.
            no i starsze dzieci jak slysza laktator to tez narzekajasmile
            • rewolka404 Re: pomocy! 02.05.12, 22:50
              a moze dzieciom czytaj ksiazki w trakcie sciagania? moj polroczniak uwielbia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka