Dodaj do ulubionych

jak zaczac?

17.12.10, 10:12
Witam i jeszcze raz dziekuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc udzielona ostatnio.
A teraz do rzeczy.
Tarot fascynowal mnie od zawsze na rowni z innymi "mistycznymi" tematami. Moze sie to wzielo z fascynacji fantasy? Nie wiem.
Kiedys bardzo chcialam miec swoja talie, nauczyc sie interpretacji i w ogole. I jakos na chceniu sie skonczylo - rodzice by mnie napietnowali jako satanistke i w ogole presja otoczenia - nie dane mi bylo zaczac.
Niedawno trafilam jako "podczytujaca" na Wasze forum i chec wrocila, tym razem na tyle silna ze zaczelam buszowac po sieci szukajac talii i podrecznikow. A ze jestem juz "na swoim" wiec mam czyste pole i nikt nie bedzie krzywo na mnie patrzyl - no najwyzej moje futro ale on juz przyzwyczajony do pancinych wybrykow wink
I tu jest moje pytanie: od czego zaczac przygode? jaka talia jest najlepsza dla total beginner? Dodam ze ze wzgledu na kraj zamieszkania ksiazki najprawdopodobniej bede zamawiac ksiazki po angielsku wiec jaki anglojezyczny autor jest godny polecenia?
Przepraszam za banalne pytania ale chec jest przeogromna, ciagnie mnie do kart okropnie i nie moge sie pozbyc tejze checi. A od wszystkiego co jest dostepne mozna dostac oczoskretu.
Z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie smile
Obserwuj wątek
    • zainteresowany1977 Re: 17.12.10, 10:43
      Ja polecę Ci klasyczną talię Rider Waite, na początek nie kupuj żadnej literatury bo najważniejsze jest Twoje osobiste doświadczenie w kontakcie z kartami, Twoje wyobrażenie o nich i Twoje niepowtarzalne czucie kart.
      Jeśli chodzi o rozkłady to masz tu na forum a poza tym możesz o wszystko pytać, w miarę możliwości będziemy odpowiadać.
      Jeśli idzie o trening to na początek postaraj się codziennie poświęcić trochę czasu 1-2 kartom z wielkich arkanów (WA), począwszy od głupca a skończywszy na karcie świat, pomyśl o tym jakie są znajdujące się na kartach postacie, jakie są ich motywacje, dlaczego obrały takie role społeczne i co zwykły robić a czego nie lubią robić, jakie etapy życia przeciętnego człowieka odpowiadają konkretnym kartom, kim są w życiu społecznym (rodzice, rodzeństwo), kim w zawodowym, spróbuj dopasować do nich stan cywilny, spróbuj odgadnąć role przedmiotów na kartach, pozycje ciała, otoczenie, kolory, jaki jest klimat karty i jaki oddaje stan psychiczny oraz fizyczny człowieka. Czeka Cię dużo pracy. Potem przejdziesz do małych arkanów (MA).
      Z książkami jest tak, że zawierają masę materiału, materiału którego nie da się zapamiętać, jeśli je czytać a nie zrozumieć kart to w głowie zostanie pustka, dlatego najważniejsze to po prostu próbować zrozumieć te obrazy zwracając uwagę na wszystko o czym napisałem i na więcej czego nie napisałem. Nawet jak się przeczyta wiele książek (ja już kilka przeczytałem), to koniec końców musisz samemu zacząć kroczyć drogą tarota, inaczej nie przekonasz się czym jest a co gorsze po prostu go nie zrozumiesz tak jak należy.
      Nie polecałbym Ci na początek talii tarota marsylskiego i thota a. crowleya bo ich MA nie mają scenek i trzeba od razu zabrać się za lekturę numerologii, taka ilość materiału może przytłoczyć i zniechęcić, bo co mogą mówić komuś początkującemu jakieś poukładane miecze czy kije.
    • krolowa.mieczy Re: jak zaczac? 17.12.10, 10:56
      Może jeszcze powiem, że dobra jest książka "The Tarot Bible" Sarah Bartlett. I jeśli znalazłabyś gdzieś Hajo Banzhafa to też polecam. Hajo byl Niemcem więc nie wiem czy bedzie dostępna po ang. Może. Poszukaj jakby co.
      Talia Ridera Waita jak najbardziej - są różnie jej odmiany np.
      osiem.com.pl/golden-rider-waite-tarot-p-409.html
      taroteca.multiply.com/photos/album/263/Radiant_Rider_Waite
      taroteca.multiply.com/photos/album/162/Golden_Rider
      ta jest klasyczna
      taroteca.multiply.com/photos/album/32/Diamond
      A jeśli mieszkasz w większym mieście, gdzie są sklepy ezoteryczne to wybierz sie i porozmawiaj ze sprzedawcą. I pooglądaj na żywo talie smile
      • jednajezyna Re: jak zaczac? 17.12.10, 12:45
        dziekuje za porady.
        I podejrzewam ze bede tutaj czestym gosciem. Juz nie "tylko podczytujacym" wink

Pozdrawiam serdecznie. smile

• krolowa.mieczy Re: jak zaczac? 17.12.10, 12:53
          Nie ma za co. Wpadaj, a jakże smile

Ups, podalam zły link do klasycznej. Ten jest dobry
          taroteca.multiply.com/photos/album/101/Universal_Waite
          albo ten
          taroteca.multiply.com/photos/album/84/Rider_Waite

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka